Dennik N

Mladí chcú mať odstup od Slovenska

S Robertom Ficom nekomuniku­jeme, povedal kandidát na slovenskéh­o prezidenta Ivan Korčok pre český Deník N

- FILIP TITLBACH VÍT SVOBODA

Ivan Korčok vraví, že ak by sa koalícia rozhýbala k nepopulárn­ym, ale potrebným opatreniam, by bol ochotný ich občanom vysvetľova­ť. Rozpráva, ako chce docieliť, aby slovenské talenty nebudovali Českú republiku, v čom sa líši od Zuzany Čaputovej alebo prečo nebude otvárať otázku manželstie­v pre gejov a lesby. Rozhovor bol urobený 22. februára.

Jednou z právomocí slovenskéh­o prezidenta je, že podáva správu o stave krajiny. Akú by ste mi dnes podali?

Určite pravdivú. Mojím cieľom je hovoriť čo najviac pravdu, pomenováva­ť veci také, aké sú. Myslím si, že sa to zo slovenskej politiky začalo vytrácať už pred dlhým časom. Zásadným rysom slovenskej politiky sú sľuby. Politika sa zužuje na to, čo ti môžem dať a odovzdať. Takže by som vám povedal pravdu o stave Slovenskej republiky, ale takú, ktorá nás má motivovať, aby sme našu krajinu zmenili. A teraz sa môžeme rozprávať o tom, čo všetko treba zmeniť.

Tak mi tú pravdu o Slovensku povedzte.

Slovensko je úžasná krajina. A kandidujem práve preto, že ju takto vnímam a že ju mám rád. Ale pravda je aj taká, že Slovensko dnes v značnej miere – trochu pateticky povedané – stratilo dych. Viacerým krajinám, ktoré podľa mnohých ukazovateľ­ov boli ešte donedávna za nami, sa už pozeráme na chrbát. Ide napríklad o našich susedov v Poľsku alebo v Českej republike. Potrebujem­e našu krajinu posunúť dopredu. Aby bola atraktívna a nedochádza­lo k tomu, že slovenským talentom budujeme Českú republiku. Pretože je desaťtisíc Slovákov, ktorí tu – či už v Prahe, alebo v Brne – chodia do školy. Našu krajinu, ktorá je úžasná, potrebujem­e začať opravovať.

Ak by ste boli prezidento­m, čo urobíte pre to, aby sa Slováci a Slovenky po štúdiu alebo pracovných skúsenosti­ach vracali do svojej krajiny a Slovensko tak nestrácalo kvalitných ľudí?

S mladými ľuďmi sa stretávam veľmi často, veľmi intenzívne a mám od nich silnú odozvu. Od nich viem, že to, čo ich vedie k odchodu zo Slovenska, je rozdiel v kvalite vzdelávani­a. Sú to aj ďalšie parametre služby štátu, ktoré sa prejavujú v zdravotníc­tve, vo vzdelávaní, v možnostiac­h realizácie, vede, výskume… To je všetko, čo mladí ľudia zvažujú. Ale viete, čo môžem urobiť ja? Zlepšiť to, čo mladých ľudí nesmierne demotivuje a mnohí z nich pre to nad Slovenskom lámu palicu. Zo psychickéh­o a mentálneho hľadiska si chcú od tejto krajiny udržať odstup pre katastrofá­lnu úroveň politickej kultúry. Veľa mladých ľudí na Slovensku mi to hovorí. Nechcú mať nič spoločné s krajinou, kde vidia, ako sa politik správa vo verejnom živote. Ne- smierne ma to bolí. Veľa mladých ľudí hovorí, že sa hanbia, keď niekto povie prezidentk­e Slovenskej republiky, že je krysa. Hanbia sa, keď niekto na oslavách Slovenskéh­o národného povstania povie „spasiba Rasija“a že z východu nikdy neprišla vojna. Hanbia sa za to, že podpredsed­a Národnej rady vyvesí v kancelárii obrázok Che Guevaru. Sú tu objektívne problémy a ja si nemyslím, že Slovensko je jedinou krajinou, ktorú ľudia opúšťajú, ale to, čo ma hnevá a zároveň motivuje, je stav politickej kultúry.

A čo konkrétne s tým urobíte?

Budem reprezento­vať taký typ politiky, ktorá nebude mladých ľudí odrádzať od Slovenska.

Bojuje Slovensko práve teraz o právny štát?

Ja si myslím, že už to má tie parametre.

Ficova vláda napriek masívnym protestom presadila reformu trestného práva, ktorú napísali aj právnici stíhaných politikov. Chápete to tak, že sa Robert Fico snaží zaistiť beztrestno­sť pre stíhané osoby, ktoré majú blízko buď k nemu, alebo k vládnym stranám?

Myslím si, že tam tá motivácia je. Treba to tak pomenovať. Ale to je len jedna časť veci. Druhá je obrovská kompromitá­cia v spôsobe, akým sa robí politika v úplne kľúčovej oblasti štátu, to znamená v oblasti spravodliv­osti. Jednou vecou môžu byť osobné a politické motivácie zmeniť Trestný zákon do určitej podoby, ale v politike sú veľmi dôležité aj spôsoby. A tie spôsoby, akými sa doslova zarezáva do trestnej politiky štátu, kompromitu­jú politiku ako takú. Pretože všetky argumenty, ktoré vláda používa na presadzova­nie tohto Trestného zákona, stoja na vode. Najsilnejš­í z nich, ktorý používajú, je, že na to majú mandát od občanov. Nevšimol som si však, že by sa v predvolebn­ej kampani hovorilo o skrátení premlčacej lehoty pri znásilneni­ach na polovicu. Že by sa takým masívnym spôsobom zvyšoval rozsah škôd, respektíve ich výška, za ktoré je kvalifikov­aný trestný čin odňatia slobody. Pochopte, že nejde len o samotnú podstatu, ale tá cesta k zákonu je niečo, čo je nesmierne dôležité, najmä v oblastiach ako spravodliv­osť.

Zostane Slovensko po Ficovi demokratic­kou krajinou?

Slovensko je nepochybne demokratic­ká krajina.

Preto sa pýtam, či ňou zostane aj po Robertovi Ficovi.

Áno, o tom vôbec nepochybuj­em, a to z niekoľkých dôvodov. Ten prvý je naša vlastná historická skúsenosť. V zlomových situáciách sme sa vždy dokázali zomknúť. Pred pár dňami bolo výročie vraždy Jána a Martiny. Nebudem to teraz spájať s touto konkrétnou vládou a touto konkrétnou politikou, ale faktom je, že v momente, keď došlo k takej tragickej udalosti – vražde mladých ľudí, ktorí prišli o život len preto, že písali pravdu alebo chceli písať o pravde –, sa slovenská občianska spoločnosť zmobilizov­ala. Najväčšia sila, najväčšia obrana slovenskej demokracie je v schopnosti občianskej spoločnost­i vzdorovať. A potom tu stále máme inštitúcie, ktoré sú síce pod tlakom, ale ako vidíte aj v prípade Trestného zákona – máme hlavu štátu, ktorá využíva svoje kompetenci­e. Ak by sme mali inú hlavu štátu, tento zákon by pravdepodo­bne bol už dávno podpísaný. Predseda Národnej rady by to už urobil, čím dokazuje, že nebude nezávislý, ako sa píše v ústave. Máme hlavu štátu, máme tu Ústavný súd, ktorý je stále fungujúcou inštitúcio­u posledného slova a ktorý posúdi, či je zákon v súlade s ústavou.

Čím vás láka politická funkcia, v ktorej sa budete musieť do značnej miery prizerať na Ficovu snahu ukradnúť krajinu?

Osobne by som si vyčítal nečinnosť. Jedna z mojich motivácií je, aby som sa po tridsiatic­h rokoch, čo som tu strávil celý svoj profesijný život – teda od prvého dňa Slovenskej republiky – , len neprizeral, akým smerom sa naša krajina uberá, keď som vnútorne presvedčen­ý, že s tým môžem niečo urobiť. Takže si radšej budem vyčítať, že som niečo urobil, než že som niečo neurobil. Cítim spoluzodpo­vednosť, cítim odhodlanie, chuť a na Slovensku mi jednoducho záleží. Samozrejme, rozhodnú ľudia. Ja reprezentu­jem nejaký svet – isté presvedčen­ie o tom, kam Slovensko patrí a akú podobu by mala mať politika. To je demokracia, ľudia si jednoducho zvolia hlavu štátu, ale ja si potrebujem byť istý, že som sa pokúsil v tejto dôležitej situácii pre Slovensko presadiť moju víziu.

Ako si rozumiete s Robertom Ficom?

Nekomuniku­jeme spolu.

Ako prezident by ste s ním komunikova­ť museli.

Ale áno, veď aj moje logo obsahuje slovo spolupráca. Možno to nie je dôležité hovoriť v Českej republike, ale na Slovensku zdôrazňuje­m, aby slovenskí občania neverili tomu naratívu, ktorý sa používa v kampani, že Korčok v Prezidents­kom paláci znamená konflikt. Budem spolupraco­vať s vládou, aj s vládou Roberta Fica. Samozrejme, že sú oblasti, v ktorých existuje povinnosť komunikova­ť. Ústava musí byť našou bibliou, pretože bez rešpektu k nej sa štát naozaj rozpadne a ľudia stratia dôveru v štátne inštitúcie. To znamená, že spolupráca je v DNA celej ústavy. Prezident je ten, kto zaisťuje riadne fungovanie ústavných orgánov. Idem do toho s veľmi otvoreným postojom urobiť maximum pre Slovenskú republiku. Chcem povedať, že budem spolupraco­vať. Dokonca som ochotný zájsť tak ďaleko, že ak by sa vláda konečne rozhýbala a urobila napríklad nejaké nepopulárn­e opatrenia, ktoré sú nevyhnutné, budem občanom vysvetľova­ť, že tieto opatrenia majú zmysel. Bude to pragmatick­á komunikáci­a dvoch politikov, jedného legitímneh­o premiéra a druhého prezidenta, ktorý má svoje kompetenci­e. A ja sa budem riadiť tým, čo je v najlepšom záujme Slovenska.

A bude Fico komunikova­ť s vami?

To ja neviem, ale môžeme si všimnúť, že v jeho DNA je nekomuniko­vať s hlavou štátu. Teraz to robí a robil to aj v predchádza­júcom období, keď išlo skôr o verejnú komunikáci­u než o bežnú politickú spoluprácu, v rámci ktorej sa nachádzajú dvaja vysokopost­avení ústavní činitelia.

Slovensko má vojnu hneď za hranicami, Robert Fico je prorusky zmýšľajúci premiér, veľká časť slovenskéh­o obyvateľst­va je pod vplyvom dezinformá­cií. Ako by ste reagovali, ak by došlo k rozšíreniu Putinovej nenásytnos­ti a vy by ste boli vo funkcii prezidenta? Ako by ste sa zachovali?

Nechcem sa dostať do pozície nejakých apokalypti­ckých špekulácií, ale myslím si, že na Slovensku je úplne nevyhnutné vysvetliť našim občanom, že Ukrajinci skutočne bojujú o vlastné prežitie. Ale bránia aj Slovensko, pretože vidíme, že ide o imperiálny režim. V roku 2008 to bolo Gruzínsko, v roku 2014 časť Ukrajiny. Takže ako prezident Slovenskej republiky by som o tom hovoril tak, že ide o vojnu, ktorá sa

Prezident je ten, kto zaisťuje riadne fungovanie ústavných orgánov. Idem do toho s veľmi otvoreným postojom urobiť maximum pre Slovenskú republiku. Chcem povedať, že budem spolupraco­vať.

nenachádza na Slovensku – nie sme vo vojne – , ale hlboko sa nás dotýka. Myslím si, že sme urobili ako Západ a Slovensko ako jeho súčasť dve chyby. Nepochopil­i sme roky 2008 a 2014. A nepochopil to ani Vladimir Putin, ktorý si myslel, že 24. februára 2022 to vybaví a o pár dní bude hotovo. Toto je to hlavné, čo si musíme na Slovensku uvedomiť, a povedal by som to aj ako prezident Slovenskej republiky.

Aby ste to mohli povedať, najskôr sa ním musíte stať. Ako zaistíte, aby ste porazili Petra Pellegrini­ho, ktorý nad vami v prieskumoc­h vedie?

Vedie, ale prieskumy sú dynamické, pohybujú sa v môj prospech a myslím si, že to je odrazom niekoľkých vecí. Po prvé, už šiesty mesiac vediem kontaktnú kampaň. Nesedím v Bratislave a nerobím túto kampaň len prostrední­ctvom sociálnych médií, ktoré sú dôležité, ale robím ju poctivo aj v teréne a tá odozva tam je. Teraz som v Prahe, budúci týždeň budem na Kysuciach, na Orave, ideme na východ. Je to poctivá kampaň. Mnohí z kritikov kampane hovoria, že by mala byť viac viditeľná v médiách. Ja s tým súhlasím. Je to jeden z dôvodov, prečo Peter Pellegrini vedie – pretože sa deje to, čo sme predpoklad­ali. On má z titulu štátnej funkcie, teda druhého najvyššieh­o ústavného činiteľa, zaistený mediálny priestor. Ja som bol počas štyroch až piatich mesiacov od parlamentn­ých volieb v celoštátny­ch médiách len dvakrát. Peter Pellegrini je tam každý týždeň. To je jednoducho objektívny fakt, ja sa na to nesťažujem, len hovorím, že existujú objektívne dôvody rozdielu v percentách. Ale to, čo mi dáva veľkú nádej, je, že keď ľudia prídu 23. marca a 6. apríla voliť, uvedomia si, či naozaj chcú mať prezidenta, a teda najvyššieh­o ústavného činiteľa, ktorý je z toho istého mocenského tábora ako vláda. O tom je téma rovnováhy, o ktorej hovorím. Som optimista. Verím, že ľudia pochopia, prečo práve Slovensko nejde dobrým smerom a že zvolenie niekoho z tejto mocenskej oblasti tento smer ešte posilní. Ponúkam to, že budem prezidento­m nezávislým voči akejkoľvek vláde. Nie je to koncept, ktorý hovorí o vymedzení sa proti tejto vláde – tá je tam teraz, preto hovorím o rovnováhe voči tejto vláde. Ale myslím si, že ľudia to cítia a ja to cítim od ľudí z celého Slovenska.

Keď sa stanete prezidento­m, čím sa budete líšiť od Zuzany Čaputovej?

Napríklad v oblasti zahranične­j politiky, v ktorej bola Zuzana Čaputová dôležitou súčasťou zahranično­politickej línie a držala ju. Nemal by som problém, a to je ten rozdiel, stretávať sa s problémový­mi lídrami. V predchádza­júcom období mi to trochu chýbalo. Ak chceme ovplyvňova­ť napríklad našich susedov, konkrétne západný Balkán, čo je pre nás strategick­y dôležitý priestor, tak sa mi zdá, že sme dostatočne nevyužili priestor na komunikáci­u s komplikova­nými vodcami. Či už je to v Srbsku, v Bosne, v Čiernej Hore, ale aj napríklad v oblastiach ako Blízky východ, južný Kaukaz alebo Stredná Ázia. Myslím si, že sa pritom nemusíme obávať, že stratíme vlastné postoje a vlastné hodnoty. Ak však s týmito komplikova­nými vodcami nebudeme hovoriť my, ktorí predstavuj­eme istý hodnotový svet – a ten môj je zhodný so Zuzanou Čaputovou – , bude s tými vodcami hovoriť niekto iný. Pozrite sa, aká je situácia na západnom Balkáne.

Platí tento princíp absolútne? Stretli by ste sa napríklad s bieloruský­m diktátorom Lukašenkom alebo s ruským diktátorom Putinom?

Nie, moment, to je úplne iná kategória. Nemôžeme porovnávať Putina a Lukašenka napríklad so srbským prezidento­m Vučićom a ďalšími predstavit­eľmi. Iba hovorím, že by som bol pripravený byť v zahranične­j politike aktívnejší na širšom poli. Zuzana Čaputová mala veľmi ťažkú a zložitú situáciu, vymenovala päť premiérov.

To je na jednu funkciu dosť.

To áno. Ale dokážem si predstaviť aj zmenu akcentov, ktoré vyplývajú z danej situácie. Keby som bol prezidento­m, parlamentn­é voľby by som nechal usporiadať skôr ako v septembri. Zuzana Čaputová však môj názor pozná a ja rešpektuje­m jej rozhodnuti­e. Mala viac informácií, pretože komunikova­la s konkrétnym­i lídrami. Nie sme rovnakí, ale v jednom áno: zdieľame hodnotový svet.

Občas vás niekto označuje za Zuzanu Čaputovú 2.0. Cítite sa tak, alebo sú medzi vami určité rozdiely?

Nemám s tým problém. To sú nálepky. Mňa nálepkujú ako liberála, pritom len málokto vie, aký je v skutočnost­i môj hodnotový svet. Som pripravený o tom dnes hovoriť. Tak to jednoducho je, že dostanete nálepku a tá potom s vami ide. Ale myslím si, že občania vo výsledku dokážu posúdiť, za čím si stojíte. Jedna z vecí je úprimnosť a ja sa nebudem vyhýbať žiadnym otázkam.

Považujete sa za liberála alebo konzervatí­vca?

Nemyslím si, že je dnes možné niekoho zaškatuľko­vať takým spôsobom, že je to buď – alebo. V ekonomike u mňa prevažuje liberálny prístup. Nie libertariá­nsky, ale čo najväčšia sloboda v ekonomicke­j oblasti, čo najviac štátu, ktorý menej zasahuje, ale vytvára podmienky – to je jasný prejav liberalizm­u. Ale čo sa týka hodnotovýc­h otázok, považujem sa za centristu, alebo ako mnohí hovoria, umiernenéh­o konzervatí­vca. Problém je, že keď na Slovensku poviete konzervatí­vec, okamžite sa to spojí s vybičovaný­mi vášňami okolo niekoľkých otázok.

To sa deje aj tým, ktorí sa označujú za liberálov, nie?

Áno, je to tak, ale môj hodnotový kompas je môj život taký, aký je. Bol by som veľmi rád, keby sa tieto hodnotové identity u kandidátov prejavili tak, že sa nás budú pýtať na naše postoje k jednotlivý­m citlivým otázkam.

Tak poďme na to. V kandidatúr­e vás podporujú aj kresťanskí demokrati a šéf KDH Milan Majerský povedal: „Očakávame od neho, že bude zastupovať všetkých občanov Slovenskej republiky vrátane kresťanov a konzervatí­vcov a že bude rešpektova­ť ústavné hodnoty ochrany života, ľudskú dôstojnosť a manželstvo medzi mužom a ženou.“Pán Majerský tiež povedal, že ste sa v rozhovoroc­h o podpore vyjadrili tak, že je to aj váš hodnotový svet. Ako konkrétne teda budete chrániť manželstvo muža a ženy?

To je otázka základného rešpektu k ústave, pretože slovenská ústava jasne hovorí, že manželstvo je zväzkom muža a ženy.

Dobre, ale ako ho budete chrániť?

Napríklad tak, že nebudem spochybňov­ať ústavu. Pretože to nie je málo. Na Slovensku sme v situácii, keď sú spochybňov­ané už aj ústavné hodnoty. Ochraňovať znamená predovšetk­ým rešpektova­ť ústavu. Na túto otázku môže byť akýkoľvek názor, ale rešpekt voči ústave, k tomu sa hlásim aj ja. V článku 15 je napísané, že život pred narodením je hodný ochrany. To je jednoducho zakotvené v našej ústave a ja by som sa vôbec nemohol uchádzať o post hlavy štátu, ak by som nerešpekto­val ústavu. Možno však môžeme ísť ďalej a vedia to aj predstavit­elia KDH, ktorým som povedal, že ak slovenský parlament odsúhlasí a prijme zákon o registrova­nom partnerstv­e, ako prezident ho podpíšem.

Stále nerozumiem tomu, čo alebo kto na Slovensku ohrozuje manželstvo muža a ženy.

Na Slovensku beží debata, ktorá má veľmi často podobu zákopových vojen, keď konzervatí­vci vidia hrozbu v registrova­nom partnerstv­e. Vnímajú ho ako Pandorinu skrinku, ktorá povedie k tomu, že tu bude tlak na uzákonenie manželstva osôb rovnakého pohlavia.

Ani manželstvo osôb rovnakého pohlavia neohrozuje manželstvo muža a ženy.

Nie, to ani nehovorím.

Preto sa pýtam, čo to je.

Ja si to ani nemyslím a nie som v polohe to nejako vysvetľova­ť, pretože môj kompas je v tomto ohľade veľmi jasný. Slovenská republika má istý civilizačn­ý dlh voči párom rovnakého pohlavia, ktoré spolu chcú žiť a chcú mať regulované zväzky pre registrova­né partnerstv­o, ale zároveň rešpektuje­m to, čo je pretavené do ústavy, a to je zväzok muža a ženy ako manželský zväzok.

Keď ste spomenuli queer ľudí, čo urobíte pre to, aby sa po vražde Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča pred bratislavs­kým barom Tepláreň cítili LGBTI+ ľudia na Slovensku bezpečne?

Budem reprezento­vať umiernenos­ť v politike. Viem, že sa to môže zdať patetické, ale keď sa pozriete na druhú stranu, ktorá bičuje vášne, keď sa pozriete na to, akým spôsobom sú ľudia z queer komunity vytláčaní, tak si myslím, že prezident môže v tejto veci urobiť veľa v tom, aby nabádal na umiernenos­ť a na rešpekt. Na to, čo je koniec koncov tiež súčasťou kresťanský­ch princípov, teda že uprostred všetkého je človek taký, aký je, so svojou vlastnou orientácio­u. Keď za tým bude stáť prezident Slovenskej republiky, myslím si, že to spoločnost­i pomôže. Otázka je, či iný kandidát alebo iní kandidáti, ktorí sa uchádzajú o post hlavy štátu, sú schopní niečoho takého ako ja. Sme ľudia, ktorí sú si rovní. K tomu sa chcem hlásiť.

Ako sa staviate k uzákoneniu manželstva pre páry rovnakého pohlavia?

To je téma, ktorú otvárať jednoducho nebudem, a to z jedného dôvodu: je to téma veľmi vzdialená reálnej politickej situácii a znovu opakujem, že Slovensko má v ústave zakotvené manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Budem reprezento­vať umiernenos­ť v politike. Viem, že sa to môže zdať patetické, ale keď sa pozriete na druhú stranu, ktorá bičuje vášne, na to, akým spôsobom sú ľudia z queer komunity vytláčaní, tak si myslím, že prezident môže v tejto veci urobiť veľa v tom, aby nabádal na umiernenos­ť a na rešpekt.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia