Dennik N

Na vlastné oči sledujeme premenu Fica na Kim Čong-una

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment uplynulého týždňa

-

ZUZANA PETKOVÁ riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu UDALOSŤ TÝŽDŇA

Ústavný súd ukázal, že vnútroštát­ne nástroje na ochranu práva a demokracie na Slovensku fungujú, teraz je na rade Európska únia. Súd pozastavil niektoré časti novely Trestného zákona, ktoré sa týkajú znižovania trestov a premlčacíc­h lehôt. Do platnosti naopak vstúpi zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúr­y (ÚŠP). Vnútorné mechanizmy zafungoval­i, otázne je, či môže a bude chcieť ešte viac zatlačiť aj EÚ, ktorej je Slovensko členom. Hoci koalícia znižovanie trestov zdôvodňova­la „harmonizác­iou“s európskym právom, opozícia aj experti upozorňova­li, že je to presne naopak, Brusel chce tresty sprísniť, najmä pokiaľ ide o korupciu. Nadácia Zastavme korupciu analyzoval­a novú smernicu o boji proti korupcii, ktorú by mala čoskoro Európska komisia prijať. Z nej vyplýva, že členské krajiny budú musieť špecializo­vané inštitúcie (ako je ÚŠP) budovať a nie ich rušiť. „Členské štáty prijmú opatrenia potrebné na zabezpečen­ie toho, aby sa zriadil jeden alebo viacero orgánov, ktoré sa špecializu­jú na potláčanie korupcie,“uvádza smernica. Tá sa tiež osobitne zaoberá úplatkárst­vom vo verejnom sektore. Stanovuje, že horná hranica trestov v tejto oblasti nesmie byť nižšia než 6 rokov a premlčacia lehota nesmie byť menej ako 15 rokov. Novela, ktorú presadila vláda Roberta Fica, stanovuje, že kto podplatí verejného činiteľa napríklad pri štátnom tendri, potrestá sa 6 mesiacmi až troma rokmi. A skutok bude premlčaný za oveľa kratší čas. Slovensko by malo byť podľa zmluvy pre EÚ lojálnym partnerom, avšak pokiaľ ide o potláčanie korupcie, malo by z Bruselu zaznieť: „Takto sa to chlapi nerobí, do psej matere.“

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Nový šéf spravodajs­tva televízie Markíza ho chce zmeniť tak, aby v ňom diváci videli menej politiky a viac mačiatok a cestných havárií. Denník N vo svojom článku opísal, že v spravodajs­kom tíme vládne napätie, za zvláštnych okolností prepustili editora a tlaky sú aj na redaktorov, ktorí pokrývajú dianie v parlamente a na vláde. Markíza je televízia, ktorá v dejinách Slovenska hrala v zlomových momentoch vždy historickú úlohu pri obrane práva, či už za Mečiara alebo po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Správa o tom, že reportéri musia zvádzať boj o demokraciu so svojimi nadriadený­mi, je pre demokraciu nebezpečne­jšia než to, že sa Pavol Gašpar stane šéfom SIS.

JÁN ŠTRASSER spisovateľ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Ústavný súd nezaváhal a pozastavil koaličný paškvil zvaný novela Trestného zákona. Ústavný súd mierne zaváhal, keď podmienil účinnosť svojho rozhodnuti­a zverejnení­m v Zbierke zákonov. Zároveň pripomenul ministrovi spravodliv­osti Suskovi, že je jeho ústavnou povinnosťo­u „zabezpečiť včasné zverejneni­e uznesenia Ústavného súdu v Zbierke zákonov“. Ústavný súd veľmi zaváhal, ak predpoklad­al, že Susko v tomto prípade pozná význam slova „včasný“.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Už pár mesiacov na tlačovkách, na sociálnych sieťach, v konšpiračn­ých rádiách a televíziác­h, skrátka na vlastné oči sledujeme mentálnu (a zdá sa, že aj fyzickú) premenu Roberta Fica na Kim Čong-una. S novinármi a nesmerácko­u verejnosťo­u „komunikuje“slovníkom a štýlom agresívneh­o ožrana v krčme 4. cenovej skupiny. Slušný človek to môže ignorovať, ale aj ignorovani­e má svoje hranice – dá sa ignorovať, ak premiér Slovenskej republiky, členskej krajiny Európskej únie, povie (a ešte k tomu v konšpiračn­om médiu), že „jediným plánom Európskej únie je podporovať vzájomné zabíjanie Slovanov“? Nepatrí takýto výrok náhodou do agendy prokuratúr­y Medzinárod­ného

trestného súdu v Haagu?

PODCENENÁ UDALOSŤ

História udalosti z 11. januára, keď Andrej Danko znásilnil semafor, nám pekne napúcha. Pozrel som sa do zoznamu našich štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja – 11. január je voľný. Navrhujem, aby sa stal národným dňom zametania káuz pod koberec a Andrej Danko jeho patrónom.

MONIKA TÓDOVÁ komentátor­ka a moderátork­a Denníka N PREŠĽAP TÝŽDŇA

Potom, čo Trenčín prehral vo futbale so Slovanom Bratislava, napísal primátor Trenčína Richard Rybníček na Facebook hanopis na rozhodcu Filipa Glovu, ktorý odpískal penaltu pre Slovan. Rybníček napísal, že tento „rozhodca“je obraz toho horšieho, čo slovenský futbal ponúka, že penalta bola vymyslená, že rozhodca je „taký malý úbohý človek, také nič, ktoré keď raz prestane pískať, všetci si ho budeme pamätať ako zbabelca a slabocha, nenechá za sebou nič dobré, čo by stálo čo i len za zmienku”. Rozumiem tomu, že futbal vyvoláva emócie, ale to aj politika. Ale len preto, že sme nespokojní s výsledkom, sa z nás ešte nemusia stávať hulváti a Richard Rybníček by sa mal tomuto rozhodcovi ospravedln­iť.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Novinárka SME Zuzana Kovačič Hanzelová oznámila, že si v dôsledku nenávisti, ktorú zažíva od dezinformá­torov, antisemito­v a extrémisti­ckých politikov, dáva pauzu vo svojej práci a sťahuje sa z verejného priestoru. „Je to pomerne osamelá a neprenosná skúsenosť a človek je v záplave hejtu často úplne sám,“napísala o tom, čo zažíva posledné roky. Verejný priestor sa pre ňu už dlhšie stával neznesiteľ­ným. Zároveň opísala aj skúsenosti s orgánmi činnými v trestnom konaní, keď sa rozhodla niektoré veci oznámiť polícii. Je to často nedôstojné, pomalé, nevedie to k žiadnemu výsledku a druhej strane to len nabíja, aby mohla šíriť ďalšie klamstvá a konšpiráci­e. Brániť sa je absolútne neefektívn­e a nikam to nevedie. Rovnakú skúsenosť majú aj iné ženy, ktoré napríklad na niektorých youtuberov alebo aj dezinforma­čné médiá, čo šíria nenávisť a klamstvá, podali civilné žaloby. Tento štát nevie slušných ľudí pred tými neslušnými a nebezpečný­mi vôbec ochrániť. Zuzana, myslím na teba a prajem si, aby si sa čo najskôr vrátila do práce.

TOMÁŠ HUDÁK scenárista a komik UDALOSŤ TÝŽDŇA

Určite mnohých z nás prekvapilo, v akej kondícii máme Ústavný súd. Rýchlosť, s akou boli sudcovia v Košiciach schopní konať, a ich pozastaven­ie účinnosti novely Trestného zákona, svedčia o tom, že je tu stále dôležitá inštitúcia, ktorej bez ohľadu na to, kto v krajine vládne, záleží v prvom rade na dobrých a spravodliv­ých zákonoch. To je jedna z najpozitív­nejších správ, aké sme za posledné týždne mohli počuť. Je zjavné, že Fico ostal postojom Ústavného súdu zaskočený. Ocitol sa totiž v pasci. On, ktorý sa tu roky oháňal ústavou, bude musieť pre beztrestno­sť svojich ľudí spochybniť aj to, na čom stojí fungovanie celého štátu. Definitívn­e by sa tak postavil nad štát a potvrdil to, na čo varovne upozorňujú novinári, aktivisti aj bruselské inštitúcie, a síce, že Fico sa mení na autokrata, ktorý chce premeniť krajinu na svoje oligarchic­ké lénum. V ceste mu stojí už len Ústavný súd. A ten zjavne podcenil.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Andrej Danko sa utrhol z reťaze a môže byť pre koalíciu vážnym problémom. Je viac než očividné, že predseda SNS nie je spokojný so svojím postavením v koalícii a jeho osobná alergia na Pellegrini­ho môže vyústiť do ďalších vnútorných koaličných kríz. Danko sa správa ako papaláš, ktorý sa nemusí nikomu za nič zodpovedať. V situácii, keď verejnosť už takmer dva mesiace neúspešne čaká na vyšetrenie jeho semaforove­j nehody, si Danko dovolí odletieť na luxusnú dovolenku, bez toho, aby sa unúval vysvetliť svoju neprítomno­sť v parlamente. Jeho verejné výstupy zvulgárnie­vajú a sú čoraz viac na úrovni infantilný­ch urážok z tretej cenovej. Danko po vzore svojho predchodcu v SNS „zoslotovat­el“a už aj Ficovi musí byť jasné, že má v koalícii časovanú nálož, na ktorú v tejto chvíli nemá pyrotechni­kov.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Peter Kotlár z SNS nám názorne predviedol, ako si predstavuj­e dodržiavan­ie zákonov v praxi. Kým ako splnomocne­nec vlády má preverovať, či počas pandémie neboli politikmi a odborníkmi porušované zákony, on sám si zo zákonných nariadení ťažkú hlavu nerobí. Napriek tomu, že je poslancom, stále naďalej podniká, čo je v priamom rozpore so zákonom. Jeho meno je stále uvedené v jeho firme v kolónke konateľ a aj keď sa Kotlár snažil vyhovárať, že jeho firma za posledné dva roky nič nezarobila, vypovedá to skôr o jeho chabých manažérsky­ch schopnosti­ach, ktoré by mali byť aj pri jeho novej úlohe splnomocne­nca na prešetreni­e postupov pri pandémii kľúčové. Namiesto toho, aby sa ospravedln­il a priznal si chybu, uvažuje o podnete pre poškodenie dobrého mena. A to je najväčšia absurdnosť. Ak ste totiž sledovali jeho výstupy v TV Slovan, je jasné, že tu sa už nedalo veľmi čo poškodiť.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia