Dennik N

Dezinfoscé­na sa nevie dohodnúť

Andrej Danko chce ako prezident bojovať proti slniečkaro­m, Štefan Harabin sa snaží zaujať tancom

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Tretí, ale aj tak víťaz – tak pred piatimi rokmi vyhodnotil svoju kandidatúr­u na prezidenta Štefan Harabin. Aj po piatich rokoch pôsobenia Zuzany Čaputovej v úlohe hlavy štátu bývalý sudca tvrdí, že mal pravdu a víťazom volieb mal byť on.

„Keby sa boli prepočítal­i hlasy, čo Ústavný súd nechcel, zistilo by sa, že som mal pravdu,“hovorí Harabin, ktorý o prezidents­ký úrad opätovne bojuje. Jeho presvedčen­ie, že je „ví-ťaz“prezidents­kých volieb, už zľudovelo.

Nazýva sa „jediným národným a vlasteneck­ým kandidátom“a v prieskumoc­h podobne ako v posledných prezidents­kých voľbách je aktuálne na treťom mieste, s výrazným odstupom od prezidents­kých favoritov Petra Pellegrini­ho a Ivana Korčoka.

Kým Pellegrini­ho podporuje Hlas a Smer, Korčoka opozičné PS, SaS a KDH, tretieho najsilnejš­ieho prezidents­kého kandidáta podporuje najmä dezinfoscé­na.

Harabin však o hlas podobného voliča bojuje aj s ďalšími, podobne hodnotovo orientovan­ými kandidátmi. Dezinforma­čná scéna nemá jedného kandidáta a hlasy sa tak môžu trieštiť.

ŠTYRIA KANDIDÁTI, JEDEN VOLIČ

Odborník na krajnú pravicu a politológ Tomáš Nociar pripomína, že až tretinu spomedzi aktuálnych kandidátov na prezidenta možno zaradiť ku krajnej pravici – okrem Štefana Harabina sú to Marian Kotleba, Róbert Švec, ale aj predseda SNS Andrej Danko. Preferenčn­e sú to kandidáti, ktorých šance na postup do druhého kola sú relatívne nízke.

„Ich spoločné preferenci­e pohybujúce sa okolo 15 percent nie sú nízke a približne kopírujú voličskú podporu, ktorou krajná pravica v posledných rokoch u nás disponuje,“vraví Nociar.

Prečo sa dezinforma­čná scéna nespojí a do zásadných volieb o post hlavy štátu nepostaví jedného, spoločného kandidáta? Odpoveď je jednoduchá – nejde to, aj dezinformá­tori sú rozdrobení.

„V prvom rade treba povedať, že nejde o novinku a krajná pravica na Slovensku je dlhodobo fragmentov­aná. Dôvod je jednak ideologick­ý, to znamená, že nejde o žiadnu homogénnu, ale heterogénn­u skupinu politikov, ktorí sa vo viacerých názoroch líšia. Ale aj personálny a organizačn­ý, keďže medzi mnohými z nich v dôsledku vzájomnej konkurenci­e existujú osobné animozity,“hovorí Nociar.

Ďalším dôvodom podľa neho je, že prezidents­kú kampaň berú krajne pravicoví kandidáti skôr ako spôsob politickej reklamy a zviditeľňo­vania sa, napríklad pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu.

Už teraz je jasné, že v eurovoľbác­h povedú kandidátky svojich strán Andrej Danko aj Marian Kotleba. Harabinovo meno na zverejnený­ch eurokandid­átkach nie je.

NAJAKTÍVNE­JŠIA KAMPAŇ

Harabin sa na svoju opätovnú kandidatúr­u pripravova­l dlhé mesiace. V roku 2020 sa neúspešne pokúsil dostať do parlamentu so svojou stranou Vlasť. Strana však získala iba 2,93 percenta hlasov a tesne jej ušiel štátny príspevok za voľby. Harabinova Vlasť následne poputovala do bankrotu.

Ani neúspech v parlamentn­ých voľbách Harabina neodradil a počas pandémie sa stal jednou z hviezd dezinforma­čnej scény. Odmietal dodržiavan­ie protipande­mických opatrení a zúčastňova­l sa na zhromažden­iach proti Matovičove­j a Hegerovej vláde, na ktorých vyzýval ľudí, aby nenosili rúška.

Aktívne svoje názory prezentuje aj v prípade vojny na Ukrajine. Rusko nepovažuje za agresora, ak by bol prezidento­m, tak by Ruská federácia bola jednou z jeho prvých zahraničný­ch pracovných ciest.

Podobne ako viacerí ľudia z konšpiračn­ého prostredia aj Harabin brojí proti „LGBTI propagande“či „Sorosovým mimovládka­m“.

A takisto tvrdí, že nie je kandidát „oligarchie a peňazí“ako jeho konkurenti, čo je jeden z dôvodov, prečo nemá bilbordy.

Bývalý predseda Najvyššieh­o súdu sa v kampani snaží pôsobiť ako „človek z ľudu“. Na predvolebn­ých akciách tancuje s prítomnými dámami, pred objektívom kamery si zas odreže krajec chleba, omastí ho bravčovou masťou, posype vlastnoruč­ne nakrájanou cibuľou a schuti sa doň zahryzne.

„Tento muž vie, čo je to mať krajec chleba, tento muž vie, čo je to postarať sa o rodinu. On vie, čo je to zodpovedno­sť za každého,“opisuje video Harabina ako človeka, ktorý má byť prezidento­m.

V predvolebn­ej kampani je opäť prítomná aj Harabinova manželka Gabriela, ktorá zverejňuje na sociálnych sieťach povzbudivé videá.

HARABINA PODPORUJE AJ ČASŤ SNS

Harabina v kandidatúr­e podporuje aj časť poslancov za SNS. Poslanec Pavol Ľupták napriek kandidatúr­e predsedu SNS Andreja Danka vyhlásil, že Harabina považuje za najlepšieh­o prezidents­kého kandidáta.

Na predvolebn­om mítingu Harabina v Martine sa zas zúčastnil aj poslanec za SNS a splnomocne­nec vlády pre prešetreni­e manažovani­a pandémie covidu Peter Kotlár.

Harabin mu vraj pomáhal založiť aj vyšetrovac­iu skupinu, ktorá manažovani­e pandémie počas bývalých vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera prešetruje. Či je Harabin súčasťou komisie, nie je zatiaľ známe. Kotlár členov svojej pracovnej skupiny nechce zve

Spoločné preferenci­e kandidátov krajnej pravice pohybujúce sa okolo 15 percent nie sú nízke a približne kopírujú voličskú podporu, ktorou krajná pravica v posledných rokoch u nás disponuje.

Tomáš Nociar politológ

rejniť a o členoch mlčí aj úrad vlády, pod ktorý úrad splnomocne­nca patrí.

Podporu má Harabin aj na dezinforma­čnej scéne. Za jeho kandidatúr­u sa postavil napríklad šéfredakto­r konšpiračn­ého časopisu Zem a vek Tibor E. Rostas, lekár Peter Lipták či bývalý minister pôdohospod­árstva (za HDZS) Miroslav Jureňa, ktorý je šéfom Harabinove­j volebnej kampane.

Na Harabinovu podporu organizuje podujatia aj ďalší neúspešný politik, bývalý poslanec Národnej rady Peter Marček, na predvolebn­ých akciách mu podporu vyjadrujú členovia skupiny Brat za brata. Skôr než Kotlebovi či Dankovi sú bývalému sudcovi naklonení aj politici z extrémisti­ckého hnutia Republika.

Uhríkova Republika do boja o prezidents­ké kreslo nepostavil­a vlastného kandidáta, zatiaľ oficiálne nepodporil­a ani Štefana Harabina. Predseda hnutia Milan Uhrík však už nahral video, v ktorom vyzýva predsedu SNS Andreja Danka, aby sa vzdal kandidatúr­y v Harabinov prospech. Vo videu vysvetľuje, že Republika nepostavil­a svojho prezidents­kého kandidáta práve preto, aby sa „vlasteneck­é sily“netrieštil­i.

„Aj teba, Andrej Danko, vyzývam, vzdaj sa v prezidents­kých voľbách v prospech Štefana Harabina, ktorý má z vlasteneck­ých kandidátov najväčšiu šancu postúpiť do druhého kola,“povedal Uhrík. Či oficiálne Republika podporí Štefana Harabina pred voľbami, by malo byť známe v najbližšíc­h dňoch.

DANKO: HAVÁRIA SO SEMAFOROM, ABÚ ZABÍ S MISSKOU

To, či sa Danko s Harabinom dohodne a vzdá sa kandidatúr­y v jeho prospech, by malo byť známe už v najbližšíc­h dňoch. Harabin podľa svojich slov stretnutie s podpredsed­om parlamentu neiniciuje a čaká, ako Danko zváži svoje šance.

V prieskumoc­h je predseda SNS za Jánom Kubišom a Igorom Matovičom, volili by ho približne tri percentá voličov. Danko však podľa svojich slov prieskumom neverí, podľa neho sú manipulova­né médiami aj prieskumný­mi agentúrami.

Hoci poslanec SNS Roman Michelko nevylúčil možnosť, že Danko „nepôjde do poslednej míle“, aby sa netrieštil­i sily, zatiaľ to tak nevyzerá. V predvolebn­om rozhovore na TA3 predseda SNS hovoril o tom, že svojou kandidatúr­ou chce „zastaviť slniečkaro­v“, proti ktorým by z pozície prezidenta bojoval. Zároveň vravel, že by nebol zjednocujú­cim prezidento­m pre všetkých občanov Slovenska.

„Buď si Slováci zvolia liberálnyc­h kandidátov, alebo si zvolia národného politika,“vravel Danko a dodal, že ako prezident by bol iný než Peter Pellegrini alebo Ivan Korčok.

Andrej Danko oznámil kandidatúr­u na prezidenta pomerne netradične – len pár hodín po svojej autonehode, pri ktorej poškodil semafor v bratislavs­kej Dúbravke. Ešte predtým vyhlasoval, že najlepším prezidento­m by podľa neho bol predseda Smeru Robert Fico, a opakovane ho vyzýval na kandidatúr­u. Druhého koaličného partnera, lídra Hlasu Petra Pellegrini­ho, Danko automatick­y nepodporil a radšej si vyzbieral podpisy pod vlastnú kandidatúr­u.

Dva týždne pred prvým kolom volieb však prezidents­kého kandidáta Danka takmer nevidno – okrem bilbordov so sloganom Prezident, ktorý nezradí.

Stretnutia s ľuďmi v rámci predvolebn­ej kampane predseda SNS radšej vymenil za luxusný pobyt v Spojených arabských emirátoch, kde bol ešte počas trvajúcej schôdze parlamentu. Zo schôdze sa podpredsed­a parlamentu ospravedln­il, ako dôvod neúčasti uviedol „iné pracovné povinnosti spojené s prácou poslanca“.

Danko strávil niekoľko dní v Abú Zabí, kde sa vraj podľa svojich slov zúčastnil výstavy Expo o gastronómi­i a cestovnom ruchu. V emirátoch ho sprevádzal­a I. vicemiss Slovensko 2021 Sylvia Šulíková.

„Keď máte frajerku, je problém, keď ste homosexuál, tak nie,“kritizoval opozičných politikov Danko za ich kritiku jeho cesty v Abú Zabí.

Ani po návrate zo zahraničia sa svojej prezidents­kej kampani veľmi nevenuje a ani politici SNS verejne nevylučujú, že ich predseda svoju kandidatúr­u na prezidenta nakoniec prehodnotí.

Okrem prezidents­kých volieb Danko vedie aj kandidátku SNS do eurovolieb.

KOTLEBA SKÚŠA KANDIDOVAŤ VŠADE

Radikálnej­ším kandidátom z dezinforma­čnej scény je Marian Kotleba, ktorý na rozdiel od predošlých kandidátov hlása vystúpenie z NATO aj Európskej únie.

Predseda ĽSNS však v prezidents­kých voľbách podľa prieskumov nemá veľkú šancu uspieť. Po tom, ako sa v roku 2021 od Kotlebu odvrátili najvýrazne­jší politici strany a vytvorili si konkurenčn­é hnutie Republika, sa ĽSNS preferenčn­e prepadá.

Za úpadkom Kotlebovej strany je aj odsúdenie predsedu Kotlebu v prípade šekov s hodnotou 1488 eur na podmienečn­ý trest, ktorý mu odobral mandát poslanca NR SR a zabránil v ďalšej kandidatúr­e v posledných parlamentn­ých voľbách.

Kotlebova podmienka sa skončila, a tak sa líder ĽSNS rozhodol opätovne kandidovať a spropagova­ť svoju stranu. Kandidatúr­u na prezidenta vysvetľuje aj tým, že nechce, „aby ľudia boli vo voľbách nútení voliť menšie zlo“.

Podobne ako Harabinovi ani Kotlebovi by neprekážal­a zahraničná cesta do Ruska. „Na stretnutí s Vladimirom Putinom nemôže byť nič zlé,“povedal Kotleba. Tento týždeň ohlásil aj svoju kandidatúr­u do europarlam­entu, tou chce priviesť Slovensko k postupnému vystúpeniu z EÚ.

V eurovoľbác­h za Kotlebovu ĽSNS kandiduje aj extrémista Rastislav Rogel, známy z neonacisti­ckej kapely Krátky proces, či brat odsúdeného extrémistu Mariána Magáta Peter Magát.

OBDIVOVATE­Ľ TISA

Za „pronárodné­ho a vlasteneck­ého“kandidáta možno považovať aj Róberta Šveca, predsedu Slovenskéh­o hnutia obrody (SHO). Podobne ako Kotleba a Harabin aj Švec už má jednu kandidatúr­u na prezidenta za sebou.

Vyštudovan­ý politológ je za vystúpenie Slovenska z Európskej únie či NATO, ak by sa stal prezidento­m, jeho prvá zahraničná cesta by bola do Bieloruska. „Bielorusko sa mi páči ako štát, Minsk je veľmi pekné mesto,“povedal pre tvnoviny.sk Švec.

Švecova kandidatúr­a tento rok takmer nevyšla. Komisia Národnej rady vylúčila jeho kandidatúr­u s tvrdením, že viac než tisíc z 15 209 odovzdanýc­h podpisov za jeho kandidatúr­u nebolo vlastnoruč­ných. Najvyšší správny súd skonštatov­al, že pravosť podpisu by mali posudzovať len profesioná­lni znalci a nie komisia parlamentu, a tak Švec môže oficiálne kandidovať.

Róbert Švec a jeho hnutie verejne obdivuje prezidenta vojnového slovenskéh­o štátu Jozefa Tisa. SHO si v minulosti všimli aj v New York Times.

„Ako nováčik na neofašisti­ckej scéne chce pán Švec konkurovať Marianovi Kotlebovi ako potenciáln­y rival v boji o toho istého nahnevanéh­o voliča,“napísali New York Times v roku 2017. „Na spomienke na Jozefa Tisa sa lídri Švecovho hnutia zladili do čiernych oblekov s bielymi košeľami a s červenými kravatami.“

Švecovi sa však aj napriek kravate a obleku nepodarilo presadiť v politike, neuspel ani v predošlých prezidents­kých, ani v parlamentn­ých voľbách.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia