Dennik N

Moc môže mať opäť Bödör

Ak sa Ficova vláda pokúsi obnoviť starý korupčný poriadok, zahráva sa s ohňom

- JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Toto vládnutie nemusí priniesť len odpustenie veľkých podvodov, ale aj vytvorenie podmienok na páchanie ďalších. Ako inak sa dá chápať pokračovan­ie kariéry úradníka, ktorý bol spoluzodpo­vedný za rozsiahlu korupčnú schému známu ako kauza Dobytkár?

Anton Stredák, kamarát oligarchu Norberta Bödöra, sa stal poradcom ministra pôdohospod­árstva Richarda Takáča. Stredák bol pravou rukou ministra Ľubomíra Jahnátka (Smer) i ministerky Gabriely Matečnej (SNS), ktorí sa síce chodili z titulu svojej funkcie fotiť do polí a maštalí, ale o skutočných peniazoch podľa svedkov rozhodoval­i oligarchov­ia. Dnes sa na fotkách z polí a z traktorov usmieva Takáč, u ktorého už vysoké funkcie získali iní ľudia z Bödörovho okolia: štátny tajomník Vladimír Vnuk a šéfka služobného úradu Kristína Vavríková. Vysokú štátnu funkciu, hoci v inom rezorte, dostala dokonca aj Gabriela Matečná.

Kauza Dobytkár odhalila vplyv Norberta Bödöra v agrorezort­e. Bol to práve on, kto podľa svedkov presadil v roku 2016 Stredáka do funkcie štátneho tajomníka. Keď sa podvody s farmárskym­i dotáciami začali vyšetrovať, Bödör podľa svedkov dokonca zabezpečil, aby všetky informácie z NAKA išli priamo Stredákovi.

„Bol to megastroj korupcie a prania špinavých peňazí. Niečo neuveriteľ­né a neskutočné,“opísal prípad Dobytkár predseda senátu Najvyššieh­o súdu Martin Bargel. Z vyšetrovan­ia vyplýva, že žiadatelia o agrodotáci­e museli platiť sprostredk­ovateľom 14, 15, 20 alebo 25 percent ako úplatok. Do podvodov boli podľa obžaloby zapletení aj oligarcha blízky SNS Martin Kvietik, viacerí vysokopost­avení úradníci a rôzni sprostredk­ovatelia.

Stredák je bývalý futbalový rozhodca, ktorý začínal úradnícku kariéru za prvej Ficovej vlády v agentúre Sario vo funkcii, na ktorú nemal vzdelanie.

Ak sa Ficova vláda pokúsi obnoviť starý korupčný poriadok, zahráva sa s ohňom. Na plnenie ekonomické­ho programu, ktorý má stáť na investíciá­ch, potrebuje eurofondy. Ich čerpanie bude komplikova­né a zdĺhavé, ak bude na pozadí bežať korupčný systém. Fico a jeho ministri tvrdia, že urýchlia hospodársk­y rast, ale pravdepodo­bne dosiahnu presný opak. A to aj svojimi personálny­mi nomináciam­i.

Neexistuje scenár, v ktorom by to mohlo dopadnúť dobre. Najskôr to bude maďarská cesta, ktorú budú sprevádzať konflikty s Bruselom a blokovanie eurofondov. Ekonomika nejako pôjde, ale vláda jej bude viac škodiť ako pomáhať.

Keď sme pri maďarskej ceste, nikto v EÚ nemíňa menej než čoraz chudobnejš­í Maďari, píše denník Népszava s odvolaním na analýzu maďarskej centrálnej banky. Vlani bola spotreba obyvateľov Maďarska najnižšia v EÚ, predbehlo ich aj Bulharsko. Dôvodom je inflácia aj pokles forintu.

Najskôr to bude maďarská cesta, ktorú budú sprevádzať konflikty s Bruselom a blokovanie eurofondov. Ekonomika nejako pôjde, ale vláda jej bude viac škodiť ako pomáhať.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia