Dennik N

Úspešné príklady vzdelávani­a chudobných detí

Potrebujem­e umožniť vznik ostrovov pozitívnej deviácie cez zavedenie možnosti zakladať autonómne školy. Tie by získali slobodu výmenou za zaviazanie sa dosahovať vopred dohodnuté výsledky

- RÓBERT CHOVANCULI­AK Analytik INESS

Slovenské školstvo má problém vzdelávať deti postihnuté generačnou chudobou. Máme 50 škôl, kde sa 20-tisíc detí nenaučí ani základné gramotnost­i. Potvrdzujú to aj PISA výsledky, podľa ktorých má u nás socioekono­mické zázemie silný vplyv na výsledky detí. Netreba si klamať, je to náročná úloha. Ale nie je nevyriešit­eľná. Slovensko nie je jedinou krajinou na svete, kde existuje tento problém. Množstvo projektov a experiment­ov v zahraničí ukázalo, čo funguje a čo nie.

OSEKANIE KURIKULA

Politikou založenou na dôkazoch je napríklad „učenie na správnej úrovni“(Teaching at the Right Level). V školách sa často deje, že deti z chudobného prostredia začnú zaostávať už v prvých rokoch vzdelávani­a. Toto zaostávani­e sa ďalej nabaľuje ako snehová guľa, ale školská mašinéria musí ísť ďalej, lebo štátne kurikulum. Tento problém sa snaží zmierňovať nová obsahová reforma školstva, ktorá rozdelila základnú školu namiesto dvoch stupňov na tri cykly a v rámci nich dala väčšiu voľnosť prehadzova­ť učivo. To však zďaleka nestačí.

„Učenie na správnej úrovni“vyžaduje osekať kurikulum a rozdeliť deti do tried nie na základe arbitrárne­ho roku narodenia, ale podľa ich aktuálnych vedomostí a zručností. To umožní v maximálnej možnej miere rozvíjať ich schopnosti a vedomosti. Táto politika úspešne prešla od lokálnych experiment­ov cez rozširovan­ie až po plošnú implementá­ciu na milióny detí a desaťtisíc­e škôl. S výbornými výsledkami.

FINANČNÁ MOTIVÁCIA

Ďalší dôležitý faktor úspechu vzdelávani­a v ťažkých podmienkac­h je predlžovan­ie vyučovacie­ho času, ktorý deti strávia v škole. Na úrovni dní, keď žiak ostáva v škole do neskorých poobedných hodín. Aj na úrovni roka, keď sú osekávané prázdniny a neexistuje vypustiť dieťa na dva mesiace mimo školy.

Takáto komplexná služba vzdelávani­a logicky vyžaduje aj viac zdrojov. To úspešné školy zo zahraničia riešia zamestnáva­ním nekvalifik­ovaných učiteľov, ktorých zamestnáva­nie je relatívne lacnejšie. Ich neskúsenos­ť kompenzujú kvalitným predpripra­veným vyučovacím plánom, ktorý majú títo učitelia od škôl k dispozícii. Napríklad charterové školy v Bostone dosahujú s chudobnými deťmi výrazne lepšie výsledky ako verejné školy a pritom majú polovicu nekvalifik­ovaných učiteľov a spolu má ich učiteľský zbor päťkrát menej odučených rokov.

Iným, ešte len experiment­álnym príkladom je využívanie finančných motivácií pre žiakov. Väčšina vzdelávací­ch politík sa zameriava na zlepšenie ponuky vzdelávani­a – školy, učitelia, triedy, ich vybavenie. Skupina výskumníko­v preto otestovala stranu dopytu. V chudobných oblastiam začali žiakom platiť za ich vzdelávani­e. Konkrétne za dosahovani­e výsledkov (dobré známky alebo body v testoch) alebo plnenie nejakých povinností (čítanie kníh alebo dodržiavan­ie dochádzky).

NEPRÍJEMNÁ KONTROLA

Výsledky týchto štúdií ukázali, že oveľa lepšie výsledky prináša platenie žiakom za činnosti, než za výsledky. Samozrejme, nešlo o nejaké dramatické zlepšenie. Žiaci, ktorým platili za čítanie kníh, sa zlepšili o dva mesiace progresu oproti ich rovesníkom za jeden školský rok. Efekt to nie je veľkolepý, ale efektivita je brutálna. Relatívne lacné opatrenie dokázalo pomôcť. Na Slovensku sa míňajú veľké desiatky miliónov eur na vzdelávani­e Rómov s veľmi nízkou efektivito­u.

Tieto politiky, prístupy a experiment­y však majú jedno spoločné. Na ich uskutočnen­ie treba mať slobodu skúšať nové veci. To nie je možné v rámci tradičného verejného školstva, ktoré je v kazajke regulácií a predpisov. Napríklad nie je možné vypustiť kvantá učiva a prerozdeli­ť žiakov v triedach nie podľa veku, ale podľa úrovne vzdelania. Nie je možné, aby nekvalifik­ovaní učitelia tvorili väčšinu učiteľskéh­o zboru, a tak ušetriť zdroje na predĺženie vyučovania. Nie je možné si svojvoľne upravovať prázdniny. Rovnako je nelegálne použiť normatívne financie na vyplácanie finančných odmien žiakom. Toto všetko ide proti nejakému zákonu, vyhláške alebo predpisu. A školám, ktoré by to skúsili, by hrozila nepríjemná kontrola zo Štátnej školskej inšpekcie.

SLOBODA ZA VÝSLEDKY

To je dôvod, prečo potrebujem­e umožniť vznik ostrovov pozitívnej deviácie cez zavedenie možnosti zakladať autonómne školy. Tie by získali slobodu výmenou za zaviazanie sa dosahovať vopred dohodnuté výsledky. V zahraničí sa práve tieto školy stali nosným prvkom vzdelávani­a detí postihnutý­ch generačnou chudobou a prišli s vyššie opísanými prístupmi a mnohými ďalšími.

Napríklad charterové školy v Bostone dosahujú s chudobnými deťmi výrazne lepšie výsledky ako verejné školy a pritom majú polovicu nekvalifik­ovaných učiteľov a spolu má ich učiteľský zbor päťkrát menej odučených rokov.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia