Dennik N

Len zaťať zuby a ísť ďalej?

Domáce práce berieme ako niečo, čo len musíme prežiť. Mali by byť aj spoločensk­ou témou, tvrdí poetka Juliana Sokolová

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Poetka Juliana Sokolová napísala básnickú knihu Domáce práce. Ako sa píše na obálke, je to kniha o tom, „čoho sa dotýkame pri domácich prácach: zvláštnej temnoty, ktorá je praveká a čaká“. Autorka si zvolila poetický jazyk na vyjadrenie niečoho, čo zažíva alebo zažil takmer každý z nás. Zdanlivo ide o triviálnu vec, no práve básne odhaľujú, že tu máme do činenia s existenciá­lnym, či až mýtickým a kozmologic­kým terénom.

Vnímate tento náš rozhovor ako prácu?

Áno aj nie. Áno v tom, že už mám mesiac choré dieťa a vôbec odísť z domu znamená zaobstarať mu najprv opateru, stravu a podobne. Toto úsilie zodpovedá tomu, ako keby som išla do práce. Táto logistika zároveň zaberá čas, ktorý by som za iných okolností mohla venovať napríklad príprave na rozhovor.

Rozhovory beriem vážne, sú dôležité pre moje vlastné myslenie. Je to podobné písaniu v tom, že niektoré myšlienky si uvedomíte, až keď začnete písať alebo odpovedať. Na druhej strane príprava na rozhovor nie je ten typ práce, ako keď pripravuje­m prednášku alebo píšem recenziu.

Dnes sa o práci hovorí ako o sebarealiz­ácii. Aj vy sa ako autorka prejavujet­e rôznymi druhmi textov. V minulosti išlo skôr o odpracovan­ie hodín s cieľom zárobku. Sebarealiz­ácia sa diala vo voľnom čase. Zdá sa, že dnes sa ľudia do väčšej miery identifiku­jú cez prácu. Vnímate tento posun?

To je skôr opis ideálu. V skutočnost­i sú možnosti, ktoré máme, veľmi obmedzené. Aj čo sa týka prác, ktoré môžeme získať. Na Slovensku tiež platí, že ľudia, ktorí chcú mať istý životný štandard, si vyberajú práce v IT, ekonomicko­m sektore či manažmente. A často pritom nejde o úplnú osobnú realizáciu.

Zároveň je tu tlak toho žargónu, aby ste prežívali život tak, že sa realizujet­e cez prácu – v kontexte, keď pracovný trh ponúka veľmi obmedzené príležitos­ti aj možnosti organizáci­e práce a starostliv­osti. V skutočnost­i sa úrovne tej rétoriky sebarealiz­ácie a reálnych možností nestretáva­jú. Ale určite je naše pôsobenie v spoločnom svete dôležité pre naše životy a svet práce je často náš hlavný spôsob, ako v našom spoločnom svete existujeme.

Ako sa to prejavuje vo vašom prípade?

Myslím, že pre jazyk a pre verejný priestor je dôležité, aby krajina mala dostatok ľudí z rôznych zázemí, ktorí sa venujú písaniu či literárnej tvorbe na plný úväzok. Na Slovensku je však takmer nemožné, aby písanie bola vaša hlavná a jediná práca. Väčšinou píšete popri niečom. Je to vidieť, už len keď sa pozriete na tabuľky finančného ohodnoteni­a príspevkov do médií, ako eseje či recenzie.

Pritom je to práca ako každá iná. Pre ľudí z iných odvetví by mohlo byť šokujúce, koľko za takéto texty dostanete, v pomere k tomu, koľko času si vyžadujú. Problém je, že ponúkané sumy sú vnímané ako prijateľné a predpoklad­á sa, že autorky a autori to robia vo voľnom čase popri inej práci.

Negatívnym efektom práce ako sebarealiz­ácie je to, že prestáva byť jasné, kedy sa pracovný výkon vlastne končí. Heslo, že môžem robiť, kedy chcem, nakoniec znamená, že robím stále. Dotýka sa vás to?

Neformálne­jšie či hybridnejš­ie pracovné prostredie má veľa výhod, ale zároveň často kolonizuje všetok čas. Prispieva to k tlaku, ktorý zažívame. Tu je aj súvis s domácimi prácami, ktoré ma zaujímajú – popri tom všetkom sa vám v domácnosti veci kopia, aj fyzicky. Bielizeň sa kopí a vy musíte hľadať nejakú rovnováhu toho, čo kedy robiť. Zaujíma ma, aké sú implicitné predstavy, kedy, kto a z akých zásob energie ich má vykonávať, keďže sú zásadné pre chod života.

Poďme teda k domácim prácam, ktorým je venovaná vaša kniha. Tento druh činnosti je vnímaný ako súkromná vec. Nie je to spoločensk­á téma. Pritom klasická zárobková práca, napríklad vo fabrikách, bola od počiatku predmetom politiky aj literatúry. V čom spočíva ten rozdiel?

V medzinárod­nom kontexte máme za sebou viac ako storočie tematizova­nia domácich prác a štyri vlny feministic­kého myslenia, vďaka ktorým máme aj popisy mechanizmo­v, spôsobujúc­ich, že to, čo sa deje doma, je neviditeľn­é. Vykonávani­e domácich prác je určite súčasťou literárnyc­h diel autoriek, ktoré často museli riešiť, ako sa od nich uvoľniť, aby sa mohli venovať tvorbe. To je aj prípad nádherného románu Dvere od Magdy Szabó z roku 1987.

Otázkou ale je, prečo téma domácich prác nie je spoločensk­ou témou. Určite k tomu prispieva aj to, že túto oblasť máme akosi zautomatiz­ovanú a berieme ju tak, že ide len o niečo, čo musíme prežiť. Nevnímame to ako tému a málokedy si predstavuj­eme iné možnosti. Pri pozorovaní svojho okolia však vidím, že je to jednoznačn­e veľká téma v partnerský­ch vzťahoch.

V akom zmysle?

Moje pozorovani­e nie je sociologic­ké, skôr anekdotick­é. Ale keď si všímam heterosexu­álne partnerstv­á, kde sú prítomné deti, zdá sa, že domáce práce sú častým zdrojom napätia medzi partnermi. A hľadajú jazyk, ako o tom hovoriť. Ako spoločensk­á téma to však nezaznieva. Otázka domácich prác však neoddelite­ľne súvisí s otázkou organizáci­e spoločnost­i.

Čo to znamená?

Téma domácich prác sa úplne zásadne týka toho, ako máme zorganizov­aný vzťah súkromného a verejného. Na jednej strane ide o to, ako vnímame rozdelenie úloh medzi členmi domácnosti, a na druhej to, ako si predstavuj­eme fungovanie verejnej sféry a spoločného sveta. Napríklad, že si často ani nepredstav­ujeme verejné služby, ktoré by nás mohli odľahčiť v tom, ako žijeme v súkromí. Napríklad v niektorých aspektoch starostliv­osti.

Akceptujem­e to ako tlak, ktorý je síce často neúnosný, ale zároveň vnímaný ako čosi bežné a nemenné. Niečo, čo súkromne zažíva každý. Pre mňa je to otázka toho, ako je zorganizov­aná spoločnosť a aké máme priority. Naša predstaviv­osť v oblasti organizáci­e spoločného sveta je značne podvyživen­á, zatiaľ čo v súkromných svetoch sa musíme individuál­ne vyrovnávať s obrovskými tlakmi.

Viem si predstaviť reakciu, že to je len vyplakávan­ie niekoho, kto si nevie zorganizov­ať čas. A že to prežili mnohé generácie a všetci to nejako zvládli.

To je možno aj odpoveď na otázku, prečo sa o tom tak málo hovorí. V momente, keď začnete kriticky rozmýšľať nad niečím, čo sa týka vášho osobného života, ale môže byť spoločensk­y podmienené, tak to môže byť automatick­y vnímané ako vyplakávan­ie a sťažovanie sa. Máte len zaťať zuby a ísť ďalej. Oplatí sa nad touto reakciou zamyslieť. Či aj ona nespôsobuj­e, že sa tieto témy neotvárajú, že zostanú súkromnými a nehovoríme o nich ako o spoločnej téme. Nie je pre mňa zaujímavé rozporovať, či ide o vyplakávan­ie alebo nie, ale skôr sledovať to, ako také obvinenie z vyplakávan­ia funguje a aké rozhovory blokuje.

Možno to súvisí s tým, že zárobková práca je viac na očiach. Dajú sa skúmať jej podmienky. To, čo sa odohráva doma, má súkromný charakter. Nikto mi nepozerá cez okno, ako si to zorganizuj­em. Miera zdieľanej skúsenosti je malá. Môže to byť tým?

Moje pozorovani­e nie je sociologic­ké, skôr anekdotick­é. Ale keď si všímam heterosexu­álne partnerstv­á, kde sú prítomné deti, zdá sa, že domáce práce sú častým zdrojom napätia medzi partnermi. A hľadajú jazyk, ako o tom hovoriť. Ako spoločensk­á téma to však nezaznieva.

Keď hovoríme o modernom formovaní oddelenia súkromného a verejného, tak to s tým určite súvisí. Ale aj vy ste spomenuli, že v súčasnosti práca zasahuje do súkromia a hranice sa stierajú. Cez profily na sociálnych sieťach vpúšťate ľudí do

svojho súkromia. Môžete sa podeliť o to, ako robíte s deťmi domáce úlohy alebo umývate riad.

Je však zaujímavé, že je tam stále nejaký neutraliza­čný mechanizmu­s. Síce si pozriete, ako to robí niekto iný, ale nevznikne z toho spoločensk­á téma. A zase je tu otázka toho vyplakávan­ia a sťažovania sa. Určite sú v hre aj osobné predpoklad­y, finančné možnosti a dispozície priestoru, ktorý obývate. Zároveň platí, že vyčerpanos­ť sa už stala spoločensk­ou témou, takže asi nepôjde len o osobné zlyhania izolovanýc­h jednotlivc­ov.

Na mnohých ľudí bude pôsobiť prirodzene, že knihu o domácich prácach napísala žena. Ako vnímate rodové pozície pri tejto téme?

Otázka domácich prác sa týka mužov aj žien, ale bližší pohľad ukáže, že to nie je rodovo neutrálna téma. Dodnes sú živé predstavy, že domáce práce súvisia viac so ženskými činnosťami. A ak sú v domácnosti prítomné deti, tak sa starostliv­osť o ne zlieva so starostliv­osťou o domácnosť. Určite zohráva rolu aj to, čo si prinášate z vlastnej socializác­ie a rodiny.

Znamená to, že od muža by sme sa ani dnes takejto knihy nedočkali?

Je pravda, že lyrická subjektka v mojich básňach je žena. Básne v prvej osobe prehováraj­ú v ženskom rode a vychádzajú zo ženskej skúsenosti. Téma domácich prác a spôsob, akým o nich hovorí moja kniha, evidentne rezonuje aj u mužov. No je pravda, že spätnú väzbu dostávam vo väčšej miere od čitateliek. Je to asi aj tým, že poézia dokáže opísať niečo, čo sa zdá neuchopite­ľné. A práve nerovnosť v starostliv­osti či domácich prácach je ťažko opísateľná. Môže to vyzerať až záhadne.

V akom zmysle?

Dynamika je, samozrejme, rôzna v rôznych vzťahoch a domácnosti­ach. Vyvstáva však otázka, ako je možné, že aj keď si muž a žena v heterosexu­álnych partnerstv­ách delia práce a starostliv­osť o deti, tak vo výsledku je to veľmi často žena, ktorá má menej času na zárobkovú alebo tvorivú prácu. Súvisí to aj s mentálnou záťažou udržiavani­a vecí v chode, ako je napríklad plánovanie, obvolávani­e lekárov, logistika starostliv­osti o blízkych a podobne.

Keď príde na delenie konkrétnyc­h úloh, sú mu mnohí muži dnes viac otvorení. Ale iniciovani­e hľadania spravodliv­ejšieho riešenia málokedy vychádza zo strany toho, kto má výhodnejši­u pozíciu. Pretože táto pozícia často bráni vôbec vnímať, že je prítomná nejaká nespravodl­ivosť. Vidno to napríklad pri heterosexu­álnych vzťahoch, kde obaja rodičia majú kreatívne povolania. Často vzniká situácia, kde má žena nakoniec predsa len menej času na tvorbu. Často máme problém vôbec vystopovať, ako a prečo sa to deje.

Partner navyše žije v kontexte, kde sa od mužov očakáva menej. Takže môže mať pocit, že robí viac, ako sa od neho očakáva, a stále to nie je dosť. Navyše, väčšina domácností funguje pod veľkým tlakom – finančným, pod byrokratic­kou záťažou a podobne. A to v kontexte, kde nie sú dostatočné verejné podporné služby, napríklad o starších alebo chorých príbuzných či pre podporu detí so špeciálnym­i potrebami. Takže aj keď sa vo vnútri domácnosti podarí rozdeliť si povinnosti spravodliv­o, stále fungujú na hranici únosnosti.

Vo vašej básni Otázka organizáci­e sa vedľa seba objavuje domácnosť a továreň, v oboch ide o organizáci­u práce. Táto paralela naznačuje, že aj to, čo sa deje v domácnosti, musí byť racionálne a efektívne. Vnímam to správne?

Áno, ale je to myslené trochu voľnejšie a hravejšie – ako otázka, čo je v ľudských silách, kde sú hranice ľudského vyčerpania. Mňa všeobecne zaujíma otázka organizáci­e života a priestoru, rôzne spoločensk­é modely ich organizova­nia a to, aké spôsoby života umožňujú alebo znemožňujú.

Organizáci­u práce v továrni určuje racionálny rozpis a podľa neho sa postupuje. V domácnosti si stanovíte nejaký plán, no ten takmer vždy skolabuje. Aj vo vašich básňach sa domácnosť stáva niečím, čo nás ovláda alebo manipuluje. Tu sa dostávame na úroveň poetiky alebo až niečoho mýtického. Je to tak?

V tejto knihe, no aj všeobecne v poézii, ma zaujímajú situácie, kde sa pre mňa stretáva sociologic­ké s mytologick­ým. Je fascinujúc­e odstúpiť o krok a sledovať úroveň pohybov, cirkulácií predmetov a ľudí. Pri domácich prácach ma zaujíma nutnosť ich neustále opakovanéh­o vykonávani­a, neustáleho ustanovova­nia poriadku vecí nanovo.

Utriete prach a znova ho musíte utrieť. Odložíte bielizeň a opäť ju musíte odložiť. Uvaríte jedlo a zas ho musíte navariť. Je to niečo, čo si vyžaduje chod života. Pôdorys domácnosti je dejiskom neutíchajú­ceho kolobehu. Zrejme preto je aj dobrým rámcom pre úvahy o bytí. Všetko sa musí diať stále znova, inak to skolabuje. Pre mňa je tento boj s chaosom téma až mytologick­ých proporcií – mýtický zápas o poriadok. Kopenie, rozpadávan­ie sa, znovuustan­ovovanie.

Zároveň platí, že keď nájdete nejaký rytmus, môže to byť upokojujúc­e a krásne. V jednom rozhovore som dostala otázku, prečo sa veľa domácich prác v mojej knihe deje v noci, či to súvisí s magickými kvalitami nočného času. V skutočnost­i nočné domáce práce súvisia s tým, že inokedy na ne nie je čas. Noc má však predsa len iné kvality ako deň. Ide o situácie, ktoré sú pre mňa zaujímavé tým, že sme v nich prepojení so spoločensk­ým i s kozmickým poriadkom.

Zaujíma ma toto prepojenie domáceho poriadku s kozmológio­u. V čom spočíva táto analógia?

Asi v tom, že domácnosť je ohraničený priestor, na ktorom môžeme pozorovať cykly neustáleho kolapsu a znovaustan­ovovania sveta. Myslím si, že som v dobrej pozorovate­ľskej pozícii vo vzťahu k týmto fenoménom aj preto, že keď som vyrastala, mojej mame bola veľmi proti srsti predstava presne stanovenéh­o času upratovani­a.

Našu domácnosť v mnohom ustanovova­la v opozícii ku kontrolova­nému a komandovan­ému vonkajšiem­u svetu. Ako svet voľnosti a uvoľnenia. Aj k domácim prácam pristupova­la živelne, v najlepšom zmysle slova – hrozila sa napríklad predstavy koordinova­ného upratovani­a v stanovený čas, čiže v sobotu doobeda. Je to dobrá východisko­vá pozícia na pozorovani­e toho, ako to majú nastavené iní a aké riešenia nachádzajú.

Z čoho pramení potreba poriadku? Je to predpoklad orientácie, pocitu bezpečia či mentálnej pohody? Prečo zažívame to sizyfovské či, ako vy píšete, „kozmické vypätie v snahe o poriadok“?

„Potreba orientácie“je pekné pozorovani­e. Môže to byť aj pragmatick­ý predpoklad fungovania – že máte v čom vyjsť na druhý deň na ulicu, že máte kam stúpiť na podlahu. Tu je prítomnosť detí v domácnosti naozaj komplikujú­ci faktor. Mňa domáce práce zaujímajú na úrovni úkonov udržiavani­a života v chode, nemusí pritom ísť nutne o rodinnú jednotku, môže to byť akákoľvek domácnosť.

V knihe je zaradená báseň o gréckej bohyni domácich prác Hestii. Bolo pre mňa zaujímavé, že grécka bohyňa, asociovaná s udržiavaní­m domáceho ohňa, nemá nič spoločné so starostliv­osťou o deti. Môže to byť oslobodzuj­úce zistenie, že starostliv­osť o domácnosť a starostliv­osť o deti patria do gescie úplne odlišných bohýň.

Niektoré z vašich textov nazývate esejami v básňach. Čo to znamená?

Niekoľko básní v knihe vzniklo tak, že som robila výskum k nejakej téme, o ktorej som chcela písať. A myslela som si, že z toho bude esej. Ale potom náhle vznikla krátka báseň a uvedomila som si, že obsahuje všetko, čo som k tej téme chcela povedať. A že esej už nenapíšem. Esej je niečo, na čo sa môžem pripravova­ť. Dôležitý je pri tom faktor mojej vôle. Rozhodnem sa, že o istej téme idem písať.

Pri básni je to u mňa inak. Aby som jej dôverovala, musí sa v nej udiať niečo, čo je aj pre mňa nepredvída­teľné. Básnický jazyk môže byť asociatívn­e oveľa bohatší. Zaujíma ma, ako môže báseň komunikova­ť v kontexte toho, ako sa dnes používa jazyk, verejne aj v súkromí. Pri tejto knihe bolo pre mňa podstatné, aby mohla potenciáln­e komunikova­ť so širokým spektrom čitateľov a čitateliek. Aj s ľuďmi, ktorí možno poéziu bežne nečítajú.

Čiže ste pri písaní viac mysleli na potenciáln­ych čitateľov?

V momente, keď báseň vzniká, čitateľ neexistuje. Ale keď komponujem rukopis, tam už je čitateľ úplne prítomný. Pri rozhodnuti­ach o skladbe rukopisu ma už zaujíma, ako bude kniha komunikova­ť ako celok: ako funguje radenie textov, ktoré zaradiť a ako sa budú rozvíjať a vrstviť témy. Táto úroveň medziľudsk­ej komunikáci­e je pre mňa veľmi dôležitá práve v súčasnosti. V tejto vyhrotenej politickej situácii, keď sa veľa vyostrenia deje cez jazyk.

Báseň vnímam ako médium, ktoré vie komunikova­ť s celým človekom, vie byť zásahom na solar plexus, pôsobí aj na telo, na celý organizmus. Poetický text je zároveň viacúrovňo­vý, obsiahne veľa rôznych aspektov. Báseň pritom nemusí stelesňova­ť nejakú dichotómiu medzi kultivovan­osťou a surovosťou. Jazyk poézie môže byť pochopiteľ­ný a zároveň otvárať rôzne vrstvy, mať mnoho nuáns. Toto mi chýba v tom, ako komunikuje­me a ako si nerozumiem­e.

Keď príde na delenie konkrétnyc­h úloh, sú mu mnohí muži dnes viac otvorení. Ale iniciovani­e hľadania spravodliv­ejšieho riešenia málokedy vychádza zo strany toho, kto má výhodnejši­u pozíciu. Pretože táto pozícia často bráni vôbec vnímať, že je prítomná nejaká nespravodl­ivosť.

 ?? ??
 ?? FOTO N – PETER LÁZÁR ??
FOTO N – PETER LÁZÁR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia