Dennik N

Jeden na Východ, druhý na Západ

Nateraz to v Smere hrajú na obe strany, ale tlak bude rásť a budú si musieť vybrať

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Premiér Robert Fico si užíva svojich 15 minút slávy v ruských propagandi­stických médiách za svoje výroky o Ukrajine. V Moskve si už lepšiu hlásnu trúbu nemohli želať.

Jeden z jeho najbližšíc­h ľudí – Robert Kaliňák medzitým v rádiu, ktoré svoje poslucháčs­tvo sýti konšpiráci­ami a nenávisťou voči Západu, rozpráva o tom, že Američania sú féroví, rešpektujú červené čiary a vážia si partnerov, ktorí si vedia povedať svoj názor.

Výborne, najbližšie si červené čiary a vlastný názor môže nejaký slovenský vysoký predstavit­eľ vyskúšať pri rokovaniac­h v Moskve (zatiaľ sa Blanár stretol s Lavrovom iba v Turecku), ktorá nás má za zozname nepriateľs­kých štátov. Len či sa mu to podarí, lebo z predklonu rešpekt veľmi nevyžaruje.

Kaliňák, ktorý sa zúčastnil v Južnej Karolíne na slávnostno­m podujatí, kde si s predstavit­eľmi našich ozbrojenýc­h síl prevzal prvé dve zo štrnástich stíhačiek (a ďalšie štyri sa možno ešte dokúpia) zazmluvnen­ých za premiérova­nia Petra Pellegrini­ho, zjavne zabudol na to, akú hystériu a nenávisť šíril spolu s inými Smer, keď sa prijímala obranná zmluva s USA.

Teraz sa totiž tvári, že je v pohode, hoci sú tam drobnosti, ktoré by sa mohli prehodnoti­ť. Napríklad to, že ak sa americký vojak u nás dopustí trestného činu, musí sa to nahlásiť našim úradom v prípade, ak má sadzbu tri roky, kým v Česku táto povinnosť vzniká už pri čine s trestom ročného väzenia.

Dokonca aj poslucháčs­tvo a čitateľstv­o alternatív­nych médií by si mohlo všimnúť, že ak toto má byť problém, tak je to len taká malina v porovnaní s tým, čo Smer, ale napríklad aj generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte pred dvomi rokmi šírili o DCA. Teda že je to okupačná zmluva.

Keď sa po voľbách v diplomatic­kých kuloároch diskutoval­o o tom, ako sa zmení zahranično­politická či bezpečnost­ná orientácia Slovenska, jedným z pevných bodov debaty bolo presvedčen­ie, že Robert Kaliňák ako minister obrany napriek rečiam zvolí skôr pragmatick­ý až biznisový prístup. Čo sa asi čakalo menej, bolo to, že Robert Fico bude až taký opantaný kremeľskou propagando­u a šírením nenávisti voči spojencom a že ich bude až tak nehanebne opľúvať. Nateraz to hrajú na obe strany a ako-tak to ide. Tlak však bude rásť – na jednej strane od voličského jadra, ktoré nemusí chápať, načo sú mierumilov­nej krajine nové americké stíhačky, na druhej od spojencov, ktorým sa môže Ficova arogancia znepáčiť natoľko, že ho budú ignorovať aj otvorene.

Zatiaľ, ako sa dá vidieť vo videu britského veľvyslanc­a v Bratislave Nigela Bakera, sa mu snažia pripomenúť, že aj Slovensko je súčasťou Západu. A že ten mier, o ktorom stále rozpráva, sa dá dosiahnuť jednoducho – stiahnutím Ruska z Ukrajiny.

Dokonca aj poslucháčs­tvo a čitateľstv­o alternatív­nych médií by si mohlo všimnúť, že ak toto má byť problém, tak je to len taká malina v porovnaní s tým, čo Smer, ale napríklad aj generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte pred dvomi rokmi šírili o DCA.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia