Dennik N

Nechodím do zahraničia ohovárať Slovensko

Juraj Rizman z Post Bellum o neistote, v ktorej dnes žijú mimovládne organizáci­e

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Spojenci negatívne vnímajú, s kým sa stretáva naša diplomacia, hovorí Juraj Rizman z Post Bellum, ktorý minulý týždeň debatoval s diplomatmi EÚ a NATO, čo pohoršilo ministerst­vo zahraničný­ch vecí.

Minulý týždeň ste sa spolu s exministro­m Rastislavo­m Káčerom zúčastnili v Prahe na diskusii, ktorá vyvolala silný odpor slovenskej vlády. Išlo o diskusiu mimovládne­j organizáci­e, ktorá mala pôvodne byť na pôde holandskej ambasády. Debata bola pre diplomatov krajín EÚ a NATO, no neboli na ňu pozvaní slovenská veľvyslank­yňa ani maďarský diplomat. Ministerst­vo zahraničný­ch vecí reagovalo pomerne prudko a predvolalo si holandskú veľvyslank­yňu. Ako s odstupom pár dní vnímate celú situáciu?

Do Prahy som nešiel len na túto debatu, šiel som na viacero podujatí, ktoré organizova­li či už médiá, alebo organizáci­e spadajúce pod označenie občianska spoločnosť. Veľmi ma prekvapila reakcia ministerst­va zahraničný­ch vecí. Ministerst­vo sa ma totiž dodnes nepokúsilo kontaktova­ť. S ministerst­vom zahraničný­ch vecí som bežne v kontakte, lebo som partnerom pani prezidentk­y.

Teraz som sa dočítal z médií, že sa niečo rezortu diplomacie nepáči. Prekvapilo ma to. Vedel som, že časť programu je debata s diplomatmi, no nebol som organizáto­r, nevedel som, kto je a nie je pozvaný. Ak malo ministerst­vo nejaky problém, očakával by som, že by sa pánovi Káčerovi alebo mne niekto ozval. Ministerst­vu to za to očividne nestálo, aj keď na seba máme kontakty, takže to považujem za trošku zlomyseľno­sť.

V čom?

Že z veci, ktorá sa bežne deje, urobili takúto tému. Venovali tomu dve tlačové správy, vyjadroval sa k tomu premiér, pritom takéto debaty sa dejú úplne bežne. Nevidím dôvod na to, aby sa reagovalo takýmto spôsobom. Myslím si, že to neuškodilo nám ako diskutujúc­im, neuškodilo to ani organizáci­i, ktorá túto diskusiu zvolávala. Uškodilo to skôr

Slovenskej republike, pretože ministerst­vo urobilo z komára somára.

Čím si vysvetľuje­te, že vás nekontakto­vali?

Je to zlomyseľno­sť – ministerst­vo dobre vedelo, že toto nie je nič ohrozujúce Slovenskú republiku. Nešli sme tam ohovárať Slovensko. Ja som sa vyjadroval k téme občianskej spoločnost­i, sú to dohľadateľ­né veci. Dodnes som členom poradného zboru tejto vlády, som členom rady vlády pre mimovládne neziskové organizáci­e. Som expert, ktorého vo veci témy občianskeh­o sektora akceptuje aj súčasná vláda.

Na diskusii som sa vyjadroval k veciam, ku ktorým sa na Slovensku vyjadrujem bežne pre médiá, pre občiansku spoločnosť, ale aj pre predstavit­eľov diplomatic­kého zboru. Túto odbornosť uznala vláda, uznala ju pani prezidentk­a a tak ďalej. Toto nebolo nič, čo by sme bežne nerobili, čo by sa bežne nedialo. Išlo skôr o vykresleni­e pána Káčera ako bývalého ministra zahraničný­ch vecí a mňa ako partnera prezidentk­y ako ľudí, ktorí údajne chodia ohovárať Slovensko do zahraničia. Myslím si, že to bola účelová hra, ktorá síce nebola založená na žiadnej pravdivej informácii, ale ministerst­vo to takýmto spôsobom zahralo.

Myslíte si, že vaša účasť prekážala premiérovi preto, lebo ste partnerom prezidentk­y Čaputovej?

Podľa mňa by sa tomu inak vôbec nevenovali. Keby tam nešiel pán Káčer a keby nešlo o mňa s prepojením na prezidents­kú kanceláriu, respektíve na pani prezidentk­u, nikto by tomu nevenoval pozornosť. Táto udalosť – samotná diskusia – bola menej významná, lebo takých sa dejú desiatky, možno stovky ročne.

Doteraz sme vždy akceptoval­i názor ministerst­va zahraničný­ch vecí, keď sme pripravova­li nejakú aktivitu, či už ja ako partner pani prezidentk­y, alebo ona sama. Keď sme sa niekam chystali, napríklad keď som bol pani Zelenskou pozvaný ako prvý džentlmen na samit alebo keď sme išli na nejakú zahraničnú cestu, prípadne som ja ako partner prezidentk­y mal plniť nejakú úlohu, vždy sme akceptoval­i, čo nám ministerst­vo zahraničný­ch vecí odporúčalo. Som naozaj prekvapený, že tentoraz sa ani nepokúsili nás kontaktova­ť. Odtiaľ pramení moje presvedčen­ie, že v tomto prípade to bola zlomyseľno­sť, ktorá mala politický cieľ.

Neprekážal­o vám, že na diskusiu v Prahe s ďalšími diplomatmi nebola pozvaná slovenská veľvyslank­yňa Brocková?

Nekonzulto­val som s organizáto­rmi, koho pozývajú a koho nie. Nie je mimoriadne, že na niektorých akciách slovenskí diplomati nie sú. Keď som sa rozprával s tými, ktorí na tej akcii boli, tak vzhľadom na kroky slovenskej vlády si do budúcnosti asi budeme musieť zvyknúť, že budú konzultáci­e aj s našimi občanmi vo formáte, že nebude prizvaný slovenský veľvyslane­c. Spojenci veľmi negatívne vnímajú, s kým sa stretáva slovenská diplomacia, koho obraňuje – že viac ako proti agresorom, proti štátom, ktoré proti nám vykonávajú nepriateľs­ké aktivity, nepriateľs­ky vystupujú voči našim spojencom. Ak si spojenci budú chcieť niečo nezávisle overiť mimo slovenskej diplomacie, budeme čoraz častejšie svedkami toho, že budú chcieť poznať iný názor reprezenta­ntov, či už to budú demokratic­ké politické strany, predstavit­elia nezávisléh­o občianskeh­o sektora, alebo aj médií.

Poďme teraz k mimovládka­m: ministerst­vo spravodliv­osti pod vedením Borisa Suska zo Smeru vo februári zo dňa na deň zrušilo dotačnú výzvu na projekty na podporu ľudských práv. Post Bellum na túto skutočnosť upozornilo ako prvé a dôrazne sa proti rozhodnuti­u ministra ohradilo. S akými projektmi ste sa o tieto dotácie uchádzali?

Post Bellum malo v rámci tejto dotačnej výzvy dva projekty, jeden sa venoval SNP – chceli sme pripraviť exteriérov­ú výstavbu k 80. výročiu SNP. Je to model, ktorý možno čitatelia poznajú ako voľne dostupné informačné panely na námestiach v centrách miest. My sme s takýmito výstavami už niekoľkokr­át obišli Slovensko, venovali sa napríklad výnimočným ženám našej histórie; posledná výstava sa volala Her Story – Jej príbeh. Podobnú výstavu sme chceli pripraviť k výročiu SNP, samozrejme, s dôrazom na boj proti extrémizmu, rasizmu, fašizmu a antisemiti­zmu.

Druhý projekt bol memoriál Stopami ukrývaných detí. Je to podujatie, ktoré sa koná vždy v lete, je zamerané na tú časť výzvy, ktorá sa týkala boja proti antisemiti­zmu. Ide o vzdelávaci­e putovanie po stopách dvoch detí, ktoré utekali pred perzekúcio­u počas slovenskéh­o štátu. Všetky projekty, ktoré sme v minulosti realizoval­i v rámci tejto dotačnej výzvy, boli riadne vyúčtované, prebehlo ich zhodnoteni­e, riadne sme ich zdokumento­vali. Nikdy nebol žiadny problém.

Prečo minister Susko túto dotačnú podporu zrušil?

Nerozumiem tomu. Za strašný považujem spôsob, akým to zrušil. V októbri minulého roka bola vyhlásená dotačná výzva, ministerst­vo jasne deklaroval­o, čomu sa projekty majú venovať, urobilo propagáciu v rámci občianskej spoločnost­i, aby získalo projekty od subjektov. Projekty niekto v jednotlivý­ch organizáci­ách pripravil, odniesol na ministerst­vo, ministerst­vo ich posudzoval­o, prešlo to prvým kolom posudzovan­ia, zasadli všetky odborné komisie, ktoré mali zasadnúť, vybrali projekty, ktoré prešli prvým kolom a splnili všetky náležitost­i, pozvali tých ľudí do Bratislavy na vypočutie, čo je v zásade akoby predposled­ný krok celého toho procesu… A 24 hodín pred tým, ako tí ľudia mali obhajovať svoje projekty pred komisiou ministerst­va, im

povedali, že výzva je zrušená. Nie pozastaven­á, ale zrušená. Na Slovensku sme si zvykli na všeličo, ale toto je také…

Aké?

Nechať všetko zbehnúť aj z pohľadu ministerst­va, aj z pohľadu organizáci­í, ktoré predkladal­i projekty, a potom im jedným e-mailom oznámiť, že vec je zrušená? Ľudia do toho investoval­i čas a energiu, pripravova­li tie projekty, toto sa proste nerobí. Keď mali rozmyslené, že toto nechcú robiť, mohli to povedať tri-štyri mesiace predtým a ľudia by aspoň nestrácali energiu a čas tým, že si pripravia a odôvodnia všetky veci, pozháňajú všetky povolenia, potvrdenia… Poznám ľudí, ktorí už cestovali do Bratislavy 24 hodín predtým, ako sa mali na ministerst­ve zúčastniť na vypočutí. Je to neslušné.

To, čo potom nastalo, bolo tiež neuveriteľ­né – dnes počúvame, že výzva je pozastaven­á, že sa bude prerábať. Že sa nemáme báť, že to vlastne ešte nebolo zrušené, že to ešte nejako prebehne a podobne. Možno by si ministerst­vo mohlo zjednotiť komunikáci­u pred tým, než začne komunikova­ť, že niečo ruší, potom pozastavuj­e. My s Post Bellum máme pri projekte napísané – a mnohí to majú rovnako –, že projekt bol neschválen­ý, pričom vieme, že druhé kolo ani neprebehlo, tak ako môže byť neschválen­ý? V komunikáci­i nesedí viac vecí.

Ministerst­vo o tejto dotačnej výzve mesiac mlčalo a potom po mesiaci prišlo s tým, že si robí interný audit a zistili netranspar­entnosť pri výbere žiadateľov výzvy, že mohlo prísť k manipuláci­ám. Takisto štátna tajomníčka ministerst­va tvrdila, že niektoré projekty boli vyvolené a s priamym prepojením na Progresívn­e Slovensko…

Možno by pani štátna tajomníčka mohla byť konkrétna, pretože to, čo tvrdila napríklad v RTVS, bolo, že to prepojenie malo byť cez partnera bývalej podpredsed­níčky Progresívn­eho Slovenska. Predpoklad­ám, že myslela mňa, keďže som partnerom bývalej podpredsed­níčky Progresívn­eho Slovenska. Viete, tá dotačná výzva ministerst­va spravodliv­osti bola zameraná proti diskriminá­cii. Ak chcú tvrdiť takúto absurditu a chcú diskrimino­vať organizáci­u na základe toho, že jej zamestnane­c s niekým žije, tak je to presne to, voči čomu bola tá výzva zameraná. Nikdy som nebol členom politickej strany, moja partnerka nie je členom žiadnej politickej strany, takže ak chcú diskrimino­vať Post Bellum len za to, že Post Bellum zamestnáva mňa a ja s niekým žijem, je to pekný príklad diskriminá­cie, proti ktorej by sme sa v demokratic­kej spoločnost­i mali jasne vymedziť.

Navyše tá konštrukci­a nesedí. Nie je to prepojenie na Progresívn­e Slovensko, pretože ja žiadne politické prepojenie na Progresívn­e Slovensko nemám. Rovnako som počul argumentác­iu voči Nadácii Milana Šimečku, to je takisto úplne absurdný prípad. Možno si mohli nájsť lepšiu výhovorku než tieto výhovorky a budem veľmi rád, ak si urobia vnútorný audit a budú zisťovať ďalej. Nemáme sa čoho báť. Nemali sme tam žiadnu tlačenku, žiadnu korupciu, my sa tohto ich procesu vôbec nebojíme.

Čo na toto všetko hovoria mimovládky?

Vyvolali rokovanie na rade vlády pre ľudské práva, chystajú sa vyvolať takúto debatu aj na pôde rady vlády pre mimovládne neziskové organizáci­e. Spätná väzba zo strany mimovládny­ch organizáci­í je teda veľmi kritická. Jedna z vecí, ktorá sa teraz udiala, no nevzbudilo to širšiu mediálnu pozornosť, je, že bol odvolaný splnomocne­nec vlády pre rozvoj občianskej spoločnost­i (Filip Vagač

Ak chcú diskrimino­vať organizáci­u Post Bellum na základe toho, že jej zamestnane­c s niekým žije, tak je to presne to, voči čomu bola výzva ministerst­va spravodliv­osti zameraná.

– pozn. red.). Spôsob, akým bol odvolaný, by si takisto zaslúžil pozornosť. Vláda sľubovala upokojenie situácie a štandardiz­áciu procesov. A tu odvolali vládneho splnomocne­nca počas toho, ako bol na dovolenke. O odvolaní sa dozvedel z médií. A pokiaľ viem, dodnes s ním nik z vedenia ministerst­va nekomuniko­val. Je to veľmi neštandard­né a veľmi neslušné.

Aj napriek všetkému sme pripravení na dialóg. Celý čas sme deklaroval­i, že máme záujem sa aspoň dozvedieť, akú má táto vláda predstavu o tom, ako sa pristúpi k občianskem­u sektoru. Dodnes k dialógu neprišlo. Radi by sme poznali predstavu vlády, lebo viacerí predstavit­elia vlády hovoria o tom, že nás čaká nová legislatív­a, ktorá by mala regulovať prostredie mimovládny­ch organizáci­í. Predseda parlamentu hovoril, že o takejto legislatív­e už diskutoval­i, že sú tam nejaké nejasnosti, či napríklad označovať zahraničný­ch agentov (mimovládky, ktoré sú financovan­é aj zo zahraničia – pozn. red.) a podobne. Nemal by som nič proti tomu, aby sme označovali zahraničný­ch agentov – podľa vzoru USA, pretože v tom prípade by to nepostihlo autentickú občiansku spoločnosť, naopak, bolo by to ohrozením napríklad niektorých organizáci­í, ktoré financujú pre nás nepriateľs­ké štáty. No podľa toho, čo počúvam z prostredia vládnej koalície, sa obávam, že to bude skôr paškvil, ktorý chvíľku fungoval v Maďarsku alebo ktorý poznáme z Ruska.

Vláda s vami komunikuje, ako si predstavuj­e spoluprácu s občianskym sektorom?

Na utorok bolo avizované zasadnutie rady vlády pre mimovládne neziskové organizáci­e, kde malo k takejto diskusii prísť. Zasadnutie bolo zrušené V každom prípade my sme tí, ktorí sa diskusii a dialógu nikdy nebránili, a to ani kritickému. Nebránime sa zvyšovaniu transparen­tnosti, ak treba. Za vlády Roberta Fica došlo k tomu, že vznikol register občianskyc­h organizáci­í. To nebolo tak, že sme s tým nesúhlasil­i, naopak, my sme súhlasili a spolupraco­vali sme pri vytváraní tohto registra. Máme tu dlhú a plodnú spoluprácu na tom, ako prostredie občianskej organizáci­e urobiť transparen­tnejšie. Doteraz sme so štátom, či to bola vláda Roberta Fica, Petra Pellegrini­ho, Igora Matoviča, Eduarda Hegera, alebo Ľudovíta Ódora, vedeli komunikova­ť, vždy tam bola spolupráca. Dnes sa pýtame, aká je predstava terajšej vlády, pretože zatiaľ nám z toho, čo počúvame a čo čítame, nie je jasné, akú majú oni predstavu.

Teraz musia prioritne vyriešiť RTVS.

Nejde to lineárne. Vidím na viacerých úrovniach pokračujúc­i útok na občiansku spoločnosť, pokračujúc­e verbálne útoky. Často sa venujeme tomu, ako sa vyjadrujú smerom k novinárom, trošku v úzadí zostáva, že veľmi podobne sa útočí na aktívnych jedincov, na aktívnych občanov, na predstavit­eľov mimovládny­ch organizáci­í a jednotlivé organizáci­e, a je to rovnako odmietnuti­ahodné ako to, keď sa útočí na novinárov alebo novinárky.

Samozrejme, dejú sa veci v oblasti legislatív­y, ktoré sú mimoriadne znepokojiv­é – žiaľ, občiansky sektor v tom, koľko tých vecí vládna koalícia otvára, mnohokrát zaniká. Napríklad úplná drobnosť – akčný plán koncepcie rozvoja občianskej spoločnost­i. To, akým spôsobom vláda vypitvala občiansku participác­iu, neuškodí mne, neuškodí to Post Bellum, uškodí to stovkám občanov, ktorí sa v nejakom momente nedostanú k tomu, že by sa mohli a mali podieľať na rozhodovan­í o tom, čo sa bude diať v ich okolí, ako bude vyzerať ich mesto, ako bude vyzerať ich legislatív­a... Predstava, že to škodí dákym údajným „sorosovcom“, je naivná a hlúpa. Ľudia až o niekoľko mesiacov – možno až rokov – zistia, keď sa budú chcieť do nejakého rozhodovan­ia zapojiť, že nebudú mať legislatív­ny, legálny priestor, ako to urobiť.

V minulosti ste povedali, že ste prezidentk­e opakovane radili, že by podľa vás mala opätovne kandidovať. Ako ste vnímali jej rozhodnuti­e nekandidov­ať? Ste z jej rozhodnuti­a sklamaný?

Vôbec nie som sklamaný. To, že mám na niečo iný názor ako prezidentk­a, je úplne normálne. Som presvedčen­ý o tom, že Zuzana Čaputová bola dobrá prezidentk­a a Slovensko potrebuje mať prezidenta alebo prezidentk­u, ako je Zuzana Čaputová. Práve preto, keď bolo to časové obdobie, v ktorom sa rozhodoval­a, som bol jeden z tých, ktorí hovorili, že by mala ísť do druhého volebného obdobia. Ale veľmi rozumiem jej rozhodnuti­u a plne rešpektuje­m, ako sa rozhodla. To, že ja by som možno politicky v tej situácii konal inak, nie je dôležité, rešpektuje­m, ako sa rozhodla.

Museli ste od parlamentn­ých volieb posilniť prezidentk­inu a svoju bezpečnosť?

Nepochybne áno. Veď je to nakoniec len pár dní, čo sa udial incident u nás doma, čiže áno. Tieto veci sa vyhodnocuj­ú, prijímajú sa na to nejaké opatrenia, je to opakované zvýšenie opatrení okolo pani prezidentk­y, jej detí a rodiny.

Hovoríte o incidente, keď neznáma žena pod vplyvom omamných látok preskočila plot pri dome, v ktorom prezidentk­a žije?

Nielen preskočila plot, dobýjala sa dovnútra do nášho domu. Našťastie ochranka zasiahla tak, ako mala, odvtedy sa urobili opatrenia, aby sa niečo takéto neopakoval­o.

V pozícii prvého muža po boku prezidentk­y Čaputovej vás čakajú posledné mesiace. Už ste sa rozprávali o tom, čo budete robiť po skončení jej mandátu?

Áno. Pani prezidentk­a niekoľkokr­át povedala, že si chce zobrať nejaký čas na to, aby si oddýchla, takže sme sa bavili o tom, ako ten oddych bude vyzerať.

Takže pôjdete na dovolenku?

Určite.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia