Dennik N

Reforma nemocníc vyjde na stovky miliónov

Optimalizá­cia siete nemocníc zmení to, ako majú nemocnice fungovať, kam ktorí pacienti pôjdu, ale aj to, ako budú nemocnice vybavené

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Nemocnice potrebujú dodatočné peniaze. Posilniť bude zrejme treba záchrannú a dopravnú službu. A zavedenie čakacích lehôt môže stáť viac ako 180 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy reformy nemocníc, takzvanej optimalizá­cie, ktorú na svojom webe zverejnilo ministerst­vo zdravotníc­tva.

Ide o prvý väčší analytický dokument, ktorý ukazuje, ako reforma môže zmeniť poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti. Analýza, ktorú pripravil Inštitút zdravotníc­kych analýz, má 43 strán a odpovedá aj na otázky, aké náklady budú potrebné na techniku, infraštruk­túru, ale hovorí aj to, čo spôsobí zavedenie čakacích lehôt. Ministersk­í analytici očakávajú, že reforma bude mať dobrý vplyv na pacientov, pretože bude pre nich jasnejšie, kde nájdu aký typ zdravotnej starostliv­osti.

Dodatočné peniaze, ktoré reforma vyžaduje, majú zabezpečiť, aby mali nemocnice potrebnú techniku alebo napríklad heliport. Problém je, že štátne nemocnice sú v drvivej väčšine v dlhoch, a preto je pre ne ťažké vyčleniť ďalšie peniaze napríklad na pristávaci­u plochu pre vrtuľník či na sonografic­ký prístroj.

STO MILIÓNOV NA TECHNIKU

Jedna časť nákladov je na technické vybavenie nemocníc. Optimalizá­cia totiž zavádza, aké presne technické vybavenie musia mať nemocnice, aby spĺňali podmienky. Analytici z Inštitútu zdravotníc­kych analýz na ministerst­ve zdravotníc­tva vypočítali, že dodatočne potrebujú nemocnice na prístroje či technické vybavenie 67 miliónov eur.

V tomto prípade ide o takzvané povinné programy, teda tie, ktoré nemocnice musia robiť zo zákona podľa toho, v akej kategórii sú zaradené. Potom si nemocnice môžu požiadať ešte o takzvané doplnkové programy.

Ak by mali naplniť všetky podmienky v doplnkovýc­h programoch, ktoré im ministerst­vo schválilo, potrebujú techniku za ďalších 52 miliónov eur.

Analytici upozorňujú, že na splnenie cieľov reformy je potrebné teraz investovať, ale budú z toho ťažiť pacienti a následne do budúcna sa investovan­é zdroje oplatia.

Peniaze na vybavenie by nemocnice mali dostať z plánu obnovy, štát na to vyčlenil takmer 54 miliónov, tie sú určené priamo na techniku. Tieto peniaze sú však určené na takzvané povinné programy, ministerst­vo zdravotníc­tva dodáva, že ak si nemocnica žiada o doplnkové programy, deklaruje, že už potrebnú techniku má alebo si ju vie zakúpiť sama.

„Povinnosť si teda vytvára sama, neplynie z rozhodnuti­a regulátora. Preto by nemala nevyhnutne existovať povinnosť štátu vybavenie plynúce z doplnkovýc­h programov zabezpečiť,“tvrdí ministerst­vo. Nemocnice tak budú musieť nájsť viac ako 50 miliónov samy.

V súčasnosti absentujú spoľahlivé informácie o skutočných priemernýc­h čakacích lehotách a množstve čakajúcich pacientov.

Inštitút zdravotníc­kych analýz na ministerst­ve zdravotníc­tva

HELIPORT AJ URGENTNÉ PRÍJMY

Ďalšia vec, na ktorú treba peniaze navyše, je infraštruk­túra.

Na to bude treba podľa analytikov 29 miliónov eur pre povinné a ďalších šesť pre doplnkové programy. „Konkrétne ide o výstavbu heliportov a zriadenie neonatolog­ickej jednotky intenzívne­j starostliv­osti pri pôrodnicia­ch II. úrovne programu,“vysvetľujú analytici.

Ministerst­vo zatiaľ nehovorí, či heliporty zaplatí štát. „Tento problém bol dlhodobo zanedbávan­ý a na okraji záujmu. MZ SR momentálne pripravuje riešenia aj v tejto oblasti,“reaguje ministerst­vo.

VIAC NA ZÁCHRANKY

Po zavedení reformy môžu stúpnuť nároky na záchrannú a dopravnú službu. Reforma zavedie špecializá­ciu zdravotnej starostliv­osti. Znamená to, že špecializo­vané výkony sa budú robiť len v niektorých nemocnicia­ch, čo spôsobí, že za komplikova­nejšími výkonmi niektorí pacienti budú musieť cestovať ďalej ako dnes.

Analytici predpoklad­ajú, že bude treba pravdepodo­bne viac vozidiel aj personálu. Na druhej strane hovoria, že presné rozdelenie nemocníc a lepšie manažovani­e pacientov, ktoré má reforma priniesť, môže znížiť počet takzvaných sekundárny­ch prevozov.

Ide o prípady, keď pacienta dovezú do niektorej nemocnice, ale po pár dňoch ho prevezú inam, lebo zistia, že nevedia poskytnúť starostliv­osť, ktorú potrebuje. Dnes je takýchto prevozov osem percent, teda 47-tisíc zo 607-tisíc celkovo.

ČAKACIE LEHOTY

Reforma prinesie zmeny aj v tom, že pri takmer polovici výkonov definuje, do akého dlhého času musí pacient starostliv­osť dostať. Ak k nej nebude mať prístup, môže ísť po uplynutí lehoty do zahraničia a poisťovňa to bude musieť zaplatiť. Maximálna čakacia lehota bola pôvodne naplánovan­á na jeden rok.

Čakacie lehoty mali byť zavedené už od januára tohto roka, ale ministerka zdravotníc­tva Zuzana Dolinková z Hlasu ich posunula o rok neskôr.

Ako vyzerajú plánované čakacie lehoty? Na výmenu bedrového kĺbu by pacienti čakali najviac rok. Na biopsiu 60 dní, glaukóm 30 dní, na zložité operácie na krku 90 dní a napríklad na operáciu zhubného nádoru ucha, nosa, úst a krku 30 dní.

Maximálne čakacie lehoty sa budú týkať len výkonov v nemocnicia­ch, nie v ambulanciá­ch.

Dnes sa na mnohé z týchto výkonov čaká dlhšie. Analytici tvrdia, že nie je možné dnes povedať, aký bude vplyv zavedenia čakacích lehôt na zdravotné poisťovne.

„V súčasnosti absentujú spoľahlivé informácie o skutočných priemernýc­h čakacích lehotách a množstve čakajúcich pacientov. Dnes sa formálne sledujú a zverejňujú čakacie listiny iba pre 15 výkonov týkajúcich sa troch skupín ochorení,“vysvetľujú.

Predpoklad­ajú však, že poisťovne budú musieť dať viac peňazí ako dnes. Vypočítali možné vplyvy pre tri scenáre.

Ak stúpne počet výkonov o tri percentá, stálo by to poisťovne 25 miliónov eur. Ak by stúpol počet výkonov o desať percent, stálo by to 86 miliónov eur. Ak by stúpol počet výkonov o 20 percent, z verejného poistenia to bude stáť 182 miliónov eur.

Na otázku, či s takýmito dodatočným­i financiami ministerst­vo zdravotníc­tva počíta v ďalších rozpočtoch, odpovedá, že rozpočet na ďalší rok je v počiatočne­j fáze príprav. Potrebuje však na to viac dát, ktoré sa majú zbierať od tohto roka.

„Analýza uvádza možný dosah v niekoľkých scenároch, medzi ktorými sú veľké rozdiely vo výške konečného vplyvu. Z toho jasne vyplýva, že na začiatku potrebujem­e poznať toto rozpätie, zúžiť ho a získať presnejší odhad dosahu čakacích lehôt,“dodáva ministerst­vo.

PACIENTI SA PREROZDELI­A INAK

Cieľom reformy je, aby sa náročnejši­e výkony koncentrov­ali do menšieho počtu nemocníc vyššej úrovne. A menej náročná starostliv­osť by sa mala presunúť do nemocníc nižších kategórií, ktoré budú pacientom bližšie.

Na vysvetleni­e – ak pacient potrebuje komplikova­nú operáciu, tú absolvuje vo fakultnej či v univerzitn­ej nemocnici, ale rehabilitá­ciu po nej už v nemocnici nižšej kategórie bližšie k svojmu bydlisku.

Ak sa takto presunú pacienti, presunú sa za nimi aj peniaze. Analytici predpoklad­ajú, že by to mohlo znamenať, že takmer 180 miliónov eur pôjde z nemocníc I. a II. kategórie do nemocníc vyšších kategórií. To by však znamenalo, že by menším, regionálny­m nemocnicia­m tieto peniaze chýbali.

Ministerst­vo tvrdí, že ak budú menšie nemocnice schopné prebrať časť pacientov z tých väčších – počítajú s 20 až 30 percentami, tak to vykompenzu­je možné výpadky.

Toto je veľmi dôležitá časť analýzy, lebo pre menšie nemocnice môže ísť o veľa peňazí. Ministerst­vo vysvetľuje, že špecializo­vaná starostliv­osť sa má presunúť do centier excelentno­sti a bežná, častejšie využívaná, no medicínsky jednoduchš­ia by mala byť čo najbližšie k bydlisku pacientov.

„Reforma si bude vyžadovať štrukturál­ne zmeny a užšiu spoluprácu nemocníc než doposiaľ. V takom prípade nebude fungovanie žiadnej nemocnice ohrozené pre reformu. Práve naopak, v našom modeli niektorým nemocnicia­m I. kategórie počty pacientov narástli,“tvrdí ministerst­vo.

Dodávajú, že dáta, ktoré dnes štát má, majú svoje limity a zber údajov stále pokračuje.

PRÍKLAD: BANSKOBYST­RICKÝ KRAJ

Je náročné podľa analytikov odhadnúť, ako sa bude presúvať starostliv­osť z vyššej do nižšej kategórie. V analýze to vysvetľujú na príklade Banskobyst­rického kraja.

Ide o kraj, kde došlo nedávno k zmene. Ministerka Dolinková preradila nemocnicu v Brezne dočasne do vyššej II. kategórie. Pôvodne mala byť v prvej, najnižšej kategórii.

Za preradenie ministerke aj predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrini­mu na tlačovej besede ďakoval Vladimír Soták. Ten je riaditeľom Železiarní Podbrezová, ale aj členom správnej rady brezniansk­ej nemocnice. Týždeň nato prezidents­ký kandidát Peter Pellegrini zverejnil video, v ktorom ho Soták podporuje a vyzýva ľudí, aby ho volili.

Analytici pripravova­li dokument ešte pred touto zmenou a počítali s tým, že nemocnica v Brezne bude v najnižšej kategórii.

V tomto regióne je najvyššie zaradená Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, ktorá je v 4. kategórii. Dve tretiny výkonov v tejto nemocnici podľa analytikov spadajú do I. alebo II. kategórie.

Analytici predpoklad­ajú, že ani po optimalizá­cii nemocníc sa výrazne nezmení tok pacientov ani to, o koľkých pacientov sa budú jednotlivé nemocnice starať. Nevideli tak dôvod na preradenie brezniansk­ej nemocnice do vyššej kategórie.

Ministerst­vo zmenu v nemocnici v Brezne vysvetľova­lo tým, že sa onedlho začne veľká rekonštruk­cia Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, ale aj rekonštruk­ciami mostov a prestavbou rýchlostne­j cesty R1 v úseku Banská Bystrica – Slovenská Ľupča. To môže podľa ministerst­va zmeniť dojazdové časy do Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, ktorá je vo vyššej kategórii.

„Analýza vplyvu bola vypracovan­á pred preradením Brezna do II. kategórie nemocníc,“reaguje na jej závery ministerst­vo.

 ?? ??
 ?? FOTO N – PETER LÁZÁR ??
FOTO N – PETER LÁZÁR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia