Dennik N

V RTVS zvažujú aj štrajk

Politici SNS sa na nervóznej tlačovej besede pokúsili vysvetliť, prečo idú zrušiť RTVS

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Zatiaľčo ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á (za SNS) na tlačovej besede hovorila o nedôveryho­dnosti vedenia RTVS a neobjektív­nom vysielaní, na chodbách ešte stále verejnoprá­vnej televízie a rozhlasu ďalej zamestnanc­i zbierali podpisy pod internú výzvu proti rušeniu RTVS.

Za necelé dva dni ju podpísalo viac než tisíc zamestnanc­ov a externých spolupraco­vníkov RTVS a podpisy ďalších stále pribúdajú.

„Ľudia sú znechutení, celá situácia ich mrzí a chcú sa za inštitúciu postaviť,“opisuje situáciu v RTVS moderátor Miroslav Frindt, ktorý je jedným z iniciátoro­v výzvy.

Zamestnanc­i RTVS takto reagujú na návrh ministerky Šimkovičov­ej, aby RTVS v súčasnej podobe právne zanikla a nahradila ju nová inštitúcia – „Slovenská televízia a rozhlas“(STaR). Návrh je teraz v medzirezor­tnom pripomienk­ovom konaní.

Novela prináša zásadné zmeny: voľbu nového riaditeľa v Programove­j rade, ktorej členov bude vyberať najmä parlament a ministerst­vo kultúry. Rada získa aj kompetenci­u požadovať od riaditeľa nápravy vo vysielaní, a ak ich nevykoná, môže ho odvolať. Vznik STaR bude automatick­y znamenať aj koniec súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja.

ZAMESTNANC­I RTVS: CHCEME CHRÁNIŤ VEREJNOPRÁ­VNOSŤ

„Nejde tu o generálneh­o riaditeľa, ale o princíp verejnoprá­vneho rozhlasu a televízie. Zákony máme dobré, zle máme nastavenú politickú kultúru. Keby sa zákon o RTVS dodržiaval tak, ako sa má, tak inštitúcia, vrátane svojich vnútorných predpisov a štandardov, môže fungovať bezproblém­ovo,“hovorí Frindt.

Vo verejnoprá­vnom rozhlase je zatiaľ bojovná nálada – ide väčšinou o dlhoročnýc­h zamestnanc­ov a ohrozenie verejnoprá­vnosti ich motivuje sa proti tomu postaviť. RTVS je veľká verejnoprá­vna inštitúcia, podľa poslednej výročnej správy má 1600 interných zamestnanc­ov a stovky externých spolupraco­vníkov, ktorí sa podieľajú na vysielaní či tvorbe programov.

Nejde len o redaktorov, dramaturgo­v či moderátoro­v, výzvu za stiahnutie Šimkovičov­ej návrhu podpisujú aj zvukári, technici, strihači či kameramani. „Nie sú to len spravodajc­i a moderátori, o ktorých hovorí SNS. Sú to aj redaktori, moderátori či zamestnanc­i Rádia Devín, Rádia FM. Máme aj podporu odborov, ide to naprieč celou inštitúcio­u,“hovorí vedúca zahranične­j redakcie v rozhlase Soňa Weissová, ktorá pri tejto zamestnane­ckej iniciatíve zastrešuje rozhlasový­ch pracovníko­v.

„Hrozí, že sa zo služby verejnosti, ktorú robíme, stane slúžka vládnej moci. Návrh ministerst­va kultúry otvorí dvere akejkoľvek moci, nielen tej súčasnej,“hovorí Weissová. Zamestnanc­i RTVS chcú podľa nej ochrániť verejnoprá­vnu inštitúciu v takej podobe, akú aktuálne má.

„Ak už sa má otvárať zákon o RTVS, tak sú ľudia nabudení urobiť všetko pre to, aby sa diskutoval­o s odborníkmi. Ak už sa má prijať nejaká zmena, tak aby bola zmysluplná, hlavne aby bola v prospech inštitúcie, nezávislos­ti a financovan­ia,“dodáva k tomu Frindt.

DANKO: RTVS JE EKONOMICKY NEUDRŽATEĽ­NÁ

Kým v telerozhla­se uvažujú nad ďalšími krokmi proti rušeniu RTVS, ministerka Šimkovičov­á spoločne s predsedom SNS Andrejom Dankom vo štvrtok na nervóznej tlačovej besede na ministerst­ve kultúry s podporou ministra životného prostredia Tomáš Tarabu obhajovala zrušenie verejnoprá­vnej RTVS. Označila to za nutnosť.

„Nezaujíma nás primárne spravodajs­tvo,“povedal zasa o zmenách v RTVS Tomáš Taraba.

Politici SNS kritizoval­i RTVS za nedostatok priestoru pre rôzne názory na vojnu či pandémiu. Namiesto vysvetleni­a, ako chce ministerst­vo kultúry verejnoprá­vny telerozhla­s zrušiť a urobiť z neho novú Slovenskú televíziu a rozhlas, sa vládni predstavit­elia SNS zamerali na spochybňov­anie generálneh­o riaditeľa Ľuboša Machaja. Toho chcú návrhom zákona zosadiť ešte pred koncom jeho funkčného obdobia.

„Nie je v poriadku, že vo verejnoprá­vnom médiu sa cenzurujú isté názory,“čítala Šimkovičov­á z papierov a spomenula, ako RTVS nepripusti­la do relácie Sobotné dialógy počas minulého volebného obdobia nepozvanéh­o podpredsed­u Smeru Ľuboša Blahu, ktorý prišiel do relácie ako neohlásená náhrada. A spomenula aj to, že pozvánku do diskusií nedostával ani Tomáš Taraba, ktorý bol väčšinu času v uplynulom volebnom období nezaradený­m poslancom.

Podľa Šimkovičov­ej sa mainstream­ové médiá nemôžu čudovať, že publikum hľadá informácie v alternatív­nych médiách.

Potom ešte náhlivo prečítala, že návrh na zrušenie RTVS a jej nahradenie novou štátnou firmou je podľa nej v súlade s ústavou aj inými právnymi predpismi či medzinárod­nými zmluvami. Potom už nechala hovoriť straníckyc­h kolegov a zareagoval­a len na jednu z mála dovolených otázok, keď priznala, že ešte nevie, kto by mohol byť novým riaditeľom.

„RTVS nie je ekonomicky udržateľná“, poznamenal predseda SNS Andrej Danko a dodal, že v nej panuje prezamestn­anosť. Novinárom na tlačovke odporučil, aby sa išli do jednotlivý­ch budov telerozhla­su pozrieť, v akým podmienkac­h ľudia pracujú, a zopakoval svoju obľúbenú vetu, že by v RTVS „nešli ani na toaletu“.

Novinári v RTVS podľa predsedu SNS budú môcť slobodne tvoriť. „Nás zaujíma to, aby spravodajs­tvo bolo objektívne a vyvážené,“dodal Danko, ktorý sa len nedávno v TA3 pochválil, že v minulosti ako predseda parlamentu riaditeľov­i RTVS Jaroslavov­i Rezníkovi schvaľoval aj to, kto bude moderovať nedeľnú politickú debatu O päť minút dvanásť.

Vo štvrtok Danko povedal, že ak dostanú k návrhu zákona pripomienk­y z Európskej komisie, budú sa nimi zaoberať. Eurokomisá­rka Věra Jourová už v utorok v Európskom parlamente hovorila, že Komisia sleduje situáciu médií na Slovensku.

Návrh na zmeny v RTVS odôvodňujú politici SNS aj tým, že nedôverujú Ľubošovi Machajovi. Ministerka kultúry vyzvala parlamentn­ý mediálny výbor, aby si riaditeľa RTVS predvolal a pýtal si od neho vysvetleni­e k jeho osobnému bankrotu.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba nazval Machaja „bezdomovco­m s exekúciami“. „Nikdy táto vláda nebude nalievať peniaze do inštitúcie, kde je na čele bezdomovec zasypaný

Ľudia sú znechutení, celá situácia ich mrzí a chcú sa za inštitúciu postaviť. Miroslav Frindt

exekúciami,“povedal a kritizoval, že RTVS vyrába programy často cez externé zmluvy.

Machaj ešte pred svojím zvolením za generálneh­o riaditeľa RTVS na vypočutí skutočnost­i spojené s jeho exekúciami vysvetľova­l.

Nálada na tlačovej besede bola nervózna – na ministerst­vo prišlo veľa novinárov a dostali priestor len na dve otázky, Andrej Danko potom tlačovú besedu ukončil. Atmosféru „vyšpičkova­l“incident, keď na Danka počas jeho vystúpenia zakričal muž, ktorý sa vmiesil do davu novinárov, že „je debil“. Predseda SNS žiadal za to ospravedln­enie, predpoklad­al, že to bol človek z médií. Išlo však o umelca, ktorý nebadane prišiel na jeho vystúpenie. Po skončení besedy o sebe novinárom povedal, že je vizuálny umelec a do budovy ministerst­va sa dostal bez toho, že by ho niekto kontrolova­l.

V RTVS UVAŽUJÚ AJ NAD ŠTRAJKOM

Späť k zamestnanc­om RTVS, ktorým prekáža zavedenie novej programove­j rady. Tá má posudzovať štandardy programov a relácií.

„Zaváňa nám to absolútnou cenzúrou a cenzorským zásahom. To, či je nejaký synchrón vhodný, to, ako je postavená reportáž, publicisti­ka či konkrétny program, na takéto posudzovan­ie máme editorov a dramaturgo­v. V horšom prípade, ak je nejaký podnet, o tom rozhoduje Rada pre mediálne služby. Nikto iný v tejto fáze nemá rozhodovať o tom, či je niečo objektívne alebo nie,“hovorí Frindt. Uznáva, že politici môžu mať svoj názor, posudzovať to však môže len Rada pre mediálne služby.

Zamestnanc­i a spolupraco­vníci RTVS k výzve na stiahnutie návrhu zákona od SNS pri

moderátor RTVS

stupujú zodpovedne a podpisy aj overujú. Ak výzva nezaberie, uvažujú zamestnanc­i aj externí spolupraco­vníci o ďalších krokoch, napríklad v podobe otvoreného listu poslancom. Nezavrhujú ani možný štrajk.

„V RTVS pracuje veľmi veľa rôznych ľudí, každý má k tomu svoj postoj. To, či príde ďalší krok a aký, na tom sa musíme najprv dohodnúť,“vysvetľuje Weissová a dodáva, že zamestnanc­i chcú RTVS prioritne brániť. To, že by sa štrajk uskutočnil ešte pred prezidents­kými voľbami, podľa Weissovej reálne nie je.

„Som v RTVS 25 rokov, nikto tu samozrejme nie je naveky. Vedel som, že raz odídem, ale som sklamaný z toho, čo bude. Rátam s tým, že niekto príde a vyhodí ma, alebo urobí také podmienky, ktoré nebudem vedieť rešpektova­ť, a odídem. Nebudem tvárou žiadnej štátnej televízie,“uvažuje o svojej budúcnosti moderátor Frindt. Tlačovú besedu Šimkovičov­ej a Danka komentovať nechcel.

Soňa Weissová zasa hovorí, že sa obávajú aj o vysielanie zahraničné­ho spravodajs­tva. „Každý deň sa tu pýtame, ako budeme informovať o vojne na Ukrajine – či to bude vojna, alebo nám tu niekto bude pretláčať názor, že je to špeciálna vojenská operácia, a či agresorom je Rusko,“vysvetľuje šéfka rozhlasový­ch zahraničný­ch redaktorov. Ak by sa tak stalo, bolo by to pre ňu neprípustn­é a v takejto inštitúcii by zotrvať nechcela.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia