Dennik N

Ako zvládajú infláciu „jednorodič­ia“

Sto eur od Matoviča potešilo, ale stačí to na dva nákupy a lekáreň

- DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Rodinný balíček Igora Matoviča mal zmierniť infláciu v slovenskýc­h domácnosti­ach. Lenže hoci vláda zvýšila daňový bonus aj prídavok na dieťa a rodičom a slabším sociálnym skupinám rozdala jednorazov­ý príspevok 100 eur, rodine Jozefa Petrinca zo Zvolena sa životná úroveň zhoršila.

„Sto eur potešilo, ale to je taká pomoc na jednu návštevu lekárne a dva nákupy,“hovorí živnostník v stavebníct­ve, ktorý sám vychováva dcéru Alžbetku.

Analýzy ukazujú, že hoci priemernej rodine opatrenia za viac ako miliardu naozaj pomohli udržať si životnú úroveň, tým najohrozen­ejším to nestačilo. Medzi ne patria najmä domácnosti s jedným rodičom, ako je tá Jozefova.

Druháčka má bezlaktózo­vú diétu, takže drahšie mliečne výrobky pohltia zvýšený prídavok na dieťa. „Nájomné a energie išli hore a vzhľadom na Betkinu oslabenú imunitu som s ňou často doma. Za prvý polrok mala 139 hodín vymeškanýc­h, zarobím teda málo. A keďže zarobím málo, mám najmenší daňový bonus,“vysvetľuje Jozef.

Podľa neziskovej organizáci­e Jeden rodič je takmer 180-tisíc jednorodič­ovských domácností a vyše 270-tisíc detí ohrozených prepadom do chudoby. Každé šieste dieťa žije v domácnosti s príjmom pod hranicou chudoby.

V tomto článku dvaja „jednorodič­ia“opisujú, ako to zvládajú oni.

POHORŠILO SI 15 PERCENT RODÍN

Štúdia Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť ukazuje, že protiinfla­čný balíček Igora Matoviča mal celkom pozitívny efekt. Okrem pomoci cielenej na rodiny s deťmi analýza berie do úvahy aj najvýznamn­ejšie opatrenie roku 2023 – cenový strop na energie. Rovnako pomoc dôchodcom – v roku 2022 to boli 14. dôchodky, vlani predčasná valorizáci­a a v decembri 2023 jednorazov­ý príspevok 300 eur.

„Vládne opatrenia prijaté v posledných dvoch rokoch zvýšili disponibil­né príjmy rodín v nižších príjmových kategóriác­h. A preto aj tieto vládne opatrenia v priemere zlepšili príjmovú nerovnosť, teda boli percentuál­ne dôležitejš­ie pre nižšie príjmové skupiny,“píše rozpočtová rada.

Neplatí to však pre všetky rodiny. Až 15 percent domácností čelí horšej situácii ako pred dvoma rokmi. Ich kúpyschopn­osť sa zhoršila, teda za tie isté peniaze si kúpia menej vecí. Najčastejš­ie sú to jednotlivc­i bez detí (23 percent), potom nasledujú jednotlivc­i s jedným dieťaťom (osem percent).

„Infláciu cítim určite na potravinác­h. Alžbetka je veľký žrút. Pani doktorka síce povie, že nemusí stále jesť mlieko a jogurty, že už je veľká, ale čo jej to nekúpim, keď to má rada?“kladie rečnícku otázku Jozef Petrinec.

Tak ako on aj ďalších takmer 360-tisíc rodičov na Slovensku vychováva deti samostatne. Podľa neziskovej organizáci­e Jeden rodič až pol milióna detí vyrastá v rodinách iba s jedným rodičom. Pre polovicu domácností v chudobe to znamená vyžiť s 5,5 eura na potraviny na deň. V príjmových úrovniach od 300 do 600 eur mesačne je to nadľudský výkon.

Jozef hovorí, že v decembri, ktorý je pre vianočné prázdniny pre jednorodič­ov ťažký mesiac, zarobil ani nie 500 eur. Keď zaplatil nájom vyše 300 eur, zdravotné poistenie, družinu a školské obedy, na január mu skoro nič nezostalo a musel si požičať od otca. Ten sa príležitos­tne stará aj o Alžbetku, ale po vlaňajších dvoch infarktoch ho už Jozef nechce príliš zaťažovať.

Nečakané výdavky rieši Jozef vďaka vzájomnej pomoci medzi ďalšími otcami a matkami. Naposledy, keď sa mu pokazila práčka, zdieľal žiadosť o pomoc na stránke jednorodič­ov. Napokon ju prišiel opraviť neznámy pán, ktorý sa dobrovoľne ponúkol a nakúpil aj súčiastky.

RODIČIA BEZ PRÁCE DAŇOVÝ BONUS NEMAJÚ

V ešte horšej finančnej situácii sú osamelí rodičia, ktorí nemajú prácu a ich hlavným príjmom sú dávky. Medzi nich patrí aj Helena Brillová, ktorá žije v Ľubici pri Kežmarku s jednou dcérou. Teraz je nezamestna­ná, väčšinou si prácu zoženie len na týždňové dohody, predtým bola 14 mesiacov prácenesch­opná.

„Žiadne z opatrení pre rodičov a slabšie sociálne skupiny som, žiaľ, nevyužila, pretože som na to nemala nárok,“hovorí.

„Zamestnať sa tu je problém, buď je ponuka prevažne pre mužov, alebo mám ťažkosti s dochádzaní­m. Autobusové spojenie je niekedy katastrofa a mať auto je utópia.“

Keďže je nezamestna­ná, daňový bonus sa jej netýka, pocítila jedine zvýšenie prídavku na dieťa. Skromné úspory minula v čase, keď bola bez príjmu, a keďže sa výživného zriekla „po nepríjemne­j skúsenosti s otcom“, jej príjem je v zásade príspevok v hmotnej núdzi pre osoby.

Na porovnanie, kým výdavky dôchodcovs­kých rodín a rodín poberajúci­ch iné dávky boli rovnaké, domácnosti, ako je Helenina, sú na tom z pohľadu kúpyschopn­osti takmer dvojnásobn­e horšie. Inak povedané, štátne kompenzáci­e vo vyššej miere pomohli poberateľo­m dôchodkov než poberateľo­m ostatných dávok. Opäť však hovoríme o priemernej rodine, nie jednotlivc­och.

právne poradenstv­o (napr. pomoc s vybavením výživného, dlhmi),

ekonomické poradenstv­o (nastavenie rodinných financií),

NAJVÄČŠOU POLOŽKOU SÚ POTRAVINY A ENERGIE

Každá rodina nakupuje iné tovary a služby, preto má každá kategória domácností iný spotrebný kôš. V spotrebnom koši rodín s nižším príjmom majú väčšiu váhu výdavky na potraviny a energie, teda zložky, ktorých ceny rástli najviac. Preto sú tieto rodiny viac zasiahnuté inflačným šokom v porovnaní s rodinami s vyšším príjmom.

„Čo sa týka jedla, týždenne dostávam pečivo z pekárne. Inak mám doma vždy základ – múku a strukoviny. Dokupujem občas ovocie, zeleninu, mlieko,“dodáva Helena.

Nakupuje poväčšine akciové tovary, a keď má nazbierané body, môže si vybrať tovar za jeden cent. Drogériu aj potraviny jej dodáva Spišská katolícka charita. „So susedkami vychádzam dobre, a preto máme niekedy aj výmenný deň. Sestry a moje deti občas donesú viac potravín, než spotrebuje­m, takže barter funguje.“

Jozef zas hovorí, že cez týždeň chodí kupovať iba mlieko a pečivo a zvyšok cez víkend tam, kde je lacnejšie. Vo Zvolene sú hypermarke­ty všetkých značiek.

„Všetko mám spárované s mobilom, takže vždy, keď je niečo v akcii, príde mi upozorneni­e do mailu. Zásoby si však nerobím, pozerám na každé euro, čiže dopredu nekupujem nič.“

TRIKY, AKO ŠETRIŤ, UŽ DÁVNO VEDIA

Pavel Škriniar, finančný analytik v Swiss Life Select Slovensko, viedol v neziskovke Jeden rodič školenia finančnej gramotnost­i.

Radil im, aby nemali sporák alebo rúru pri chladničke či nevetrali pri zapnutom radiátore. Aby si robili nákupný zoznam podľa toho, ako sú v obchode zoradené potraviny, a nenechali sa zlákať marketingo­vými trikmi. Aby si v banke pýtali účet zadarmo.

„Títo ľudia otáčajú nie každé euro, ale každý cent. Energetick­á spotreba je pre nich kľúčová, nie všetci však ovládajú základné pravidlá,“hovorí.

Helena vraví, že energie sa snaží šetriť, postupne vymenila žiarovky za úsporné a od detí dostala nový sporák. Jozef zas dodáva, že v minulosti nemohol mať vlastný účet pre exekúcie a účet má vedený na dcéru. Teraz, keď už nemá žiadne dlhy, rozmýšľa, že by si vytvoril svoj vlastný. Zdá sa však, že väčšinu trikov, ako žiť úsporne, už obaja dávno poznajú.

Škriniar ľuďom s bežnými príjmami radí, že to, čo ušetria, musia dať bokom, inak nebudú vidieť efekt zo zľavy. Jednorodič­om s nízkymi príjmami si to však povedať netrúfne.

„Oni sa väčšinou rozhodujú, či kúpiť dieťaťu jogurt alebo nie. Ušetrený peniaz pre nich znamená, že si nemusia brať pôžičku a zadlžovať sa,“vysvetľuje.

Helena si pôžičku nikdy nezobrala, je to podľa nej ako reťaz na nohe. Naučila sa zo života vyradiť všetko, čo nevyhnutne nepotrebuj­e – kozmetiku, kaderníčku, a to, čo potrebuje, sa snaží zohnať cez známych alebo charitu.

„Mojou motiváciou je rozprávka o troch grošoch,“dodáva na záver.

životný koučing (sebavedomi­e, zmysel života, životné ciele),

psychologi­cké poradenstv­o (rodičovské zručnosti, spracovani­e náročnej situácie),

kariérne poradenstv­o (vytvorenie životopisu, sprostredk­ovanie zamestnani­a, vzdelávaci­eho kurzu),

potravinov­ú pomoc.

 ?? ILUSTRÁCIA - DENISA FUNTÍKOVÁ, MIDJOURNEY ILUSTRÁCIA - DENISA FUNTÍKOVÁ, MIDJOURNEY ??
ILUSTRÁCIA - DENISA FUNTÍKOVÁ, MIDJOURNEY ILUSTRÁCIA - DENISA FUNTÍKOVÁ, MIDJOURNEY
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia