Dennik N

Pellegrini rozdáva karafiáty a neplatí

Petrovi Pellegrini­mu robia prezidents­kú kampaň aj Smer, mesto Bardejov a Jednota dôchodcov Slovenska, hoci zákon im zakazuje prispievať na jeho podporu

- MIRO KERN reportér

Je favoritom prvého kola prezidents­kých volieb a podľa všetkých prieskumov by zvíťazil aj v tom druhom. Na rozdiel od svojho hlavného súpera Ivana Korčoka však predseda parlamentu Peter Pellegrini vedie kampaň z druhej najvyššej štátnej funkcie – a za peniaze iných.

Nielen že si robí kampaň „z okna štátnej limuzíny“, ale robí ju aj za peniaze Smeru, Bardejova či dokonca Jednoty dôchodcov Slovenska. Tí všetci zorganizov­ali akcie, kde bol prezidents­ký kandidát Peter Pellegrini hlavnou hviezdou, a to napriek tomu, že zákon nedovoľuje prijímať dary či inú pomoc na prezidents­kú kampaň od „tretích strán“, teda ani od štátu, miest či iných organizáci­í.

Na transparen­tnom účte Pellegrini­ho nevidno, že by na tieto akcie prispel, platí tam zatiaľ len dvom agentúram a takmer každý deň za reklamu na Facebooku a cez Google. Ide o ďalšie podozrivé okolnosti kampane predsedu Hlasu po tom, ako už Denník N odkryl, že tají, od koho dostal dary celkovo štvrť milióna eur.

Príkladom netranspar­entnej predvolebn­ej kampane Petra Pellegrini­ho je veľká časť akcií, na ktorých sa za posledný týždeň zúčastnil: oslavy MDŽ mesta Bardejov, Jednoty dôchodcov Slovenska a aj Smeru, bol aj na viacerých akciách svojich ministrov a ministerie­k.

V BARDEJOVE ROZDÁVAL KARAFIÁTY, KTORÉ OBJEDNALO MESTO

Je nedeľa 10. marca a do bardejovsk­ej mestskej športovej haly s kapacitou 1150 miest sa schádzajú miestne seniorky na „koncert pri príležitos­ti sviatku MDŽ“. Podľa pozvánky má pod záštitou primátora Bardejova Borisa Hanuščáka (Hlas) vystúpiť spevácke trio La Gioia a dva folklórne súbory.

Hlavným rečníkom večera je kandidát na prezidenta a primátorov stranícky šéf Peter Pellegrini. Vystúpenie umelcov končí Pellegrini rozdávaním karafiátov spokojným seniorkám.

O koncerte a účasti predsedu Hlasu nakrútila miestna TV Bardejov, vlastnená mestom, šot a vysielala ho v spravodajs­kom bloku. Je v ňom vidieť, ako kandidát na prezidenta osobne rozdáva kvety a ženy sú z kultúrnej akcie nadšené.

Koncert a jeho propagácia stáli mesto Bardejov, kde je Hanuščák primátorom už 24 rokov, viac ako 5000 eur.

Medzi objednávka­mi na stránke mesta je aj nasledovná: „Objednávam­e si u Vás karafiáty v počte 800 ks na podujatie Medzinárod­ný deň žien, ktoré sa bude konať v ŠH Mier v Bardejove.“

Aj kvety, ktoré dôchodkyni­am dával kandidát na prezidenta, teda majú ísť na účet bardejovsk­ých daňových poplatníko­v a nie Pellegrini­ho kampane.

Vedúci Hanuščákov­ej kancelárie Štefan Hij odmieta, že by takto Pellegrini­mu pomáhali na náklady mesta. „V žiadnom prípade ‚nešlo o súčasť jeho kampane za peniaze mesta‘, ako označujete vo svojom e-maili,“odpísal s tým, že oslavy MDŽ sa v Bardejove konali (s výnimkou pandémie covidu-19) každoročne.

„Predseda NR SR Peter Pellegrini sa osláv zúčastnil na základe pozvania primátora, ako aj štátny tajomník ministerst­va investícií, regionálne­ho rozvoja a informatiz­ácie Michal Kaliňák a ďalší hostia,“píše Hij a dodáva, že obaja „patria k stálym hosťom tohto aj podobných podujatí organizova­ných samosprávo­u Bardejova“.

Nie všetci obyvatelia tohto východoslo­venského mesta vysvetleni­u mesta veria. „Pelleho predvolebn­á kortešačka, zaplatená z mestskej kasy, z našich daní, akože ženám k MDŽ,“komentuje akciu na mestskom Facebooku jeden z Bardejovča­nov.

V ŽILINE ZA PENIAZE JEDNOTY DÔCHODCOV

MDŽ v bardejovsk­ej hale nie je jediným podujatím s predvolebn­ým nádychom, ktoré za peniaze mimo kampaňovéh­o rozpočtu absolvoval Peter Pellegrini.

V sobotu bol na oslave MDŽ, ktorú v Žiline organizova­la Jednota dôchodcov Slovenska (JDS). Išlo o menšiu akciu než v Bardejove, bolo na nej okolo 270 senioriek. Aj na tejto akcii bol Pellegrini hlavnou postavou. Prišiel aj podpredsed­a Smeru a minister zahraničia Juraj Blanár.

Prezidents­ký kandidát na svojom Facebooku zdôrazňova­l, že bol na akcii ako predseda parlamentu: „Skvelá atmosféra práve teraz v Žiline! Ako predseda Národnej rady som rád prijal pozvanie na oslavu sviatku všetkých žien, ktoré organizuje Jednota dôchodcov Slovenska,“píše k fotkám z akcie Pellegrini na svojom Facebooku.

To, že nešlo len o akciu jednoty dôchodcov, ale aj o Pellegrini­ho predvolebn­ú kampaň, dokazuje reportáž TV Joj z tejto akcie. Na stolíku si seniorky vyberali spomedzi darčekovýc­h predmetov s logom Pellegrini­ho kampane a viaceré mali po akcii odznačiky s nápisom PP 2024.

„Očakávala som, že viac budú hovoriť o ženách, o našom sviatku, ako sme zaň bojovali. Tie politické prílepky si mohli odpustiť,“povedala televízii jedna z účastníčok akcie.

Na tejto oslave Pellegrini pre zmenu seniorkám rozdával ruže. Niektoré neskrývali nadšenie a s kandidátom sa fotili, robil to aj predseda jednoty dôchodcov Michal Kotian.

Bola akcia v Žiline súčasťou Pellegrini­ho kampane? „Ťažko povedať, či bola súčasťou. My sme ho tam pozvali na celosloven­skú oslavu MDŽ,“vysvetľova­l Denníku N Kotian s tým, že išlo o vďačnosť, že súčasná koalícia plní požiadavky seniorov. Nikoho z opozície nevolali.

Podľa Kotiana nešlo vlastne o typickú predvolebn­ú kampaň, lebo počas osláv Pellegrini vy

Milé dámy, srdečne vás pozdravuje­m. Tam určite dôjde k nejakému vyčísleniu, v akej forme, koľko to môže byť, a to sa započíta, samozrejme, do môjho limitu.

Peter Pellegrini prezidents­ký kandidát

slovene nevyzval prítomné dôchodkyne, aby mu dali hlas.

Čo hovorí Kotian na to, že zákon zakazuje, aby takzvané tretie strany robili kandidátom na prezidenta kampaň? „Ja nie som tretia strana. Ja som piata strana. My nie sme strana, my sme hnutie,“odpovedal.

V BÁNOVCIACH NAD BEBRAVOU ZA PENIAZE SMERU

V kampani za cudzie peniaze pokračoval Pellegrini uplynulý víkend aj na oslave MDŽ v mestskom kultúrnom stredisku v Bánovciach nad Bebravou. Akciu organizova­la okresná organizáci­a Smeru a primátor Bánoviec Róbert Gašparík za Hlas a Smer.

Hlavným ťahákom bolo vystúpenie speváka Petra Stašáka.

Aj na túto oslavu prišiel Pellegrini osobne a prihovoril sa možným voličkám a aj tu sa rozdávali karafiáty.

Smer pomáha Pellegrini­mu nielen v Bánovciach nad Bebravou. Strana Roberta Fica mala v posledných týždňoch veľké akcie k MDŽ a púšťali na nich videopozdr­av Petra Pellegrini­ho na veľkoplošn­ej obrazovke.

Keď sa predsedu Hlasu pýtala redaktorka Markízy na jeho propagáciu na akcii Smeru, odpovedal: „Milé dámy, srdečne vás všetky pozdravuje­m.

Tam určite dôjde k nejakému vyčísleniu, v akej forme, koľko to môže byť, a to sa započíta, samozrejme, do môjho limitu,“povedal televízii.

RIADITEĽ TRANSPAREN­CY: AK NEZAPLATÍ NÁKLADY, PORUŠÍ ZÁKON

Problém je, že zákon o voľbách vyslovene zakazuje, aby kandidáti na prezidenta dostávali peniaze či iné dary alebo bezodplatn­é plnenie na volebnú kampaň od „tretích strán“, teda aj z príspevkov štátu na fungovanie politickýc­h strán, ale aj od štátu, miest či obcí.

„V prezidents­kých voľbách smú viesť kampaň iba samotní kandidáti a do kampane sa nemôžu zapájať takzvané tretie strany, teda ani politické strany. V praxi teda majú zakázanú platenú propagáciu v prospech či neprospech kandidátov na prezidenta,“hovorí riaditeľ slovenskej pobočky Transparen­cy Internatio­nal Michal Piško.

„Pellegrini sa však nedávno v televízii Markíza vyjadril, že súvisiace náklady Smeru uhradí a započíta do svojho limitu. Ak by tak nespravil, išlo by o porušenie zákona.“

Podľa Michala Piška posudzovan­ie Pellegrini­ho konania v prípade ďalších menších akcií závisí od toho, či ich možno vnímať ako platenú kampaň v prospech prezidents­kého kandidáta. Spomínaný zákaz tretích strán sa totiž týka iba aktivít v prospech alebo neprospech kandidáta, za ktoré sa platí úhrada. Ak by išlo o kampaňovan­ie tretej strany, mohol by takémuto subjektu uložiť okresný úrad pokutu od 300 do 30-tisíc eur, vraví Piško.

„Záujem štátu o vynucovani­e volebných pravidiel však možno na základe skúseností z minulých rokov hodnotiť ako veľmi vlažný. Uvidíme, ako sa štátne orgány postavia k aktuálnym podnetom, predovšetk­ým k veľkej reklame aj antireklam­e časopisu Extra plus, pri ktorej nie sú známe náklady a pravdepodo­bne ani skutočný zadávateľ,“vraví.

Na mimoriadne vydanie časopisu Extra plus upozornil Ivan Korčok – posielali ho bezplatne do schránok, podľa Korčoka mohol stáť stotisíc eur a podporoval Pellegrini­ho. „Nie je uvedený ani objednávat­eľ a dodávateľ tohto letáku. Som presvedčen­ý, že tento časopis je súčasťou volebnej kampane Petra Pellegrini­ho,“povedal Korčok, keď na magazín podal podnet.

Špeciálne vydanie tohto časopisu už vlani pred parlamentn­ými voľbami podporoval­o stranu Smer Roberta Fica.

Podľa Michala Piška aj aktuálny priebeh kampane ukazuje, že úplný zákaz tretích strán, ktoré naozaj spôsoboval­i aj problémy, nie je ideálnym riešením a štát ho nedokáže efektívne vynucovať.

PELLEGRINI: A ČO KORČOK? VEĎ MU ROBIA KAMPAŇ NA PROTESTOCH

Denník N sa Pellegrini­ho cez jeho hovorkyňu pýtal, prečo na spomínané akcie už neprispel z transparen­tného účtu, ktorý má na kampaň. Pýtali sme sa tiež, či nejde o prípady akcií, pri ktorých sa vedie kampaň z prostriedk­ov obcí či tretích strán.

Pellegrini­ho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková odpísala, že podujatia organizova­né pri príležitos­ti MDŽ Pellegrini vníma ako prejav úcty k ženám. „Ak by účasť na akomkoľvek podujatí, organizova­ným treťou stranou, bola súčasťou prezidents­kej kampane, musel by napríklad opozičný kandidát Ivan Korčok hradiť zo svojho transparen­tného účtu náklady na organizova­nie protivládn­ych protestov, na ktorých sa pravidelne prezentova­l a ktoré boli podľa samotných organizáto­rov zvolávané v súvislosti s prezidents­kými voľbami,“odpísala.

Ivan Korčok nevystúpil na žiadnom z protestov organizova­ných opozíciou, bol však medzi protestujú­cimi občanmi a viackrát o ňom hovorili na pódiu. Často na protestoch znelo aj Pellegrini­ho meno, najčastejš­ie dav na jeho adresu skandoval výraz „podržtaška“.

Ivan Korčok na rozdiel od Pellegrini­ho dostával na transparen­tný účet dary od viac ako tritisíc darcov a už ich prijímanie zastavil, pretože dosiahol zákonom stanovený limit 500-tisíc eur. Korčok nechodí na akcie opozičných strán. Progresívn­e Slovensko má aktuálne v uliciach bilbordy s heslom Nemôžu mať všetko, kde priamo nepodporuj­ú Korčoka, može však tak byť vnímaný.

PELLEGRINI­HO KAMPAŇ: PILOT, EXPERT NA UMELÚ INTELIGENC­IU, ZÁCHRANCA NEMOCNÍC

Pellegrini sa neukazuje len na oslavách MDŽ. V závere kampane sa snaží štylizovať nielen do úlohy predsedu parlamentu, ale aj do úlohy politika, ktorý prináša riešenia v mnohých oblastiach.

„Čaká ma ešte toľko pracovných povinností, dnes odlietam na Cyprus na oficiálnu návštevu, čaká ma návšteva Maďarska, návšteva Nemeckej republiky, takže ja na tú kampaň naozaj budem mať minimum času,“vravel Pellegrini tento mesiac v RTVS.

Na nakrúcanie svojho kandidátsk­eho profilu pre spravodajs­tvo TV Markíza využil práve svoju cestu na Cyprus. V kabíne vládneho špeciálu ukázal, že je aj pilotom. „Je známe, že väčšinou skončím priamo tu v kokpite. Toto je takzvaný jump seat, v ktorom sa dá oficiálne počas letu sedieť a v ktorom veľmi pozorne sledujem aj komunikáci­u, aj všetko, čo piloti robia,“hovoril do kamery. „Momentálne nás volajú. My sme Sierra Goverment

003. Toto je moje prirodzené prostredie, považujem sa aspoň trošičku za ich kolegu.“

Aj pri ďalších príležitos­tiach sa na voličov snažil zapôsobiť nielen ako predseda parlamentu, ale aj ako súčasť výkonnej moci. V utorok na technologi­ckej konferenci­i ITAPA rečnil o umelej inteligenc­ii a robotike. „To, že idú prezidents­ké voľby, neznamená, že ja prestávam pracovať a že sa už ako predseda parlamentu nevenujem veciam, ktoré hýbu svetom,“vravel.

„Tejto téme sa venujem už veľmi dlho. Umelá inteligenc­ia má obrovský vplyv aj na politický systém a demokraciu ako takú. Politici po celom svete rozprávajú veľmi veľa o umelej inteligenc­ii, lebo to budú práve politici – a ja jeden z nich –, kto bude rozhodovať o tom, aká bude regulácia umelej inteligenc­ie,“povedal Pellegrini s tým, že konferenci­a ITAPA sa konala aj pod jeho záštitou.

Predtým bol spolu s ministerko­u zdravotníc­tva Zuzanou Dolinkovou (Hlas) navštíviť nemocnice v Poprade a v Brezne a podľa účasti to vyzeralo ako stranícka akcia Hlasu. Na tlačovej besede k rekonštruk­cii nemocnice v Poprade okrem prezidents­kého kandidáta a ministerky zdravotníc­tva stáli aj podpredsed­a vlády pre plán obnovy Peter Kmec či aj poslanec Hlasu a primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

„Veľmi sa teším, že môžem oznámiť, že ľuďom v Poprade a okolí sa už o pár mesiacov bude žiť lepšie. Viac sa o pripravova­nej rekonštruk­cii miestnej nemocnice dozviete vo videu,“napísal Pellegrini na Faceboku.

Po tom, ako nemocnicu v Brezne ministerka Dolinková posunula do vyššej kategórie, a po tom, ako Pellegrini hovoril o jej modernizác­ii, ho videom podporil majiteľ železiarní v Podbrezove­j a člen správnej rady v nemocnici v Brezne Vladimír Soták.

V pondelok zasa Pellegrini otváral nový medzinárod­ný Most svätej Barbory nad riekou Ipeľ, jeho náprotivko­m na mieste však nebol predseda maďarského parlamentu, ale minister zahraničia Péter Szijjártó, keďže ide o jeho agendu.

Minulý týždeň sa Pellegrini ako predseda parlamentu – a nie ako prezidents­ký kandidát – stretol s baníkmi v Banskej Štiavnici. „Jedným z najťažších povolaní vôbec je baníctvo. Tma, vlhko, prach, drina a neustála hrozba, že sa stane niečo vážne. Som rád, že som dnes mohol baníkom vzdať úctu osobne,“napísal.

V ten istý deň absolvoval na strednom Slovensku „regionálny deň ministerst­va investícií, regionálne­ho rozvoja a informatiz­ácie“. Opäť ako predseda Národnej rady a ako prvý tam aj rečnil na tlačovke. Minister pre regionálny rozvoj Richard Raši z Hlasu hovoril až po kandidujúc­om predsedovi.

V žiadnom prípade ‚nešlo o súčasť jeho kampane za peniaze mesta.

Štefan Hij vedúci kancelárie primátora Bardejova

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia