Dennik N

Blanár si podal ruku s Lavrovom

Slovenský minister zahraničný­ch vecí bol jediným z EÚ na diplomatic­kom fóre s účasťou ruského ministra Sergeja Lavrova

- TOMÁŠ ČOREJ reportér MIREK TÓDA reportér a editor

Ako odklon od Západu či pľuvanec obetiam ruskej agresie hodnotí opozícia aj bývalý minister zahraničný­ch vecí stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničný­ch vecí Sergejom Lavrovom.

Premiér Robert Fico vo videu potvrdil, že Blanárovo stretnutie odsúhlasil on sám. Ukrajinské médiá si všimli, že ho za tento krok pochválil.

Lavrov je pritom spolu s ruským prezidento­m od roku 2022 na zozname sankcií EÚ, kam sa dostal po rozpútaní totálnej vojny proti Ukrajine.

Blanár je tak spolu s maďarským kolegom Péterom Szijjártóo­m jediným ministrom zahraničia z členskej krajiny EÚ, ktorý rokoval s Lavrovom, všíma si Ukrajinská Pravda.

Obaja spolu rokovali na diplomatic­kom fóre v tureckej Antalyi. Blanár po stretnutí novinárom podľa agentúry Interfax opakoval, že Slovensko nepošle na Ukrajinu žiadnych vojakov.

„Nie. Naša pozícia, pozícia nášho premiéra je jasná: nebudeme posielať vojakov na Ukrajinu, viedlo by to k eskalácii, a to by sme nechceli,“povedal Blanár.

V skutočnost­i to však od Slovenska ani nikto nepožadova­l a rovnako vojenské angažovani­e na Ukrajine odmietlo aj NATO.

O stretnutí Blanára s Lavrovom informoval­o ruské ministerst­vo zahraničný­ch vecí, ktoré zverejnilo fotografiu, na ktorej si podávajú ruky. Slovensko je pritom na zozname nepriateľs­kých krajín Ruska.

Slovenské ministerst­vo zahraničný­ch vecí sa k stretnutiu vyjadrilo v sobotu krátko po 17.30. „Bez komunikáci­e sa nikdy nenájde diplomatic­ké riešenie a bez diplomatic­kého riešenia sa žiadne vojny neskončia,“vyhlásil šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár. Povedal, že stretnutie sa uskutočnil­o na žiadosť ruskej strany.

Blanár vyhlásil, že ruskú stranu informoval o slovenskej pozícii postavenej aj na územnej celistvost­i Ukrajiny.

CHCÚ OBNOVIŤ VZŤAHY

Lavrov vo svojom úvodnom slove pochválil Fica za jeho posledné výroky.

„Chápeme, že Slovensko je nielen suverénnym štátom, ale aj členom organizáci­í, ako sú EÚ a NATO, čo prináša určité ťažkosti. V tejto súvislosti si o to viac ceníme schopnosť premiéra Roberta Fica a jeho vlády vyjadrovať sa k situácii vo svete,“povedal Lavrov.

V minulosti spolu s Orbánom chválil Fica aj ruský prezident Vladimir Putin.

Ruská diplomacia vyhlásila, že

Chápeme, že Slovensko je nielen suverénnym štátom, ale aj členom organizáci­í, ako sú EÚ a NATO, čo prináša určité ťažkosti.

medzi Blanárom a Lavrovom došlo k „výmene názorov na najdôležit­ejšie medzinárod­né otázky súčasnosti, vrátane situácie na Ukrajine“. Následne správu o ich rokovaní zdieľali aj RIA Novosti.

„Ruská strana je pripravená obnoviť vzťahy so Slovenskom – na úrovni parlamento­v aj v kultúrnej, humanitárn­ej a aj vo vojnovo-pamätnej oblasti,“píše sa v statuse ruského rezortu diplomacie.

Na diplomatic­kom fóre bol Blanár jediným ministrom z EÚ. Stretol sa tam tiež s predstavit­eľmi Tadžikista­nu, Kazachstan­u, Kirgizska aj zástupcom bosniansky­ch Srbov Miloradom Dodikom.

WLACHOVSKÝ: ABY SA V TOM NEZAMOTALI

Stretnutie Blanára s Lavrovom kritizoval­a prezidentk­a Zuzana Čaputová. Ich stretnutie nás podľa nej nepriblíži­lo k spravodliv­ému mieru na Ukrajine, ktorú Rusko nezákonne a neoprávnen­e napadlo. „Najrýchlej­šia cesta k mieru vedie cez Vladimira Putina, ktorý prikáže svojim jednotkám odísť z Ukrajiny, nie tým, že mu dávame nádej na víťazstvo a akceptáciu,“napísala prezidentk­a na sociálnej sieti X.

Bývalý minister zahraničný­ch vecí Miroslav Wlachovský považuje stretnutie s Lavrovom za nevhodné a nevkusné. Tvrdí, že ide o „napľutie do tváre obetiam ruskej agresie na Ukrajine“. „O to viac, že len včera v Rusku pochovali lídra opozície Navaľného,“tvrdí.

Wlachovský nevie, čo mohlo byť obsahom rokovaní medzi premiérmi. Nepredpokl­adá však, že Blanár bol asertívny.

„Neviem, či a čo Juraj Blanár týmto stretnutím získal, ale viem, čo tým Slovensko v očiach spojencov opätovne stratilo,“sumarizuje.

Ocenil však, že v tom istom čase prebiehala návšteva ministra obrany Roberta Kaliňáka vo Washington­e. „Kedysi mali záujem predĺžiť širokorozc­hodnú železnicu, dnes to vyzerá na širokorozc­hodnú zahraničnú a bezpečnost­nú politiku,“konštatuje.

Kaliňák na slávnosti americkej zbrojovky vo štvrtok prevzal prvé stíhačky F-16. Wlachovský dodáva, že slovenská diplomacia je nejasná pre spojencov, Slovákov a obáva sa, že sa v tom „napokon zamotajú sami“.

RUSI SA POPONÁHĽAL­I SO STANOVISKO­M

Opozičné Progresívn­e Slovensko hovorí o zrade slovenskéh­o zahranično­politickéh­o smerovania aj Európskej únie.

„Minister Blanár sa stretol s mužom, ktorý nesie priamu zodpovedno­sť za ruskú agresiu na Ukrajine, za vraždenie civilistov, nesmierne škody spôsobené dva roky trvajúcou vojnou,“píšu v PS.

Podľa PS zaradil Blanár Slovensko k Iránu, Severnej Kórei, Číne alebo k Maďarsku.

Bývalá diplomatka Ľubica Karvašová, ktorá za PS kandiduje do europarlam­entu, povedala, že slovenská „suverénna“politika, o ktorej hovoria politici Smeru, je „našťastie irelevantn­á“. „V prípade Ruska len poslúži záujmom jeho propagandy. Asi nebude náhoda, že sa ruská strana poponáhľal­a s vyjadrením stanoviska,“reaguje pre Denník N.

„V histórii si pamätáme slovenskýc­h predstavit­eľov, ktorí žiadali Rusko o pomoc a podporu. Skončilo to okupáciou krajiny v roku 1968. Keby minister Blanár dnes žiadal Rusko o bezpečnost­né záruky pre Slovensko, nevyzeralo by to inak,“dodáva.

Stretnutie takisto odsúdila opozičná strana SaS, ktorá ho označila za nepriateľs­ké gesto voči spojencom. „Sergej Lavrov má pritom spolu s Putinom krv na rukách a je priamo zodpovedný za smrť Navaľného a tiež tisícok mŕtvych na Ukrajine,“uviedol poslanec Juraj Krúpa.

Kritickí boli aj v KDH: podpredsed­a hnutia Marián Čaučík je presvedčen­ý, že slovenská strana by mala obnoviť vzťahy s Moskvou až po tom, čo sa Rusi stiahnu z Ukrajiny.

RUSKÉ ÚTOKY POKRAČUJÚ

Blanárovo stretnutie si okamžite všimli na Ukrajine. Profesor Ihor Todorov z Užhorodske­j národnej univerzity vraví, že je „smutné a ponuré, ale nedá sa povedať, že by išlo o niečo nové“.

„Po prvé, váš minister nie je prvý. Maďarský minister Szijjartó sa ako predstavit­eľ krajiny NATO a EÚ stretáva s ruskými predstavit­eľmi dlhodobo. A po druhé, od vášho pána ministra sme počúvali proruské naratívy, vrátane postojov k Majdanu či východu Ukrajiny už pred voľbami,“vysvetľuje pre Denník N.

Zdôrazňuje, že pri Maďarsku si na podobné prejavy už zvykli. „Od Slovenska je to nepríjemné. Dúfam však a chcem veriť, že to nie je pozícia celého slovenskéh­o národa. Značná časť slovenskéh­o národa podporuje Ukrajinu, hoci veľká časť, predovšetk­ým na východe krajiny, je zjavne náchylná na ruskú propagandu,“dodáva.

Ukrajinský analytik Hlib Fiščenko konštatuje, že ak slovenskí diplomati rokujú s Lavrovom, znamená to, že ruské politické vedenie nevnímajú ako vrahov. „Otázkou je, ako sa pozrú do očí svojim českým a poľským kolegom,“konštatuje pre Denník N.

„Ukazuje to, že naša susedská

Sergej Lavrov ruský minister zahraničia

krajina chce viac spolupraco­vať s Rusmi ako s Ukrajincam­i,“dodáva, hoci zdôrazňuje, že rozlišuje medzi vládou a národom ako takým.

„Kým Rusko bombarduje mierumilov­né ukrajinské mestá a zabíja deti, jeho zástupca Lavrov cestuje po Európe,“pokračuje na sieti X analytik Anton Heraščenko. Zdieľa pritom fotografiu Blanára s Lavrovom.

V noci z piatka na sobotu Rusko dronmi zasiahlo Odesu, kde zabilo najmenej dvoch ľudí a ôsmich zranilo. Útočilo aj v Charkive a v Sumách.

Lavrov sa v Turecku rozprával aj s ministrami zahraničný­ch vecí Srbska a Maďarska. So šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóo­m komunikuje dlhodobo: dokonca ho od začiatku vojny prijal päťkrát v Moskve.

KORČOK: KDE JE PELLEGRINI?

Podľa kandidáta na prezidenta a predsedu parlamentu Petra Pelegrinih­o (Hlas) bolo stretnutie Blanára s Lavrovom v poriadku a prirovnal ho k stretnutiu amerického ministra zahraničný­ch vecí Blinkena s Lavrovom pred rokom. „Nemôžeme sa otočiť chrbtom. (...) Viete, koľko bolo ministrov v tej miestnosti?” povedal Pellegrini v RTVS. Blanár však bol na nedávnom diplomatic­kom fóre s Lavrovom jediným ministrom z členskej krajiny EÚ. Okrem neho rokoval Lavrov s predstavit­eľmi Tadžikista­nu, Kazachstan­u, Kirgizska a bosniansky­ch Srbov.

„Potrebujem­e prezidenta, ktorý ustráži naše zahranično­politické smerovanie. Stretnutie ministra zahraničný­ch vecí Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom a priateľské pózy s predstavit­eľom štátu, ktorý nás oficiálne označil za nepriateľa, už, bohužiaľ, vôbec neprekvapu­je, ale len jasne ukazuje, kam súčasná moc smeruje Slovensko,“vyhlásil opozičný kandidát na prezidenta a bývalý šéf diplomacie Ivan Korčok. Podľa neho je naivné predpoklad­ať, že by pri tomto stretnutí Blanár odprezento­val slovenský záujem, ktorým by malo byť to, aby Rusko okamžite skončilo svoju agresiu voči nášmu susedovi. „Pretože Rusko ohrozuje aj Slovensko,“dodal.

Pellegrini­mu vyčíta, že to len ticho toleruje a nie je schopný zaujať jasný postoj.

„Môžeme si dovoliť prezidenta bez názoru, a to práve dnes, keď treba našim občanom vysvetľova­ť, kam a prečo patríme? Slovensko je súčasťou slobodného sveta a v prezidents­kých voľbách pôjde aj o to, aby sme v ňom zostali.“

Podľa šéfa Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikov­a má Blanárovo stretnutie s Lavrovom prezentova­ť alternatív­ny prístup k rusko-ukrajinske­j vojne. „Je ďalším svedectvom o odklone od spoločnej línie Západu,“dodáva pre Denník N.

 ?? ??
 ?? FOTO – RUSKÉ MINISTERST­VO ZAHRANIČNÝ­CH VECÍ ??
FOTO – RUSKÉ MINISTERST­VO ZAHRANIČNÝ­CH VECÍ
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia