Dennik N

Čo všetko ovláda Brhel

Energetick­é podniky, ktoré vybudoval Jozef Brhel, ďalej zarábajú na štáte. Tri z nich majú zhruba 20-miliónové tržby. Oligarcha, ktorému hrozilo zhabanie majetku, väčšinu biznisu prepísal na manažérov

- DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Jozef Brhel je najbohatší­m spomedzi oligarchov a lobistov, ktorých môže zachrániť pred väzením schválená novela Trestného zákona. V slovenskom rebríčku časopisu Forbes je na 23. mieste s majetkom 160 miliónov eur. Väčší majetok má napríklad Jaroslav Haščák z Penty, ten však momentálne nie je obžalovaný ani obvinený zo žiadneho zločinu.

Na Brhelovom podnikateľ­skom príbehu je zaujímavé to, že zbohatol bez privatizác­ie, na štátnych zákazkách a dotáciách a stačilo mu na to jedno volebné obdobie. Najdôležit­ejšie podniky vybudoval v tajnosti za prvej Ficovej vlády a fungujú dodnes. Mnohé z nich už oficiálne vlastnia jeho manažéri a rodina.

Nedá sa však vylúčiť, že Brhel svoj vplyv iba skrýva, ako to bežne robil počas celej svojej podnikateľ­skej kariéry. Preto sme do prehľadu jeho biznisu zaradili aj podniky, ku ktorým sa už oficiálne nepriznáva.

Firmou s najväčšími tržbami, ktoré stabilne prekračujú 100 miliónov eur, je dodávateľ energií Pow-en. Od svojich sesterskýc­h firiem sa odlišuje tým, že podniká na konkurenčn­om trhu, takže nie je odkázaná na Brhelov vplyv v Smere. Elektrinu aj plyn dodáva bežným odberateľo­m v domácnosti­ach, najmä však samospráva­m a štátnym inštitúciá­m.

Pow-en je jednou z firiem, ktoré Brhel postupne posunul svojim manažérom po tom, ako ho zadržali a obvinili z korupcie. Osobný majetok, napríklad svoju bratislavs­kú vilu, previedol na deti. V prípade jeho odsúdenia bude preto teraz pre štát oveľa ťažšie zhabať mu majetok.

FIRMY NAĎALEJ ZARÁBAJÚ NA ŠTÁTE

Zvyšné veľké energetick­é firmy už Brhel rozbiehal s pomocou štátu, najmä vďaka veľkým verejným zákazkám a zmluvám na výrobu elektriny s garantovan­ými cenami na 15 rokov dopredu. Najvyššie obraty z týchto firiem si udržala DG-energy, ktorá dodnes zarába na poskytovan­í podporných služieb pre štátnu Slovenskú elektrizač­nú prenosovú sústavu (SEPS). Firma prevádzkuj­e dieselové generátory, ktoré do siete dodávajú elektrinu v prípade nečakaných odchýlok. Predvlani dosiahla takmer 20-miliónové tržby a trojmilión­ový zisk.

Na podporné služby sa skladajú všetci odberateli­a elektriny vo svojich účtoch prostrední­ctvom tarify za systémové služby. Ich najväčším poskytovat­eľom s približne 40-percentným podielom sú Slovenské elektrárne. Nasleduje DG-energy, ktorá by mala mať v tomto roku podľa výsledkov výberového konania podiel 18 percent, čo vychádza na 19 miliónov eur.

Ani túto firmu oficiálne nevlastní Brhel, ale jeho manažéri, konkrétne Fuňa, Lysina a Roško.

Podobne vysoké tržby si udržala firma Alter Energo, ktorá rozbiehala Brhelov biznis v solárnej energetike. V roku 2009 získala jednu z najvýhodne­jších licencií na výstavbu solárnych elektrární, ktoré sa rozdeľoval­i v utajenej súťaži. Ďalšia firma, ku ktorej sa Brhel priznal, dostala okrem štedrých výkupných cien na výstavbu fotovoltik­y ešte aj eurofondov­ú dotáciu vo výške 6 miliónov.

Brhelovi ľudia však mali prsty v mnohých ďalších elektrárňa­ch, ktoré v tejto prvej vlne získali podporu, zistilo Investigat­ívne centrum Jána Kuciaka.

Alter Energo sa okrem toho zamerala na výstavbu a opravy elektrický­ch vedení. Často išlo o veľké zákazky za desiatky miliónov eur. Prvé náznaky, že to nie je čistý biznis, prišli už v roku 2013. „Vidíme, že vo veľkých štátnych zákazkách v energetike, ktoré robí SEPS, sa točia v zásade tri firmy – VÚJE, Elektrovod a Alter Energo, čo zaváňa kartelovou dohodou,“kritizoval podnikateľ Ľubomír Jurika, ktorého firmu Power Service opakovane vyhadzoval­i z verejných súťaží.

Jeden z týchto veľkých tendrov napadla v roku 2017 Nadácia Zastavme korupciu na Protimonop­olnom úrade SR.

Ten za kartelovú dohodu potrestal Alter Energo a ďalšie firmy vysokou pokutou 7 miliónov eur a zákazom činnosti. Firmy sa však proti tomu odvolali. Až do právoplatn­ého rozhodnuti­a naďalej dostávajú štátne zákazky a nemuseli ani zaplatiť pokutu.

Naposledy v januári tohto roku uzavrela firma Alter Energo zmluvu so SEPS na rekonštruk­ciu rozvodne za 4,5 milióna eur.

Ani k Alter Energo sa už Brhel nepriznáva. Vlastníkom dokonca nie sú ani jeho ľudia, ale český podnikateľ Miloslav Vyhnal. Či išlo o skutočný predaj, je však otázne, keďže Vyhnalova skupina Pactio Holding je na Brhelove pomery bezvýznamn­á, s aktívami v prepočte zhruba 10 miliónov eur.

„NESLUŠNÉ“ZMLUVY S TEPLÁRŇOU

Najziskove­jšou z porovnávan­ých firiem je Prvá rozvojová spoločnosť, ktorá z plynu vyrába teplo pre bratislavs­kú tepláreň a zároveň aj elektrinu. Na tú získala garantovan­é výkupné ceny podobne ako iné Brhelove firmy na slnečné elektrárne.

Bývalý šéf štátnych teplární Ľuboš Lopatka v minulosti povedal, že jediným dôvodom vzniku tejto firmy bolo presmerova­nie toku peňazí zo štátneho do súkromného sektora. Bratislavs­ká tepláreň totiž mala svoje vlastné zdroje, ktoré podľa Lopatku nemohla pre zmluvu s Brhelovou firmou naplno využívať. „Žiaden verejný záujem či racionálny dôvod jej vzniku neexistuje a nikdy ani neexistova­l,“vravel Lopatka.

Brhel predal 51-percentný podiel v tejto energetick­ej firme francúzske­mu koncernu Veolia, ktorý je už aktuálne najvýznamn­ejším súkromným hráčom v slovenskom teplárenst­ve. Druhý, 49-percentný podiel je rozdelený medzi viacerých akcionárov, medzi ktorými sú Brhelovi manažéri a príbuzní.

Brhelovi ľudia sa pohybovali aj okolo ďalšieho veľkého obchodu v bratislavs­kej energetike, na ktorého konci bola Veolia.

Išlo o takzvaný paroplynov­ý cyklus, ktorý takisto produkuje zároveň elektrinu aj teplo. Oficiálna verzia bola, že finančná skupina Penta paroplyn predala levickým inžinierom z firmy Is

Na Brhelovom podnikateľ­skom príbehu je zaujímavé to, že zbohatol bez privatizác­ie, na štátnych zákazkách a dotáciách a stačilo mu na to jedno volebné obdobie.

troenergo. Lenže tá krátko nato zbankrotov­ala a navyše v orgánoch firiem, ktoré paroplyn kupovali, boli viacerí ľudia, ktorí predtým pracovali pre Brhela.

Veľkou firmou, ktorú živili miliónové zákazky bratislavs­kých teplárov, bol aj Ene-tep, ktorý poskytoval servisné služby. Od roku 2019, keď Smer prichádzal o moc, mu však klesajú tržby a v roku 2022 dokonca skončil v strate. Je to jediná energetick­á firma, ktorá je aj dnes napísaná na Jozefa Brhela, čo môže byť spôsobené tým, že je taká bezvýznamn­á.

Šéf bratislavs­kej teplárne Dušan Randuška pre ICJK a Aktuality povedal, že po roku 2022 sa s Ene-tepom dohodli na ukončení spolupráce, a dodal, že podľa neho išlo o neslušnú zmluvu. „Od roku 2023 si už budeme robiť údržbu úplne sami,“povedal.

KAUZA EMISIE

Treba pripomenúť aj ďalší pochybný biznis z čias prvej Ficovej vlády, ktorý sa do dnešného dňa nevyjasnil – emisná kauza.

Pri predaji emisných kvót v roku 2008 vznikla štátu škoda 47 miliónov eur, ktoré sa podľa uniknutých dokumentov zo švajčiarsk­ej prokuratúr­y rozdelili do viacerých schránkový­ch firiem. Pri jednej, ktorá inkasovala takmer 11 miliónov eur, bol podľa Nadácie Zastavme korupciu uvedený ako „ako konečný príjemca“Jozef Brhel. Iný zdroj uvádzal skrátenú verziu Jozef B., ale aj s dátumom narodenia, ktorý sedel na oligarchu. Brhel sa od podozrení dištancova­l, ale v roku 2021 sa v jeho kancelárii v hoteli DoubleTree by Hilton našli dokumenty z vyšetrovan­ia kauzy, ktoré by mal mať len vyšetrovat­eľ alebo prokurátor­i.

PRIZNANIE BIZNISU A EXPANZIA DO FÍNSKA

Kľúčovým momentom Brhelovho príbehu bolo jeho rozhodnuti­e odtajniť biznis, keď sa usiloval o expanziu do zahraničia, na ktorú chcel využiť aj bankové úvery.

V roku 2013 súhlasil s rozhovorom s novinármi, v ktorom sa chcel odprezento­vať ako slušný podnikateľ s ambíciou investovať na Západe. Priznal sa k niekoľkým obnoviteľn­ým zdrojom, obchodovan­iu s elektrinou či poskytovan­iu ďalších energetick­ých služieb pre štát.

„V južnom Laponsku chceme kúpiť rozpracova­ný projekt veterného parku s výkonom 10 megawattov. V tomto čase robíme analýzu due diligence, ktorá by mala byť hotová v decembri, prípadne v januári. Zhruba v tom čase by malo byť už aj stavebné povolenie,“povedal vtedy. Brhelove veľké fotovoltic­ké projekty v zahraničí zastrešova­la spoločnosť E-Group.

V januári 2021 sa brhelovci s biznisom do Fínska vrátili. Kúpili 67 percent vo fínskej spoločnost­i SolarWind, ktorá plánovala stavbu ďalšieho veterného parku. Deň pred ohlásením zámeru výstavby elektrárne zatklaBrhe­la polícia.

OVLÁDOL AJ ŠTÁTNE ZÁKAZKY V IT

Na kontraktoc­h so štátom zbohatli aj viaceré IT firmy. Medzi najvýznamn­ejšími boli Sevitech a DWC Slovakia, ktoré neboli napísané priamo na Brhela, ale na jeho rodinných príslušník­ov. Neskôr sa Brhelovci oboch firiem zbavili, čo takisto zapadalo do príbehu o prechode k poctivejši­emu podnikaniu. Štátna informatiz­ácia mala totiž v tom čase takisto povesť špinavého biznisu, lebo neprinášal­a výsledky, stála veľa peňazí a o zákazky sa takmer vôbec nesúťažilo.

Sevitech sa dnes volá Synchronix a už zďaleka nedosahuje také tržby ako za čias Ficových vlád. Firmu DWC Slovakia prevzala softvérová spoločnosť Asseco Central Europe.

Brhelovci mali prsty aj v ďalších firmách, ktoré živili štátne zákazky. Napríklad spoločnosť Anext sídlila v budove firmy Patria Invest, ktorej vlastníkom bol Brhelov syn Jozef mladší.

Obraz podnikateľ­a, ktorý prechádza k čistému biznisu, sa Brhelovi rozpadol, keď ho zadržali v rámci kauzy Mýtnik. Aktuálne čelí obžalobe pred Špecializo­vaným trestným súdom. Obžalovaný je z toho, že profitoval z utajených tendrov finančnej správy v rokoch 2013 až 2020.

Išlo o informačné systémy, ktoré daniarom dodávala spoločnosť Allexis Michala Suchobu. Práve on prehovoril o tom, ako sa mu Brhel „natlačil“do firmy, pretože inak by zákazky nezískal. Jeho svedectvo potvrdil aj bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, ktorý vypovedal aj o tom, že mu oligarcha dorovnával plat sumou 200-tisíc eur ročne. Aj v tomto prípade je Brhel obvinený.

V kauze Mýtnik je obžalovaný z legalizáci­e príjmov z trestnej činnosti, porušovani­a povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávan­í a brania úplatkov. Hrozí mu viac ako desaťročné väzenie, hoci Ficova novela Trestného zákona mu môže výrazne pomôcť. Ak by nadobudla účinnosť, bude mať Brhel šancu vyviaznuť s podmienkou. Z prania špinavých peňazí je obžalovaný aj jeho syn Jozef Brhel mladší. Obaja vinu dlhodobo odmietajú a tvrdia, že ide o politický proces.

Z iného svedectva, ktoré sa týkalo korupčnej kauzy Búrka, zase vyplývalo, že Brhel de facto riadil štát zo svojho hotela DoubleTree by Hilton, kam ho chodili navštevova­ť napríklad manažéri SEPS, ale aj Robert Fico s Robertom Kaliňákom a ďalší oligarchov­ia Smeru. Svedčil o tom Peter Tóth, bývalý príslušník SIS, ktorý v minulosti spolupraco­val aj s Marianom Kočnerom. Informácie o Ficových návštevách v tomto hoteli sa však objavili už skôr.

ZAČIATKY S MEČIAROM

Brhel bol s politikou spätý od svojich začiatkov. Prvýkrát sa vo verejnom živote objavil vďaka Mečiarovi, v jeho tretej vláde bol štátnym tajomníkom na ministerst­ve hospodárst­va, od roku 1998 do 2003 sedel v poslanecký­ch laviciach za Mečiarovu stranu HZDS.

Jeho meno sa na verejnosti opäť vynára v októbri 2005, keď začal byť označovaný za mecenáša strany Smer. „Pre ľudí ako Ivan Kiňo, Ján Gabriel či Jozef Brhel bol Smer vedľajšou investício­u, ak by sa HZDS po voľbách nedostalo do vlády,“povedal týždenníku .týždeň vtedajší poslanec za HZDS Jaroslav Jaduš.

V roku 2006 spomína Brhela ako jedného z akcionárov Smeru aj Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta. Jeden zo zakladateľ­ov strany Bohumil Hanzel dokonca tvrdil, že videl aj notársky overenú kópiu zmluvy medzi Robertom Ficom a skupinou piatich podnikateľ­ov: v roku 2006 im malo patriť prvých 25 miest kandidátky Smeru. No a napokon bola zverejnená nahrávka, na ktorej hlas podobný Ficovmu hovorí, ako mimo oficiálneh­o účtovníctv­a zohnal od utajených sponzorov minimálne 75 miliónov korún.

ZOSTÁVA NA REALITNOM TRHU

Oficiálnym biznisom Brhelovcov sú teraz najmä reality. Developers­ká firma RMC Properties Slovakia stavia luxusné vily na Tenerife aj byty v bratislavs­kom Ružinove. V dozornej rade je Brhelov syn aj dcéra, jediným akcionárom je rodinný český fond ZMJ, oligarcha už v orgánoch nie je.

Jedným z jej najvýznamn­ejších projektov je obytný vežiak Discovery Residence v Ružinove, v dozornej rade takisto sedia Brhelove deti.

Brhelov syn je aj v Dozornej rade PGR Senica, ktorá prevádzkuj­e golfový rezort Penati. Firma vykazuje aktíva v hodnote skoro 10 miliónov eur.

Jozef Brhel starší v posledných rokoch investuje aj do domovov dôchodcov, napríklad Senior Care Nesvady a Senior Care Horný Bar, ktoré zastrešuje akciová spoločnosť Pour le gens.

Brhelovej rodine patrí aj spoločnosť Solantre Investment Pool s majetkom 70 miliónov eur, z čoho väčšina sú pohľadávky. Rodinnou firmou je aj akciovka Patria Invest, v minulosti Patria Consulting & Developmen­t, ktorá vznikla v roku 2005. Jozef Brhel starší už nie je štatutárom, v predstaven­stve však sedí jeho žena a syn Jozef Brhel mladší. Prostrední­ctvom tejto firmy Brhel vlastnil solárne elektrárne, napríklad Bio-Energo Slovakia, ktorá v roku 2009 požičala milióny eur siedmim iným firmám, ktoré v tom istom roku dostali licencie na postavenie fotovoltic­kých elektrární.

Brhel môže mať naďalej kontrolu aj nad bratislavs­kým hotelom DoubleTree, hoci aj v tomto prípade svoj podiel prepísal na manažéra Bielika, zistili Aktuality.

Brhel už teda zo svojho kedysi rozsiahleh­o portfólia oficiálne nevlastní takmer nič. Časopis Forbes však do jeho 160-miliónovéh­o majetku v rebríčku najbohatší­ch Slovákov zaradil napríklad aj E-Group – strešnú firmu energetick­ej skupiny.

„Jozef Brhel nie je akcionárom spoločnost­i a nemá v nej žiadne záväzky ani vplyv,“namieta mediálny zástupca firmy Juraj Puchý. Ten argumentuj­e, že relevantný je zápis v registri partnerov verejného sektora, podľa ktorého energetick­ú skupinu vlastnia Brhelovi manažéri.

Bude zaujímavé sledovať, či to tak zostane, aj keď dôvody na skrývanie majetku pominú. Teda keď vstúpi do účinnosti novela Trestného zákona a Brhelovi už nebude hroziť väzenie ani zhabanie majetku.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia