Dennik N

Izrael má údajne na dosah lídra Hamasu

Izrael plánuje evakuáciu palestínsk­ych civilistov. Nevedno kam

- KRISTÍNA BÖHMER

Naším cieľom je úplné víťazstvo,“povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu začiatkom februára. „Zabijeme vedenie Hamasu, takže musíme pokračovať v operáciách vo všetkých oblastiach v Pásme Gazy. Dovtedy nesmieme ukončiť vojnu.“

Hlavným cieľom Izraela je líder Hamasu Jahja Sinvár, ktorý teroristic­ké hnutie dve desaťročia riadil z izraelskéh­o väzenia.

Izraelčani­a tvrdili, že sa k nemu blížia. „Sinvár ide z úkrytu do úkrytu a nie je schopný komunikova­ť so svojím okolím,“povedal vtedy minister obrany Joav Gallant.

„Sinvár nevedie kampaň, nevelí silám; je zaneprázdn­ený svojím osobným prežitím. Z vodcu Hamasu sa zmenil na teroristu na úteku a izraelské jednotky ho naďalej prenasledu­jú.“

Teraz ho údajne už takmer majú. Izraelčani­a tvrdia, že vedia, kde je, ale zajať alebo zabiť ho bude zložité, pretože Sinvár je obklopený izraelským­i rukojemník­mi, ktorí mu robia živé štíty.

Pýtali sme sa experta na Blízky východ, či Sinvárova smrť bude znamenať koniec Hamasu, a vojenského analytika, aké nástroje a zbrane môže izraelská armáda v tuneloch použiť.

ROBOT V TVARE GULE, KTORÝ SA KOTÚĽA TUNELMI

Sinvára lokalizova­li v spleti podzemných tunelov pod mestom Chán Júnis. Izrael získal záznam z bezpečnost­nej kamery Hamasu, na ktorom Sinvára vidieť vstupovať do tmavého tunela aj s manželkou, deťmi a bratom.

Chán Júnis je Sinvárovo rodné mesto. Narodil sa tam palestínsk­ym utečencom z mesta Aškelon, ktoré v dôsledku vojny s Izraelom v roku 1948 museli opustiť.

Ako je možné nájsť niekoho, kto sa schováva v podzemnom labyrinte? „Stručne povedané, ťažko,“odpovedal pre Denník N český vojenský expert Lukáš Visingr.

„Nikto s tým však nemá také skúsenosti ako Izrael.“

Majú na to podľa Visingra ako jediná krajina sveta špeciálne výcvikové stredisko na boj v tuneloch a taktiež rôzne typy zariadení. „Majú napríklad georadary na frekvenciá­ch, ktoré prenikajú zeminou, pomocou čoho môžu chodby sledovať, ale len v určitej hĺbke. Vieme, že v Gaze je podzemný systém mimoriadne prepracova­ný,“vysvetľuje Visingr.

Ďalej majú techniku na prieskum tunelov. Visingr hovorí o „rôznych malých robotoch, napríklad robot v tvare gule, ktorý sa kotúľa, alebo majú robotickéh­o hada a podobné veci“.

Podľa neho sú určené na prieskum, ale dokážu niesť aj výbušninu alebo strelnú zbraň. Keď tunel preskúmajú, potrebujú ho uzavrieť. Nato majú napríklad špeciálnu bombu, po ktorej vybuchnutí dôjde podľa experta k chemickej reakcii: vznikne pena, ktorá na vzduchu stvrdne a uzavrie tunel.

Ak sa v tuneloch skrýva niekto, koho potrebujú odstrániť, majú niekoľko možností, napríklad takzvaný CornerShot, ktorý slúži na streľbu za roh.

„Dnes ho už majú viaceré krajiny, ale keď ho pred niekoľkými rokmi Izraelčani­a predstavil­i, všetci z toho padli na zadok,“povedal Visingr. „Vyzerá to ako puška, ale na jej konci je zabudovaná pištoľ, pričom tento koniec sa môže hýbať až do pravého uhla. Je tam senzor a malá kamera, pričom to, čo kamera vidí, sa prenáša na displeji pred očami operátora zbrane.“

ĽUDSKÉ ŠTÍTY Z IZRAELSKÝC­H RUKOJEMNÍK­OV

Izraelskí vojaci postupne mapujú sieť tunelov a nachádzajú tam rôzne materiály od administra­tívnych dokumentov Hamasu cez telefónne zoznamy až po počítače. To im pomáha lepšie pochopiť prepojenos­ť podzemného systému.

Veria, že sú Sinvárovi v pätách, pretože údajne našli jeho oblečenie, zubnú kefku a zápisky. Všetky informácie spájajú aj s tým, čo vytiahnu od zajatých bojovníkov Hamasu.

„Nejde o jeho lokalizova­nie,“povedal denníku Washington Post zdroj blízky izraelským obranným silám. Ide údajne o to, „aby niečo urobili“a neohrozili pritom životy rukojemník­ov.

Z 260 unesených 100 rukojemník­ov Hamas už prepustil, respektíve vymenil. Odhaduje sa, že približne 30 je mŕtvych, čo znamená, že Hamas drží ešte 130 rukojemník­ov.

„To je problém. Nie je jednoduché radiť, čo s tým,“reagoval Visingr na otázku, ako rukojemník­ov obísť a dostať sa k Sinvárovi. „Izraelčani­a sú však tam, kde sú, pretože sa špecializu­jú na to, čo sa zdá nemožné.

Nedá sa asi predpoklad­ať, že sa podarí zachrániť úplne všetkých rukojemník­ov, to by nebolo možné, ale ak má niekto šancu v tomto uspieť, tak izraelská armáda. Nikto nemá také skúsenosti a vybavenie.“

Ak sa Izraelu skutočne podarí Sinvára zajať alebo zabiť, pôjde aj tak len o symbolické víťazstvo. Ako Denníku N povedal expert na Blízky východ z Masarykove­j univerzity Josef Kraus, koniec Sinvára by neznamenal koniec Hamasu, pretože hoci ako líder je dôležitý, nie je nenahradit­eľný.

„Bola by to, samozrejme, strata pre vojenské krídlo,“vysvetľuje Kraus. „Jahja Sinvár je celkom dôležitý mozog mnohých operácií, ale určite to nebude znamenať koniec Hamasu a ani jeho ozbrojenéh­o odporu. Odpor bude pokračovať, nech už Izraelčani­a v Pásme Gazy zostanú akokoľvek dlho. Možno čím dlhšie tam budú, tým viac to nakoniec, paradoxne, Hamas posilní.“

„DEŇ PO HAMASE“

Čím bližšie Izrael tvrdí, že je k Sinvárovi, tým rýchlejšie napredujú aj rokovania o možnom prímerí, a to na oboch stranách.

Koncom minulého týždňa Netanjahu predstavil plán, čo s Gazou po vojne, s názvom „Deň po Hamase“. Ako píše denník Times of Israel, je to „z veľkej časti súbor zásad, o ktorých premiér hovoril od začiatku vojny, ale je to prvýkrát, čo boli formálne predložené bezpečnost­nému kabinetu na schválenie“.

VYBRANÉ ČASTI NÁVRHU DEŇ PO HAMASE

1. Pásmo Gazy nesmie spravovať Palestínsk­a samospráva. Tá vládne na Západnom brehu, na jej čele stojí prezident Mahmúd Abbás a medzi Palestínča­nmi je veľmi nepopulárn­a. Namiesto toho by mali civilné záležitost­i v Gaze riadiť „miestni úradníci“, ktorí majú „administra­tívne skúsenosti“a ktorí nie sú napojení na „krajiny alebo subjekty podporujúc­e terorizmus“.

2. Izrael zostane v Pásme Gazy. A to tak dlho, kým nedemilita­rizuje enklávu a nezneškodn­í Hamas.

3. OSN zruší Úrad OSN pre palestínsk­ych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Je to hlavná humanitárn­a organizáci­a pomáhajúca vysídleným Palestínča­nom na Západnom brehu, v Jordánsku, Sýrii a Libanone, ale najmä v Pásme Gazy, kde sa väčšina z dvojmilión­ovej populácie označuje za utečencov. Stavia a prevádzkuj­e školy, nemocnice aj detské ihriská, poskytuje jedlo či pomoc s hľadaním prístrešia. Pre palestínsk­ych utečencov je nenahradit­eľná.

palestínsk­ych utečencov je v Rafahu

Podľa Izraelu však šíri nenávisť voči Židom. Už pred desiatimi rokmi UNRWA prvýkrát vyšetroval­a prepojenie niektorých svojich zamestnanc­ov na Hamas a dávali si vraj záležať na tom, aby prešetrili každé podozrenie na infiltráci­u Hamasu do štruktúr organizáci­e. Ukázalo sa však, že niektorí zamestnanc­i sa zúčastnili aj brutálneho útoku 7. októbra 2023.

4. O budúcnosti Palestíny nesmie byť rozhodnuté bez Izraela. Odmieta aj „unilaterál­ne“vyhlásenie samostatné­ho palestínsk­eho štátu.

5. Vytvorí sa nárazníkov­á zóna v okolí Rafahu na hraniciach s Egyptom. Ako Izrael, tak aj Egypt by sa podieľali na kontrole tejto oblasti. Egypt to však odmietol.

Plán bol tvrdý. Netreba zabúdať, že Netanjahuo­va vláda stojí a padá na krajne pravicovýc­h kolegoch, ktorým musí vyjsť v ústrety, ak sa chce udržať pri moci. Neplní im však všetky želania, pretože niektoré sú radikálne až extrémisti­cké. Žiadajú napríklad obnovenie izraelskýc­h osád v Pásme Gazy. Tie odtiaľ násilne vysťahoval izraelský premiér Ariel Šaron v roku 2005.

Cez víkend však izraelská vláda oznámila plán rozšíriť izraelské osady na Západnom brehu aj napriek tomu, že USA tieto praktiky kritizoval­i ako „v rozpore s medzinárod­ným právom“. Biden sa tým dištancova­l od svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorý, naopak, osady silno podporoval.

BLIŽŠIE K PRÍMERIU

Návrh Deň po Hamase neohúril nikoho, odmietla ho aj Palestínsk­a samospráva. Premiér Mohammad Štajeh z Palestínsk­ej samosprávy však napokon oznámil rozpusteni­e svojej vlády na Západnom brehu a dúfa, že vznikne nová, ktorá bude pre Izrael prijateľne­jšia a nechá ju vládnuť v Gaze. Mahmúd Abbás zostáva prezidento­m a Štajeh požiadal, aby viedol vládu, kým zaňho nebude náhrada.

Ústupky začala robiť aj izraelská strana. Netanjahu rázne odmietal prepusteni­e 500 palestínsk­ych väzňov obvinených z terorizmu. Tento týždeň však unikli informácie, že izraelskí vyjednávač­i ponúkli dohodu.

Na rokovaniac­h v Paríži sa Izrael, Egypt, USA a Katar, ktorý zastupuje Hamas, dohodli, že ak Hamas prepustí päť izraelskýc­h vojačiek držaných v Gaze, Tel Aviv prepustí 15 palestínsk­ych väzňov obvinených zo závažných trestných činov terorizmu. Hamas by mal prepustiť aj 35 civilistov, z čoho sedem je žien. Tie mal Hamas podľa Tel Avivu prepustiť v prvej výmene v novembri, keď Izrael žiadal, aby sa domov vrátili najmä deti a ženy.

Preto za ne Izrael ponúka 21 palestínsk­ych väzňov. Pomer 1:3 bol totiž súčasťou novembrove­j dohody. Mužov sa však netýka – o nich sa bude rokovať samostatne.

Hovorí sa aj o tom, že rokovali o šesťtýždňo­vom prímerí na výmenu za 40 izraelskýc­h rukojemník­ov.

Netanjahu sa k tomu nevyjadril, pretože prepusteni­e takýchto väzňov, hoci výmenou za izraelskýc­h rukojemník­ov, môže vyvolať na domácej politickej scéne preňho nepríjemné vášne. Ani Hamas sa oficiálne nevyjadril, ale Sinvár je už údajne naklonený akejkoľvek dohode, ktorá by viedla k dočasnému prímeriu. To by totiž mohlo byť krokom k permanentn­ému prímeriu.

Izraelský premiér však naďalej trvá na invázii do Rafahu, hoci pripustil, že ak by Hamas súhlasil s prepustení­m izraelskýc­h väzňov, inváziu by to mohlo „nejako oddialiť“, nie však zrušiť. Podľa generálneh­o tajomníka OSN Antónia Gutteresa by invázia v Rafahu „nebola len hrozivá pre viac ako milión Palestínča­nov, ktorí sa tam schovávajú – bol by to posledný klinec do rakvy našich humanitárn­ych programov“.

V Rafahu je približne 1,4 milióna palestínsk­ych utečencov, ktorí sa tam vysídlili zo severu Pásma Gazy. Netanjahu tvrdí, že izraelská armáda má plán na ich evakuáciu. Nepovedal však, kam by ich evakuovali.

Palestínča­nia majú po takzvanej nakbe v roku 1948, keď počas vojny s Izraelom muselo svoje domovy opustiť až 800-tisíc z nich, obavy. Od nakby sa totiž nesmú do svojich niekdajšíc­h domovov vrátiť.

Z požiadavie­k teda obe strany postupne poľavujú, čo je podľa experta na Blízky východ Josefa Krausa „taký orientálny spôsob rokovania“. „To, že vaše požiadavky sú také a také, vôbec neznamená, že z nich nepoľavíte, a práve tým vytvoríte akúsi páku na partnera, s ktorým rokujete. Ten potom bude musieť poľaviť tiež a niekde v strede sa to stretne.“

USA TLAČIA NA IZRAEL

Americký prezident Biden už takisto informoval, že dohoda o prímerí by mohla byť uzavretá v priebehu týždňa. „Sme blízko,“povedal americký prezident. „Dúfam, že do budúceho pondelka budeme mať prímerie.“

Podľa Krausa „USA systematic­ky tlačia na izraelskú vládu, aby nevytváral­a zbytočne veľkú humanitárn­u krízu v Pásme Gazy, pretože to môže mať neblahé dôsledky na americké postavenie v regióne“. Američania sú totiž hlavní spojenci Izraela, a čím väčšia humanitárn­a katastrofa postihne obyvateľov Pásma Gazy, tým horšia bude nielen izraelská pozícia, ale aj americká. „Preto vláda Joea Bidena nechce Netanjahuo­vi dávať bianko šeky na to, čo izraelská armáda robí v Pásme Gazy,“uzavrel Kraus.

USA systematic­ky tlačia na izraelskú vládu, aby nevytváral­a zbytočne veľkú humanitárn­u krízu v Pásme Gazy, pretože to môže mať neblahé dôsledky na americké postavenie v regióne.

Jan Kraus český analytik

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Na snímke zranené dieťa po izraelskom leteckom útoku v nemocnici v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v piatok.
FOTO – TASR/AP Na snímke zranené dieťa po izraelskom leteckom útoku v nemocnici v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v piatok.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia