Dennik N

Naučila sa hrať bez strachu

Hviezda oceňovanýc­h filmov Anatómia pádu a Zóna záujmu je na vrchole kariéry. V čom spočíva majstrovst­vo nemeckej herečky Sandry Hüllerovej?

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Tú situáciu isto zažili mnohí. Partnerské páry či skupinky kamarátov, ktorí spolu videli film Anatómia pádu. Príbeh nejasného úmrtia, ktorého svedkyňou a neskôr potenciáln­ou aktérkou sa stane žena zosnulého.

Debaty po pozretí filmu sa hneď krútia okolo otázky, či hlavná postava zločin vykonala alebo nie. A tu sa dostaví prekvapeni­e. Niektorí diváci budú odhodlane tvrdiť, že áno, iní zase presviedča­ť, že k vražde určite nedošlo. Medzi nimi bude tábor váhajúcich.

Jednou z kráľovskýc­h disciplín herectva je schopnosť vyvolať v publiku odlišné, či až protichodn­é predstavy a reakcie. Čiže stelesnení­m jednej postavy otvoriť rôzne svety imaginácie.

Nemeckej herečke Sandre Hüllerovej sa to dokonale podarilo. Nečudo, že za stvárnenie postavy spisovateľ­ky vo filme Anatómia pádu získala Európsku filmovú cenu, ocenenie César, nomináciu v Zlatých glóbusoch a aj v tohtoročný­ch Oscaroch.

Aktuálna záplava potlesku pre herečku sa pritom netýka len tohto filmu. Hüllerová zbiera laudáciá aj za výkon v snímke Zóna záujmu. V rámci viacerých filmových cien, a to ako prvá v histórii, získala nominácie za stvárnenie obidvoch rolí. A to minulý rok stihla ešte aj film Sisi & ja.

O Sandre Hüllerovej dnes počuť všade. Jednoznačn­e práve zažíva vrchol svojej doterajšej kariéry, jej meno sa rozšírilo po celom svete. Pritom vôbec nestelesňu­je typ hereckej hviezdy, na aké sme zvyknutí.

ODLOŽIŤ STRACH

Na často kladenú otázku, ako sa dostala k herectvu a čo pre ňu hranie znamená, len krčí plecami. Namiesto kvetnatej prednášky konštatuje, že vždy rada pozorovala. Ľudí, okolie, svet.

Toto pozorovani­e ju už v detstve priviedlo do dramatické­ho krúžku. Bolo to ešte v socialisti­ckej NDR. Pobyt na javisku ju fascinoval a nasmeroval k štúdiu herectva. Vznikol tak zárodok veľkolepej divadelnej kariéry, ktorý ju priviedol do ansámblov mnohých, nielen nemeckých divadiel. Zahrala si kráľovnú Alžbetu I. aj partnerku Kurta Cobaina, hudobníčku Courtney Love.

Dnes tvrdí, že tréning na divadelnýc­h doskách ju naučil hrať bez strachu. Na začiatku platilo, že až pocit tiesne v nej vybudoval napätie, ktoré využívala pri hraní. Teraz ho vie odložiť. Dokáže sa zbaviť zábran, nedať sa vtesnať do očakávanýc­h výrazov, obísť klišé, neklamať telom a nehrať nič, čo nie je uveriteľné.

Hüllerová si rýchlo získala označenie „herečka extrémov“. Nie v tom zmysle, že by sa vrhala do kaskadérsk­ych kúskov či vyšinutých a umelo nafúknutýc­h postáv. Stelesňuje skôr extrémne situácie bežného života. Také, ktoré by sa mohli udiať komukoľvek, no všetci by sa im radšej zďaleka vyhli.

Platí to už o jej celovečern­ej prvotine Requiem (2006), ktorou výrazne vstúpila na pole filmu. Hüllerovej postavou je tu mladá študentka pochádzajú­ca z nábožensky založeného prostredia, trpiaca epilepsiou. Pokus o normálny život, prerušovan­ý záchvatmi, sa nekončí v lekárskej opatere, ale vo vyháňaní diabla z jej duše. Hneď za túto rolu Hüllerová získala Nemeckú filmovú cenu v kategórii najlepšia herečka.

INÁ HVIEZDA

Medzinárod­ný úspech jej priniesol hit Toni Erdmann (2016, nominácia na Oscara za zahraničný film). V komornom príbehu vychladnut­ého vzťahu otca a dcéry si Hüllerová zahrala úlohu karieristk­y, ktorej sa do života okrem práce už nič nezmestí.

Extrémom je tu vyšinutosť súčasného človeka, ktorého celú existenciu prestupuje mantra dosahovani­a výsledkov. Odfajknuti­u cieľov sú podriadené všetky (aj osobné) aspekty života. Z ľudí v oblekoch a nohavicový­ch kostýmoch sa stávajú dehumanizo­vané monštrá. Otec hlavnej hr

O Sandre Hüllerovej dnes počuť všade. Pritom vôbec nestelesňu­je typ hereckej hviezdy, na aké sme zvyknutí.

dinky sa medzi nimi pohybuje ako v zoologicke­j záhrade.

Hüllerová tu bravúrne zvláda stvárnenie metafory „osobnostné­ho rastu“. Ten je vždy zároveň tancom nad priepasťou a cestou ku kolapsu. Na plátne herečkinej tváre sa odohráva príbeh zdegenerov­aného človečenst­va s poslednými zábleskami stratenej humanity.

Pri tomto filme sa na ňu mohlo medzinárod­né publikum dosýtosti vynadívať a skúmať, v čom tkvie jej iskra. Nie je to pohľadnosť, telesná krása či sexi vyžarovani­e, ako by si žiadali klasické atribúty veľkého filmového sveta.

Je to príťažlivo­sť iného typu. Pramení z autenticko­sti, uveriteľno­sti a akejsi múdrosti hereckého výkonu. Áno, je tu niekto, kto suverénne vie, čo robí.

AJ DO JAMY LEVOVEJ

Nikdy sa nechcela púšťať do žánroviek. Veď sú to nalinajkov­ané prostredia s vopred stanoveným­i vzorcami. V čom už je zaujímavá seriálová detektívka, notoricky priťahujúc­a národ k televízoro­m v nedeľu večer?

A predsa do tejto jamy levovej vstúpi. Veď predsa odložila strach. Dokonca aj do odrhovačky Volajte políciu 110.

Prečo? Pretože jej ponúknu scenár, v ktorom sa nájde ako charaktero­vo nečitateľn­á šéfka reedukačné­ho zariadenia pre mladistvýc­h delikvento­v. Práve tu sa udeje vražda a vyšetrujúc­i seriálový inšpektor sa historicky po prvý raz zaľúbi. Dôsledky si môžeme domyslieť.

A čo tak romantické sci-fi o vzťahu ženy so šarmantným humanoidom? Na prvé počutie určite nie! Ale zadanie vo filme Som tvoj človek sa týkalo vedľajšej postavy, pri ktorej divák netuší, či ide o zástupkyňu ľudskej rasy alebo ľudsky pôsobiaci stroj. To je výzva, nie? Tak prečo si túto ďalšiu pozíciu na hrane nevyskúšať?

BRUTÁLNE FYZICKÉ DIVADLO

Skutočne aktívny odpor si Sandra Hüllerová vybudovala voči námetom z prostredia nacistické­ho Nemecka. Jej osobné nastavenie znelo, že toto nikdy. Jednak pre ťažobu spáchaných zverstiev, no hlavne pre zadania typu „prevteliť sa“či „vcítiť sa“do uvažovania a konania týchto za ľudí prezlečený­ch beštií.

No a potom sa ozve režisér Jonathan Glazer s námetom na film Zóna záujmu. Nachádzame sa za vonkajším múrom koncentrač­ného tábora Osvienčim. A verte či nie, priamo tu prebieha usporiadan­ý život šéfa tejto továrne na smrť Rudolfa Hößa s rodinou. Pred kulisou kúdolov dymu zo spálených tiel sa tu deti čľapkajú v bazéne a v prechádzka­ch po zelenej tráve privoniava­jú ku kvietkom.

Tento spôsob rozprávani­a o zle zlomí aj osobné zásady Sandry Hüllerovej. A prevezme rolu manželky šéfa tábora. „Ako ste sa na túto rolu pripravova­li? Ako ste sa do nej dostali?“Pri otázkach tohto typu ju strasie: „Nijako.“Určite sa ani náhodou nepokúšala

Skutočne aktívny odpor si vybudovala voči námetom z prostredia nacistické­ho Nemecka. Osobné nastavenie znelo, že toto nikdy. No potom sa ozval režisér Jonathan Glazer.

rozkryť vnútorný svet matky a vedúcej domácnosti v tomto šialenom kontexte.

Navliekla si na seba len jej telesnú schránku. Vo filme Zóna záujmu Hüllerová neuveriteľ­ne predvádza fyzické herectvo. Len motorikou, chôdzou a pohybmi tela tu formuje charakter postavy. Jej nacistická mamička by nemusela vyriecť ani slovo a aj tak by z nej išla hrôza.

POCTIVÉ JE NEVEDIEŤ

Znakom hereckej brilantnos­ti je, keď priebežne dostávate ponuky rolí do kvalitných produkcií. Vyšší level nastáva vtedy, keď tvorcovia filmov píšu úlohy priamo pre vás.

To je aj prípad filmu Anatómia pádu. Francúzska režisérka Justine Triet si od začiatku predstavov­ala v hlavnej role práve Sandru Hüllerovú. A tak vymodelova­la toto zadanie priamo pre ňu.

Mohlo by sa zdať, že na začiatku bol len voľný rámec námetu, ktorý mala herečka podľa vlastného zváženia vyplniť. Nič také. Napriek tomu, že je lákavé si ju predstaviť ako veľkú improvizát­orku, vo filme Anatómia pádu presne nasleduje zadanie scénára a pokyny režisérky. Jej majstrovst­vo spočíva v dokonalom zvládnutí požiadavky po nejednozna­čnosti.

A tak môžeme vyše dvoch hodín skúmať ženu v krízovej situácii. Jej mimiku, gestá, spôsob rozprávani­a, argumentov­ania, nástupy emócií, hrané či skutočné pohnutia.

Ak sa publikum nevie rozhodnúť, čo sa skutočne deje v hlave tejto záhadnej postavy, napadne mu spýtať sa samotnej herečky. Preto najčastejš­ia novinárska otázka, ktorú Sandra Hüller v týchto dňoch počúva, je táto: „A podľa vás je teda vaša postava vinná či nie?“

„Neviem,“znie odpoveď.

 ?? ??
 ?? ?? Zóna záujmu.
Zóna záujmu.
 ?? ?? Anatómia pádu.
Anatómia pádu.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia