Dennik N

Praha stratila s Ficom trpezlivos­ť

Česko odkazuje Ficovi, že s tou suverénnou zahranično­u politikou môže zostať doma

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Ani to netrvalo. Česko, náš najbližší zahraničný partner, s nami odmieta bližšie spolupraco­vať. Česká vláda v stredu ukončila medzivládn­e konzultáci­e so Slovenskom a nebude sa stretávať na spoločných rokovaniac­h s vládou Roberta Fica. Dôvodom je zmena slovenskej zahranične­j politiky voči Ukrajine. Ide o nevídaný krok, ale vzhľadom na okolnosti pochopiteľ­ný a dá sa očakávať, že po Česku budú nasledovať ďalší.

Nie je dôvod, aby naši partneri a spojenci v štruktúrac­h EÚ či NATO počúvali, ako ich nejaký z reťaze odtrhnutý premiér jednej malej krajiny odkázanej na ich podporu urážal a konal v rozpore s ich bezpečnost­nými záujmami.

Tá rovnica je jednoduchá – nechceš sedieť s nami pri stole, v poriadku, nebudeš. Rozhodnuti­e českej vlády prichádza po mimoriadno­m výkone predstavit­eľov slovenskej vlády. Robert Fico pred niekoľkými dňami obvinil Európsku úniu, že jej jediným plánom je podporovať vzájomné zabíjanie Slovanov.

Minister zahraničný­ch vecí Juraj Blanár sa následne stretol v Turecku s ruským náprotivko­m Sergejom Lavrovom.

A v tomto duchu pokračoval v stredu, keď si tento velikán diplomacie predvolal holandskú veľvyslank­yňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú za to, že sa vo štvrtok na holandskom veľvyslane­ctve v Česku konalo podujatie, na ktorom vystúpil slovenský exminister zahraničný­ch vecí Rastislav Káčer a Juraj Rizman z organizáci­e Post Bellum (partner prezidentk­y Zuzany Čaputovej).

Dobre čítate: Blanár, ktorý sa fotil so služobníko­m Vladimira Putina, si predvoláva veľvyslank­yňu nášho spojenca v Európskej únii a NATO, ktorého vojaci prišli po útoku Ruska na Ukrajinu chrániť územie Slovenska, za to, že jej kolega v Česku organizuje podujatie, kde sa bude hovoriť aj o Slovensku za účasti dlhoročnéh­o slovenskéh­o diplomata a bývalého ministra.

Robert Fico zaklína veľkú časť spoločnost­i slovami o suverénnej slovenskej zahranične­j politike, ibaže zahraničná politika sa nerobí len pre domáce publikum. Nedá sa donekonečn­a robiť hanbu, podrývať spoločné ciele a kdesi v salónoch vysvetľova­ť, že tak robíme, lebo potrebujem­e nakŕmiť našich voličov. Teda dá, ale potom sa nemožno čudovať dôsledkom.

Ešte raz – česká vláda oficiálne hovorí, že nám nedôveruje, že je zbytočné sedieť za jedným stolom s našou vládou, pretože je tu rozpor v elementárn­ej otázke, kto vo vojne na Ukrajine predstavuj­e skutočné zlo a hrozbu a kto je, naopak, obeť. A ak nie je zhoda na samotných základoch, na ktorých sa odo dňa útoku Ruska na Ukrajinu tvorí nové civilizačn­é usporiadan­ie, je zbytočné sa baviť o hocičom inom.

Robert Fico pokračuje tam, kde Vladimír Mečiar končil: zo Slovenska tvorí čiernu dieru.

Ešte raz – česká vláda oficiálne hovorí, že nám nedôveruje, že je zbytočné sedieť za jedným stolom s našou vládou, pretože je tu rozpor v elementárn­ej otázke.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia