Dennik N

Upravená fotka Kate vyvolala pochybnost­i

- DENISA BALLOVÁ

Malo to byť potvrdenie, že s britskou princeznou Catherine je všetko v poriadku. Namiesto toho je to fiasko.

„Mala to byť snímka, ktorá upokojí zvedavú verejnosť a utlmí klebety v online priestore o stave princeznej z Walesu. Nedopadlo to celkom tak,“napísala britská kráľovská komentátor­ka Daniela Relph. „Namiesto toho sa skúma každý detail fotografie.“

Počas Dňa matiek, ktorý v Británii pripadá na 10. marca, zverejnil Kensington­ský palác fotografiu princeznej Catherine. Sedí na nej na stoličke a objíma svoje tri deti.

„Ďakujem za vaše milé priania a neustálu podporu počas posledných dvoch mesiacov,“uvádza príspevok, pod ktorým je podpísaná princezná z Walesu. Tá začiatkom roka absolvoval­a operáciu brucha a zotavuje sa v súkromí. Palác uviedol, že sa k oficiálnym povinnosti­am vráti po Veľkej noci, čiže v apríli.

Zverejneni­e prvej oficiálnej fotografie princeznej po zákroku malo upokojiť britskú verejnosť, ktorá sa začala pýtať na jej stav aj dôvody, prečo sa na akcii kráľovskej rodiny zúčastnila naposledy 25. decembra.

Snímku princeznej so synmi Georgeom a Louisom a s dcérou Charlotte publikovan­ú v nedeľu ráno na sociálnych sieťach Instagram a X tradične prebrali všetky svetové médiá. O pár hodín neskôr ju však svetové agentúry vrátane AP, Reuters a AFP začali sťahovať s odôvodnení­m, že fotka je výrazne upravená.

ZVLÁŠTNY TVAR SUKNE, NEROVNÉ ČASTI OKNA

„Pri bližšom skúmaní sa zdá, že zdroj so snímkou manipulova­l,“napísala agentúra AP, ktorá fotografiu stiahla zo svojej databázy. Americká agentúra poukázala na úpravy napríklad na pravej ruke najmladšie­ho princa Louisa.

Nezrovnalo­sti sa ukazujú aj pri princeznej Charlotte pre pozíciu jej ľavej ruky vzhľadom na rukáv jej svetra alebo pre tvar jej sukne. Obe ruky princeznej Catherine sú rozmazané, na jej čiernej bunde chýba časť zipsu. V poriadku nie je ani pozadie snímky vrátane nezarovnan­ých častí okna a podlahy.

Úpravy snímky priznal aj Kensington­ský palác, kde sídli princezná Catherine s deťmi a manželom princom Williamom, ktorý je údajne autorom snímky.

„Je mnoho amatérskyc­h fotografov a aj ja občas experiment­ujem s úpravami,“napísala princezná Catherine na sieti X. „Chcela by som sa ospravedln­iť za zmätky, ktoré spôsobila rodinná fotografia, ktorú sme včera zverejnili.“

Za zmeny na fotografii prevzala zodpovedno­sť princezná.

Je mnoho amatérskyc­h fotografov a aj ja občas experiment­ujem s úpravami. Princezná Catherine

Do fotky podľa jej vyjadrenia nezasiahol ani nikto z tímu kráľovskéh­o páru. Ako píše česká expertka na kráľovskú rodinu Irena Cápová, Kensington­ský palác uviedol, že pôvodnú neupravenú fotografiu Catherine s deťmi znova nevydá. Podľa zdrojov z kráľovskej rodiny mala byť snímka zverejnená iba ako „amatérska rodinná fotografia“.

Novinárka z britského bulvárneho denníka Daily Mirror Ruby Naldrett však na sieti X napísala, že snímka princeznej Catherine s deťmi je kompilát a že pri nej bola použitá tvár Kate z titulnej strany britského vydania Vogue z roku 2016. To však vyvrátil napríklad novinár investigat­ívneho servera Bellingcat Eliot Higgins.

„Je tam toľko drobných rozdielov, ako je odraz svetla v jej zreničkách, svetlo a tieň na jej tvári, zuby, vrásky atď., že je to jasne fotografia tej istej ženy z približne rovnakého uhla, ale nie presne tá istá fotka,“napísal na sieti X.

Medzitým bola teória o úprave snímky prostrední­ctvom fotky časopisu Vogue spred ôsmich rokov široko zdieľaná na sociálnych sieťach. Len na sieti X mal tweet britskej novinárky viac ako 35 miliónov zobrazení.

LEN DVE FOTOGRAFIE

Princezná Catherine sa na verejnosti objavila pár hodín po tom, ako sa ospravedln­ila za úpravy na rodinnej fotografii. Fotografi ju zachytili v pondelok, ako sa viezla v aute s princom Williamom, ktorý z Windsoru smeroval na bohoslužbu k Dňu Commonweal­thu. Princezná Catherine sa na nej nezúčastni­la.

Išlo len o druhú snímku po operácii brucha, ktorú absolvoval­a v januári. Dôvod zákroku kráľovská rodina neuviedla, no Kensington­ský palác informoval, že nešlo o rakovinu.

V posledných týždňoch sa na sociálnych sieťach šírili špekulácie o zdravotnom stave princeznej, ktorá sa nezúčastňo­vala na žiadnych akciách kráľovskej rodiny. Jej úrad začiatkom mesiaca zverejnil vyhlásenie, v ktorom zopakoval, že bude poskytovať iba „významné aktuálne informácie“o jej zotavovaní.

Začiatkom marca sa novinárom podarilo princeznú Catherine vyfotograf­ovať v aute s jej mamou Carole.

Snímky vytvorené paparazzam­i však britské spravodajs­ké organizáci­e nepoužívaj­ú pre obavy z narušenia súkromia. Aj preto bola fotka zverejnená počas Dňa matiek považovaná za zachytenie súkromného momentu rodiny nasledovní­ka britského trónu a potvrdenie, že princezná sa po operácii zotavuje.

Fotografiu následne použili viaceré britské celoštátne denníky a spravodajs­ké weby vrátane BBC News. Prečo fotografiu, ktorú mali vidieť milióny ľudí po celom svete, nevytvoril profesioná­lny fotograf?

„Princezná z Walesu je teraz izolovanej­šia, pretože sa zotavuje a chodí za ňou len obmedzený počet ľudí. Preto sa kráľovská rodina rozhodla zverejniť ako keby fotografiu z vlastného albumu,“vysvetľuje pre Denník N slovenský kráľovský komentátor Jakub Abrahám s tým, že princezná Catherine je vášnivá fotografka, ktorá roky rada fotí svoje deti, seba aj celú rodinu.

Abrahám dopĺňa, že Kensington­ský palác má rôznych profesioná­lnych fotografov, ale snímka z domu pri príležitos­ti Dňa matiek mala byť osobnejšia. „Princezná zverejňuje takúto rodinnú fotografiu každý rok, takže táto snímka nebola výnimkou. Každý rok má podobný charakter, to znamená, že ju väčšinou neurobil profesioná­lny fotograf, ale priamo princezná Catherine alebo niekto z rodiny.“

Snímka pred zverejnení­m prešla tímom sociálnych médií Kensington­ského paláca, ktorý spravuje online účty princa a princeznej z Walesu.

Odborníci na kráľovskú rodinu sa zhodujú, že na pôvodnej fotografii boli vykonané úpravy, to však neznamená, že by snímka bola falošná alebo že sa princezná z Walesu necíti dobre. Ak by to bolo inak, išlo by o veľmi riskantnú stratégiu Kensington­ského paláca.

 ?? FOTO - X/THE PRINCE AND PRINCESS OF WALES ?? Princezná Catherine s deťmi.
FOTO - X/THE PRINCE AND PRINCESS OF WALES Princezná Catherine s deťmi.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia