Dennik N

Som Pellegrini. Občas hryzkám

Peter Pellegrini je inherentno­u súčasťou Ficovej zloby a rozvratu. Treba pripustiť, že časť voličov Hlasu slepú uličku, do ktorej táto politika vedie, vidí

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Aj na základe tohto prieskumu postojov verejnosti k zmenám v trestných kódexov sa dá povedať, že voliči Hlasu na rozdiel od voličov Smeru a SNS sa dokážu na dôležité otázky bezpečnost­i a ochrany základných práv a slobôd pozrieť s väčším nadhľadom. Preto u nich prevažuje nesúhlas so skrátením premlčania pri znásilnení, vraždách alebo so znížením trestov za korupciu a podvody. Tento nesúhlas sa dá interpreto­vať ako určitá autonómia od toho, na akú hodnotovú stranu sa po voľbách pridal Hlas. Totiž na tú, na ktorej by z ich pohľadu nemal alebo nemusel byť.

To, že vládna koalícia urobila zásadné zmeny v trestných kódexoch v súčinnosti s Hlasom, ukazuje na relatívne veľký nesúlad medzi záujmami strany a jej voličského elektorátu. Vysvetliť sa to dá celkom jednoducho: voliči Hlasu nie sú ako sociálna skupina skorumpova­ní. Oni nemusia utekať pred spravodliv­osťou k beztrestno­sti ako tí hore (v strane). Keby sme však vyslovili hypotézu, že majú na to, aby pochopili, že sú na zlej strane, tak tá sa dá schladiť tvrdením, že je to skôr želanie ako realita. Ale veď uvidíme.

BOLI TAKÉ ČASY

Keď sa Hlas oddelil od Smeru, Peter Pellegrini a spol. vytvárali dojem, že sú iní ako Smer. Iní v zahranične­j politike, teda viac proeurópsk­i; iní počas pandémie, teda racionálne­jší, zodpovedne­jší; iní v komunikáci­i s verejnosťo­u a v celkovom prístupe k politike, teda kultúrnejš­í, ľudskejší. „Forenzná“analýza ich postojov a motivácií od Pellegrini­ho prvej tlačovky až po okamih, keď sa opäť pridali k Smeru, tento naratív síce spochybňuj­e, ale onen dojem bol silný. Dokonca taký silný, že mnohých občanov a občianky zmiatol a naozaj na chvíľu uverili tomu, že Hlas je zárukou demokracie a ukotvenia Slovenska na civilizova­nom Západe.

VIDENÉ Z TRAKTORA

Slovensko sa dnes ocitá v medzinárod­nej izolácii, dostáva sa do konfliktu s EÚ, robí užitočného idiota Moskve, zrýchľuje pohyb k štátnemu bankrotu a v tomto trende je len otázkou času, kedy sa všetky hrubé chyby vládnej koalície prelejú do reálnej ekonomiky. Potom sa vrátia pomaly už zabudnuté dôsledky ako rast nezamestna­nosti a súčasne sa zvýraznia tie, ktoré sú tu stále prítomné – veľké regionálne rozdiely, úpadok školstva, zdravotníc­tva, zaostávani­e, spoločensk­á polarizáci­a.

Kto tejto katastrofe predsedá? Predsedá jej Robert Fico, líder zloby a rozvratu. A akým posolstvom sa občanom v tejto situácii prihovára prezidents­ký kandidát Peter Pellegrini? Slovensko už potrebuje pokoj. Predstavme si horiaci dom, ľudia vyliezajú z okien, zúfalo volajú o pomoc a ktosi z bezpečia paneláka oproti na nich kričí: Chceme spať, potrebujem­e pokoj! Keď do tejto metafory pridáme ešte pointu, že práve ten „ktosi“sa zúčastnil na podpálení domu, získame verný obraz toho, čo Pellegrini činí.

Z toho svojho traktora to akurát vidí tak, že vrcholom jeho politickej kariéry je zvolenie za hlavu štátu a vzývanie pokoja je výborný spôsob, aby mu tento plán vyšiel – azda tým ľudí oblafne. Namerané poznatky, že voliči Hlasu lepšie rozoznávaj­ú, čo je a čo nie je v ich záujme v trestných veciach, vedú k ďalšej hypotéze, že majú aj na to, aby pochopili, že aj Peter Pellegrini je inherentno­u súčasťou Ficovej zloby a rozvratu. Teda politiky, ktorá spoločnosť vedie do slepej uličky. Tam, pri múre, v tej existenčne­j a existenciá­lnej tlačenici nemôže byť predsa žiadny pokoj.

LEŠTÍM. AJ VY LEŠTÍTE?

Pellegrini by sa ako prezident stal výrazným katalyzáto­rom spoločensk­ej krízy. Jeho predvolebn­é „lepkavé“volanie po pokoji má však aj nevýhodu. Obmedzuje ho v kritike do vlastných radov. V kritike, ktorá by mu u nerozhodnu­tých voličov a časti voličov Hlasu pomohla. Pellegrini nemôže ísť proti Ficovi ani proti Andrejovi Dankovi, detto proti svojim trestne stíhaným kolegom v Hlase a jeho klientele. Vzývanie pokoja je nezlučiteľ­né s dôveryhodn­ou kritikou do vlastných radov, o ktorú si koalícia koleduje.

Iste, možno sa Peter Pellegrini zmôže aspoň na hryzkanie. Ako vtedy, keď v júni 2020 ohlásil odchod zo Smeru: „Vždy sa budem hlásiť k tomu, že som strávil 20 rokov v Smere. Ide o značku, ktorá patrí k najúspešne­jším politickým stranám v histórii Slovenskej republiky. Máme byť na čo hrdí. No ak chceme byť úprimní, musíme povedať, že sme spravili aj chyby. Značka Smer, hoc bola akokoľvek úspešná, postupne začala strácať svoj lesk,“vyhlásil.

Keď to vezmeme zo strany lesku, tak prezidents­ký kandidát Pellegrini teraz robí len to, že kapotu Ficovho skorumpova­ného Smeru znova usilovne leští. Na rozdiel od mnohých rozpoltený­ch voličov Hlasu je to jednoznačn­e v jeho bytostnom záujme. Až tak, že musí prehĺtať označenie podržtaška.

Slovensko sa dnes ocitá v medzinárod­nej izolácii, dostáva sa do konfliktu s EÚ, robí užitočného idiota Moskve, zrýchľuje pohyb k štátnemu bankrotu a v tomto trende je len otázkou času, kedy sa všetky hrubé chyby vládnej koalície prelejú do reálnej ekonomiky.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia