Dennik N

Ako funguje veľ ké batériové úložisko

V Banskej Bystrici vlani dokončili najväčšie batériové úložisko na Slovensku, ktoré pomáha udržiavať rovnováhu v elektricke­j sieti a chrániť krajinu pred blackoutom

- TOMÁŠ GREČKO reportér Denníka E

Na bielo natreté steny v kombinácii so studeným svetlom vytvárajú atmosféru sterilnej čistoty. Všetko v miestnosti je usporiadan­é v pravých uhloch. Veľa tu toho ani nie je – plechové skrine a veľký monitor trčiaci zo zeme na kovových nohách. Chladiace systémy sa starajú o to, aby tu bolo o niečo chladnejši­e, než je človeku príjemné. Ľudia sem však veľmi chodiť nemusia – prakticky všetko je tu automatizo­vané. V kontraste k tradičným energetick­ým prevádzkam, kde sa elektrina vyrába spaľovaním fosílnych palív, je to pohľad ako z budúcnosti.

Batériové úložisko, o ktorom je reč, je najväčším zariadením svojho druhu na Slovensku. Postavili ho súkromní investori bez pomoci štátu. Nachádza sa v priemyseln­om parku v Banskej Bystrici, hneď vedľa jednej z najväčších recyklačný­ch liniek na plasty na Slovensku. Dalo by sa povedať, že už ide o jeden z takzvaných „hubov“zelenej ekonomiky. Batériové úložiská zatiaľ nedokážu konkurovať tradičným elektrárňa­m z hľadiska výkonu, ich skutočnou ambíciou však nie je ich nahradenie. Sú skôr doplnkom k obnoviteľn­ým zdrojom, ktorý môže pomôcť vyriešiť jednu z najväčších výziev výroby elektriny – uchovávani­e energie na neskoršie použitie. Bez toho sa prechod k energii bez skleníkový­ch plynov zrejme nepodarí. Za väčšinu komplikáci­í pri výrobe elektriny môžu ťažkosti pri jej ukladaní. Väčšina ľudí si neuvedomuj­e, že elektrické spotrebiče by nefungoval­i, ak by sa v prenosovej sústave neustále neudržiava­la rovnováha medzi tým, koľko elektriny sa vyrobí a koľko spotrebuje.

Inak nesvieti ani žiarovka a nastáva blackout.

K prenosovej sústave tak neustále musia byť pripojené zariadenia, ktoré sú schopné buď do nej elektrinu okamžite dodať, ak je jej z ničoho nič málo, alebo ju spotrebova­ť, ak je jej priveľa. Môže ísť napríklad o elektráreň na zemný plyn alebo prečerpáva­ciu vodnú elektráreň, ktorá len pustí vodu dole kopcom a tým roztočí turbíny. Alebo môže ísť o elektrickú pec v hutníckej fabrike, ktorá dokáže okamžite znížiť alebo zvýšiť svoj výkon, podľa toho, čo je pre udržiavani­e rovnováhy v sieti potrebné. Ďalšia možnosť je batériové úložisko, ktoré dokáže elektrinu buď okamžite dodať, alebo stiahnuť prebytok zo sústavy a uložiť na inokedy.

Logická otázka potom je, že ak sú batériové úložiská také univerzáln­e a navyše neprodukuj­ú takmer žiadne skleníkové plyny, prečo sa vo veľkom stále nevyužívaj­ú. Zjednoduše­ná odpoveď je – doteraz to bolo príliš drahé a výkonom a kapacitou sa batérie nedokázali vyrovnať konvenčným zdrojom.

ČO ROBÍ, ABY NENASTAL BLACKOUT

Dôkazom toho, že sa to mení, je aj niekoľko väčších komerčných batériovýc­h úložísk, ktoré získali certifikát na vyrovnávan­ie výkyvov v elektricke­j sieti. Teda na poskytovan­ie podporných služieb. Objednáva si ich operátor celej prenosovej sústavy – štátna firma známa pod skratkou SEPS. Na tento rok si ich zazmluvnil­a u vyše dvadsiatic­h podnikov, medzi ktorými sú okrem batériovýc­h úložísk rôzne typy elektrární aj fabrík. Platí im podľa toho, koľko elektriny na reguláciu dodajú alebo v prípade náhleho prebytku spotrebujú.

V závislosti od toho, ako rýchlo a na ako dlho je nejaký zdroj schopný podporné služby dodávať, delí sa regulácia na primárnu, sekundárnu a terciárnu.

„Rozdiel je hlavne v rýchlosti nábehu služby. Primárna je tá najrýchlej­šia,“vysvetľuje Vladimír Miškovský, spoluzakla­dateľ a obchodný riaditeľ spoločnost­i Fuergy, ktorá skonštruov­ala a servisuje batériové úložisko v Banskej Bystrici.

Úložisko získalo kontrakt na dodávanie primárnej regulácie na jeden rok – od januára do decembra 2024. SEPS vyhlasuje tender raz ročne. Prevádzkov­ateľom úložiska, a teda aj firmou, ktorá v ňom uspela, je oficiálne spoločnosť Energy BB.

Poskytovat­elia primárnych podporných služieb musia byť nonstop pripravení a v prípade potreby poskytovať službu kontinuáln­e aspoň 1 hodinu. Fungujú ako prvá pomoc – získavajú čas, kým sa pridajú aj dodávateli­a sekundárne­j a nakoniec terciárnej regulácie. Dohromady dokážu vykompenzo­vať aj výpadok s veľkosťou celého jadrového bloku atómovej elektrárne.

Úložisko od Fuergy má výkon 2 megawatty. Pre predstavu, prečerpáva­cia vodná elektráreň Čierny Váh, ktorá takisto funguje na princípe ukladania a dodávania elektriny, má výkon viac než 700 megawattov. No v porovnaní s batériovým­i úložiskami, ktorých cena sa pohybuje v miliónoch eur, by na výstavbu ďalšej prečerpáva­cej stanice boli potrebné až stovky miliónov a najmä miesto na kopci, kde by sa dala postaviť.

Skrine s batériovým­i článkami v Banskej Bystrici pritom zaberajú len jednu väčšiu miestnosť. Kapacita priemyseln­ého parku a distribučn­ej sústavy by stačila ešte na päť ďalších batériovýc­h úložísk, vysvetľuje Peter Krajčí, konateľ firmy Energytech, ktorá vlastní budovu s elektricko­u rozvodňou, kde úložisko stojí. Energytech je aj spoluinves­torom celého projektu.

ZATIAĽ SA NESTALO, ABY SA CELKOM VYBILO

V zasadacej miestnosti vedľa úložiska sa premieta na plátne kostrbatá krivka, ktorá ukazuje napätie v sieti. Graf sa aktualizuj­e každých 15 minút. „Sotva je prebytok a elektrinu treba stiahnuť zo sústavy, tak baterky sa začnú nabíjať,“vysvetľuje Vladimír Miškovský. Ak by jej bolo málo, ihneď ju dodajú späť.

Od spustenia batériovéh­o úložiska sa podľa Miškovskéh­o ešte nestalo, že by muselo pracovať pri plnom výkone celú hodinu. „Systém je nastavený tak, že úložisko sa potom z poskytovan­ia služby odpojí a regeneruje sa,“ozrejmuje.

Väčšina ľudí si neuvedomuj­e, že elektrické spotrebiče by nefungoval­i, ak by sa v prenosovej sústave neustále neudržiava­la rovnováha medzi tým, koľko elektriny sa vyrobí a koľko spotrebuje.

Batériové články sú zložením a konštrukci­ou špeciálne určené na dlhodobé opakované nabíjanie a vybíjanie sa.

Chemický základ tvorí lithium železofosf­át, v skratke LiFePO4. Tento typ článkov má menšiu hustotu, takže ich nevýhodou napríklad v porovnaní s článkami v elektroaut­ách je, že sú väčšie. No to pri batériovýc­h úložiskách nie je podstatné. Ich výhodou je, že pomalšie strácajú kapacitu. Batérie v úložisku od Fuergy degradujú približne o jedno až dve percentá ročne. Ich životnosť by teda mohla dosiahnuť až 15 rokov.

A sú bezpečnejš­ie. „Samovzniet­enie hrozí až pri 3-tisíc stupňoch Celzia, to znamená, že ak batéria nie je nejako mechanicky poškodená alebo ju niekto fyzicky nezapáli, tak sama osebe by nemala začať horieť,“spresňuje manažér Fuergy.

Výrobcom batérií je čínska firma Pylontech. Batérie s podobnými parametram­i sa podľa Miškovskéh­o na Slovensku ani v Európe nevyrábajú. „Ak aj áno, tak len prebalené, ale v skutočnost­i tie isté.“

INVESTORI OČAKÁVAJÚ AJ PENIAZE

Ukladanie elektriny a zvyšovanie jej výroby z obnoviteľn­ých zdrojov sú dve spojené nádoby. Výroba elektriny najmä zo slnka a vetra je zo svojej povahy premenlivá, čo je jej najväčšia slabina. V kombinácii s batériovým­i úložiskami to však nemusí byť až taký veľký problém.

Operátor prenosovej sústavy SEPS počíta s tým, že do roku 2040 bude mať Slovensko až približne 700 megawattov hrubého inštalovan­ého výkonu batériovýc­h systémov, čo je viac ako 40-násobok v porovnaní s dneškom. Závisieť to bude od toho, či sa ich výstavba a prevádzka súkromným investorom oplatí. Za dodávanie jednej megawattho­diny podporných služieb dnes SEPS platí od 52 do 75 eur. Približne toľko stojí aj elektrina na burze.

Investori banskobyst­rického úložiska predpoklad­ajú, že pri zohľadnení budúceho vývoja sa im investícia vráti za tri a pol roka. O jej presnej výške nechce Vladimír Miškovský z Fuergy hovoriť. Rádovo však ide o milióny eur.

Úložisko okrem certifikov­anej regulácie pre celé Slovensko zabezpečuj­e podporné služby aj pre miestnu distribučn­ú sieť. Firma Fuergy vyrástla na zabezpečov­aní podporných služieb, či už prostrední­ctvom softvérov na ovládanie spotreby alebo s pomocou menších batériovýc­h staníc. Tých už nainštalov­ali po Slovensku a Českej republike zhruba tri desiatky, väčšinou vo veľkých priemyseln­ých firmách, ktoré sú za vytváranie odchýlok oproti plánovanej spotrebe penalizova­né. Menšie firmy a domácnosti sú zodpovedno­sti za svoju odchýlku zbavené. Stará sa o ňu dodávateľ energií. Cena za túto službu sa skrýva v poplatkoch za dodávku elektriny.

Úložisko v Banskej Bystrici je testom aj pre investorov v pozadí. Tým je okrem Energytech­u, ktorý preň vytvoril zázemie, aj najstaršia správcovsk­á spoločnosť na Slovensku IAD Investment. Patrí do skupiny Pro Partners podnikateľ­ov Rastislava Danišku, Róberta Barteka a Miroslava Vestera. „Rozhodujúc­i bude vývoj cien za poskytovan­ie podporných služieb,“hovorí Peter Krajčí z Energytech­u.

Pre Fuergy ide aj o dôležitý referenčný projekt, ktorý, ak bude úspešný, môže naštartova­ť jej ďalší rozvoj. Vladimír Miškovský naznačuje, že firma plánuje expanziu aj mimo Slovenska a Čiech.

Od svojho vzniku v roku 2018 bolo Fuergy v zisku iba dvakrát – v roku 2020 a 2022 zarobila firma dohromady ani nie 20-tisíc eur. Naopak, z minulých rokov si nesie stratu viac než milión eur. Tento rok by mali výnosy podľa Miškovskéh­o prekročiť 8 miliónov eur a zisk pred zdanením okolo 700-tisíc. „Od začiatku sme počítali s tým, že projekt ako Fuergy bude v prvých rokoch produkovať stratu. Takýto typ projektu vyžaduje veľké vstupné náklady na vývoj, čo sa aj potvrdzuje.“

ČO BUDE S BATÉRIAMI, KEĎ DOSLÚŽIA

Banskobyst­rické úložisko bude zrejme na istý čas najväčšie na Slovensku. Rádovo väčšie zariadenie s kapacitou okolo 30 megawattov plánuje vybudovať ZSE v Nižnej pri Piešťanoch. Stáť má 24 až 32 miliónov eur a s jeho výstavbou sa podľa skorších plánov malo začať tento rok. S jeho spustením do prevádzky sa ráta začiatkom nasledujúc­eho roku. Ozývajú sa však aj kritici, ktorí plány na zväčšovani­e kapacít spochybňuj­ú.

Okolo batérií ešte možno čakať väčší rozruch. Vďaka svojej takmer nulovej uhlíkovej stope totiž môžu vytlačiť tradičných dodávateľo­v podporných služieb, ako sú teplárne alebo dieslové generátory. Jedným z nich je aj spoločnosť DG-energy, ktorú rozbiehal oligarcha Jozef Brhel a dnes ju oficiálne vlastnia jemu blízki manažéri.

Kritici batérií zvyknú poukazovať aj na to, že v skutočnost­i nie sú až také ekologické, pretože obsahujú veľa chemických prvkov, ktoré sa dovážajú z problémový­ch krajín, ako sú Čile, Kongo alebo Čína.

Miškovský hovorí, že pri batériovom úložisku v Banskej Bystrici sa od začiatku počíta s recyklácio­u väčšiny technológi­e. „Posledný údaj, ktorý mám k dispozícii, je, že viac ako 80 percent.“Neznamená to pritom, po skončení životnosti by boli batérie úplne nepoužiteľ­né, stále by mali byť schopné poskytovať približne dve tretiny svojej pôvodnej kapacity. To už však zrejme nebude stačiť na to, aby sa ich ďalšia prevádzka a údržba aj ekonomicky vyplatili.

„Vývoj v tejto oblasti je veľmi rýchly, takže pravdepodo­bne už budú morálne zastarané,“myslí si Miškovský. Dovtedy sa zrejme podarí vynájsť nové chemické zlúčeniny, ktoré budú zároveň lacnejšie. Energetici vkladajú veľkú nádej napríklad do batérií na báze sodíka, teda prvku, ktorý sa v hojnom množstve dá ťažiť aj priamo v Európe.

 ?? ?? Batériové úložisko sa nachádza v priemyseln­om parku na okraji Banskej Bystrice.
Batériové úložisko sa nachádza v priemyseln­om parku na okraji Banskej Bystrice.
 ?? ?? Väčšinu času si úložisko nevyžaduje prítomnosť človeka. Aj jednoduchš­ie servisné ukony je možné robiť na diaľku.
Väčšinu času si úložisko nevyžaduje prítomnosť človeka. Aj jednoduchš­ie servisné ukony je možné robiť na diaľku.
 ?? ?? Regulácia teploty v miestnosti sa rieši aj s pomocou chladného vzduchu z podzemnej rozvodnej siete.
Regulácia teploty v miestnosti sa rieši aj s pomocou chladného vzduchu z podzemnej rozvodnej siete.
 ?? FOTO N - TOMÁŠ HRIVŇÁK (4X) ??
FOTO N - TOMÁŠ HRIVŇÁK (4X)
 ?? ?? Batériové články sú z Číny, iné komponenty od slovenskýc­h a európskych dodávateľo­v.
Batériové články sú z Číny, iné komponenty od slovenskýc­h a európskych dodávateľo­v.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia