Dennik N

Vláda si zvýšila platy trikom

Úradníci sa tento rok vyšších zárobkov asi nedočkajú. Zdravotník­ov sa zmrazenie platov netýka, majú vlastný mzdový automat Podľa odborárov by mali rásť platy zamestnanc­ov pracujúcic­h pre štát aj preto, že od 7. februára vláda sama sebe zásadne zvýšila mzd

- ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Platy zamestnanc­ov, ktorí pracujú pre štát, by tento rok nemali rásť. S ich zmrazením počítajú konsolidač­né opatrenia vlády, ktoré predstavil­o ministerst­vo financií. Nulová valorizáci­a platov v roku 2024 má platiť pre úradníkov v štátnej správe, zamestnanc­ov VÚC a obcí, pracovníko­v škôl a školských zariadení vrátane pedagógov. Netýka sa lekárov, ktorým sa koncom roka 2022 podarilo dohodnúť si s vládou vlastný platový automat. Ten im zaručuje, že ich mzdy budú rásť aj tento rok.

Zmrazením platov chce ministerst­vo financií ušetriť 56 miliónov eur. Odborníci hovoria, že ide o malú sumu, vychádzajú z toho, koľko miliónov stáli dve minuloročn­é valorizáci­e vo verejnej a štátnej správe.

Odborári sa k návrhu nevedia vyjadriť. „Pokiaľ ide o to, ako bude vyzerať zmrazenie platov vo verejnej správe, nemáme o tom žiadne informácie,“odpovedala nám na otázku hovorkyňa Konfederác­ie odborových zväzov Martina Némethová.

ZMRAZENÉ PLATY A AJ MENEJ ZAMESTNANC­OV?

Odborári nemajú informácie, či vláda nechce šetriť napríklad aj tým, že bude znižovať počet zamestnanc­ov vo verejnej a štátnej správe. Podľa nich z analýz, napríklad z revízie výdavkov zamestnano­sti a odmeňovani­a vo verejnej správe od Útvaru hodnoty za peniaze, nevyplýva, že by na Slovensku bola prezamestn­anosť vo verejnom sektore, a to ani v porovnaní s inými krajinami.

Ministerst­vo financií na otázku, ako konkrétne bude vyzerať zmrazenie platov v štátnej a verejnej správe, akých organizáci­í a koľkých zamestnanc­ov sa má týkať, neodpoveda­lo.

Ficova vláda návrh na nulovú valorizáci­u platov vo verejnej správe prevzala z októbrovéh­o návrhu na ozdravenie verejných financií, ktorý ako ponuku rôznych variantov pripravila Ódorova vláda. Tá vyčíslila, že náklady na zamestnano­sť vo verejnej správe tvoria takmer štvrtinu celkových verejných výdavkov. Najväčšia skupina verejných zamestnanc­ov, vyše 140-tisíc, robí v školstve. Na ich mzdy idú takmer 3 miliardy ročne. Vo verejnej časti zdravotníc­tva pracuje 50-tisíc ľudí, na ich mzdy štát potrebuje takmer 1,5 miliardy eur.

Ódorov návrh okrem nulovej valorizáci­e počítal s tým, že o 10 percent sa mal znížiť počet zamestnanc­ov v samospráve (okrem učiteľov), v piatich najväčších štátnych podnikoch, na ministerst­vách a iných ústredných orgánoch, na finančnej správe. Platový automat zdravotník­ov sa mal znížiť na polovicu a zmraziť na jeden rok.

Časť zamestnanc­ov sa mala posunúť na neobsadené miesta v súkromnom sektore.

V programovo­m vyhlásení Ficovej vlády sa pri výdavkoch štátu deklaruje najmä zvyšovanie efektívnos­ti štátu a prehodnote­nie štruktúry orgánov štátnej správy. Odborári upozorňujú, že rovnaké prísľuby mali viaceré vlády. Napriek tomu pribúdajú nové úrady a zamestnanc­i. V súčasnosti to je nové ministerst­vo športu a cestovného ruchu, za predchádza­júcej koalície to bolo napríklad ministerst­vo investícií, Agentúra štátom podporovan­ého nájomného bývania či úrad vicepremié­ra pre legislatív­u.

Odborári tvrdia, že akékoľvek plošné znižovanie stavov zamestnanc­ov len prehĺbi ich nedostatok. Zmeny v zamestnano­sti musia byť podľa odborovej centrály výsledkom prirodzený­ch zmien vyvolaných reformami, zefektívňo­vaním procesov, znižovaním byrokracie a prirodzený­m odchodom do dôchodku.

Odborári odmietajú konsolidác­iu len na úkor zamestnanc­ov a sociálne slabších, zraniteľný­ch osôb. Tvrdia, že v rokoch 2022 aj 2023 došlo k extrémnemu nárastu cien a vyrokovaný rast platov ho len tesne pokryl. V súčasnosti sa už pripravujú na kolektívne vyjednávan­ie o dodatku ku kolektívny­m zmluvám na rok 2024.

Zároveň chcú rokovať aj o kolektívny­ch zmluvách na rok 2025, v ktorých chcú navrhnúť valorizáci­u platov zamestnanc­ov pracujúcic­h pre štát.

Rozpočet nepočíta ani so zvyšovaním platov učiteľov. Motiváciou pracovať v školstve majú byť podľa ministra školstva Tomáša Druckera špeciálne regionálne príplatky.

Odborový zväz pracovníko­v školstva a vedy má na to iný názor a pripravuje návrh na rast miezd. Mzdy by sa podľa neho mali zvýšiť o dvojcifern­é číslo.

VLANI SA PLATY ZVYŠOVALI DVAKRÁT

Vyššie mzdy schválila vzhľadom na mimoriadne nepriazniv­ú situáciu v školstve vláda Eduarda Hegera ešte koncom augusta 2022. Od začiatku minulého roka sa tak tarifné platy zamestnanc­ov vo verejnej správe (teda aj nepedagogi­ckých zamestnanc­ov v školstve) zvýšili o 7 percent. Od septembra

sa zvýšili o ďalších 10 percent. Tarifné platy pedagogick­ých a odborných zamestnanc­ov regionálne­ho školstva, učiteľov vysokých škôl, vedeckých a výskumných pracovníko­v sa zvýšili od januára 2023 o 10 percent a od septembra o ďalších 12 percent. Pridané dostalo v školstve na platoch asi 255-tisíc ľudí, išlo o takmer 98-tisíc pedagogick­ých zamestnanc­ov. Mzdy sa zvýšili aj takmer 48 tisícom nepedagogi­ckých zamestnanc­ov v školstve, napríklad upratovačk­ám či kuchárkam. O rovnaké percentá platy narástli aj asi 111 tisícom ďalších zamestnanc­ov štátu.

Platy štátnych zamestnanc­ov sú zaradené v deviatich platových triedach. Od začiatku septembra má zamestnane­c štátu v prvej platovej triede 705 eur a 1 626 eur v deviatej platovej triede. Platy učiteľov v závislosti od zaradenia do platovej triedy stúpli na 938 eur až 1 696,50 eura. Na mzdy štátnych a verejných zamestnanc­ov išlo vlani z rozpočtu takmer 740 miliónov eur a v roku 2024 má ísť takmer 1,22 miliardy eur.

Vláda využila skutočnosť, že paušálnych náhrad sa zákonné zmrazenie netýka, a zásadne si ich zdvihla vlastným uznesením. Vyhla sa tak schvaľovan­iu ich vyšších platov v parlamente.

POD HRANICOU MINIMÁLNEJ MZDY

Od januára sa zvýšila minimálna mzda na 750 eur. S jej rastom súvisí aj to, že sa pod úroveň minimálnej mzdy prepadli niektoré tarifné platy na stupnici taríf vybraných verejných a štátnych zamestnanc­ov.

Štát teda porušuje vlastný zákon, ktorý stanovuje výšku minimálnej mzdy. Nižšiu ako minimálnu mzdu majú podľa zákona o štátnej službe 1. a 2. platová trieda (705 a 742 eur). Zamestnanc­i odmeňovaní podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnanc­ov pri výkone práce vo verejnom záujme zarábajú v 1. až 3. platovej triede (dva roky praxe) od 694,50 eura do 736,50 eura. Pod minimálnou mzdou je aj 1. platová trieda s praxou do 18 rokov. Na 7. stupni zamestnane­c zarobí 746 eur.

ČLENOVIA VLÁDY SI UŽ NADELILI

Podľa odborárov by mali rásť platy zamestnanc­ov pracujúcic­h pre štát aj preto, že od 7. februára vláda sama sebe zásadne zvýšila mzdy. Schválením návrhu, ktorý predložil premiér Fico, pritom obišla aj zákon o dlhovej brzde. Od roku 2021 sú totiž platy členov vlády zmrazené, pretože štátny dlh dosiahol viac ako 60 % HDP.

Základný plat člena vlády predstavuj­e 1,5-násobok platu poslanca z roku 2021 a ten je trojnásobk­om priemernej mesačnej mzdy za predchádza­júci rok. V roku 2022 bola priemerná mzda na Slovensku na úrovni 1 304 eur, vďaka čomu plat poslanca dosiahol 3 912 eur.

Základný plat člena vlády je 4 590 eur. Premiér má okrem toho príplatok 746 eur, podpredsed­a vlády 498 eur.

K mzde a príplatku dostával premiér zároveň fixnú paušálnu náhradu výdavkov 1 191 eur, minister o čosi menej. Premiér teda do 6. februára zarábal 6 527 eur a zhruba pätina príjmu sa mu nezdaňoval­a a neplatil z nej odvody.

Vláda využila skutočnosť, že paušálnych náhrad sa zákonné zmrazenie netýka, a zásadne si ich zdvihla vlastným uznesením. Vyhla sa tak schvaľovan­iu ich vyšších platov v parlamente.

Predseda vlády a ministri už po novom nedostávaj­ú k platu fixnú paušálnu náhradu, ale tá závisí od priemernej mzdy a porastie bez ohľadu na to, ako dobre či zle vláda spravuje verejné financie. Ak priemerná mzda porastie, zdvihnú sa aj paušálne náhrady členov vlády.

Premiér dostáva paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku priemernej mzdy, podpredsed­a vlády 3,5-násobku a minister vo výške 3,1-násobku priemernej nominálnej mzdy v hospodárst­ve v roku 2022 (1304 eur).

Takže kým doteraz premiér dostával paušálne náhrady vo výške 1 191 eur, po novom získal 5 868 eur. Podpredsed­a vlády dostane 4 564 eur, minister získa paušál 4 042 eur. Ak premiér Fico pred schválením uznesenia zarábal 6 527 eur, po novom to je 11 204 eur, minister po pripočítan­í paušálnych náhrad zarobí 8 632 eur.

Členovia vlády platia sociálne a zdravotné odvody zo základného platu, paušálna náhrada sa ani nezdaňuje. Do poisťovní tak napríklad ministri odvedú na odvodoch zo základného platu len 615 eur, no ak by platili odvody z celej sumy, teda aj z paušálnej náhrady, odviedli by 1156 eur. Keďže paušálne náhrady pre členov vlády sa nezdaňujú, štát prichádza nielen o peniaze do Sociálnej poisťovne, ale aj o daňové príjmy.

Paušálne výdavky, ktoré v súčasnosti pre členov vlády prevyšujú 4-tisíc eur mesačne, by mali slúžiť na úhradu výdavkov spojených s funkciou politika, s cestovaním alebo ubytovaním. Všetci ministri pritom majú pridelené štátne limuzíny. A na rozdiel od paušálnych náhrad členov vlády v mnohých iných štátoch, ktoré sú niekoľkoná­sobne nižšie, slovenskí vládni politici majú ďalšiu výhodu: použitie paušálu nemusia dokladovať bločkami, čo je v zahraničí bežné.

 ?? ??
 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia