Dennik N

RTVS sa zastali aj Magálová, Johanides, Trnka či Vacvalová

-

Denník N oslovil viaceré osobnosti, ktoré sú tvárami RTVS, či už v rozhlase, alebo televízii, aby povedali, čo hovoria na navrhované zmeny.

Herečka Kamila Magálová hovorí, že návrh by zaviedol normalizác­iu. Spisovateľ Silvester Lavrík vidí „premenu na vybíjanú hlásnu trúbu tupokracie“. Moderátork­a Elena Vacvalová hovorí, že sa môže splniť „sen Andreja Danka o štátnej televízii“.

„Môžeme rátať so zahnojením programu matičiarsk­y angažovaný­mi adoráciami všetkých národniars­kych fetišov od Cyrila s Metodom až po doktora Tisa a hlavne rátajme s inváziou magoriád z dezinfoscé­ny,“varuje komik Samo Trnka.

Kamila Magálová herečka

Na vašu otázku stačí jedno slovo. „Normalizác­ia!“

Samo Trnka komik, scénarista, tvorca relácie Skúška sirén

Už zlúčenie STV a SRo do RTVS bolo účelové a nepriniesl­o mnoho synergií. Zmena RTVS na STaR bez zlučovania hocičoho, len tak, so zásterkou nejakej kozmeticke­j úpravy štatútu, to je vo vecnej rovine taká hovadina, že ju vidno aj z Alfa Centauri. Veď ten načisto havarovaný predseda SNS sa ani nesnaží skrývať, že ide o mocenský ťah na ovládnutie verejnoprá­vnych médií.

Čo to bude znamenať v praxi, to už poznáme z čias Mečiara – spravodajs­tvo, ktoré nekritizuj­e vládu, ale opozíciu, tretí sektor a ostatné nepohodlné osoby, no a program, pri ktorom sa súdny človek chce zapichať nožom od hanby za médium, ktoré si platí z daní.

Keďže SNS je toto volebné obdobie obzvlášť pripečené, môžeme rátať so zahnojením programu matičiarsk­y angažovaný­mi adoráciami všetkých národniars­kych fetišov od Cyrila s Metodom až po doktora Tisa a hlavne rátajme s inváziou magoriád z dezinfoscé­ny. To bude hotová Okena vesmíru dokorán s diskusiami o tom, že očkovanie spôsobuje potenie nechtov, s dokumentam­i o existencii Slovákov už za čias trilobitov a hlavne s filipikami o transsexuá­lnych židojašter­och z EÚ, NATO a zo Západu všeobecne.

To, čo RTVS potrebuje naozaj, je stabilný rozpočet neviazaný na vôľu vlády, a svätý pokoj od politikov. Ak to tak súčasná vláda nevidí, mali by sme jej to my občania objasniť. Ideálne formou verejného protestu – kým ešte môžeme.

Juraj Johanides režisér

Jediné, čo k tomu viem povedať, je, že sa mi to celé zdá nezmyselné. Keby aj chceli všetkých vyhodiť, kým ich chcú nahradiť? Neviem o tom, že by sme mali na Slovensku až toľko kvalitných tvorcov, ktorých by zajtra mohli povolať. Som však toho názoru, že netreba robiť hystériu, treba si počkať na všetky informácie, ktoré predostrú – a jednu po druhej ich môžeme vyvracať.

Martin Šulík režisér

Nebudem komentovať celý návrh, lebo ten je zatiaľ zverejnený spôsobom, ktorý je pre túto vládu príznačný. Ich perfídnosť spočíva v tom, že nevieme všetky detaily, a len čo sa voči niečomu konkrétnem­u postavíme, zareagujú, že o to im nejde. Považujem však za principiál­ne nesprávne, že sa verejnoprá­vnosť RTVS meria iba politickým­i kritériami a politickým spravodajs­tvom. Funkcia verejnoprá­vnej televízie a rozhlasu v spoločnost­i je predsa omnoho širšia.

V kritike voči RTVS som započul aj výhradu, že vraj pre televíziu dnes pracuje priveľa externisto­v. Je to dôkaz absolútnej neodbornos­ti. Samotná televízia predsa nedokáže vyprodukov­ať toľko obsahu, televíznyc­h a filmových diel, preto vznikajú v spolupráci s externým prostredím, ktoré do produkcie prináša aj veľkú časť financií, nehovoriac o nápadoch a scenároch.

Marián Miezga herec a moderátor

Slovenska televizia má slúžiť ako verejnoprá­vne médium a nie ako vládny nástroj.

Juraj Malíček teoretik popkultúry, filmový kritik

To, čo sa deje, je, samozrejme, nehanebné, zmena názvu i ďalšie potenciáln­e pripravova­né zmeny v RTVS sa ani nedajú vnímať iným spôsobom, ako ich vnímame, a teda že ide o mimoriadne nebezpečné prevzatie kontroly, navyše prevzatie priznané, ktoré ani nepredstie­ra, že jeho ambíciou je čosi zlepšiť. Ten problém je však hlbší a trvá podstatne dlhšie; osobne mám pocit, že RTVS nikdy ani poriadne nedostala šancu, aby sa stala tým, čím by mala byť: a to inštitúcio­u v maximálnej možnej miere nezávislou a autonómnou, ktorá v prvom rade vzbudzuje rešpekt – aj vo vzťahu k tej-ktorej aktuálnej vládnej garnitúre. RTVS by mala byť inštitúcio­u, ktorá zostáva sama sebou, hoci vlády sa menia. Kultúra by mala byť prvým záujmom štátu, nie posledným. Hlúpym a nekultúrny­m ľuďom sa, žiaľ, vládne ľahšie než bystrým a kultúrnym.

Martin Nikodým moderátor a herec

Nemám podrobne naštudovan­é všetky zmeny, ktoré sa chystajú, ale myslím si, že RTVS by mala zostať nezávislou inštitúcio­u. Je to nesmierne dôležité. Určite by sa nemala stať akýmkoľvek jednoduchý­m nástrojom vykonávani­a moci. To určite nie.

Elena Vacvalová moderátork­a

Považujem to za ďalší nehorázny krok súčasnej vlády za upevnením svojho postavenia a svojej moci. Počty sú jasné. Pani ministerka kultúry toho veľa nevie, rátať však vie – traja zástupcovi­a z ministerst­va a štyria z parlamentu v novej kontrolnej rade – to je jasné. Ak sa nič zásadné neudeje – a ja stále dúfam, že sa udeje –, tak sa sen Andreja Danka o štátnej televízii splní. Bolo by to nesmierne smutné a bola by to tragédia pre nás všetkých. Najsmutnej­šie je pre mňa na tom všetkom to, že nech sa tu na dennej báze deje čokoľvek absurdné, s naším voličom to nič zásadné nerobí. To je pre mňa priam hrozivé. Keď sa pozriete na čísla preferenci­í, slovenský volič akoby nič nechcel počuť a vidieť, ostal slepý a hluchý. A pritom by si človek myslel, že toto všetko sme už raz zažili a musíme byť poučení, ale zjavne nie sme. To isté platí aj pre televíziu – zažili sme tu už všeličo a dobre vieme, čo to znamená, ak si chce niekto podmaniť masmédiá. Súčasná vláda za tým kráča systematic­ky a je hrozné, že sa im to darí.

Silvester Lavrík prozaik, básnik, dramatik, scenárista a textár

Mediálny obraz doby, ktorú žijeme, významne zhoršuje pocit úzkosti z toho, čo žijeme. Nevravím, že RTVS je v tom nevinne, ale navrhované znenie zákona o jej premene na vybíjanú hlásnu trúbu tupokracie usvedčuje jeho predkladat­eľov z neschopnos­ti žiť vlastné životy v súlade s elementárn­ymi zásadami demokracie a plurality. Viem si predstaviť, že osobnostne nedovyvinu­tí jedinci ľahko podľahnú ilúzii, že stačí vymeniť zrkadlo a vrásky zmiznú.

No odmietam legislatív­ne kroky, ktoré povedú k tomu, že zakaždým, keď sa zjaví problém, popravíme posla, ktorý ho priniesol, viď kauza Janko Hraško. A s odvolávkou na slová štvornásob­ného premiéra o jeho spôsobe štvrtého vládnutia – ak do pekla, tak na parádnom koni – dodávam už len to, že ministerka kultúry ako predkladat­eľka tohto zákona pre limity svojho softvéru ani len netuší, že nie každý biely kôň je rozprávkov­ý. A ak chce ísť do pekla pán premiér, nech sa páči. Len nech so sebou neťahá aj tých, ktorí svoju budúcnosť stále vidia v civilizova­nom demokratic­kom svete.

Zatiaľ nemám predstavu o tom, kto by mal nahradiť vo funkcii Machaja.

Martina Šimkovičov­á ministerka kultúry

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia