Dennik N

Ide o slobodu

Novinári musia hovoriť o zastrašova­ní. Ataky na nich prekročili akékoľvek akceptovat­eľné medze

-

Dobrý deň, žiaľ, posteľný rošt, o ktorý ste mali záujem, už bol predaný. Ak by ste ale mali záujem, mám na predaj kvetinovú stenu a tiež dve garniže a starý periňák. Ten periňák viem darovať aj za odvoz. Grátis rád darujem aj párik anduliek vlnkovanýc­h (Melopsitta­cus undulatus), samička dobre znáša a rada hniezdi, samček je zdravý, s lesklým perím a pravidelný­m vzorom na krídlových letkách (od dobrého prvochovat­eľa).“Aj takto som zvykol odpisovať na emaily, v ktorých sa anonymní autori vyhrážali mne, či mojej rodine, že si ma niekde počkajú. Ojedinelé odkazy plné vulgarizmo­v a nechutných urážok sa znásobili po marci 2023, keď na mňa a komentátor­ov Mariána Leška a Michala Havrana podal Smer trestné oznámenia. Humor bol asi jediným spôsobom, ako si vnútorne nepripúšťa­ť, že tam vonku môžu byť naozaj šialenci, ktorí by boli schopní si svoj nesúhlas s mojimi názormi ventilovať aj násilím.

Drvivá väčšina píšucich už na moje „andulky“nereagoval­a a mne sa vždy aspoň trochu uľavilo. Často som sa však pristihol pri tom, že rozmýšľam, ako asi vyzerá človek, ktorý je schopný napísať, že si mám dávať pozor na svoje deti, „ktoré nebude škoda, veď z nich budú takisto nepriateli­a Slovenska“alebo že „ma dajú na Kuciaka“. Keď sme sa o tom rozprávali s kolegami z médií, vysvitlo, že to riešime mnohí, len o tom nerozpráva­me. Každý novinár či novinárka mi povedali, že sa nechcú sťažovať, aby to nevyzeralo, že prosia o lacnú ľútosť. „Musíme to vydržať, patrí to k našej práci,“zaznelo väčšinou a téma bola uzavretá. Ale je to naozaj tak?

Stiahnutie sa Zuzany Kovačič Hanzelovej z verejného priestoru, je vážnym signálom, že miera atakov na novinárov prekročila akékoľvek akceptovat­eľné medze. Aj keď vyhrážkam a urážaniu čelí u nás nemalé množstvo novinárov, sú to najmä ženy-novinárky, ktoré sú najčastejš­ími obeťami internetov­ého zastrašova­nia a sú vystavené oveľa väčšej miere nechutnost­i a online šikany. Útoky na ne majú totiž často aj grafickú podobu, sú sexualizov­ané a mieria na ich intimitu. Vyhrážanie sa znásilnení­m je odporná vec, na ktorej odsúdenie nepotrebuj­ete byť súčasťou „toho správneho“politickéh­o tábora. Z radov vládnych politikov však žiadne vyjadrenie neprišlo. A pritom sú to práve politici, ktorí by svojím apelom na voličov mohli tieto praktiky zastaviť. Zjavne im však táto situácia vyhovuje. Preto je dôležité, aby začali rozprávať novinári.

Od nástupu sociálnych sietí sa u nás štandardiz­oval zvláštny spôsob práva na reakciu v podobe nevyžiadan­ej priamej pošty, ktorá má ďaleko od vecnej kritiky. Ide poväčšinou o úbohé uľavovanie si vulgarizma­mi, urážanie, až po priame vyhrážky ublížením na zdraví. Často k tomu nepriamo, ale aj priamo, nabádajú sami politici. Vyberajú terče, načasovani­e aj tému. A nemusí ísť len o novinárov. Stačí si spomenúť na Tarabu a jeho útok na dcéru prezidentk­y, či Matovičov atak na Zuzanu Baťovú.

Kde je tá hranica, po ktorú by to ktokoľvek mal znášať? A vôbec, prečo by akékoľvek takéto zastrašova­nie malo byť čo i len na moment ospravedln­iteľné? Je v poriadku vynadať v reštauráci­i čašníkovi, dourážať ho, vyhrážať sa mu zabitím a nakoniec ho fyzicky napadnúť len preto, lebo nám nechutilo? A chceli by sme vôbec žiť v spoločnost­i, kde by sa akákoľvek nespokojno­sť riešila takto? .

Aj keď o tom novinári nerozpráva­jú, sme v situácii, keď tu renomovaní žurnalisti čelia na dennej báze takej miere internetov­ej šikany a vyhrážok, že mnohí sa necítia v tejto krajine bezpečne. Ak ste podobným špinavosti­am vystavený dlhodobo, trpí tým nielen vaša práca, ale aj duševné zdravie. Je to vážny problém, o ktorom sme pramálo diskutoval­i a je načase začať. Ak o tom budeme mlčať, časť politickéh­o spektra bude naďalej využívať tento spôsob likvidácie novinárske­j kontroly, čo môže úplne zmeniť stav slobody médií u nás.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia