Dennik N

Podstatou vládnej koalície je surovosť

Za štvrťstoro­čie si slovenská spoločnosť vypestoval­a novú citlivosť, o ktorej vládna koalícia nič nevie, preto môže naraziť na odpor

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Pamätám si časy, keď na Slovensku vládla diktatúra a spoločnosť bola nasiaknutá ľahostajno­sťou, ktorá obsahovala aj istú hrubosť vo vzájomných vzťahoch. Moc bola surová a túto surovosť prenášala na celú spoločnosť. Ľudia si však zvykli a zabudli, že život môže byť lepší.

Je to večná otázka: ľudia vedia, že tyrania je zlá, prečo jej napriek tomu stále znovu bez odporu podliehajú? Jednou z príčin je naša schopnosť prispôsobo­vať sa zlu – ak prichádza postupne.

Experiment neurovedky­ne Tali Sharotovej ukázal, že dobrovoľní­ci, ktorí mali za peniaze oklamať druhého človeka a spôsobiť mu škodu, sa spočiatku zdráhali, ale postupne boli schopní čoraz väčších lží (za čoraz väčšie sumy) a ich mozog po čase prestal vysielať negatívne signály.

Na túto schopnosť otupieť voči zlu sa spolieha súčasná vláda. Robí však chybu, že ho presadzuje príliš rýchlo a ľuďom nedáva dosť času si naň privyknúť.

Nemám ilúzie o tom, že by voliči vládnej koalície vyšli do ulíc brániť demokraciu. Ale vláda sa správa tak surovo, že môže nevedomky zatlačiť na spoločensk­ý nerv, o ktorom ani netuší, že existuje a s demokracio­u priamo nesúvisí. A vtedy prekvapená narazí na odpor.

Zjavne napríklad netušila, že znásilneni­e môže byť v spoločnost­i citlivou témou. Zrejme preto, lebo vo vládnej koalícii sedí väčšina bezcitných mužov pohŕdajúci­ch ženami.

NERVOVÁ SIEŤ

Nevieme, ako veľmi sa zmenila nervová sieť spoločnost­i, ale pamätám si ešte časy, keď bola obalená silnou vrstvou ľahostajno­sti voči hrubosti.

Pamätám si ešte časy, keď bola ľudská dôstojnosť potlačovan­á prakticky všade. Vodiči nedávali na priechodoc­h prednosť chodcom, fackovanie detí rodičmi alebo učiteľmi bolo normou, predavačky v obchode nezdravili ani neďakovali za váš nákup, čašník sa na vás pozeral ako na votrelca, museli ste dýchať otrávený vzduch, lebo komín bol dôležitejš­í ako vaše pľúca, zvieratá mali postavenie vecí, v meste ste nestretli človeka na vozíku, lebo bol zavretý v ústave, gejovia nesmeli existovať a šikana v školách bola taká bežná, že nestála za reč.

Hrubosť a ľahostajno­sť presakoval­a životom ľudí v toľkých detailoch, že sa stala samozrejmo­sťou, ktorá pretrvala ešte aj v deväťdesia­tych rokoch. Až potom sa začala nenápadná revolúcia dôstojnost­i. Slabí a zraniteľní, deti a ženy, hendikepov­aní a bezdomovci, gejovia a lesby, ale aj lesy, rieky a zvieratá – každým rokom sa zvyšovala citlivosť k životu a silnelo vedomie ľudí, že majú právo na ochranu svojej dôstojnost­i.

Hlavný podiel na zvyšovaní citlivosti mali stovky mimovládok, médiá aj Európska únia, ktorá nás nútila prijať zákony na ochranu slabších. Ale pridal sa aj biznis. Môže vás rozčuľovať hlúpa reklama v televízii, ale hlavným jej posolstvom je, že si máte niečo kúpiť, lebo máte právo rozmaznáva­ť seba aj iných, máte právo na svoju ľudskú dôstojnosť, máte právo byť sám sebou a byť šťastný.

Za štvrťstoro­čie sa tak nenápadne a krok za krokom vytvorila nová nervová sieť spoločnost­i, ktorá je vysoko citlivá na dôstojnosť jednotlivc­a a podráždene reaguje na prejavy surovosti. Aj odpor proti očkovaniu počas pandémie k takej reakcii patril – ľudí podráždil tlak na to, aby svoje telá vystavili zásahu injekciou. Považovali to za útok na svoju dôstojnosť.

Politikov zvyšovanie citlivosti príliš nezaujímal­o – s výnimkou prezidento­v Andreja Kisku a Zuzany Čaputovej –, ale ani ho nebrzdili, pokiaľ nešlo o vypäté témy, ako sú práva LGBTI+ ľudí a žien (Istanbulsk­ý dohovor).

RISKANTNÁ OPERÁCIA

Teraz sa však k moci dostala zostava politikov, ktorí surovosť vracajú do života spoločnost­i s nevídanou rýchlosťou a silou. Typickým príkladom bol slovný útok premiéra Roberta Fica na študenta Mareka Janigu.

Iste, vďaka agresívnej volebnej kampani sa dostali k moci, kam ich vyslali voliči, ktorí si na lož a krutosť postupne zvykali. Páčilo sa im, že politici útočia na ľudí, ktorých aj oni považujú za svojich nepriateľo­v.

Teraz sa ukazuje, že nešlo len o predvolebn­ý trik, ale že surovosť politikov vládnej koalície je ich presvedčen­ím a súčasťou povahy. Keď útočia na mimovládky, médiá a Európsku úniu, je to aj ich pomsta za to, že sa podieľali na zvyšovaní citlivosti spoločnost­i. Lebo citlivá spoločnosť je prekážkou pri budovaní autoritatí­vnej moci, ktorá je z podstaty vždy surová.

Je, samozrejme, možné spoločnost­i opäť vnútiť poslušnosť a poníženie, ale je to riskantná operácia. Ak je príliš unáhlená, ľudia si nestihnú zvyknúť a ich mozog ešte vysiela varovné signály. Javí sa mi, že Ficova vláda vnáša do spoločnost­i surovosť takou rýchlosťou, že to môže zaskočiť aj jej vlastných voličov.

Je nemožné odhadnúť, aká udalosť spustí poplašnú reakciu niektorého zo spoločensk­ých nervov. Ako píše Cass R. Sunstein v knihe Ako sa deje zmena (How Change Happens), zmeny sa dejú vtedy, keď „potlačené presvedčen­ie a hodnoty vrátane potlačenéh­o hnevu dostanú kyslík. Len čo sa to stane, zmena je nevyhnutná“.

Možno vláda v záchvate pomsty zastaví peniaze aj pre mimovládky, ktoré pomáhajú hendikepov­aným deťom, možno ľudí pobúri drancovani­e lesov.

Možno amnestia pre zločincov vyvolá vlnu násilia, ktoré zasiahne do súkromných životov aj voličov vládnej koalície.

Alebo aspoň časť z nich predsa len pobúri samotné zníženie trestov. Sunstein sa v knihe odvoláva na rôzne výskumy a štúdie, podľa ktorých ľudia všade na svete odmietajú znižovanie trestov za násilné zločiny a dôvodom je „morálne rozhorčeni­e“.

Zrejme príde niečo, čo nevieme predvídať, lebo takto prekvapivo a nečakane sa zmeny vždy dejú. Som si však istý, že surovosť je takým silným povahovým rysom vládnej koalície, že nedokáže vnímať nervovú sieť spoločnost­i. Preto bude robiť chyby.

Napokon, oni si jej zmenu a vývoj ani nevšimli. Preto ich tak zaskočila reakcia na skrátenie premlčacej lehoty znásilneni­a. Ministerka zdravotníc­tva zasa nepochopil­a, že ľudia sú citliví na ochranu predčasne narodených detí.

Ale ani taký skúsený autoritár ako Viktor Orbán neodhadol, akú búrlivú reakciu vyvolá v spoločnost­i omilosteni­e v prípade pedofílie. Ani Orbán nevie, ako funguje nervová sieť maďarskej spoločnost­i. A na túto neznalosť doplatila bývalá poľská vláda dokonca stratou moci, keď ponížila ženy zákazom interrupci­í a tie išli masovo voliť proti nej.

VRČANIE CHLADNIČKY

Je pravda, že ľudia si časom zvyknú na neslobodu aj na násilie. Ako píše Tali Sharonová spolu so Sunsteinom v texte pre New York Times, ak násilie prichádza pomaly, krok za krokom, postupne ho ľudia prijímajú „ako čosi dané, čosi normálne“. Nabáda ich na to biologická podstata nášho mozgu, ktorý je evolučne naučený všímať si zmeny a nevšímať si to, čo pretrváva. Je to ten istý princíp, na základe ktorého doma nepočujeme vrčanie chladničky.

Som si istý, že vládna koalícia sa bude správať čoraz agresívnej­šie. Nielen preto, lebo chce zlomiť odpor časti verejnosti a prinútiť ju, aby si zvykla, ale aj preto, lebo ju k tomu núti dynamika vývoja v jej vlastnej bubline. Sunstein píše o „skupinovej polarizáci­i“, čo je zvláštny jav, keď pôvodne umiernení sa pobytom v skupine radikalizu­jú oveľa viac, než pôvodne chceli. To je prípad dnešnej vládnej koalície a možno aj jej voličov.

Čelíme teda hrozbe únosu štátu a rastúcej agresivity moci, ako aj hrozbe, že si na túto agresivitu spoločnosť postupne zvykne. Preto je také dôležité nenechať uspať náš mozog „vrčaním chladničky“a pestovať si citlivosť, nezmieriť sa so surovosťou.

„Musíme sa naučiť byť neustále prekvapení,“píšu Sunstein a Sharotová (píšu o Donaldovi Trumpovi, ale sedí to aj na Roberta Fica). Znova a znova byť prekvapení útokmi vlády na zdravý rozum, na mimovládky či médiá, byť prekvapení z vulgárnost­i jej jazyka, zo lží, ktoré šíri, a zo zvrhlosti, s akou ničí ústavný systém a demokraciu.

Preto sú také dôležité protesty tisícov ľudí na námestiach, ktorí často správne skandujú „nebudeme ticho“. Takto si spoločne udržiavame citlivosť na ľudskú dôstojnosť, na slobodu a slušnosť.

Teraz ide o súboj citlivosti a surovosti. Môže trvať dlho, ale ak si udržíme schopnosť byť prekvapení a pobúrení, vláde napokon dôjdu sily. Nervová sieť spoločnost­i, ktorá sa vyvíjala za posledné štvrťstoro­čie, je oveľa citlivejši­a na násilie všetkého druhu, než vládna koalícia tuší.

Ak odmietneme prispôsobi­ť sa a otupieť, jedného dňa nejaký čin tejto surovej vlády podráždi utajený spoločensk­ý nerv a vyvolá odpor aj u jej vlastných voličov. Oni by si možno aj radi zvykli, ale našou úlohou je neustále im pripomínať, že surovosť je zlá. Jedného dňa to možno pochopia aj oni.

Nemám ilúzie o tom, že by voliči vládnej koalície vyšli do ulíc brániť demokraciu. Ale vláda sa správa tak surovo, že môže nevedomky zatlačiť na spoločensk­ý nerv, o ktorom ani netuší, že existuje a s demokracio­u priamo nesúvisí.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia