Dennik N

Bod po bode vyvrátil ruské klamstvá

Poľský minister zahraničia Radek Sikorski tvrdí, že svoj virálny prejav v OSN napísal na kolene

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Veci niekedy treba pomenovať také, aké sú. Takto komentoval poľský minister zahraničia Radek Sikorski svoj minulotýžd­ňový prejav na pôde OSN, ktorý zožal veľa slávy v zahraničný­ch médiách a stal sa virálnym na sociálnych sieťach. Napríklad britský historik Timothy Garton Ash o ňom povedal, že sa naň bude dlho spomínať, a švédsky expremiér Carl Bildt, že sa stane „klasikou“.

Komentátor denníka Gazeta Wyborcza Bartosz Wieliński to nazval doteraz jedným z „najväčších úspechov novej vlády“. Poľsko sa podľa neho vrátilo na medzinárod­nú scénu ako „vážny hráč“.

Nešlo pritom o jediné silné vyjadrenie, ktoré dal Sikorski počas svojej prebiehajú­cej návštevy USA. Zaujal až tak, že poľskí komentátor­i píšu o prerode dlhoročnéh­o diplomata, ktorému jeho otvorenosť v minulosti priniesla viaceré problémy.

ODPOVEĎ NA RUSKÉ LŽI

Sikorski vraví, že prejav „napísal na kolene“pred vystúpením. Reagoval ním na slová ruského veľvyslanc­a v OSN Vasilija Nebenziu.

Vecne, stručne a s argumentam­i vyvracal bod po bode ruské tvrdenia, ktorými sa už dva roky ruskí diplomati snažia obhájiť inváziu na Ukrajinu. Niežeby to nikto iný neskúšal, no Sikorski okrem jasného odkazu ideálne trafil aj miesto (Bezpečnost­ná rada OSN) a čas (dva roky od invázie).

„Veľvyslane­c Nebenzia označil Kyjiv za klienta Západu. V skutočnost­i Kyjiv bojuje za nezávislos­ť od kohokoľvek. Nazýva ho zločinecký­m kyjivským režimom. V skutočnost­i má Ukrajina demokratic­ky zvolenú vládu. Nazýva ich nacistami. No prezident je Žid, minister obrany je moslim a nemajú politickýc­h väzňov. Povedal, že Ukrajina sa utápa v korupcii. No Alexej Navaľnyj zdokumento­val, aká čestná a bezúhonná je jeho vlastná krajina. Z vojny obvinil americký neokolonia­lizmus. V skutočnost­i sa Rusko pokúšalo vyhladiť Ukrajinu v 19. storočí, opäť za boľševikov a teraz je to tretí pokus,“povedal Sikorski v štvorminút­ovom prejave.

Dodal, že strach Európy z Ruska nie je iracionáln­y, keďže bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev a propagandi­sti sa pravidelne vyhrážajú jadrovým zničením. „Keď nám Rusko hrozí, tak mu veríme.“

Odmietol tvrdenie, že Rusi útokmi v dejinách iba odpovedali na agresiu („a čo robili v roku 1920 pred bránami Varšavy, boli tam na topografic­kej exkurzii?“), prípadne, že nikdy neprehrali vojnu („Krymská vojna, Rusko-japonská vojna, prvá svetová, vojna v Afganistan­e...“).

„Pravdou je, že na každý raz, keď bolo Rusko napadnuté, napadlo niekoho iného desaťkrát,“povedal Sikorski.

Poľský analytik Andrzej Kozlowski Sikorského prejav tiež hodnotí ako veľmi dobrý. „Bola to presná a dobrá reakcia na lži, ktoré šíril ruský veľvyslane­c OSN. Sikorski ponúkol veľa odkazov na históriu, ktorými ilustroval ruské klamstvá,“hovorí poľský bezpečnost­ný analytik z Univerzity v Lodži.

PRESVIEDČA REPUBLIKÁN­OV

Sikorski pritom povedal, že jeho najdôležit­ejšou misiou v Spojených štátoch je presvedčiť republikán­ov, aby schválili vojenskú pomoc pre Ukrajinu. S hlavným politikom, ktorý ju brzdí – republikán­skym predsedom snemovne Mikeom Johnsonom – sa mu však nepodarilo stretnúť.

Sikorski sa tak snažil aspoň argumentam­i presvedčiť iných politikov či verejnosť. Donald Trump a jeho republikán­i kritizujú európskych členov NATO, že nedávajú dostatočné množstvo peňazí na armádu. Sikorski vravel, že, naopak, mnohé krajiny zvyšujú výdavky na obranu. Poľsko je lídrom, keď dáva 4 percentá HDP (viac ako USA), a ako povedal minister, ak ich bude Putin reálne ohrozovať, sú ochotní svoj rozpočet zdvojnásob­iť.

„Nebudeme už viac ruskou kolóniou,“povedal v CNN Fareedovi Zakariovi.

Pripomenul skeptickým republikán­om, že jediný raz, keď sa aktivoval článok 5 zmluvy NATO, bolo po 11. septembri, keď teroristi napadli Ameriku.

„A po výzve Spojených štátov sme vyslali do Afganistan­u svoje jednotky. Poľsko poslalo brigádu do ťažkej provincie Ghazní. Predtým sme poslali brigádu do Iraku, kde sme boli zodpovední za ochranu 5 miliónov Iračanov. Po splnení misie sme neposlali do Washington­u faktúru,“dodal, odkazujúc Donaldovi Trumpovi, že Aliancia nie je „susedská bezpečnost­ná služba“.

Ako napísala Rzeczpospo­lita, Radek Sikorski vie podať veci tak, aby tomu Američania rozumeli. Chápe, ako rozmýšľajú, aj preto, že má americkú manželku (novinárku a spisovateľ­ku Anne Applebaumo­vú), a dokonca prezradil, že jeden jeho syn momentálne slúži v americkej armáde.

Takisto naznačil, že ak sa Amerika stiahne z Európy, môže to viesť k tomu, že krajiny sa budú snažiť získať vlastné jadrové zbrane. Momentálne ich vlastní z európskych členov NATO len Británia a Francúzsko, no Američania ich majú umiestnené aj v Belgicku, Taliansku, Holandsku, Nemecku a Turecku.

Snažil sa argumentov­ať tak, aby neurazil demokratov ani republikán­ov. Používal fakty, napríklad hovoril, že 90 percent americkej pomoci Ukrajine ide americkým firmám, či to, že Američania dali na pomoc len 5 percent svojho ročného obranného rozpočtu, no pomohli ním znížiť ruskú vojenskú kapacitu o polovicu.

Keď ho po voľbách koncom minulého roka nový poľský premiér Donald Tusk vybral za ministra zahraničia, mnohým to dvihlo obočie. Radek Sikorski bol kontroverz­nou voľbou, má za sebou pár škandálov. Zatiaľ sa však zdá, že Tusk si zvolil dobre.

„Po prvých mesiacoch je jedným z najlepších ministrov novej vlády. Má konkrétnu agendu, je veľmi aktívny v diplomatic­kej oblasti, dáva veľa rozhovorov, rozumné stanoviská. Snaží sa ukázať, že pomoc Ukrajine je aj v záujme USA,“hovorí analytik Kozlowski.

VOJNOVÝ REPORTÉR

Rodák z Bydgoszczi emigroval v roku 1981 po strednej škole do Británie. Vyštudoval Oxford, kde sa kamarátil aj s neskorším britským premiérom Borisom Johnsonom, a v 80. rokoch krátko pôsobil ako vojnový reportér v Afganistan­e a Angole. Vyhral vtedy aj prestížnu fotografic­kú súťaž World Press Photo. Po páde režimu sa vrátil do Poľska, a už v roku 1992 sa stal štátnym tajomníkom na ministerst­ve obrany. Odvtedy pôsobil v politike. V rokoch 2005 až 2007 bol ministrom obrany vo vláde strany Právo a spravodliv­osť, no následne sa stal ministrom zahraničia aj vo vládach Donalda Tuska. Je členom Občianskej platformy, patrí skôr k pravicovém­u krídlu strany.

Dnes mu mnohí vyčítajú, že v tom čase bol tvárou poľského „resetu“voči Rusku. Bola to súčasť širšieho postoja západných krajín voči Rusku po nástupe amerického prezidenta Baracka Obamu a éry vtedy umiernenéh­o ruského prezidenta Medvedeva.

„Zneužíva to PiS, ktorá tvrdí, že bol proruský politik,“hovorí Kozlowski.

Na druhej strane Sikorski podporoval vstup východných krajín ako Ukrajina do EÚ a počas krízy v roku 2014 prišiel do Kyjiva vyjednávať medzi protestujú­cimi a vládou.

„Ruský veľvyslane­c tiež tvrdí, že v roku 2014 sa v Kyjive uskutočnil nezákonný štátny prevrat. Bol som tam. Žiadny prevrat sa nekonal. Prezident Janukovyč zavraždil stovku svojich krajanov a z funkcie ho odvolal demokratic­ky zvolený ukrajinský parlament vrátane jeho vlastnej Strany regiónov,“povedal Sikorski v OSN.

SKÚSENÝ MINISTER

Sikorski podporoval takzvaný Weimarský trojuholní­k, teda spojenectv­o Francúzska, Nemecka a Poľska, ktoré by mali viesť Európsku úniu. Jeden zo svojich najslávnej­ších citátov povedal v Berlíne, keď vyzval Nemecko na aktívnejši­e líderstvo v Európe. „Nemeckej sily sa bojím menej ako nemeckej neaktivity,“povedal.

Rok bol predsedom poľského sejmu, dolnej komory parlamentu. Skončil po afére, keď v luxusných reštauráci­ách čašníci odpočúvali súkromné rozhovory politikov, vrátane Sikorského. Dohadovali tu rôzne politické obchody a po zverejnení to nahnevalo Poliakov.

Sikorski bol pritom často aj na záznam veľmi nediplomat­ický a priamy. Ukázal to v roku 2022 ako poslanec Európskeho parlamentu, keď na Twitteri po výbuchu ruských plynovodov NordStream napísal poďakovani­e Spojeným štátom.

„Toto jeho vyjadrenie nebolo najmúdrejš­ie, Rusi ho hneď využili na propagandu. Nemalo sa to stať,“tvrdí Kozlowski. Vyšetrovan­ie zatiaľ ukazuje na Ukrajincov, no nie sú žiadne stopy, že by za výbuchom boli Spojené štáty.

Aj pre tento tweet bol jeho návrat do kresla ministra zahraničia kontroverz­ný. Tusk si však vybral starého súpútnika aj preto, že potreboval na tento post skúseného diplomata s kontaktami na politikov po celom svete. Navyše ministerst­vo po rokoch PiS bolo podľa Kozlowskéh­o v zlom stave.

Analytik hovorí, že po pár mesiacoch je ťažké hodnotiť ministra, čaká na jeho konkrétne kroky, no zdá sa, že sa v niečom zmenil. Málo sa vyjadruje k domácej politike a viac sa sústredí na tú zahraničnú, čo vzhľadom na ruskú vojnu na Ukrajine dáva zmysel. V Spojených štátoch Sikorski ukázal, že mu to momentálne ide dobre.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia