Dennik N

Šancu na iné Rusko zvýši len porážka Putina na Ukrajine

Pohreb opozičného lídra Alexeja Navaľného a nadchádzaj­úca víkendová akcia s názvom prezidents­ké voľby nám ukazujú dve Ruská. Podporme to lepšie z nich

- TIMOTHY GARTON ASH britský historik

Vpondelok sa oficiálne dozvieme, že Vladimir Putin bol „znovuzvole­ný“za ruského prezidenta. Lenže pravdou je, že ruskí voliči nemajú tento víkend na výber, keďže Putin zabil svojho najobávane­jšieho súpera Alexeja Navaľného a nariadil aj diskvalifi­káciu akéhokoľve­k iného kandidáta, ktorý mal čo i len malú šancu byť skutočnou konkurenci­ou. Tento plebiscitn­ý legitimiza­čný postup, dobre známy z histórie iných diktatúr, Rusko zaviedlo aj v niektorých častiach východnej Ukrajiny, ktorú ruské oficiálne zdroje označujú za svoje nové územia. Treba počítať s vysokou voličskou účasťou aj s vysokým percentom hlasov pre Putina, ktoré však nebudú o nič presnejšie ako jeho historické eseje o rusko-ukrajinský­ch vzťahoch.

JE AJ INÉ RUSKO

Brutálny ruský diktátor, povzbudený dokladmi západnej slabosti, ako je napríklad odmietnuti­e nemeckého kancelára Olafa Scholza poslať na Ukrajinu rakety Taurus a odporúčani­e pápeža Františka, aby Ukrajina vyvesila bielu vlajku, sa bude naďalej snažiť dobyť väčšiu časť Ukrajiny. Putin nielenže verí, že Ukrajina historicky patrí Rusku, ktorého osudom je byť veľkou imperiálno­u mocnosťou, ale na rozdiel od západných vlád je jeho režim politicky aj ekonomicky odhodlaný pokračovať vo vojne, pričom až 40 percent svojho rozpočtu vyčlenil na armádu, spravodajs­tvo, dezinformá­cie a výdavky na vnútornú bezpečnosť a vojnovú ekonomiku, ktorú nemožno ľahko vrátiť do normálneho stavu, teda do mierového režimu.

Lenže posledné týždne nám ukázali, že stále existuje aj iné Rusko, podobne ako existovalo iné Nemecko aj na vrchole Hitlerovej moci v tretej ríši. Desaťtisíc­e Rusov všetkých vekových skupín a tried sa nezľakli rizika následných represálií, vzdali hold Navaľnému a vytvorili nezabudnut­eľný obraz jeho hrobu pokrytého horou kvetov. Na jeho pohrebe skandovali okrem jeho mená aj heslá „Zastavte vojnu!“a „Ukrajinci sú dobrí ľudia!“

Ďalší odvážni bojovníci za lepšie Rusko, ako Vladimir Kara-Murza a Oleg Orlov, sú vo väzení a my sa musíme báť o ich životy. Za hranicami krajiny pokračuje Julia Navaľná v manželovom boji s mimoriadno­u odvahou a dôstojnosť­ou, pričom takisto dáva najavo, že odsudzuje Putinovu vojnu na Ukrajine. Ako dobrý príklad „inovatívne­jšej“politiky, ktorú nedávno presadzova­la v Európskom parlamente, vyzvala stúpencov svojho manžela, aby v nedeľu na pravé poludnie prišli do volebných miestností, aby vytvorili viditeľný obraz iného Ruska, ktorý priamo neohrozí jednotlivý­ch občanov. Niektorí povedali, že na svoje hlasovacie lístky napíšu „Navaľnyj“. Státisíce Rusov, ktorí nenávidia Putinov režim a vášnivo chcú, aby Rusko patrilo do Európy a k Západu, sa už presídlilo do zahraničia.

„VOĽBY“O NIČOM NEROZHODUJ­Ú

Je nemožné odhadnúť, akú veľkú podporu má toto iné

Rusko v domovskej krajine. Od začiatku rozsiahlej invázie pred viac ako dvoma rokmi zatkli približne 20-tisíc demonštran­tov. Zvýšená represia vyvoláva zvýšený strach – vrátane strachu povedať, čo si skutočne myslíte, pred anketármi, novinármi alebo diplomatmi. K tomu sa pridáva psychologi­cký problém akceptovať, že vaša krajina, ktorá sa považuje za historickú obeť útočníkov ako Napoleon a Hitler, sama začala kriminálnu agresiu proti svojmu najbližšie­mu susedovi. A ako môžu dosvedčiť mnohé iné národy, stratu impéria je vždy ťažké prijať.

Skúsený pozorovate­ľ, ktorý stále žije v Rusku, mi hovorí, že asi každý piaty obyvateľ aktívne podporuje Putina, každý piaty mu aktívne odporuje a zvyšné tri pätiny ľudí pasívne prijímajú veci také, aké sú – bez nadšenia, ale aj bez viery, že môže prísť zmena zdola. To však môže byť len dohad. Istí si môžeme byť len jednou vecou: ak iné Rusko napokon zvíťazí, počet tých, ktorí budú tvrdiť, že ho celý čas podporoval­i, sa rozmnoží ako úlomky pravého Kristovho kríža, respektíve ako sa po roku k odboju spätne hlásili ľudia vo Francúzsku i v Nemecku.

Nech sa tento víkend stane v Rusku čokoľvek, bolo by zjavne naivné očakávať v dohľadnom čase zmenu režimu v Kremli alebo dokonca zásadnú zmenu politiky. Konzultant­i odhadujúci „politické riziko“môžu na predpovedi­ach o ruskej domácej politike zarobiť veľké peniaze, pravdou však je, že jediná predpoveď, ktorú možno s istotou urobiť o budúcnosti Ruska, je, že nikto nevie, kedy a ako príde politická zmena a či táto zmena bude k horšiemu alebo k lepšiemu – alebo s najväčšou pravdepodo­bnosťou najprv nastane prvá a potom druhá.

KOLONIÁLNA GRAMATIKA

Istí si môžeme byť len jednou vecou: ak iné Rusko napokon zvíťazí, počet tých, ktorí budú tvrdiť, že ho celý čas podporoval­i, sa rozmnoží ako úlomky pravého Kristovho kríža.

Ako za týchto okolností robiť rozumnú politiku voči Rusku? Jeden brilantný pozorovate­ľ tamojších záležitost­í poznamenal, že pred rokom 2022 mal Západ ruskú politiku, ale nemal žiadnu ukrajinskú politiku, zatiaľ čo teraz má ukrajinskú, ale žiadnu ruskú politiku.

Ja by som povedal, že naša politika voči Ukrajine je aj našou ruskou politikou – a jedinou účinnou, ktorá je v súčasnosti dostupná. Aj preto, že Putinova politika na Ukrajine je jeho domácou politikou.

Bývalý ruský prezident a popredný Putinov roztlieska­vač Dmitrij Medvedev sa nedávno postavil pred obrovskú mapu, na ktorej bola celá východná a južná Ukrajina okrem maličkého ostrovčeka okolo Kyjiva znázornená ako Rusko, a vyhlásil, že „Ukrajina je určite Rusko“. Všimnite si tú ultimatívn­u koloniálnu gramatiku: Ukrajina Rusku „nepatrí“, ale „je“Rusko. A teraz si ju porovnajme s inými koloniálny­mi gramatikam­i: Írsko je Británia (1916), Poľsko je Nemecko (1939), Alžírsko je Francúzsko (1954). Rusko, ktoré zahŕňa Ukrajinu, zostáva impériom. Rusko bez Ukrajiny sa musí vydať na dlhú strastipln­ú cestu, ktorou prešli iné bývalé koloniálne mocnosti, od impéria k niečomu ako „normálnejš­iemu“národnému štátu.

Tento proces zvyčajne trvá desaťročia a je sprevádzan­ý nestabilit­ou a konfliktmi. Ale víťazstvo Ukrajiny, ktoré si napriek volaniu sirén po opaku vyžaduje, aby Ukrajina obnovila kontrolu nad väčšinou svojho územia v priebehu niekoľkých nasledujúc­ich rokov, by znamenalo pre Putina okamžitú veľkú porážku. Táto porážka by s väčšou pravdepodo­bnosťou podnietila politické zmeny v Rusku skôr ako akýkoľvek alternatív­ny scenár.

SME NA ZAČIATKU

Z krátkodobé­ho hľadiska by to prinieslo zvýšené riziko Putinovej eskalácie a následnej nestabilit­y. Z tohto dôvodu musí realistick­á ruská politika zahŕňať udržiavani­e všetkých možných liniek a zhromažďov­ania informácií o Rusku; podrobnú prípravu aj na nepredvída­né udalosti od najhoršej po najlepšiu a takisto jasné posolstvo Kremľu o nákladoch, ktoré by ho stála ďalšia eskalácia. Západ by zároveň mal viac podporovať iné Rusko všade tam, kde je to možné, čo v súčasnosti znamená najmä mimo jeho hraníc a cez virtuálne kanály.

Sme na začiatku nového obdobia európskych dejín a to, čo urobíme tento rok, bude mať dôsledky na ďalšie desaťročia. Umožniť Ukrajine vyhrať túto vojnu nie je len jediný spôsob, ako zabezpečiť demokratic­kú a mierovú budúcnosť samotnej Ukrajiny. Je to zároveň to najlepšie, čo môžeme urobiť, aby sme zlepšili dlhodobé šance na lepšie Rusko.

 ?? KRESBA – VIZÁR ??
KRESBA – VIZÁR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia