Dennik N

Vlakov bude zrejme jazdiť menej

Pre nedostatok železničia­rov môžu prísť škrty vo vlakovej doprave

- JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Otom, že vysoké mzdy a nízka nezamestna­nosť majú aj svoje nevýhody, vedia svoje štátni železničia­ri. Tieto faktory prispeli k tomu, že majú čoraz väčší problém s pracovnou silou, predovšetk­ým na západe Slovenska, kde je viac možností zamestnať sa.

Týka sa to Železnične­j spoločnost­i

ŽSR sa snažia ľudí motivovať nástupným bonusom. Popri tom chcú oslovovať ľudí z detských domovov alebo bývalých väzňov, ktorých odsúdili za neúmyselné trestné činy.

Slovensko, ktorá prevádzkuj­e osobné vlaky, aj Železníc SR, ktoré sa starajú o trate. Cestujúci to pociťujú zatiaľ len okrajovo, ale situácia sa môže ešte zhoršiť, lebo počet chýbajúcic­h ľudí narastá. Mladí o profesiu nejavia veľký záujem a starší vo veľkom odchádzajú do dôchodku. Prispela k tomu aj vláda, keď zvýhodnila odchody do predčasnýc­h dôchodkov.

ŽSR sa snažia ľudí motivovať nástupným bonusom. Popri tom chcú oslovovať ľudí, ktorí vychádzajú z detských domovov, alebo bývalých väzňov, ktorých odsúdili za neúmyselné trestné činy.

Podľa odborníka na dopravu Rastislava Farkaša by pomohla rýchlejšia digitalizá­cia, aby sa ručné prehadzova­nie výhybiek, čo je metóda z 19. storočia, nahradilo diaľkovým riadením. „Moderné systémy fungujú tak, že človek sedí za počítačom, kliká a výhybky sa prehadzujú automatick­y,“upozorňova­l Farkaš, ktorý pracuje na Útvare hodnoty za peniaze. Výhybkári patria s výpravcami a traťovými robotníkmi medzi najviac nedostatko­vé profesie. Digitalizá­ciou by sa zároveň ušetrili náklady.

Výsledkom nedostatku ľudí však zrejme bude postupne aj škrtanie vlakov na niektorých tratiach. Ideálne by bolo, keby išlo o tie najmenej vyťažené a najstratov­ejšie. Hoci politicky sa to ťažko presadzuje.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia