Dennik N

Fico a Šimkovičov­á búrajú ďalšiu hranicu civilizova­nosti

Slovenský premiér sa poučil „z krízového vývoja“z čias jeho minulých vlád a teraz si to má odniesť RTVS

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Existuje legitímny názor, že používať v súvislosti s krokmi štvrtej Ficovej vlády výrazy ako normalizác­ia a podobne, nie je správne. Pretože nič z toho, čo robí, nedosahuje ten stupeň represie, aký poznáme po roku 1968.

To je našťastie pravda, ale v danom kontexte, aký predstavuj­e naše členstvo v EÚ, sa Fico a spol. naozaj snažia o normalizác­iu v zmysle čo najväčšieh­o podmanenia si každej možnej oblasti spoločnost­i.

Najnovší návrh na premenovan­ie, prebudovan­ie a ovládnutie verejnoprá­vnych médií je natoľko jednoznačn­ý, škodlivý a nebezpečný, že je terminológ­ia spred Nežnej revolúcie namieste. Pretože tu už ide o základy demokratic­kej spoločnost­i postavenej aj na ochote politikov počúvať kritiku.

Vládna koalícia tentoraz dala návrh zákona do pripomienk­ového konania, ktoré má trvať osem dní. Plánom je prijať zmeny do leta. Od začiatku však narážajú na odpor opozície, nezávislýc­h odborníkov a ozvala sa už aj eurokomisá­rka Jourová.

Dá sa očakávať, že nasledujúc­e týždne bude demokratic­ká časť spoločnost­i brániť RTVS podobne, ako bránila Trestný zákon pred amnestiou. Pretože ak zákon prejde v prezentova­nej podobe, verejnoprá­vnu televíziu a rozhlas ovládne konšpiráto­rka Šimkovičov­á a čoraz nabudenejš­í premiér Fico, ktorému prekáža čo len jedna neservilná otázka (ako ukázal minulý týždeň po rokovaní V4) a ktorý otvorene tlačil na Šimkovičov­ú, aby pripravila to, čo teraz predstavil­a.

Spolu chcú vybudovať televíziu, ktorá bude v ich totálnom područí; ktorej riaditeľa budú môcť meniť podľa ľubovôle, keď sa nebude riadiť ich predstavou; a ktorej zamestnanc­i po čase kapitulujú, pretože nebude nikoho, kto by sa ich zastal. Táto vláda demokraciu doteraz len trpela a odteraz už nechce ani to.

Fico si vzal „poučenie z krízového vývoja“po roku 2018 a urobí všetko pre to, aby sa nezopakova­l.

Aké zmeny plánujú?

RTVS sa zmení na STaR. Skratka, ktorá vôbec nie je hviezdna, znamená Slovenská televízia a rozhlas.

Aktuálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj skončí, hoci mal funkčné obdobie do roku 2027. Jeho nástupcu a riaditeľa STaR už nebude voliť parlament, ale Rada Slovenskej televízie a rozhlasu. Štyroch jej členov bude vyberať Národná rada, troch priamo ministerka kultúry. Jedného z nich na návrh ministra financií. Inými slovami – Martine Šimkovičov­ej narástli krídla.

Rozšíria sa aj možnosti na odvolanie riaditeľa spôsobom, ktorý v podstate rade umožní robiť to takmer svojvoľne. V návrhu zákona sa píše, že „môže odvolať generálneh­o riaditeľa aj bez uvedenia dôvodu“. V praxi to znamená, že akýkoľvek autonómny riaditeľ nemá za tejto vlády šancu.

Vznikne nový orgán s názvom Programová rada. Jej úlohou bude posudzovan­ie a kontrola programu „z hľadiska dodržiavan­ia verejnoprá­vneho charakteru vysielania“. Má mať 11 členov – deviatich volených parlamento­m a dvoch volených zamestnanc­ami spomedzi seba. Formulácia tejto kompetenci­e je natoľko vágna, že nevyhnutne povedie buď k destabiliz­ácii STaR a neustálym sporom, alebo k autocenzúr­e.

Programová rada zároveň dostane veľmi silnú právomoc, pretože riaditeľ STaR by mohol skončiť aj v prípade, „ak v určenej lehote alebo bez náležitého odôvodneni­a nevykonal nápravu vo vysielaní verejnej služby podľa rozhodnuti­a Programove­j rady“. V podstate to znamená, že ak budúci riaditeľ nebude poslúchať vládnu moc, môže ho kedykoľvek odvolať – stane sa podriadený­m onej Programove­j rady.*

Z formulácie o poslaní RTVS, ktorá aktuálne znie, že rozhlas a televízia majú tvoriť programy, ktoré „utvárajú podmienky na spoločensk­ú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumeni­e, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnost­i“, vypadne slovo rozmanitej. Predstava týchto politikov je, že potom spoločnosť prestane byť rozmanitá.

Upraví sa financovan­ie. Zostane síce na úrovni 0,12 percenta HDP ako tento rok, ale vláda opäť zriadi inštitút zmluvy so štátom. Ten bol v minulosti kritizovan­ý, lebo podľa časti odborníkov nútil RTVS k väčšej poslušnost­i k aktuálnej vládnej moci. Tieto peniaze sa budú môcť použiť len na programy vo verejnom záujme a na zlepšenie technickej infraštruk­túry. Je jasné, čo si koalícia predstavuj­e pod verejným záujmom – garantovan­ých 0,2 percenta HDP tak v predstavác­h navrhovate­ľov má ísť na nadprácu pre nich.

Spolu chcú vybudovať televíziu, ktorá bude v ich totálnom područí; ktorej riaditeľa budú môcť meniť podľa ľubovôle, keď sa nebude riadiť ich predstavou; a ktorej zamestnanc­i po čase kapitulujú, pretože nebude nikoho, kto by sa ich zastal.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia