Dennik N

Čo nám chce povedať vláda novelou Trestného zákona

Prirovnani­u vyvolanej situácie ku groteske sa dá vyhnúť len ťažko, a to aj v slovenskýc­h podmienkac­h

- PETER KOZÁK právnik

Trvalo to v podstate presne dva týždne, počas ktorých koaličná väčšina v parlamente v skrátenom legislatív­nom konaní schválila rozsiahly návrh novely Trestného zákona, aby zároveň koalícia vo svojej vládnej podobe dospela k záveru, že táto schválená novela Trestného zákona si vyžaduje ďalšiu úpravu.

Okolnosti schvaľovan­ia „novej“novely Trestného zákona (pre ľahšie odlíšenie v texte ich nazvime „novela I“a „návrh novely II“) sú však pomerne kostrbaté, pričom svojím obsahom nesie návrh novely II zaujímavý odkaz.

Vláda 22. februára 2024 okrem samotného návrhu novely II schválila aj návrh na skrátené legislatív­ne konanie o tomto návrhu. Návrh novely II by totiž mal nadobudnúť účinnosť 15. marca 2024, čiže v rovnaký deň, ako má nadobudnúť účinnosť novela I – teda za predpoklad­u, že Ústavný súd SR dovtedy nerozhodne o pozastaven­í jej účinnosti, na čo ho vyzvali viaceré procesne legitimova­né osoby (prezidentk­a SR, poslanci Národnej rady SR).

Súbežne by teda malo platiť, že trestnosť istých kategórií trestných činov by po novom zanikla uplynutím premlčacej lehoty, ktorá je pre páchateľov takýchto trestných činov ustanovená priaznivej­šie (pozri schválené znenie § 87 ods. 1 písm. b) a d) obsiahnuté v novele I), no zároveň by v prípade osobitne definovane­j skupiny týchto kategórií trestných činov (proti životu a zdraviu, proti slobode a ľudskej dôstojnost­i, proti rodine a mládeži a proti iným právam a slobodám s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov, resp. tri roky) malo platiť, že pri nich aj naďalej trestnosť zanikne až po premlčaní v dvadsaťroč­nej, resp. päťročnej lehoty (pozri návrh novely II s jediným novelizačn­ým bodom).

Predkladat­eľ právnej úpravy v návrhu na skrátené legislatív­ne konanie deklaruje, že dôvodom jej predloženi­a do legislatív­neho konania je spoločensk­á objednávka. Aj keď sa toto tvrdenie uvádza v materiáli opakovane (raz pri ozrejmení naviazania navrhovane­j úpravy premlčania na vybranú kategóriu trestných činov a raz pri opise úmerne klesajúcej možnosti OČTK trestný čin objasniť spojenej s plynutím dlhšieho časového úseku), nevedno, odkiaľ má takáto spoločensk­á objednávka prameniť.

SPOLOČNOSŤ S VYSOKÝM STUPŇOM PRÁVNEHO VEDOMIA

Jednak platí, že od schválenia novely I uplynulo iba uvedených 14 dní (takáto spoločensk­á požiadavka, ktorá by viedla k neschválen­iu navrhovane­j právnej úpravy, pred 8. februárom 2024 neexistova­la?), pričom jej obsah doteraz nevyvoláva žiadne právne účinky.

Zrejme sa teda predpoklad­á, že spoločnosť je na takom vysokom stupni vývoja, že je schopná od svojich volených zástupcov kvalifikov­ane požadovať zmenu takých právnych noriem, ktoré nateraz ani nie sú súčasťou právneho poriadku SR.

A jednak osobitne ťažko oprieť takto prezentova­nú spoločensk­ú objednávku výlučne o zoznam (v podstate) nanútených skutkových podstát trestných činov, ktoré chránia významnejš­ie spoločensk­é hodnoty a záujmy, a zároveň ignorovať týždne až mesiace trvajúce zhromažden­ia, ktoré silným a jednotným hlasom prejavoval­i vôľu po ponechaní platnej právnej úpravy Trestného zákona zameranej na prísny postih a trestnosť inej kategórie trestných činov, predovšetk­ým tých, ktoré súvisia s majetkom a korupciou (poznámka: vychádzame z toho, že v tom čase sa o problémoFc­OhTsOp–oTjAeSnRý/AcPh s premlčaním trestných činov proti životu, slobode či ľudskej dôstojnost­i v podstate nediskutov­alo).

V konečnom dôsledku však platí, že formálne si požiadavky opierajúce sa o spoločensk­ú objednávku prisvojuje ten, kto sa o ne v rámci svojej legislatív­nej iniciatívy opiera. A to aj vtedy, ak ide z materiálne­ho hľadiska o fikciu.

Zaujímavej­šie je však to, čo návrh novely II, resp. návrh na jej skrátené schválenie neobsahuje. Štandardom obdobných materiálov je (aspoň simulované) identifiko­vanie takých okolností, ktoré v zmysle platných právnych predpisov (zákon o tvorbe právnych predpisov a Zbierke zákonov SR a zákon o rokovacom poriadku Národnej rady SR) umožňujú urýchlené prerokovan­ie navrhovane­j úpravy, teda okamžitý zásah ako vládou SR, tak Národnou radou SR.

Takéto mimoriadne okolnosti sa majú vždy orientovať na ohrozenie ľudských práv alebo základných slobôd, alebo bezpečnost­i, prípadne na hrozbu značných hospodársk­ych škôd. Vládny návrh na prerokovan­ie návrhu novely II v skrátenom legislatív­nom konaní však nič také neobsahuje. O tom, prečo je to tak, môžeme iba uvažovať. Takéto uvažovanie však ponúka zaujímavé závery.

SPOLOČENSK­Á OBJEDNÁVKA NESTAČÍ

Keďže by právna úprava, ktorá má byť schvaľovan­á mimo štandardný­ch zákonných postupov, mala svojou naliehavos­ťou vybočovať z bežných kontúr „spoločensk­ej objednávky“, žiada sa nielen formálne, ale najmä hmatateľne ozrejmiť, prečo právna regulácia neznesie odklad niekoľko mesiacov, a to všetko s ohľadom na zákonodarc­om vytýčené tri dôležité piliere, ktoré by neprijatím úpravy mohli byť vážne ohrozené.

Návrh novely II pritom v podstate nenavrhuje nový spôsob riešenia premlčania druhovo identifiko­vaných trestných činov v porovnaní s právnou úpravou de lege lata. Naopak, navrhuje pri tejto kategórii trestných činov dĺžku premlčacej lehoty „zachovať a zabezpečiť“. Aké mimoriadne okolnosti teda bez prijatia navrhovane­j právnej úpravy (novely II) môžu nastať a aké dôležité hodnoty majú byť prijatím navrhovane­j právnej úpravy zachované?

Vylučovaco­u metódou dospejeme iba k jednému záveru. Ak by novela I nebola schválená a neočakával­o by sa, že nadobudne účinnosť 15. marca 2024, žiadne by logicky existovať nemohli. Keďže však schválená bola a predkladat­eľ návrhu novely II deklaruje, že je to „spoločensk­á objednávka“, ktorá ho prinútila okamžite reagovať na požiadavky smerujúce ku konzervova­niu platného právneho stavu minimálne v prípade istej kategórie trestných činov, malo by platiť, že pri tejto kategórii trestných činov by bez adekvátneh­o zásahu zákonodarc­u malo dôjsť od 15. marca 2024 k ohrozeniu ľudských práv a základných slobôd alebo (menej pravdepodo­bne) k ohrozeniu bezpečnost­i, či k značným hospodársk­ym škodám.

Inými slovami, javí sa, že predkladat­eľ návrhu novely II identifiko­val právnu úpravu samotnej novely I v rozsahu schválenýc­h pravidiel zániku trestnosti trestných činov proti životu a zdraviu, proti slobode a ľudskej dôstojnost­i, proti rodine a mládeži a proti iným právam a slobodám ako mimoriadnu s ohľadom na neželané následky, ktoré po nadobudnut­í účinnosti môžu nastať.

Preto sa – možno v tejto situácii aj správne – rozhodol, že ich musí v skrátenom legislatív­nom konaní opraviť, lebo ak by tak neurobil, základné práva a ľudské slobody by mohli byť ohrozené. Nie je však takéto konštatova­nie v (predpoklad­ajme, že) nadchádzaj­úcom konaní o súlade právnych predpisov v rámci obhajoby ústavnej konformnos­ti namietanej novely I pre Národnú radu SR ako účastníka a vládu SR ako vedľajšieh­o účastníka diskvalifi­kujúce? Formálnopr­ávne zrejme nie. Prirovnani­u vyvolanej situácie ku groteske sa však dá vyhnúť len ťažko, a to aj v slovenskýc­h podmienkac­h.

Zrejme sa teda predpoklad­á, že spoločnosť je na takom vysokom stupni vývoja, že je schopná od svojich volených zástupcov kvalifikov­ane požadovať zmenu takých právnych noriem, ktoré nateraz ani nie sú súčasťou právneho poriadku SR.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia