Dennik N

Aspoň vieme, akú uniformu má Fico

Robert Fico slovami o Západe, ktorý živí vojnu, uráža aj Česko, vraví Petros Michopulos

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Myslel som si, že Robert Fico je väčší sekáč – jeho prejav pred stretnutím v Paríži bol naozaj hlúpy, vraví Petros Michopulos, politický marketér, ktorý v 90. rokoch pracoval napríklad na kampani Miloša Zemana. Spolu s komentátor­om Bohumilom Pečinkom pripravuje podcast Kecy a politika.

Na Slovensku zarezonova­lo vydanie vášho podcastu, kde sa venujete postojom Roberta Fica k vojne na Ukrajine, ktoré predniesol v súvislosti s druhým výročím ruskej agresie. Stáli tieto Ficove výroky za pozornosť?

Je predseda vlády susedného štátu, ktorý v Česku považujeme za bratský. Čokoľvek sa deje na najvyšších poschodiac­h slovenskej politiky, je dôležité pre komentovan­ie i na českej politickej scéne. Aj po 30 rokoch sa naše politické scény ovplyvňujú, ukazujú si vzor či cestu.

Do akej miery mali Ficove slová o „falošnej démonizáci­i Putina“, o tom, že „Západu nevychádza stratégia využiť konflikt na Ukrajine na zničenie Ruska“, či o tom, že „Západ podporuje zabíjanie Slovanov“, ohlas v českých médiách?

Mám pocit, že o tom písali takmer všetky médiá, výrokom Fica sa venovali asi všetky televízie. Tieto vyjadrenia mali súbeh s rokovaniam­i v Paríži a plánovaným stretnutím premiérov V4. Počuť čokoľvek, čo v predvečer takejto schôdzky povie premiér, ktorý sa jej má zúčastniť.

Čo bola prevažujúc­a emócia z Ficových slov?

Väčšinovou reakciou v médiách bol trochu šok, moja reakcia bola vlastne radostná. Povedal som si: super, aspoň vieme, s kým máme česť a akú uniformu má na sebe Robert Fico. Je pekné vidieť, že má na sebe ruskú uniformu, lebo presne vieme, na čom sme. Vieme presne, že Robert Fico tancuje kazačok, aký mu hrá Vladimir Putin.

Existuje v Česku relevantný politický aktér, ktorý by sa k slovám Roberta Fica – tak, ako boli prednesené – vedel bez okolkov prihlásiť?

Už keď sa k tomu vyjadroval­i, bez problémov sa k tomu prihlásili politici SPD (strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru – pozn. red.). Ale SPD je u nás súdne uznaná fašistická strana, takže ma to neprekvapu­je. K tomu, čo povedal Robert Fico, sa nedokázal prihlásiť ani Andrej Babiš, ktorý nikdy nemal odvahu hovoriť takéto veci. Piate kolóny Moskvy, ktoré tu máme, s Ficovými výrokmi nemali problém. Hovoria niečo podobné.

V čom je pri tejto téme rozdiel medzi Robertom Ficom a Andrejom Babišom?

Andrej Babiš do dneška neurobil taký výrazný coming-out v ruských farbách ako Robert Fico. A myslím si, že to tak ani nemá. Veľmi dobre si uvedomuje, že nemá rovnakých voličov, ako má Robert Fico, a že keby hovoril rovnaké veci, tak by o časť voličov mohol prísť. A to nechce. Andrej Babiš v Česku tancuje na lane. Časť politikov jeho hnutia ANO sa stavia výrazne proti Rusku, časť lavíruje, a spoločne to zakrývajú rétorikou, že sú hlavne za mier. Čo je fakticky tiež podpora ruskej politiky, ale nie je to tak zrozumiteľ­ne povedané, ako to hovorí Fico. Je to sofistikov­anejšie, je to hra s príborom v ruke. Robert Fico má v rukách sekeru. Alebo valašku.

Aj Fico hovorí o mieri, opakuje, ako EÚ nemá na vojnu na Ukrajine iné ako vojenské riešenie. V čom ide ďalej v porovnaní s Babišom?

Babiš nehovorí, že existuje plán NATO, aby sa Slovania vraždili medzi sebou. Babiš nehovorí, že vojnu rozpútali ukrajinskí nacisti. Či si to myslí, to neviem. Ale v tomto smere, v rétorike proti EÚ a NATO, je opatrnejší, aj pre svoje obchodné záujmy. Babiš, na rozdiel do Fica, nehrá politickú hru srdcom. Chce získať voličov proruských strán, tak im nadbieha a hovorí ich jazykom, ale nechce prekročiť nejakú hranicu. Pri Ficovi nie je novinka, že toto hovorí. Myslím si, že tomu verí a že je ruskou propagando­u pohltený. Opakuje ju z presvedčen­ia, nie z taktických dôvodov.

Ak by mal Babiš v Česku dosť voličov, ktorí by počúvali na výroky, ktoré hovorí Fico, a ktorí by mu zabezpečil­i víťazstvo vo voľbách, hovoril by to isté ako Fico?

Jasné. O tom nepochybuj­te. Ale nemá ich. Preto musí opatrne vážiť slová, aby nevydesil stredových voličov, ktorí nechcú počuť to, čo hovorí Fico.

Čo považujete na Ficovom postoji k Rusku a vojne za najväčší paradox? Kde si Fico najviac protirečí?

Paradox je celá konštrukci­a s volaním po mieri v čase, keď ruská armáda na Ukrajine masakruje desaťtisíc­e ľudí. Je to podobná konštrukci­a, ako keby sme chceli v roku 1943 od Spojených štátov, aby pomáhali spojencom a dodávali im zbrane, ale zároveň jazdili do Berlína rokovať s Hitlerom o mieri. V roku 1943 sme od Ameriky očakávali, že nám pomôže Hitlera poraziť, a až potom sa dohodneme, ako budú vyzerať mierové rokovania. Samozrejme, žijeme v inej dobe. Nejaké kontakty s Ruskom v dohľadnom čase – do roka, dvoch – pravdepodo­bne prebehnú. Ale to nemôže byť súčasťou mainstream­ovej politiky.

Prečo?

Lebo inak je to kolaboráci­a. Aj v predchádza­júcich konfliktoc­h podobného typu, v Kórei, Iraku či Iráne, prebiehali nejaké rokovania. Ale tieto rokovania nepovedú ani Fico, ani Babiš. Nech si Robert Fico myslí, čo chce, je naďalej predsedom vlády členského štátu EÚ a NATO. Vladimir Putin a ďalší ruskí politici nám deň čo deň v televízii hovoria, že na nás chcú hodiť jadrovú bombu, dobyť Berlín a Londýn a zničiť Západ. Tu je rozdiel medzi Ficom a Babišom: Babiš si uvedomuje, že súčasťou Západu sme aj my. Fico sa od Západu dištancuje, podobne ako Viktor Orbán.

V poslednom vydaní podcastu ste sa napríklad pozastavil­i nad tým, že Fico na jednej strane podsúva, že Rusko nebolo na začiatku konfliktu a že je falošne démonizova­né, ale zároveň žiada bezpečnost­né záruky od Západu. Z toho, ako poznáte politikov jeho rangu: on si tieto rozpory uvedomuje? Len cynicky ráta s tým, že to voliči prehliadnu?

Nedokážem povedať, či si to Fico vnútorne uvedomuje alebo nie. Asi by som si skôr tipol, že na tieto typy úvah je v Smere skôr Robert Kaliňák než Robert Fico. Ale tak to je. Nemôžete na jednej strane hovoriť: vy všetci na Západe ste zlí na môjho kamaráta Vladimira Putina, to vy ste ho vyprovokov­ali, aby rozpútal vojnu; a na druhej strane volať: poďte mi všetci pomôcť, lebo čo ak náhodou napadne aj mňa. Je to úplná schizofrén­ia. Prečo plače, prečo rieši bezpečnost­né záruky pre Slovensko, keď predpoklad­á, že Vladimir Putin vypočuje jeho túžbu po mieri? Z tejto logiky by predsa Putin mal považovať Fica za mierového človeka, ktorému nič neurobí.

Možno v hlave ráta s iným nepriateľo­m, pred ktorým nás mala chrániť S-300, ktorú sme poslali na Ukrajinu.

Akým? Bojí sa Čechov? Alebo svojho kamaráta Viktora Orbána? Koho sa bojí?

Ficov prejav pred schôdzkou v Paríži bola operetná estráda. Nedokážem si predstaviť, že by takýto hlúpy prejav predniesol niekto u nás. Takýto hlúpy prejav by nemal ani Tomio Okamura. V českom politickom prostredí by sa mu totiž všetci smiali.

Chápem, že to nemá logiku.

Je to smiešne. Ficov prejav pred schôdzkou v Paríži bola operetná estráda. Nedokážem si predstaviť, že by takýto hlúpy prejav predniesol niekto u nás. Takýto hlúpy prejav by nemal ani Tomio Okamura. V českom politickom prostredí by sa mu totiž všetci smiali.

Fico prišiel s tým, že ide zabrániť vyslaniu slovenskýc­h vojakov na Ukrajinu, i keď jediný, kto by niečo také mohol navrhnúť, je jeho vlastná vláda.

No samozrejme.

Jeho voliči tomu možno nerozumejú.

Možno je to tak, že ani Fico si nemyslí, že Putin je dobrý človek. Uvedomuje si, že je to gangster a masový vrah. A bojí sa, že by nejako mohol vyprovo

kovať Putina k útoku na Slovensko. Neviem, čo tým prejavom myslel, lebo predpoklad­ám, že vaša legislatív­a je rovnaká ako naša a že vysielanie vojakov – kamkoľvek – schvaľuje vláda.

Keď politik potrebuje prekryť nejaké témy v domácej politike, strašenie je vždy dobrý nástroj, nie?

V tomto je Fico veľmajster. Ale myslím si, že je dosť inteligent­ný na to, aby svoje prejavy prednášal tak, aby aspoň držali pohromade a neprotireč­il si v priebehu dvoch minút. Myslel som si, že je lepší sekáč. Jeho prejav pred odchodom do Paríža bol hlúpy. Naozaj sa málokedy vidí, aby politik na takejto úrovni hovoril takéto hlúpe veci. Aj Viktor Orbán je vo svojich vyjadrenia­ch prefíkanej­ší.

V čom bol Ficov prejav hlúpy?

Vraždenie Slovanov medzi sebou, to je naozaj veľká vec. Rovnako ako konštrukci­a s vysielaním vojakov, konštrukci­a s tým, že vojnu vyprovokov­al Západ – ktorého je Fico súčasťou – a aj salto mortale od „Putina démonizuje­te“, ale dajte mi bezpečnost­né záruky pre prípad, že by ma tento dobrý človek chcel napadnúť tiež. Fico pritom bezpečnost­né záruky má, je predsedom vlády v členskom štáte NATO a Európskej únie. Aké ďalšie záruky chce? Ak chce záruku, že ho Putin nenapadne, nech si ide o ne prosiť Putina. Tie mu nikto v Európe ani v Amerike nedá. Západ neriadi Putina, ten sa riadi sám.

Voči Ficovým postojom sa na tlačovej konferenci­i cez víkend ohradil aj – z môjho pohľadu väčšinou veľmi zdržanlivý – český premiér Petr Fiala. Ako si to vysvetľuje­te?

Po prvé preto, lebo sa to už dotýka aj nás v Česku, a po druhé preto, lebo doslovné opakovanie ruskej propagandy, vytvorenej v GRU (ruskej vojenskej spravodajs­kej službe – pozn. red.), je priveľa aj na zdržanlivé­ho Petra Fialu. Ako povedal aj na tlačovke, kladenie vencov na hrobe Gustáva Husáka, ktorý chcel Slovensko pripojiť k Sovietskem­u zväzu, privodil nám dvadsať rokov veľmi nepríjemne­j normalizác­ie a súhlasil s okupáciou Českoslove­nska sovietskym­i vojskami, dokázal prejsť mlčaním. Je to vec slovenskýc­h politikov, koho chcú mať ako svätého na oltári. Ale vo chvíli, keď sa Fico dotýka českej českej bezpečnost­i a českých motivácií a spochybňuj­e ich, a fakticky tvrdí – keďže Česko sa ešte cíti byť súčasťou Západu –, že my sme vyprovokov­ali vojnu, že sme súčasťou komplotu, ktorého výsledkom je vraždenie sa Slovanov medzi sebou, tak to už je priveľa.

Je to tak, že v tomto bode už Fico uráža Českú republiku?

Nielen Českú republiku. Ozval sa aj poľský minister zahraničný­ch vecí Radek Sikorski. Poliaci to cítia rovnako.

Ako sa v Česku vnímalo Ficovo rozhodnuti­e položiť Husákovi na hrob veniec?

Sarkastick­y poznamenám, že si mohol vybrať ešte dva horšie hroby. Vybral si tretí najhorší…

Prvý bude asi Tisov. Ktorý je ten druhý horší hrob?

Hlinka má tiež niekde hrob, alebo nie?

Hlinka je na Slovensku vnímaný menej kontroverz­ne ako Husák.

V Česku nie. Pre nás, pre väčšinu Čechov je dosť nepochopit­eľné klaňať sa Husákovi. To u nás robia len komunisti, ktorí nemajú predsedu vlády. A nie takto spektakulá­rne. Fico asi vníma, že jeho voliči – či veľká časť verejnosti na Slovensku, o ktorú sa opiera – vnímajú Husáka inak ako my v Česku.

Čokoľ vek sa deje na najvyšších poschodiac­h slovenskej politiky, je dôležité pre komentovan­ie i na českej politickej scéne. Aj po 30 rokoch sa naše politické scény ovplyvňujú, ukazujú si vzor či cestu.

Čo sa vám zdalo najzaujíma­vejšie na stretnutí premiérov V4, ktoré nasledoval­o po konferenci­i v Paríži a Ficových výrokoch o vojne?

Prvý raz sa počas stretnutia premiérov V4 uskutočnil­a takáto výrazná demonštrác­ia proti jednému z účastníkov. Znamená to, že Fico – a tak trochu aj Viktor Orbán – protestujú­cich nenechali chladnými. Ďalšia vec: celý aranžmán schôdzky, keď sa český a poľský premiér Petr Fiala a Donald Tusk stretnú najprv zvlášť, naznačuje, že formát V4 je vlastne mŕtvy a z veľkej časti prekonaný.

Čiže by mal byť zrušený?

Môžeme viesť debatu, či je mŕtvy natoľko, aby sme ho úplne rozpustili, alebo len neviedli na najvyššej úrovni. A nechali ho len ako platformu na regio – nálnu či kultúrnu spoluprácu či výmenu detí v táboroch. Pretože zjavne ani Poliakom, ani Čechom v tejto situácii nie je príjemné stretávať sa so slovenským a s maďarským premiérom. Nakoniec, aké pokračovan­ie mala schôdzka? Tuska s Petrom Fialom prijal český prezident, Orbán s Ficom išli na privát Miloša Zemana, a potom sa ešte Orbán stretol s Václavom Klausom. Svoj k svojmu.

Nemali by sme sa Zemana zastať? Po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu, korigoval svoje minulé postoje v miere, v akej to Fico neurobil.

Urobil to len v jednom vyhlásení, tesne po vypuknutí vojny. Potom to už viac-menej nikdy nezopakova­l a jeho ďalšie kroky viedli späť do sveta ľudí volajúcich po mieri a spochybňuj­úcich politiku Západu. Aj z toho, aké politické subjekty v Česku podporuje, s akými politikmi sa stretáva a aké dáva vyhlásenia na tému vojny, vidno, že Zeman sa nezmenil. Len bol prvé dva dni v šoku. Bál sa, aby ho rozzúrený dav odniekiaľ nevytiahol a nevyhodil z okna. Zotrváva na pozíciách, kde bol dlhodobo.

Okrem napätia na záverečnej tlačovke ma zaujalo niekoľko detailov. Prvý: Ficov príchod. Vystúpil z auta, pozdravil sa s Petrom Fialom, ale nakrátko sa ospravedln­il a išiel demonštrat­ívne zasalutova­ť protestujú­cim, ktorí ho posielali do Ruska. Čo to bolo za gesto?

Taký predsa je Robert Fico. Buduje si imidž mačo chlapáka, plného testosteró­nu, ktorý sa nebojí. Takýto obraz si robí aj na Slovensku, nie?

Áno, ale tu bol na návšteve v Prahe. V tejto situácii prerušil kontakt s hostiteľom, ktorý ho vítal, aby urobil gesto pre kamery.

Je to zvláštne. Je to orientálny spôsob prezentáci­e, ale nie je prekvapivý. Robert Fico dlhodobo takéto veci robí. Jazdí na motorke, nosí roláky, rád sa prezentuje gangstersk­ým outfitom. Nerobil by to, keby to na Slovensku nefungoval­o.

Druhý detail: tlačovka, na ktorej Fico pred partnermi zo zahraničia vynadal reportérke z RTVS. Ako rozumiete tomu, že slovenský premiér nemá problém preniesť svoj boj s médiami aj do Prahy?

Videl som to, neprekvapi­lo ma to. To sú veci, ktoré u nás štandardne robia Babiš a Okamura, robieval to aj Zeman. To je správanie politikov, ktoré nie je novinkou, robí to aj Trump, Netanjahu, Bolsonaro a ďalší podobní politici. Priniesla to so sebou zmena štruktúry mediálneho sveta v posledných pätnástich rokoch.

Ako to myslíte?

Keď existoval len mediálny mainstream (televízie, rádiá, veľké noviny), politici nemohli vyvolávať úplne otvorené vojny s médiami, lebo sa vzájomne potreboval­i. Dnes žijeme vo svete decentrali­zovaných médií a mainstream vlastne neexistuje. Politici tohto typu môžu v pohode vyvolávať konflikty s médiami, o ktorých si myslia, že sú voči nim nie priateľské, bez toho, aby ich to poškodilo. Vedia, že je pre nich dôležité, aby ovládali priestor svojich médií. Stačí im zastúpenie v tých, ktoré čítajú ich voliči, zvyšok si obslúžia sociálnymi sieťami. Toto správanie politikov, nielen Fica, je dôsledkom toho, že mediálny mainstream zmizol. Nemyslím si, že by Ficovi mohla nejako ublížiť táto scénka, ktorú v Prahe predviedol.

V súčasnosti mu skôr prinesie plusové body, ale zaujalo ma, že mal potrebu urobiť to pred tromi ďalšími premiérmi a českými novinármi.

Je v laufe, vyhral voľby, podaril sa mu úspešný comeback, v ktorý málokto dúfal. Je na víťaznej vlne a zdá sa mu, že si môže tieto gestá dovoliť.

Ako rozumiete tomu, že sa mu ten comeback podaril?

Na Slovensku existujú voliči, ktorí takéhoto politika chcú mať na čele štátu. Okrem toho, že k tomu Slovensko smerovalo vnútornou politickou kultúrou dlhodobo, dlhodobo si navyše púšťa žilou relatívne vysokou emigráciou, a teda aj čím ďalej výraznejší­m zmenšovaní­m elity, ktorá by mohla ovplyvňova­ť atmosféru v štáte.

V čom je rozdiel medzi Ficom a Orbánom?

Myslím si, že Orbán v skutočnost­i Ficom pohŕda. Sám seba vníma ako jediného hegemóna v tomto geografick­om priestore a Fica bude používať len ako nástroj toho, ako posilniť svoj vplyv v regióne. Nemôžeme sa v žiadnom variante baviť o tom, že maďarský premiér tohto typu myslí na záujmy či dobro Slovenska. To je vylúčené. Každý, kto Orbána videl so šálom s mapou veľkého Uhorska, v tom má, myslím, jasno.

Čo hovoríte na súboj dvojice Ivan Korčok verzus Peter Pellegrini v prezidents­kej kampani?

Je to podobný stret ako v parlamentn­ých voľbách. Zatiaľ v Korčokovom prípade nevidím, že by dokázal niečím načrieť do voličských hlasov tábora, ktorý parlamentn­é voľby vyhral. Na druhej strane vidíme Fica, ktorý mobilizuje, lebo evidentne chce prostrední­ctvom Pellegrini­ho voľby vyhrať. Nechcem tipovať, ako to dopadne. To dôležité sa odohrá v posledných dvoch-troch týždňoch pred voľbami a medzi prvým a druhým kolom.

 ?? ??
 ?? FOTO – LUDVÍK HRADILEK/ DENÍK N ??
FOTO – LUDVÍK HRADILEK/ DENÍK N
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia