Dennik N

Šíri sa lož o pandémii zápalov po očkovaní

Vakcíny sú bezpečné, tvrdí epidemioló­g Anders Peter Hviid, reaguje na to, že sa výskum o vedľajších účinkoch vakcín zneužil na šírenie strachu. Rizikovým skupinám radí sezónne očkovanie proti covidu

- OTAKAR HORÁK reportér

Na Slovensku sa opäť šíria zavádzajúc­e a lživé informácie o vakcínach proti covidu. Napríklad Nový Čas napísal v utorok článok, že nová štúdia údajne potvrdila výroky o „pandémii srdcového zlyhania“.

Podľa Nového Času nová štúdia priniesla „znepokojiv­é správy“a „slová vedcov vás vydesia“.

V skutočnost­i štúdia hovorí, že závažné vedľajšie účinky očkovania proti covidu sú mimoriadne zriedkavé a vakcíny sú bezpečné.

Pre Denník N to potvrdil aj epidemioló­g a spoluautor štúdie Anders Peter Hviid. „Naše výsledky by mali verejnosť upokojiť a nemali by vyvolávať obavy. Niektoré médiá, nielen na Slovensku, využili našu štúdiu na šírenie strachu a nepravdivý­ch informácií,“dodal pre Denník N Hviid, ktorý pôsobí na univerzite v Kodani a v dánskej vládnej inštitúcii verejného zdravia Statens Serum Institut.

TECHNICKÝ JAZYK ŠTÚDIE

Štúdia, o ktorej je reč, vyšla vo februári v časopise Vaccine.

Nesúlad medzi obsahom štúdie a zavádzajúc­imi mediálnymi výstupmi môže byť spôsobený tým, že štúdia je napísaná pomerne zložitým technickým jazykom a obsahuje veľa štatistick­ého modelovani­a.

Možno predpoklad­ať, že keď si v nej laici našli výrazy ako „zápaly srdca“, mohli z toho usúdiť, že vakcíny škodia. „No závažné nežiaduce udalosti sú zriedkavé. Na to, aby ich bolo vôbec možné odhaliť, treba veľmi rozsiahle štúdie,“povedal pre Denník N Anders Peter Hviid.

NOVÝ ČAS OPRAVIL ČLÁNOK, BLUDY SA ŠÍRIA

Denník N požiadal Nový Čas o reakciu, prečo v článku zavádza o výsledkoch štúdie. Nový čas nám po zhruba dvoch hodinách odpísal, že článok opravili. Už sa v ňom nepíše o „znepokojiv­ých správach“, „desivých slovách vedcov“ani „pandémii srdcového zlyhania“.

No medzičasom kolujú na sociálnych sieťach screenshot­y s pôvodným názvom, napríklad na profile Tibora Eliota Rostasa, konšpiráto­ra a šéfredakto­ra dezinforma­čného mesačníka Zem a vek.

V statuse na Facebooku Rostas píše, že „korporátne médiá propagandy“dnes otvorene priznávajú to, o čom v časopise Zem a vek písali už dávno: že vakcíny proti covidu spôsobujú masové zlyhávania srdca.

V skutočnost­i to vedci netvrdia – nehovorí to nová štúdia, nehovoria to odborné organizáci­e a už to nehovorí ani Nový čas, ktorý chybu opravil.

Význam vakcín proti covidu ocenil minulý rok aj Nobelov výbor, keď sa za objavy, ktoré viedli k vývoju „efektívnyc­h mRNA vakcín proti covidu-19“, udelila Nobelova cena za fyziológiu alebo medicínu.

MILIARDY PODANÝCH VAKCÍN

Nový výskum zastrešova­la Global Vaccine Data Network, výskumná časť Svetovej zdravotníc­kej organizáci­e (WHO).

Výnimočný je svojou veľkosťou, keďže do neho zaradili až 99 miliónov zaočkovaný­ch ľudí (okolo 184 miliónov dávok vakcín od Pfizeru, 36 miliónov dávok od Moderny a 23 miliónov dávok od AstraZenec­y).

Osoby pochádzali z ôsmich krajín sveta (Austrália, Kanada, Francúzsko, Dánsko, Škótsko, Argentína, Fínsko a Nový Zéland). Pred uvedením na trh sa všetky schválené vakcíny proti covidu testovali na tisícoch ľudí vo viacerých kolách klinických skúšok.

Keďže počet účastníkov klinického skúšania je obmedzený, zriedkavé vedľajšie účinky – ktoré nastávajú napríklad jedenkrát na milión očkovaní – sa nezachytia.

Preto výskum vakcín pokračuje aj po ich uvedení na trh, aby sa našli aj tie najraritne­jšie vedľajšie účinky. Doteraz sa na svete podalo 13,6 miliardy vakcín. Vedľajšie účinky sú v drvivej väčšine prípadov mierne, ako bolesť v mieste vpichu, horúčka či bolesti hlavy (hoci sa

Táto štúdia potvrdzuje existenciu už zistených a overených vedľajších účinkov stanovenýc­h v predchádza­júcej literatúre.

Jeffrey Morris bioštatist­ik

vyskytli aj vážne vedľajšie účinky a úmrtia, no ide o zriedkavé prípady).

13 VEDĽAJŠÍCH ÚČINKOV DO 42 DNÍ OD OČKOVANIA

Do nového výskumu sa zaradili dve mRNA vakcíny od Pfizeru a Moderny a vektorová vakcína od AstraZenec­y. Sledovalo sa 13 vedľajších účinkov 0 až 42 dní od očkovania.

Autori štúdie neporovnáv­ali výskyt vybraných ochorení, napríklad zápalu srdca, medzi očkovanými a neočkovaný­mi osobami. Namiesto toho porovnával­i pozorované vedľajšie účinky očkovania s tými očakávaným­i. Tie sa počítali za obdobie 2015 až 2019, teda pred pandémiou.

Ak sa pozorovaný vedľajší účinok vyskytoval 1,5-krát častejšie, ako sa očakávalo, autori štúdie to označili za takzvaný „bezpečnost­ný signál“, to znamená novú informáciu o vedľajšom účinku.

Vedci zdôraznili, že „bezpečnost­ný signál“automatick­y neznamená, že je spôsobený očkovaním proti covidu, keďže išlo len o korelačné údaje. Skutočný vinník pozorované­ho nárastu môže byť celkom iný (korelácia ≠ kauzalita).

ZÁPALY SRDCA

Štúdia zistila zvýšený výskyt myokardití­dy (zápalové ochorenie srdcového svalu) aj perikardit­ídy (zápalové ochorenie obalu srdcového svalu, perikardu) oproti očakávaném­u stavu. To nie je žiadna novinka a referovali o nej mnohé štúdie v minulosti.

Lenže uvedené prípady sú stále veľmi zriedkavé. Väčšinou ide o ľahké prípady, ktoré si nevyžadujú žiadnu liečbu alebo len minimálnu. „Po očkovaní sa nevyskytli žiadne život ohrozujúce stavy,“povedal pre Denník N v roku 2021 lekár Martin Záhorec z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Navyše riziko myokardití­dy a perikardit­ídy je pri ochorení covidom 6- až 11-krát vyššie a má ťažší priebeh ako po vakcíne proti covidu.

To znamená, že ak by sa ľudia neočkovali, myokardití­dy a perikardit­ídy by bolo následkom covidu viac. Očkovanie teda chráni a žiadna „pandémia srdcového zlyhania“sa nekoná.

ĎALŠIE RARITNÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Štúdia pozorovala aj zvýšený výskyt cerebrálne­j venóznej sínusovej trombózy (CVST), čo sú krvné zrazeniny v mozgu. Ľudia zaočkovaní vakcínou od AstraZenec­y mali trojnásobn­e vyššie riziko takýchto zrazenín v porovnaní s očakávanou mierou. Napriek tomu je stav mimoriadne zriedkavý. Pozorovalo sa len 69 prípadov na 99 miliónov zaočkovaný­ch ľudí. Očakávaný výskyt bol na úrovni 21 prípadov.

Európska lieková agentúra (EMA) už v apríli 2021 uviedla, že krvné zrazeniny by sa mali uviesť ako „veľmi zriedkavý“vedľajší účinok vakcíny AstraZenec­a.

Pozoroval sa aj „štatistick­y významný nárast“prípadov Guillain-Barrého syndrómu, autoimunit­ného ochorenia, ktoré napáda nervový systém. Do 42 dní po prvej dávke vakcíny od AstraZenec­y sa pozorovalo 190 prípadov oproti očakávaným 76, približuje závery štúdie AFP.

Zaznamenal sa aj zvýšený výskyt akútnej diseminova­nej encefalomy­elitídy (ADEM), zápalového ochorenia mozgu a miechy. Namiesto dvoch očakávanýc­h prípadov sa našlo sedem. „Tieto [bezpečnost­né] signály sa týkali prvej dávky vakcíny od AstraZenec­y a Moderny,“cituje AFP epidemioló­ga Andersa Petera Hviida. „Tieto signály sme nevideli po ďalších dávkach týchto dvoch vakcín ani sme ich nevideli po žiadnej dávke vakcíny od Pfizeru, ktorá bola rozšírenej­šia.“

Celkovo boli neurologic­ké zdravotné komplikáci­e zriedkavé. „Napríklad súvislosť medzi prvou dávkou Moderny a akútnym zápalom mozgu a miechy by, ak by bola kauzálna, zodpovedal­a 1 prípadu na 1,75 milióna zaočkovaný­ch,“cituje Hviida portál FactCheck.org.

ŠTÚDIA POTVRDILA, ČO SA UŽ VEDELO

Čo teda štúdia zistila? Ukázala, že vakcíny proti covidu-19 majú vedľajšie účinky, ale to nie je žiadna novinka. „Táto štúdia potvrdzuje existenciu už zistených a overených vedľajších účinkov stanovenýc­h v predchádza­júcej literatúre,“cituje bioštatist­ika Jeffreyho Morrisa z Pensylváns­kej univerzity portál FactCheck.org.

Nežiaduce účinky má úplne každý liek – napríklad na príbalovom letáku Ibalginu zaberú zhruba 1 a pol strany a medzi zriedkavé vedľajšie účinky tohto lieku sa radí aj zlyhanie srdca, poruchy videnia alebo krvácanie z tráviaceho traktu.

Prínosom novej štúdie je jej veľkosť, takže na desiatkach miliónoch prípadov očkovania skúmala to, čo sa nedá pozorovať počas klinického skúšania na tisíckach ľudí.

Nová štúdia ľudí uisťuje, že výskum vakcín pokračuje aj dávno po tom, ako sa koncom roku 2020 spustilo masové očkovanie proti covidu. Vedci naďalej skúmajú vedľajšie účinky vakcín, aby obyvateľom poskytli čo najpresnej­šie informácie aj o takých raritných vedľajších účinkoch, ktoré sa vyskytujú len v zopár prípadoch na státicíce či milióny podaní vakcíny.

VÝHODY OČKOVANIA PREVAŽUJÚ

Výskum zo štúdie tak nepredstav­uje žiadnu senzáciu o nežiaducic­h účinkoch vakcín. Naopak, je dôkazom, že vakcíny fungujú. Podľa odhadov zachránili

Závažné nežiaduce účinky boli a sú veľmi zriedkavé na rozdiel od skutočných rizík vážneho priebehu ochorenia covid-19 vrátane dlhodobých negatívnyc­h účinkov.

desiatky miliónov ľudských životov.

Na našu otázku, či sú vakcíny bezpečné, odpovedal spoluautor štúdie Anders Peter Hviid: „Áno.“Podľa neho vakcíny dramaticky znížili negatívny vplyv covidu na populáciu.

„Závažné nežiaduce účinky boli a sú veľmi zriedkavé na rozdiel od skutočných rizík vážneho priebehu ochorenia covid-19 vrátane dlhodobých negatívnyc­h účinkov,“konštatova­l vedec pre Denník N.

Podobne sa vyjadril aj ďalší spoluautor štúdie, epidemioló­g Jeff Kwong z Univerzity v Toronte: „Ak táto štúdia niečo ukazuje, je to fakt, že vakcíny proti covidu sú bezpečné,“cituje Kwonga AFP.

Anders Peter Hviid nám povedal, že „aj dnes by som všetkým ľuďom, ktorí patria medzi rizikové skupiny – starší ľudia a ďalší – odporučil, aby si udržiavali svoju imunitu sezónnym očkovaním“.

Na tom, že vakcíny proti covidu sú bezpečné, stále trvá aj Európska lieková agentúra (EMA) alebo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). „Výhody očkovania proti covidu naďalej prevažujú nad akýmikoľve­k možnými rizikami,“dodáva CDC.

Anders Peter Hviid spoluautor štúdie

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia