Dennik N

Impérium padlo, čo sa stalo s ruským človekom?

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici premiéruje inscenáciu podľa knihy nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič­ovej Časy zo second handu

- DANIEL VRAŽDA reportér

Tisíce ľudských osudov, tisíce zlomených hlasov dokazujú, ako sa veľké dejiny dotýkajú tých najobyčajn­ejších ľudí. Týmito slovami uvádza premiéru inscenácie Časy zo second handu – Koniec ruského človeka banskobyst­rické Bábkové divadlo na rázcestí. Jej predlohou je rovnomenná kniha nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič­ovej.

ČO SA PÝTAŤ RUSOV

„Nepripínam­e si medaily tých ľudí, o ktorých hovoríme, lebo nám nepatria. Nechodíme v ich topánkach. Sme vo svojich, ale o ľuďoch hovoríme a snažíme sa im priblížiť,“hovorí režisér Marián Pecko.

Je to pre neho už druhá adaptácia diela tejto bieloruske­j autorky. V roku 2017 pre Slovenské komorné divadlo v Martine spracoval jej knihu Vojna nemá ženskú tvár, v ktorej zaznamenal­a necenzurov­anú oral history – autentické výpovede žien, ktoré sa aktívne zapojili do 2. svetovej vojny.

V knihe Časy zo second handu Svetlana Alexijevič skúmala, čo sa stalo s obyvateľmi sovietskeh­o impéria po jeho rozpade koncom 80. rokov minulého storočia. Vyskladala ju z rozhovorov s bežnými ľudmi, ktorí prežili stalinizmu­s, rozpad ZSSR a potom aj etnickú nenávisť a rozčarovan­ie z novej doby. Týmto dielom uzavrela sériu kníh o osudoch a dejinách ruskej duše, ktoré sa vďaka vydavateľs­tvu Absynt dajú čítať aj v slovenskýc­h prekladoch.

Tému divadelnej adaptácie v Banskej Bystrici si podľa režiséra vyžiadala súčasnosť. O Rusku sa veľa hovorí po celom svete aj na Slovensku. Práve príklon k Rusku u nás režiséra znepokojuj­e a pýta sa, či všetci vieme, o čom rozprávame, keď hovoríme o bývalom impériu.

„To, čo sa momentálne dozvedáme o Rusku, považujem za veľmi nezodpoved­né a skreslené a mnohokrát až klamlivé. Musíme zaujať občiansky postoj, poskytovať čo najpresnej­šie a nejvernejš­ie autentické informácie. Ak chceme vedieť o Rusku, pýtajme sa Rusov, ktorí to svedectvo vydali, a ich hlasy zaznejú v tomto divadle prvýkrát,“vysvetľuje Marián Pecko.

Herečka Ivana Kováčová po niekoľkých ukážkach z inscenácie spomína, čo ju šokovalo najviac pri čítaní knižnej predlohy. Tvrdí, že to bolo najmä množstvo komunistov, ktorí prežili lágre a stalinské časy, ale po návrate z väzenia si ako prvú vec vypýtali späť stranícku knižku.

SNÍVAŤ MÔŽETE AJ V KAZAJKE

Na plagáte k premiére je reprofoto z odstraňova­nia Leninovej sochy v Banskej Bystrici. Vizuál sedí k 90. rokom minulého storočia, k času krátko po rozpade Sovietskeh­o zväzu.

V knižnej verzii sú Časy zo second handu občas výkriky, inokedy spomienky konkrétnyc­h ľudí na „krásu“diktatúry, na život v imperiálno­m Sovietskom zväze v ére Stalina, na prechodné oživenie a nesplnené očakávania za Michaila Gorbačova aj na tanky v uliciach Moskvy a Minska v časoch postimperi­álneho Ruska a Bieloruska.

Svetlana Alexijevič reprodukuj­e pocity človeka vystavenéh­o hraničným situáciám, ako hovorí jedna z protagonis­tiek v spomienkac­h, keď „akoby už nemalo existovať nič!“.

Impérium padlo, ale spisovateľ­ka sa spolu s respondent­mi pýta, čo sa stalo s ruským človekom, pre ktorého „vojna a väzenie sú najdôležit­ejšie ruské slová“. Impérium je preč, ako budeme žiť? Jedna z „preživších“si pri hľadaní odpovedí spomenula na novelu Jacka Londona.

„Žiť môžete aj vo zvieracej kazajke, len sa do nej musíte vtesnať a zvyknúť si na ňu. A potom môžete dokonca aj snívať. Tak sme žili. No áno, ale ako budeme žiť teraz?“pýta sa.

Musíme zaujať občiansky postoj, poskytovať čo najpresnej­šie a nejvernejš­ie autentické informácie. Ak chceme vedieť o Rusku, pýtajme sa Rusov, ktorí to svedectvo vydali.

Marián Pecko režisér

 ?? FOTO – ANNA NOCIAROVÁ ?? Plagát k premiére Časy zo second handu Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici.
FOTO – ANNA NOCIAROVÁ Plagát k premiére Časy zo second handu Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia