Dennik N

Už je čas na štrajk?

Premýšľam, kedy dozrie čas na to, aby sme demokraciu bránili aj inak

- DENNÍK MONIKY KOMPANÍKOV­EJ

Tridsiaty druhý článok Ústavy hovorí, že „občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňova­l demokratic­ký poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedk­ov sú znemožnené“.

Ústavný právnik by zrejme vedel fundovane odpovedať, čo presne sa rozumie pod pojmom odstraňova­nie demokratic­kého poriadku. Môj sedliacky rozum mi už dlhšie navráva, že účelové kľučkovani­e medzi zákonom určenými postupmi, neodôvodne­né využívanie skráteného legislatív­neho konania, obchádzani­e Ústavného súdu a prezidentk­y, bezdôvodné odvolávani­e odborníkov a ich nahrádzani­e nekvalifik­ovanými straníckym­i nominantmi, rušenie inštitúcií a dotačných schém, prijímanie zákonov bez odbornej diskusie, pokusy o ovládnutie verejnoprá­vnych médií, zasahovani­e do práce kultúrnych inštitúcií, snahy o zastavenie trestných stíhaní, premlčanie trestných činov, rušenie protikorup­čných opatrení, podpora autoritárs­kych režimov a dezinforma­čnej scény – to všetko sú postupy a kroky, ktoré demokratic­ký poriadok odstraňujú. Nehovoriac o devalvácii množstva ďalších hodnôt, ktoré sa ťažko zachytávaj­ú v právnickom jazyku.

Ak za tri mesiace stihli zničiť tak veľa, o rok nebudeme mať len úplne vydrancova­né lesy a zdravotníc­tvo, školstvo, sociálne služby a súdnictvo v kolapse, ale aj stopnuté peniaze z plánu obnovy, a keď sa súdruhovia posnažia, tak aj referendum o vystúpení z NATO alebo z EÚ (nepreháňam, veď si len spomeňme na brexit). A sledujúc ministra Blanára, potriasajú­ceho si ruku s ministrom zahraničný­ch vecí obludného autokratic­kého režimu, ktorý vyvražďuje civilistov v susednej krajine, sa obávam, že o pár rokov už môže ísť aj o život (na Ukrajine sa nepredstav­iteľné stalo zo dňa na deň skutočnosť­ou). Časť populácie, ktorá ešte úplne neprepadla dezinformá­ciám a je schopná rozlíšiť demokraciu od autokracie – so všetkým, čo tieto dve zriadenia prinášajú –, si toto všetko uvedomuje. Obávam sa však, že vyčkávame podobne ako tá známa žaba, ktorej nenápadne podkurujú pod hrncom a ktorá len občas opatrne vystrčí hlavu a pískne.

Premýšľam, kedy dozrie čas na to, aby sme demokraciu bránili aj inak ako ponosovaní­m sa na sociálnych sieťach, podpisovan­ím petícií a organizova­ním protestov, ktoré evidentne vládnu moc nezaujímaj­ú a nijako ich neohrozuje. Čo však robiť? Stavať barikády? Štrajkovať? Kto? Najviac angažovaní a nahnevaní sú ľudia z kultúrnej obce, no všimne si niekto, ak sa neotvorí SNG alebo SND? RTVS, ktorej hrozí zoštátneni­e? Zamestnanc­i a zamestnank­yne nemocníc, škôl a univerzít, ktorí desiatky rokov čakajú, že si ich nejaká vláda všimne? Zamestnanc­i železníc? Súkromná sféra? Ľudia v sociálnych službách? Netuším, žijem v kultúrnej aj sociálnej bubline.

Posledný generálny štrajk, do ktorého sa Slováci odvážili vstúpiť, sa konal 27. novembra 1989 a podporil zrútenie totalitnéh­o režimu. Ľudia sa vtedy varili v totalite dlhých štyridsať rokov a podkúrené mali teda výdatne. Napriek tomu podľa ÚPN „vstúpilo v ČSSR pod heslom ‚Koniec vlády jednej strany‘ do dvojhodino­vého generálneh­o štrajku 75 % tovární, úradov, škôl a obchodov. Podniky s nepretržit­ou prevádzkou sa k štrajku pripojili manifestač­ne. Vďaka tomu boli národohosp­odárske škody, ktorými vládna moc strašila občanov, minimálne.“

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia