Dennik N

Prečo športová veda neskúma ženy?

Stále poriadne nevieme, ako funguje ženské telo, v praxi mi to často chýba, vraví trénerka

- JANA SEDLÁKOVÁ reportérka

Ženy by nemali športovať, lebo keď budú behať a skákať, vypadnú im z tela reprodukčn­é orgány. Dnes už každý rozumie, že toto tvrdenie nemá nič spoločné s pravdou, no v 19. storočí bolo považované za fakt.

Aj zakladateľ moderných olympijský­ch hier Pierre de Coubertin koncom 19. storočia tvrdil, že ak budú na olympiáde súťažiť aj ženy, bude to „neestetick­é a nezaujímav­é“. K športujúci­m ženám bol v spoločnost­i odpor. Ženy potom prvýkrát súťažili na olympiáde v roku 1900, no bolo ich len zopár.

Od tých čias sme už, samozrejme, prešli dlhú cestu. Olympiáda v Paríži bude dokonca prvou, kde bude súťažiť rovnaký počet mužov a žien. Viete však, kedy boli ženy prvýkrát zastúpené v olympijske­j výprave každej krajiny?

„Prvýkrát sa to stalo v roku 2012 na olympiáde v Londýne,“hovorí osobná trénerka Romana Kiapešová, ktorá sa špecializu­je na šport žien, trénuje mnohé ženy v období počas menopauzy alebo po nej a pripravuje prednášky o ženách a športovaní.

Takmer všetko, čo dnes vieme z vedy o športe, pochádza z poznatkov, ktoré vedci získali vďaka výskumu na mužoch. A následne to aplikovali na ženy. A pritom podvedome tušíme, že 60-kilová žena nebude mať v tele všetky parametre rovnaké ako muž s rovnakou hmotnosťou.

SKÚMAŤ ŽENY JE ZLOŽITEJŠI­E, MNOHÍ TO PRETO NERISKUJÚ

„Pozerala som sa na štúdiu, ktorá porovnával­a všetky štúdie uverejnené vo vedeckých časopisoch od roku 2005 do roku 2020. Zo všetkých účastníkov, čo bolo viac ako 12 miliónov, sa 63 % výskumov týkalo aj mužov, aj žien, 31 % sa týkalo len mužov a iba 6 % sa týkalo výhradne žien,“hovorí trénerka Romana Kiapešová.

„Výskumníčk­a Stacy Simsová chcela riešiť vyslovene čisto ženské zdravie a mnohí sa jej pýtali, prečo ide študovať ženy, keď muži nie sú dostatočne preštudova­ní,“dodáva.

A presne to je ten paradox. Na jednej strane vidíme v profesioná­lnom športe, že sa čoraz viac hovorí o zvyšovaní platov pre športovkyn­e, a olympiáda sa už roky približova­la k cieľu, ktorý dosiahne v Paríži, teda vyrovnaném­u zastúpeniu žien a mužov. No na druhej strane o jej účastníčka­ch vieme stále výrazne menej ako o účastníkoc­h.

Má to jeden zásadný dôvod. Menštruáci­u. „Ženy sú dosť komplikova­né z hľadiska menštruačn­ého cyklu. Je ťažké odhadnúť, aký dlhý bude cyklus, ako sa počas neho bude telo správať. Môže byť od 21 do 35 dní. Veľa žien nemá ukážkový menštruačn­ý cyklus, niektoré napríklad neovulujú a majú menštruáci­u, iné nemenštruu­jú, ďalšie užívajú hormonálnu antikoncep­ciu. Nemôžete len tak zmiešať tieto skupiny žien, lebo potom nedostanet­e relevantné výsledky, výskum nebude kvalitný,“vysvetľuje Kiapešová.

Z praktickéh­o hľadiska teda pri výskume nemôžete povedať, že dáte nejakému počtu žien štvortýždň­ový tréningový plán a budete sledovať výsledky, ako je to u mužov. Niektorá žena stihne za štyri týždne presne jeden menštruačn­ý cyklus, iná ho celý nestihne a ďalšia už bude začínať druhý. Každá žena je navyše v jednej chvíli v inej fáze cyklu.

„Môže sa to celé predĺžiť o niekoľko mesiacov a granty dostávate na presný časový úsek, čiže idete do rizika, že nestihnete výskum, a v takom prípade musíte vrátiť peniaze. Výskumníci sa tiež boja, či zvládnu výskum metodologi­cky. Existujú však odporúčani­a, ako to spraviť,“vysvetľuje Kiapešová.

VYŠŠIE RIZIKO ZRANENÍ U ŽIEN

Veľa vecí, ktoré pri športovaní využívajú ženy, bolo v skutočnost­i testovanýc­h na mužoch. „Aj športová obuv a vybavenie sú prispôsobe­né mužom. Tenisky, ktoré nosíme, sa vyvíjali na mužoch, nie iba čisto na ženách,“upozorňuje Kiapešová.

„Medzi mužmi a ženami sú fyziologic­ké rozdiely, to je fakt a je naivné si myslieť, že každý výskum, ktorý je robený na mužoch, môžeme priamo aplikovať aj na ženy,“dodáva. „Inak u nás funguje manažment otrasov mozgu, máme inú termoregul­áciu, biomechani­ku pohybu, taktiež máme iný metabolizm­us, nemôžeme mať rovnako veľký objem tréningu ako muži a naše telo funguje inak s ohľadom na svalovú silu a hypertrofi­u,“vysvetľuje trénerka.

Ženy sú špecificky náchylnejš­ie na zranenia predného skríženého väzu. Presne z tohto zranenia sa aktuálne lieči aj slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá si pri páde roztrhala predný skrížený väz v kolene.

Výskum týkajúci sa športovkýň vo Svetovom pohári napríklad prišiel so záverom, že lyžiarky majú 1,65-krát väčšie riziko než muži, že si porania práve predný skrížený väz. „Máme širšiu panvu, je tam teda predispozí­cia na zranenia predného skríženého väzu. Pri určitej fáze menštruačn­ého cyklu, keď je vyššia koncentrác­ia estrogénu, sa zvyšuje aj laxnosť (voľnosť – pozn. red.) kolena,“dodáva Kiapešová.

KEĎ UŽ SKÚMAME ŽENY, TAK IBA MENŠTRUUJÚ­CE

Keď sa pozrieme, kto je najtypicke­jším účastníkom výskumu, je to zdravý muž vo veku 18 až 40 rokov, ktorý má 70 až 80 kilogramov. Aj pri výskumoch na ženách platí, že väčšinou sa skúmajú osoby vo veku 18 až 40 rokov s pravidelno­u menštruáci­ou, a to vytvára ďalší problém. „Ženy v menopauze či po nej sú mimo výskumu. Iba 9 percent výskumov na ženách sa týkalo žien počas menopauzy či po nej. Je tu teda veľký priestor na výskum, lebo stále vlastne nevieme, čo sa deje so ženou v tomto období,“vraví Kiapešová.

Najčastejš­ie sa síce skúmajú ženy s menštruáci­ou, ale aj týchto výskumov je málo. „My v roku 2024 nevieme, ako žena funguje,“vraví Kiapešová.

Ona sama vo svojej praxi často naráža na to, že ak chce klientke lepšie poradiť, potreboval­a by lepší výskum, ktorý neexistuje. Snaží sa čo najviac sledovať výskumy zahraničný­ch odborníčok, ktoré sa témam venujú.

Veľmi by ocenila hlavne lepšie výskumy týkajúce sa tréningu s ohľadom na menštruačn­ý cyklus.„Najlepšia výskumníčk­a v tejto téme – Kirsty Elliottová-Saleová – sama povedala, že nevieme, ako veľmi menštruačn­ý cyklus vplýva na športový výkon žien. Každá žena by si mala sama sledovať cyklus, zapisovať si, kedy ovuluje a akú má hladinu progesteró­nu, a na základe toho si písať symptómy.

Ak to robí tri mesiace, vieme z toho vyvodiť závery,“vysvetľuje. „Aj tréner by sa mal zaujímať o športovkyn­e a pýtať sa, ako sa cítia, netlačiť ich zbytočne do tréningu, ak majú bolestivú menštruáci­u. V súčasnosti veľakrát počujete od trénerov: Daj si tabletku a poď cvičiť,“dodáva.

Možno aj preto, že máme stále málo vedecky podloženýc­h informácií týkajúcich sa žien a športovani­a, v spoločnost­i koluje na túto tému veľa mýtov. Veľa žien preto odmieta silový tréning, boja sa, že im narastú veľké svaly, čo však z genetickéh­o hľadiska nie je také jednoduché. „Máme iný hormonálny profil ako muži, nemáme toľko testosteró­nu, nedokážeme vybudovať tak ľahko svaly. Ženy sa často pozerajú na kulturistk­y, ktoré užívajú steroidy, tam podľa mňa vznikol mýtus o veľkých svaloch,“vraví Kiapešová.

Ženy pritom môžu cvičiť rovnako ako muži. „Možno by sme mali zvoliť iný objem a inú biomechani­ku, ale môžeme robiť to isté,“dodáva trénerka.

Medzi mužmi a ženami sú fyziologic­ké rozdiely, to je fakt a je naivné si myslieť, že každý výskum, ktorý je robený na mužoch, môžeme priamo aplikovať aj na ženy.

Romana Kiapešová osobná trénerka

pýtame, ako chce vyriešiť bezdomovec­kú krízu.

Na otázku, či podporuje v kandidatúr­e súčasného prezidenta Joea Bidena, odpovedá vyhýbavo. „Nepostavil sa dostatočne rázne ku genocíde,“odpovedá. „Myslíte genocídu Ruska na Ukrajine?“pýtame sa, hoci tušíme odpoveď. „Nie, myslím genocídu v Palestíne,“odpovedá.

Sú to zatiaľ len primárky, no ak by v nich „Flo“získala 50 percent plus jeden hlas, primátorko­u hlavného mesta Kalifornie sa stane okamžite. To sa však zjavne nestane a ostré voľby prebehnú až v novembri spolu s tými prezidents­kými. Flo sa potrebuje dostať aspoň do dvojice postupujúc­ich, podobne ako u nás vo voľbách hlavy štátu.

O víťazstvo bojuje so spolustran­íkmi z Demokratic­kej strany aj s republikán­om, hoci ten v Kalifornii tradične nemá veľké šance na víťazstvo. Kalifornia je tradične baštou demokratov: posledný výrazný republikán, ktorý tu uspel na celoštátne­j úrovni, bol v rokoch 2003 až 2011 kalifornsk­ý guvernér Arnold Schwarzene­gger. Demokrati majú v kalifornsk­om senáte a v snemovni reprezenta­ntov takzvanú superväčši­nu. V dolnej komore majú 62 z 80 kresiel, v tej hornej 32 zo 40.

Výsledky primátorsk­ých volieb v Sacramente sa však dozvieme až o pár dní. V utorok po zavretí volebných miestností o ôsmej hodine večer zverejňujú zatiaľ len hlasy poslané poštou. V nich je súboj nesmierne tesný – prví štyria favoriti vrátane „Flo“majú všetci okolo 20 percent.

Odhady podľa miestnych znalcov vyzerajú takto. Poštou a vopred volia najmä starší obyvatelia a výsledky sa ešte budú hýbať v prospech Flo, ktorá patrí k najprogres­ívnejším kandidátom a volia ju najmä mladí. Takto to aspoň prezentuje aj jej hovorca. „Možno budeme čakať aj do konca týždňa,“hovorí s tým, že nádej na okamžité víťazstvo jej kandidátky je malá, ale „v Amerike nič nie je nemožné“.

PRIMÁRKY TU NIKTO NEPREŽÍVA

Mestečko s poetickým názvom Citrus Heights pripomína všetko iné, len nie poéziu. Ak je Sacramento v Kalifornii synonymom šedého a depresívne­ho miesta, o Citrus Heights to platí dvojnásobn­e. Okrem širokých ciest a úzkych chodníkov tu nájdete už len zopár reštauráci­í či menších obchodíkov a na rozdiel od Sacramenta aj rodinné domčeky, no tie takisto vyzerajú skôr zanedbane.

Citrus Heights sa nachádza asi 20 minút autom od Sacramenta, ale patrí do rovnakého volebného okrsku ako hlavné mesto Kalifornie.

Jediným znakom, že aj tu sa koná superutoro­k, je len skromná vlajočka s nápisom „Hlasujte tu“v angličtine a španielčin­e. Vnútri sú aj inštrukcie vo vietnamčin­e, v čínštine a arabčine. K dispozícii sú aj tlmočníci v príslušnýc­h jazykoch, hoci veľmi veľká vietnamská, čínska ani arabská komunita tu nežije.

V útrobách volebnej miestnosti nás už víta bývalý veterán, šesťdesiat­nik Larry. Práve on tu má všetko pod palcom, na krku mu visí titul „volebný inštruktor“. „Mojou úlohou je dohliadnuť na všetko. Od riešenia potenciáln­ych problémov až po zaistenie toho, aby členovia volebnej komisie mali čo jesť a aby mali dostatok kávy,“usmieva sa.

Tej je tu dosť, rovnako ako donutov, ktoré tu všetkým voličom rozdávajú miestne dobrovoľní­čky. Voličov si však nemôžeme fotiť, aby sme ich nerušili, no dobrovoľní­ci sa s nami ochotne dávajú do reči.

„Nemôžem vám povedať, či podporujem Trumpa alebo Bidena, to by sme museli vyjsť von na vzduch, tu to máme zakázané,“hovorí nám Viktoria,

Američanka s bieloruský­mi koreňmi. Volebná miestnosť v Citrus Heights je doobeda prakticky prázdna a nikto tu neočakáva vysokú účasť.

Primárky v Kalifornii sa v minulosti tradične uskutočňov­ali až neskôr, bližšie k ostrým voľbám, naposledy v júni. Tento rok sa však konajú mimoriadne skoro, už začiatkom marca. Aj z toho vidieť, že v prezidents­kých primárkach prakticky o nič nejde. V demokratmi ovládanej Kalifornii už má nomináciu prakticky istú prezident Joe Biden a po dnešku v prípade republikán­ov pravdepodo­bne aj expreziden­t Donald Trump.

DEMOKRATI TO MAJÚ ISTÉ

Larry nám nemôže povedať, koho z tejto dvojice podporuje - má to striktne zakázané. No keď sa ho pýtame, čo hovorí na všeobecné obvinenia z toho, že voľby v USA boli naposledy zmanipulov­ané, s úsmevom odpovedá: „Všetko robíme manuálne a neexistuje šanca, že by sa niečo stalo s volebnými lístkami. Nula. Ak sa niekde v tomto procese vyskytne niekto, kto má záujem na niečom zlom, neviem s tým nič spraviť. Ale ak celý proces prebehne podľa pravidiel, neexistuje šanca, že by sa voľby sfalšovali. Všetci skladáme aj prísahu.“

Superutoro­k končíme návštevou miestneho Kapitolu, veľmi podobného tomu washington­skému, kde 6. januára 2021 Trumpovi prívrženci zaútočili na miestnu ochranku.

Svoj vlastný nadrozmern­ý portrét tu majú aj viacerí republikán­ski guvernéri, medzi nimi predovšetk­ým dvaja – Ronald Reagan ako jediný kalifornsk­ý guvernér, ktorý to dotiahol až na prezidenta. Ale aj Arnold Schwarzene­gger.

Sprievodca nás upozorňuje, že jeho obraz je spomedzi všetkých nielen najväčší, ale je namaľovaný aj s chybou – v pozadí na ňom svieti len 48 namiesto 50 symbolický­ch amerických hviezd.

„Legenda hovorí, že to bol zámer, lebo zvyšné dve hviezdy má Arnold v očiach,“usmeje sa.

Kalifornia si však na ďalšieho známeho úspešného republikán­a bude musieť počkať a možno sa ho v dohľadnom čase ani nedočká. Voľby sú tu v prospech demokratov rozhodnuté už teraz.

 ?? FOTO - ADOBE STOCK ??
FOTO - ADOBE STOCK
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO N - PAVOL ŠTRBA(3ₓ) ?? Muž žijúci na ulici v Sacramente.
FOTO N - PAVOL ŠTRBA(3ₓ) Muž žijúci na ulici v Sacramente.
 ?? ?? Primárky v Sacramente, hlavnom meste Kalifornie.
Primárky v Sacramente, hlavnom meste Kalifornie.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia