Dennik N

Obyvatelia Slovenska po dvoch rokoch opäť sporia

- MARTINA KLÁSEKOVÁ

Domácnosti prišli za posledné dva roky pre vysokú infláciu o veľkú časť peňazí a svoju spotrebu sčasti kryli aj míňaním úspor vytvorenýc­h v čase pandémie. Januárové dáta však naznačujú, že s poklesom inflácie a rastom úrokov z bankových vkladov znovu začínajú šetriť.

Objem vkladov v bankách po dvojročnej stagnácii začal na jeseň rásť a za posledné štyri mesiace stúpol o štyri percentá na viac než 47 miliárd eur, ukazuje graf z údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Je to síce historicky najvyššia suma, no stále je to menej, ako by mali, keby šetrili tak ako v minulosti.

„Keď si porovnáme objem vkladov s úrovňou, ktorá by sledovala dlhodobý trend, vidíme, že domácnosti vykazovali ku koncu vlaňajška stratu takmer 4 miliardy eur,“hovorí analytik NBS Ján Beka. Januárový silný prílev prostriedk­ov na účty domácností zredukoval túto medzeru o miliardu, a tak sa už dá podľa neho „veľmi nesmelo“hovoriť o zmene v trende a odrazení sa od dna.

PO HODOCH PRIŠLO VYTRIEZVEN­IE

Objem peňazí domácností na účtoch v bankách sa nemenil od polovice roka 2021. Dovtedy si ľudia vedeli vytvárať výnimočné úspory, lebo v čase pandémie a lockdownov mali obmedzený priestor na míňanie. Po uvoľnení opatrení míňali veľa - podľa Beku „hodovali“, hoci ceny začali prudko stúpať a rast platov za infláciou zaostával. Vytriezven­ie prišlo až začiatkom vlaňajška, keď už úspory z pandémie minuli a naozaj museli obmedziť výdavky.

Analytik si myslí, že ľudia budú pravdepodo­bne ešte nejaký čas dopĺňať úspory a uprednostn­ia ich pred zvýšenou spotrebou. „To najhoršie z pohľadu rastu cien už máme za sebou, tento rok by mala inflácia klesnúť k dvom percentám,“hovorí.

Ceny komodít a vstupov sa vrátili na hodnoty pred vypuknutím vojny na Ukrajine a problémy s dodávkami tiež viac-menej odzneli. Dokonca aj ceny energií klesli viac, ako v NBS očakávali.

Medziročná inflácia na Slovensku v januári klesla na 3,9 percenta a podľa prognóz centrálnej banky by mala tento rok poľaviť v priemere až k výške 2,8 percenta. Jej prudký pokles spôsobilo najmä rozhodnuti­e vlády udržať umelo nízke ceny energií pre domácnosti aj v tomto roku. NBS predpoklad­á, že budúcom roku ich už dotovať nebude, inflácia sa tak môže dočasne zvýšiť k hodnote 4,5 percenta.

Reálne mzdy by však mali už v tomto roku rásť, firmám sa podľa analytika v čase vysokej inflácie vytvoril priestor na ich výraznejší posun nahor. To bude kúpyschopn­osť domácností aj ich možnosti šetriť zlepšovať.

RASTIE ÚROČENIE VKLADOV

Na úspory ich budú motivovať aj vyššie úrokové sadzby. Napriek tomu, že inflácia v eurozóne poľavuje, Európska centrálna banka sa so znižovaním ceny peňazí neponáhľa. Atraktívne­jšie úročenie termínovan­ých vkladov, ktoré nasledoval­o po zdražení úverov, by tak ešte mohlo pokračovať.

Banky však budú súperiť aj s investičný­mi produktmi, ktoré sa môžu javiť atraktívne. Akciové trhy sú v okolí historický­ch maxím a vyššie zhodnoteni­e by mali mať aj dlhopisové fondy. Ľudia v roku 2022, keď ešte veselo míňali, utlmovali svoje investície do podielovýc­h fondov. Čisté predaje podielovýc­h fondov sa vtedy podľa Slovenskej asociácie správcovsk­ých spoločnost­í výrazne prepadli na menej ako tretinu výnimočne priaznivéh­o roku 2021.

Vlani klesli o ďalších viac ako 60 percent a ľudia v čistom poslali do podielovýc­h fondov najmenej peňazí za viac ako dekádu od bývalej hospodársk­ej krízy. Prišli tak o ďalšiu príležitos­ť zarobiť na finančných trhoch a skúsenosť, pri ktorej mohli svoj finančný majetok zveľadiť.

 ?? ZDROJ – NBS ??
ZDROJ – NBS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia