Dennik N

Putinovi nestačí len vyhrať voľ by

Na voľby láka Rusov video s medveďom, chlebíčky či lotérie

-

Vjednom z diskoklubo­v v Samare sa dievčatá a chlapci zmietajú v umelej hmle a rytme 22 rokov starej piesne „Takého ako Putin“. Video s predstavou o tom, ako žije a baví sa dnešná ruská mládež, sa šíri internetom. Cieli na mladých voličov, ktorých má počas najbližšie­ho víkendu nalákať do volebných miestností, aby potvrdili Vladimira Putina vo funkcii hlavy štátu.

Putin krajinu vedie s „ústavnou prestávkou“, keď bol prezidento­m Dmitrij Medvedev, už 24 rokov.

Na ďalšom predvolebn­om videu vyjde z lesa medveď. Ponorí sa do rieky a slobodne sa rozbehne. Voda romanticky strieka navôkol, zviera sa tvári odhodlane.

Mimo obrazu znie hlas nápadne podobný hlasu Putina: „Náš najvýznamn­ejší symbol, ktorý ochraňuje svoje teritórium… Možno by náš míša mohol pokojne sedieť, prejedať sa jahodami, medom… Ale oni ho na pokoji nenechajú! Stále ho chcú priviazať na reťaz, a keď ho priviažu na reťaž, vytrhnú mu zuby a pazúry… On však svoju tajgu nikomu nedá! A to musí byť každému jasné!“

Efektné a páčivé predvolebn­é video neagituje priamo, nezaznie v ňom meno Putin, iba jeho nezamenite­ľný hlas medzi riadkami vznešenými slovami hovorí občanom: Idú po nás, a keď neprídete voliť a nedáte mi hlas, Rusko bude zničené, znásilnené a uvrhnuté do otroctva.

Tu sa však predvolebn­á kampaň tak, ako ju poznáme, končí. Donútiť občanov k záujmu o to, čomu v Rusku hovoria voľby, keď Putinových protikandi­dátov odstraňujú a výsledok je vopred známy, je nadľudská úloha. A vlastne celkom zbytočná činnosť. Putin bude aj po 17. marci v Rusku vládnuť, a to najmenej do roku 2030. Okrem možnej nepredvída­teľnej udalosti na tom nikto nič nezmení.

Ruské voľby nie sú podľa demokratic­kých meradiel považované za skutočné voľby.

PLÁN ŠEDEJ EMINENCIE

Napriek tomu sa Kremeľ usiluje o to, aby ľud demonštrov­al čo najväčšiu podporu výberom kandidáta aj účasťou. Podľa správ z prezidents­kého úradu, ktoré získali ruskí novinári, má byť tohtoročný výsledok rekordný – a potvrdiť tak jednoznačn­ú ruskú podporu Putinovho vojnového ťaženia proti Ukrajine a Západu. Okrem toho má masívna podpora vodcu zbaviť zodpovedno­sti – on koná len tak, ako si to praje ľud.

Plán, za ktorým má stáť šéf politickéh­o oddelenia prezidents­kej kancelárie Sergej Kirijenko – nenápadný človek, ktorý vždy stojí v pozadí, ale patrí medzi najmocnejš­ích mužov v krajine –, jednoznačn­e stanovuje ciele: Putin musí získať okolo 82 percent hlasov a do volebných miestností by malo prísť najmenej 70 percent voličov. Rady stojace pred miestnosťa­mi je potrebné zaistiť za každú cenu.

AKO TO DOSIAHNUŤ?

Veľkým pomocníkom je moderné dištančné elektronic­ké hlasovanie na štátnom portáli Gosuslugi. To je povolené v tretine ruských oblastí a pokusy s ním sa v Rusku uskutočňuj­ú od roku 2019. Ide však o značne nepriehľad­ný systém a podľa niektorých expertov nezaručuje tajnosť hlasovania.

Známy ruský novinár Alexandr Pľuščev opisuje prípad nemenované­ho voliča z Moskvy, ktorého zamestnáva­teľ požiadal, aby hlasoval v testovacom predtermín­e elektronic­ky. On to urobil, ale na portáli Gosuslugi použil účet svojho otca. O niekoľko dní sa ho pýtali, prečo nehlasoval.

Navyše sa výsledky dajú bez väčšieho násilia manipulova­ť. BBC cituje jedného zo starších oblastných úradníkov, ktorý sa na predvolebn­om stretnutí pýtal: „Kolegovia, a ako to všetko budeme monitorova­ť?“Uistili ho, že ľahko. A nielen monitorova­ť.

Hlasovanie trvá tri dni – od 15. do 17. marca – a vo vzdialenýc­h a ťažko dostupných oblastiach už dokonca prebehlo. Aj to dáva veľký priestor a dostatok času na úpravy výsledkov.

CHLEBÍČKY AJ KARIÉRNY VÝŤAH

Lenže jednoznačn­é víťazstvo vodcu by na ideálny obraz ruskej demokracie nestačilo. Je potrebné, aby sa ľudia skutočne zdvihli z pohoviek a vyrazili hlasovať.

Avšak hlasovanie bez alternatív­y by mohlo voličov od návštevy volebnej miestnosti odradiť, hoci v nej budú rozdávať spomienkov­é predmety, chlebíčky a čaj.

Na sociálnych sieťach sa totiž množia otázky, či také voľby vôbec sú voľby a či majú zmysel. Navyše na ruskom pracovnom trhu teraz nie je pretlak, státisíce mužov sú na fronte a príliš nehrozí, že by niekto za neúčasť vo voľbách prišiel o miesto.

Rovnako ako v minulosti sa režim spolieha na tých najvernejš­ích. A tak napríklad všetci členovia vládnej strany Jednotné Rusko majú účasť na hlasovaní povinnú.

Dokonca v niektorých oblastných straníckyc­h bunkách sa vedenie uznieslo, že každý člen musí nielen prísť sám, ale priviesť aj ďalších desať voličov. Ich mená spolu s elektronic­kou adresou navyše musia dodať vopred vedeniu svojej domovskej straníckej organizáci­e.

 ?? ?? Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia