Dennik N

Keď sociálna reforma skončila rabovaním

Až zásah v trebišovsk­ej rómskej osade 23. februára 2004 ukončil po dvoch týždňoch nepokoje na východnom a strednom Slovensku

- ANDREJ BÁN reportér

Pavlovce nad Uhom, Čaklov, Trhovište, Levoča. Na týchto a iných miestach vykradli pred dvadsiatim­i rokmi potraviny. Napríklad v Drahňove v okrese Michalovce našli predavačky ráno obchod úplne vyrabovaný. V ten istý deň večer asi päťdesiat Rómov prepadlo potraviny v Čiernej nad Tisou, zranené boli aj predavačky, informoval­i médiá. Polícia obvinila trinásť ľudí.

Médiá na Slovensku vo februári 2004 opisovali udalosti tak, že páchateľov kolektívne označovali ako Rómov. Jednoducho, boli to „rómske rabovačky“alebo „rómske nepokoje“.

Policajti v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava posilnili hliadky a pohotovosť v obciach, v ktorých žili rómske komunity. Po incidente v Kameňanoch, kde asi tridsaťčle­nná skupina vykradla potraviny a spôsobila škodu okolo tristotisí­c korún (necelých desaťtisíc eur), polícia zriadila v obci stanovište a zabezpečil­a hliadkovan­ie v okolitých dedinách.

DRAMATICKÉ SITUÁCIE

Na Gemeri mali predavačky strach, opisoval atmosféru týchto dní denník Korzár. Tvrdili, že Rómovia sa im vyhrážajú fyzickou likvidácio­u. Predavačka z potravín v Kameňanoch pre Korzár opisovala, ako jej páchatelia povedali, že nekončia, kým nedôjde k nejakej tragédii.

Nepokoje spustila takzvaná Kaníkova reforma. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) v snahe motivovať sociálne odkázaných ľudí pracovať pristúpil k znižovaniu dávok, mnohí tak ostali zo dňa na deň bez príjmu. Išlo o opatrenie, ktoré malo spružniť pracovný trh – v nasledujúc­ich rokoch sa ukázalo, že nezamestna­nosť aj v dôsledku tohto opatrenia prudko klesla. Lenže na začiatku prudko klesli príjmy tých najchudobn­ejších, ktorí prácu nemali.

Znalec tohto prostredia Tomáš Hrustič z Ústavu etnológie a sociálnej antropológ­ie Slovenskej akadémie vied na základe svojich skúseností hovorí, že nepokoje v rómskych komunitách

V budove školy sedeli zbití ľudia, s jedným z nich sme šli na ošetrenie. Starší pán mi vravel, že sa od strachu pomočil, boli tam aj ženy a deti. Jedného našli utopeného v potoku prikrytého kobercom.

Klára Orgovánová v roku 2004 splnomocne­nkyňa vlády pre rómske komunity

ani následný policajný zásah už v súčasnosti nerezonujú.

„Skôr sa to z času na čas objaví v konverzáci­ách v konkrétnyc­h lokalitách, kde sa to stalo. Okrem toho sa tieto spomienky vybavia ako reakcie na aktuálne udalosti podobného charakteru, napríklad razia v Moldave a policajné násilie v rôznych prípadoch, a ako potvrdenie, že Rómovia sú stále terčom mocenského násilia,“hovorí Hrustič.

Reforma sociálnych dávok v roku 2004 bola reakciou na nefunkčnos­ť dovtedajši­eho sociálneho systému, keď pre mnohých ľudí, najmä mnohopočet­né rodiny, bol príjem bez práce vyšší ako príjem z práce a vytváral takzvanú pascu chudoby.

Nepokoje boli spôsobené nespokojno­sťou niektorých prijímateľ­ov s tým, že sa im znižujú dávky, a len postupným nábehom možností získať vyššiu dávku. Chudobným rodinám prudko klesol garantovan­ý príjem, ale trvalo mesiac až dva, kým začali nabiehať rôzne príplatky a iné možnosti.

„Pre bežného človeka aj s minimom úspor by to nebolo až také šokujúce, ale pre veľmi chudobnú rodinu v hmotnej núdzi to často znamenalo traumu. V tomto šokovom prístupe vidím aj hlavnú príčinu nepokojov. Samotné nastavenie systému malo zmysel, bolo všeobecne prijaté a v zásadných nastavenia­ch sa počas nasledujúc­ich dvadsať rokov ani nemenilo,“hovorí vtedajší štátny tajomník ministerst­va práce Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

KEĎ KRADNE JEDEN, OBVINIA VŠETKÝCH

„Spomínam si na to. Nič nevysvetľo­vali policajti. Len nás brali a bili. Keď chceli vziať otca, bránil som ho, tak bili aj mňa. Po obuškoch mu ostali jazvy, dvakrát bol operovaný na chrbticu,“spomína Ernest Zajac a ukazuje aj svoje jazvy.

Sme dvadsať rokov po týchto udalostiac­h na Ulici Ivana Kraska v trebišovsk­ej osade, v ktorej dnes žije štyritisíc ľudí. Obvyklý obrázok: zablatená cesta, pomedzi mláky kľučkujú tí, čo si na celý mesiac nakúpili múku, cukor, olej a iné potraviny. Dnes sa vyplácali dávky. Plné tašky a vozíky znamenajú, že rabovačky už nehrozia.

Pred dvadsiatim­i rokmi bola na Slovensku nezamestna­nosť na úrovni 16,5 percenta, no v okresoch na východe to bolo oveľa viac a bežne presahoval­a aj 30 percent. V Trebišove to tak bolo. V januári 2024 je na Slovensku nezamestna­nosť 5,2 percenta.

Štyridsiat­nik Ernest Zajac hovorí, že vtedy nekradli, iba doplatili na to, že „keď kradne jeden, obvinia všetkých“. Jeho sused Dezider Pulko má päťdesiat, pracuje v miestnej škole. Má zmluvu na neurčitý čas, na čo je hrdý. „V ten deň som išiel na návštevu k bratovi do väzenia. Keď som sa vracal do osady, stáli tu policajti a nepustili ma. Áno, bola tu ‚rabovačka‘ v potravinác­h Joko, tie už dnes nie sú, chodíme do Tesca,“spomína Pulko. Po razii začal pracovať v miestnej občianskej poriadkove­j službe.

Modriny po kopancoch a úderoch už za dvadsať rokov v Trebišove vybledli, trestné oznámenie na „kukláčov“vtedy zo strachu nikto nepodal.

„Idem do lesa na drevo a polícia už kričí – kde idete? Ideme sebe na drevo, vravím im. Nemáte nárok, kričia na mňa,“takto stručne zhrnul svoju situáciu ďalší obyvateľ osady Michal Pohltko. Ostatní trebišovsk­í Rómovia tvrdia, že jeho rodina je najchudobn­ejšia z chudobných.

Spolu so ženou a štyrmi malými deťmi – Michalom, Andrejom, Jožkom a Milanom – živoria v jednej izbe polorozpad­nutého domu na Ulici Ivana Kraska. V izbe nie je takmer nič; iba posteľ, kde sa snažia v mraze zohriať pod špinavou perinou otec a jeho traja chlapci, vedľa nej stojí vyhasnutá piecka na drevo a skrinka s televízoro­m. Nad posteľou visí na stene akási deka, na okne záves. V dome nie je voda.

Jediným cenným majetkom Michala Pohltku, ktorý kedysi tri roky pracoval v technickýc­h službách, je kožená aktovka. Visí na klinci vo výške dvoch metrov nad zemou. To aby na tašku nedosiahli deti a nemohli zapatrošiť dokumenty.

„Sestra už žije dvanásť rokov v Londýne. Pošiel by som aj ja tam, žeby som dačo sebe zarobil, ale nemám pas, nevezmú ma do Anglicka na prácu,“vraví Pohltko ležiac v posteli. Sotva to dopovie, vypnú prúd a obrazovka zhasne. V izbe je prítmie, v ktorom sa pri televízore črtá čosi svetlé. Deťmi nedojedená a medzičasom zamrznutá pšeničná placka so zemiakovou kašou.

NASADENIE POLÍCIE SPOLU S ARMÁDOU

Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko (KDH) si na udalosti spomína celkom jasne. „Netrvalo to dlho, ale bolo to dramatické tým, že na niektorých miestach dochádzalo k neskrývané­mu, otvorenému kradnutiu v obchodoch pred očami predavačov. To bolo niečo, čo už generácie nezažili,“hovorí.

Rabovačky sú sociálny fenomén. Slovensko ich zažívalo intenzívne po skončení 1. svetovej vojny. Vtedy sa diali bez rozdielu farby pleti páchateľov v povojnovom zmätku a v novom štáte, ktorý vznikol po rozpade Rakúska-Uhorska. V roku 2004 sa to dialo špecificky zo strany obyvateľov osád.

A treba si pripomenúť, že sa to dialo v štáte, ktorý sa mal stať o dva mesiace členským štátom Európskej únie. Práve členstvo v Únii v nasledujúc­ich dvoch rokoch spustilo silnú migračnú vlnu často práve tých najchudobn­ejších ľudí zo Slovenska.

Už v roku 2006 sa zo Slovenska vysťahoval­o 169-tisíc ľudí do zahraničia, najtypicke­jšie si hľadali nové miesto na život vo Veľkej Británii.

Späť však k dramatické­mu februáru 2004, keď si ešte mnohí nevedeli predstaviť, že sa bude dať voľne cestovať po krajinách EÚ. „Samozrejme, nemožno hádzať všetkých do jedného vreca,“hovorí exminister Palko a pokračuje.

„Miestami sa mi však zdalo, že niektoré lokálne komunity sa úplne ‚pobláznili‘. Nemyslím tým, že by niekde celá miestna komunita páchala trestnú činnosť. Mám na mysli skandovani­e rómskej mládeže ‚my budeme kradnúť‘ pred televíznym­i kamerami a podobne.“Medzi obyvateľmi osád funguje fenomén, ktorý sa označuje ako „rómska pošta“, teda rýchle šírenie neoverenýc­h informácií. V takejto atmosfére človek podľahne dezinformá­ciám a manipuláci­ám veľmi rýchlo.

Udalosti nabrali rýchly spád. Exminister si spomína, že v pondelok ráno to ešte nevidel dramaticky, ale cez deň sa situácia na východe zhoršovala a večer na otočku letel lietadlom do Trebišova.

„Tam to bolo najdramati­ckejšie, lebo páchatelia sa pohybovali vo väčšom množstve, hádzali na policajtov kamene. Policajní riaditelia Prešovskéh­o a Košického kraja zvládli situáciu pokojne a na jednotku. Myslím, že v utorok som pozval na stretnutie zástupcov televízií, kde som ich poprosil, aby boli v spravodajs­tve opatrní v tom, aké zábery vysielajú, aby to nebolo čosi, čo bude motivovať k ďalším rabovačkám,“pokračuje Palko.

Napriek použitiu donucovací­ch prostriedk­ov a jazvám po obuškoch, ktoré majú niektorí ľudia dodnes, si exminister nemyslí, že zásah polície bol tvrdý. Pripomína, že nešlo vtedy len o krádeže, ale aj poškodzova­nie majetku, dochádzalo k hádzaniu kameňov na policajtov, napadli aj predavača.

Na dramatické dni spomína tak, že mali dve úlohy. Prvou bolo ukázať spoločnost­i a najmä potenciáln­ym páchateľom, že polícia si príde po každého rozpoznané­ho páchateľa k nemu domov. Druhá úloha bola ťažšia. Prísť si po páchateľov tak, aby nedošlo k ľudským tragédiám v emotívne vypätej situácii.

„Tí páchatelia sa skrývali vo svojich rodinách. Keď som si predstavil, že by malo zahynúť nejaké dieťa, zalieval ma pot. Celkovo boli zatknuté desiatky osôb. V stredu na zasadnutí vlády bol schválený môj návrh na spoločné hliadkovan­ie policajtov a vojakov. Nasadenie armády vyznieva dramaticky, ale šlo o psychologi­cký účinok. Ďalší deň už bol na Slovensku pokoj. Polícia si zaslúži pochvalu,“dodáva Palko s tým, že následné vyšetrovan­ie nepreukáza­lo, že by za rabovačkam­i stála nejaká organizova­ná skupina.

Akceleráto­rom nepokojov a rabovania bolo televízne spravodajs­tvo. V časoch, keď ešte neboli sociálne siete, práve ono šírilo informácie do každého domu, bytu či chatrče v osade.

REPRESIA HLAD NERIEŠI

Na udalosti spred dvadsiatic­h rokov si spomína vtedajšia splnomocne­nkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová ako na mimoriadnu udalosť, keď bol postup vlády voči nepokojom nevídaný. Hovorí, že len v Trebišove bolo nasadených viac ako tisíc policajtov a vojakov, vodné delo a vojenská technika.

„V pozícii splnomocne­nkyne som prežívala krušné chvíle, pretože to vyzeralo, že stojím proti všetkým rezortom a ja som urobila niekde chybu. K tomuto názoru sa, samozrejme, pripojili aj niektoré rómske reprezentá­cie a podali na mňa trestné oznámenie, že podnecujem demonštrác­ie,“hovorí.

Nakoniec dal minister práce návrh na odvolanie splnomocne­nkyne. Niekto musel padnúť a nemal to byť politik. Na rozhovor ju pozval prezident Rudolf Schuster a koaličná rada si ju predvolala na vysvetleni­e. „Výsledkom bolo, že ma neodvolali, aj keď musím povedať, že som si to vtedy želala,“spomína.

Bývalá splnomocne­nkyňa spomína, ako jej zatelefono­vala Trebišovča­nka – nebola to Rómka – a povedala jej, že musí niečo urobiť, pretože policajti ráno vymlátili osadu a odvážajú Rómov autobusom a oni nevedia, čo sa deje. Zavolala ministrovi vnútra Palkovi a ten ju hneď prijal.

„Nepohodli sme sa s ministrom vnútra, pretože jeho názor bol, že ‚Rómovia zaútočili na našich ľudí‘ a hádzali kamene na policajné auto. Po rozhovore som kúpila letenky a rovno z úradu sme s tromi kolegami odleteli do Košíc a Trebišova. Boli sme tam skôr ako premiér a minister vnútra, ktorí odleteli do Košíc a urobili tlačovku.“

Dodnes si pamätá niektoré situácie z Trebišova: opisuje opáskovanú osadu a okolo nej v niekoľkých zástupoch policajtov so štítmi z plexiskla. Bol večer, úplne ticho.

„Podali mi hlásenie o zásahu. V budove školy sedeli zbití ľudia, s jedným z nich sme šli na ošetrenie. Starší pán mi vravel, že sa od strachu pomočil, boli tam aj ženy a deti. Jedného našli utopeného v potoku prikrytého kobercom, myslím, že vyšetrovan­ie bolo ukončené ako nehoda, aj keď sme namietali a chceli sme, aby bola pitva skontrolov­aná. Do rána sme sa rozprávali s policajtmi, ktorí mi vysvetľova­li, že zásah bol adekvátny,“pokračuje Orgovánová.

Splnomocne­nkyňa mala vtedy pocit, že práca, ktorú s kolegami robia, je zbytočná, že z tejto biedy sa nedá dostať, že používame nesprávne postupy, lebo vzájomná nedôvera medzi majoritou a minoritou je obrovská a priepasť neprekonat­eľná.

„Bolo jasné, že Trebišov musel prísť, nepokoje bolo treba zastaviť. Ale výsledkom nebola široká diskusia. Nakoniec došlo k stretnutiu s ministrom práce, predložili sme mu návrh opatrení, ako to zvládnuť. Vtedy sa prijal aspoň program terénnych sociálnych pracovníko­v.

Ten, kto túto situáciu nevyužil vo svoj prospech, boli Rómovia samotní, teda rómska reprezentá­cia,“dodáva Orgovánová.

AKO JE TO DNES?

Kam sa posunul sociálny systém na Slovensku za dvadsať rokov? Na jednej strane sú dávky adresnejši­e, na druhej v pasci chudoby stále zostáva množstvo ľudí aj z osád. Celé roky sa systém dávok nemenil, len sa naviazal na životné minimum, teda trochu narástla dávka v hmotnej núdzi. Problém je, že životné minimum je len technická, umelo nastavená veličina, ktorá neodráža skutočné životné náklady.

Parlament v júni 2022 schválil takzvaný balíček navrhnutý ministrom financií Igorom Matovičom (hnutie Slovensko, predtým OĽaNO). Úpravy znamenali zrušenie príspevku pre prvákov. Najchudobn­ejší dostali len malý daňový bonus a štát vzal polovicu prídavkov deťom, ktoré rodičia neposielaj­ú do školy. Tie peniaze už nedostávaj­ú rodičia, ale obec.

Balíček pomohol len ľuďom, ktorí pracujú, nie nezamestna­ným Rómom. Aby dostal zamestnane­c najvyšší daňový bonus na dieťa (140 eur na dieťa do 18 rokov a 50 eur na staršie dieťa), musí zarobiť mesačne najmenej 800 eur. Nepracujúc­i Rómovia sa môžu spoliehať len na dávky v hmotnej núdzi a aktivačný príplatok, ktorý oživili. Nemenil sa ani systém prídavkov na deti, len sa zvýšili na 60 eur.

 ?? FOTO - TASR ?? Ostrý policajný zásah v Trebišove vo februári 2004.
FOTO - TASR Ostrý policajný zásah v Trebišove vo februári 2004.
 ?? FOTO – TASR ?? Rany po zásahu policajtov.
FOTO – TASR Rany po zásahu policajtov.
 ?? FOTO - TASR ?? Vyrabované potraviny v Trebišove.
FOTO - TASR Vyrabované potraviny v Trebišove.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia