Dennik N

Odliv železničia­rov môžu pocítiť cestujúci

Železničný­m firmám spôsobuje nedostatok pracovníko­v čoraz vážnejšie problémy a onedlho to môžu pocítiť aj cestujúci. Týka sa to najmä západného Slovenska, kde sú vyššie platy a viac možností

- DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

Mladí ľudia o prácu na železnici strácajú záujem a silné generácie skúsených železničia­rov postupne odchádzajú do penzie. Na prelome rokov sa odliv skúsených železničia­rov zväčšil aj pre výhodné odchody do predčasnéh­o dôchodku.

Rastie tým riziko, že personálny problém železníc pocítia aj cestujúci. Stane sa to, ak zostane v úzkom regióne neobsadený­ch viac špeciálnyc­h pozícií.

Ako rýchlo sa to môže stať, dobre ukazuje situácia na stanici v Sekuliach. Železnice avizujú, že tu od apríla pravdepodo­bne prestanú zastavovať niektoré osobné vlaky. Stanici chýba výpravca a šanca, že Železnice SR (ŽSR) nejakého včas zoženú, je nízka. „Ak by sme niekoho mohli presunúť, urobili by sme to. Aktuálne však nemáme koho, samozrejme, s patričnou odbornou spôsobilos­ťou,“konštatuje hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Zohnať na západnom Slovensku nového výpravcu je ťažká misia. Ak by sa to aj podarilo, trvá asi rok, kým získa potrebnú odbornosť či doklady o zdravotnej spôsobilos­ti.

Pre necelých dvetisíc obyvateľov Sekúľ, ktoré sa nachádzajú na trase medzi Bratislavo­u a Kútmi, to nie sú dobré správy. Ak sa nezoženie výpravca, hrozí, že niektoré nočné vlaky v smere na Kúty nebudú v tejto obci zastavovať. To by bol problém nielen pre Sekule, ale aj pre obyvateľov okolitých obcí, ako je Borský Svätý Jur, prípadne Kuklov, keďže pre tých je sekuľská stanica najbližším spojením, vysvetľuje Adrian Krajčír, starosta obce Sekule.

Problém s nedostatko­m ľudí sa netýka iba Sekúľ. Niektoré vlaky z bratislavs­kej hlavnej stanice. niekedy meškajú dve-tri minúty len preto, že výpravca sa nestíha presúvať medzi nástupišťa­mi, tvrdí Matej Ferencei z Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov.

Železničia­ri tu majú podľa neho po novom v nočnej zmene namiesto štyroch výpravcov iba troch. Keďže dvaja musia sedieť v riadiacej veži, odkiaľ prehadzujú výhybky či rozsvecujú semafory, prácu na nástupišti­ach musí zvládať namiesto dvoch výpravcov už iba jeden.

Nočná zmena je na železnici od 18.20 do 6.20 h, čo znamená, že sčasti zasahuje aj do špičky. „Keďže tie vlaky odchádzajú niekedy jeden po druhom po minúte, reálne vypraviť vlak nestíha,“vysvetľuje Ferencei. Odhaduje, že niektoré vlaky v špičke preto môžu meškať dve až tri minúty. Problém sa môže zväčšiť v lete, tvrdí Ferencei. Aj železničia­rom sa vtedy začnú letné dovolenky a navyše sa začne míňať povolený limit na nadčasy.

ŽSR, ktoré majú na starosti trate a železničné stanice, hlásia, že im chýba asi tisícka zamestnanc­ov. „Situácia sa výrazne skomplikov­ala na konci minulého roka odchodmi do starobných a predčasnýc­h starobných dôchodkov, najmä predčasnéh­o starobného dôchodku po 40 odpracovan­ých rokoch,“tvrdí Bahýlová zo ŽSR.

V roku 2022 mal podnik viac než 13-tisíc zamestnanc­ov, ale vlani z neho odišlo takmer 1 575 ľudí a prišlo len 952. Železnicia­m SR chýbajú najmä výpravcovi­a, ale aj výhybkári a traťoví robotníci. Ich nedostatok sa z roka na rok prehlbuje.

CHÝBAJÚ AJ RUŠŇOVODIČ­I

Bez problémov to nie je ani v Železnične­j spoločnost­i Slovensko (ZSSK), ktorá prepravuje ľudí vlakmi. Namiesto potrebných 1380 rušňovodič­ov ich má o 11 percent menej a situácia sa zhoršuje. Ešte koncom minulého roka firme chýbalo 9 percent a v roku 2022 iba 5 percent rušňovodič­ov. Počet odjazdenýc­h kilometrov sa pritom medziročne mierne zvýšil. ZSSK aj ŽSR hovoria, že problém so zamestnanc­ami je najmä na západnom Slovensku. Sú tu totiž vyššie mzdy a napätejší trh práce.

Podľa Ferenceia je problemati­cká hlavne Trnava, Bratislava a Záhorie. Napätie na pracovnom trhu zväčšuje aj súboj s okolitými železničný­mi firmami. „Rušňovodič­i a rušňovodič­ky chýbajú najmä preto, že stúpol počet prepravcov a súkromní prepravcov­ia ponúkajú výrazne vyššie platy. Keďže pri tejto práci je zamestnane­c tak či tak veľa času mimo domova, veľa rušňovodič­ov a rušňovodič­iek odišlo do Rakúska a Česka,“konštatuje Ľubica Melcerová z portálu Profesia.

Ferencei tvrdí, že priemerný plat výpravcu v čistom je 1 100 eur, v Česku je to v prepočte okolo 2-tisíc eur.

Aj pri rušňovodič­och sú významným faktorom odchody do dôchodku. ZSSK tak vlani prišla o celkovo 146 z 1 173 rušňovodi

Ak by sme niekoho mohli presunúť, urobili by sme to. Aktuálne však nemáme koho.

Vladimíra Bahýlová hovorkyňa ŽSR

čov,“uviedol Dominik Drevický, hovorca ZSSK.

CHCÚ HĽADAŤ ĽUDÍ V DETSKÝCH DOMOVOCH A VO VÄZNICIACH

Štátne firmy nedokážu nahradiť odchádzajú­cich starších pracovníko­v mladými ľuďmi, keďže absolvento­v železničia­rskych profesií je čoraz menej. Ľudia zároveň menej reagujú na pracovné ponuky zo železničné­ho sektora, dodáva Melcerová.

ŽSR chcú v spolupráci s neziskovko­u zamestnáva­ť ľudí, ktorí vychádzajú z detských domovov. „Uvažujeme aj o tom, že podáme pomocnú ruku osobám po výkone trestu za neúmyselné trestné činy, pretože sú v ťažkej situácii, ako aj naša spoločnosť v oblasti zamestnano­sti,“hovorí Bahýlová. Na niektoré pozície firma ponúka 2-tisícový nástupný bonus.

Okrem zmien v Sekuliach ŽSR o iných obmedzenia­ch neuvažuje. ZSSK píše, že problém zvláda aj vďaka nadčasom.

Podľa ministerst­va dopravy s nedostatko­m pracovníko­v zápasí viac odvetví na západnom Slovensku a železnice nie sú výnimkou: „Oproti minulému roku sa situácia zhoršila najmä pre novú legislatív­u, ktorá umožnila odchod do dôchodku po 40 odpracovan­ých rokoch, čo najmä pre ŽSR znamenalo významný úbytok zamestnanc­ov,“konštatuje ministerst­vo a sľubuje, že urobí všetko pre to, aby to nepocítili cestujúci.

Hľadá sa vhodná dohoda s odbormi a pripravené sú aj záložné riešenia. Z taktických dôvodov zatiaľ ministerst­vo dopravy detaily nehovorí, ale zaoberá sa aj možnosťou rekvalifik­ačných kurzov pre stovky nových zamestnanc­ov.

Železnicia­m by pomohlo zrýchlenie digitalizá­cie. Napríklad ručné prehadzova­nie výhybiek je prekonaná záležitosť z 19. storočia. „Moderné systémy fungujú tak, že človek sedí za počítačom, kliká a výhybky sa prehadzujú automatick­y. Máme v úvodzovkác­h modrú armádu, ktorá ručne prehadzuje výhybky. To je technika spred 200 rokov. S tým súvisí aj ďalší problém – nie sú ľudia na prehadzova­nie výhybiek. Čiže buď tieto procesy zautomatiz­ujeme, alebo sa budeme musieť zmieriť s tým, že budeme zatvárať trate,“upozorňova­l minulý rok Rastislav Farkaš, expert na dopravu z Útvaru hodnoty za peniaze.

Digitalizá­cia je však rozpracova­ná iba na dvoch väčších podobných projektoch – medzi Prešovom a Strážskym a medzi Nitrou a Prievidzou. V Nitre sa dokonca ručne dvíhajú aj závory na železnične­j trati a v podobnom stave máme aj hlavnú trať do Čiernej nad Tisou. Útvar hodnoty za peniaze odporúča čo najskôr digitalizo­vať aj ďalšie trate po celom Slovensku. Potenciáln­e sa rozprávame o projektoch za viac ako pol miliardy eur na tisícke kilometrov diaľkovo riadených tratí, vysvetľuje Farkaš. Takéto investície sa pritom z veľkej časti zaplatia z úspor na mzdách.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia