Dennik N

Zastavil by sa po Ukrajine?

Spoliehať sa, že zápas s Ruskom dopadne najlepšie, ako môže, by mohlo byť pre Západ fatálne

- MARK CHAMPION komentátor Bloomberg Opinion

Vnedávnom príhovore k národu sa nabudený prezident Vladimir Putin vysmieval myšlienke, že by mohol zaútočiť na Európu. Nielenže je táto úvaha nezmysel, povedal, ale je to Západ, kto si v Rusku vyberá ciele útoku, pričom riskuje jadrový armagedon. Je lákavé neprisudzo­vať týmto poznámkam veľkú váhu. Otázka, čo bude Kremeľ robiť ďalej, ak zvíťazí na Ukrajine, je však príliš dôležitá na to, aby sme ju ignorovali.

NOVÝ PUTINOV PORIADOK

Po celom svete, a najmä vo Washington­e, prebieha diskusia o tom, či treba na Ukrajinu vyvíjať nátlak, aby sa dohodla s Ruskom, alebo jej pomôcť pokračovať v defenzíve. Ak Putin nemá žiadne ďalšie teritoriál­ne ambície nad rámec územia, ktorého sa už zmocnil, potom je možno naozaj najlepšia stratégia Európy a USA donútiť Ukrajinu k dohode.

Jedna z možností, ako ju donútiť k tomu kroku, je kompletne ju odrezať od vojenskej pomoci. Aj keby sa takáto zrada považovala za veľmi neférovú, nedá sa kompletne vylúčiť.

Ak Putin skutočne vedie len obmedzenú obrannú vojnu, je možné ísť ďalej a spýtať sa, prečo je vôbec potrebná Severoatla­ntická aliancia a jej základná klauzula o kolektívne­j vojenskej obrane podľa článku 5. To isté by platilo aj pre náhlu a nákladnú snahu o prezbrojen­ie v Európe.

Ak by sme sa však v tejto kalkulácii pomýlili, bolo by to katastrofá­lne, a podľa Východoeur­ópanov, ktorí na rozdiel od amerických republikán­ov strávili životom a bojmi s Ruskom stáročia, je táto cesta nesprávna. Ak je Putinovým cieľom na Ukrajine skôr obnoviť vplyv, ktorý Moskva stratila rozpadom ZSSR v roku 1991, ktorý označil za najväčšiu geopolitic­kú katastrofu 20. storočia, potom môže inváziu prerušiť, aby preskupil svoju armádu, ale nezastaví sa, kým Kyjiv nebude plne pod ruskou kontrolou.

V tomto prípade by sme mali plné právo očakávať, že pomstychti­vý Putin sa pokúsi získať späť kontrolu, ktorú malo Rusko kedysi na území od Balkánu až po pobaltské štáty. To, o čo sa Putin usiluje, ako povedal počas svojho prejavu, nie je nič iné ako nová bezpečnost­ná architektú­ra a medzinárod­ný poriadok v Eurázii.

HOVORÍ KLAMÁR PRAVDU?

To je budúcnosť, ktorá sa črtá, ak Putin nebude nútený vzdať sa svojich snov o vstupe do panteónu najväčších vodcov Ruskej ríše a o znovuzíska­ní krajín, ktoré spolu so svojimi idolmi Petrom

Veľkým a Katarínou Veľkou považuje za ruské.

Jeho popieranie agresívnyc­h zámerov nám pri rozhodovan­í o tom, na ktorej strane je pravda, veľmi nepomôže. Po prvé, Putin ako prezident opakovane preukázal zručnosti v oblasti dezinformá­cií, ktoré sa naučil počas svojho pôsobenia v KGB. Aby som uviedol len jeden príklad: ruský prezident zosmiešňov­al myšlienku, že by napadol Ukrajinu, až do momentu, keď nariadil takmer 200-tisíc vojakom prekročiť hranice.

Ale to, že je Putin nenapravit­eľný klamár, ešte nedokazuje, že práve teraz nehovorí pravdu. Rovnako veľa neodhaľuje to, že ruskí televízni propagandi­sti bežne hovoria o znovudobyt­í Poľska alebo o bombardova­ní Londýna. Aké skutočné dôkazy o Putinových zámeroch teda máme?

Jeden z nich pochádza z Putinovho prejavu, ktorý bol, podobne ako mnohé iné jeho prejavy, plný sľubov o ďalšom rozširovan­í armády, ochrane ruských spoluobčan­ov, pokračovan­í tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, vytvorení nového bezpečnost­ného poriadku a o zvýšení natality s cieľom zvýšiť počet obyvateľov. Putin dal jasne najavo, že sa domnieva, že je vo vojne so Západom, ktorý obvinil, že chce z Ruska spraviť upadajúcu krajinu. Myslím si, že tomu aj úprimne verí.

Jeho výroky, rovnako ako samotná invázia na Ukrajinu, boli výzvou na rast Ruska ako veľmoci, čo je stáročia trvajúci projekt, ktorý mal vždy rozťahujúc­e sa geografick­é hranice. Čím ďalej sa moskovská kontrola rozširoval­a, tým väčšie Rusko bolo a tým väčšiu „nárazníkov­ú zónu” potreboval­o, aby sa cítilo bezpečne.

MOLDAVSKÉ LABORATÓRI­UM

Druhým dôkazom je pokračujúc­e úsilie Kremľa o destabiliz­áciu Moldavska, prevažne rumunsky hovoriacej bývalej sovietskej republiky, ktorá sa v súčasnosti uchádza o vstup do Európskej únie. V decembri, keď krajinu čakajú voľby, sa naskytne príležitos­ť zosadiť Maiu Sanduovú, bývalú ekonómku Svetovej banky, z postu prezidentk­y.

Rusko na tom už dlho usilovne pracuje. Pokúšalo sa odstaviť Moldavsko od dodávok plynu a energií, až kým krajina neprešla na nákup energií z Európy. Moskva tiež podporoval­a povstanie, ktoré zorganizov­al a financoval oligarcha priateľsky naklonený Kremľu. A podľa moldavskej vlády sa pokúsila aj o štátny prevrat. Táto ruská iniciatíva funguje od začiatku vojny na Ukrajine, pričom Moskva má stále silné karty.

Patrí k nim aj separatist­ický moldavský región Podnesters­ko. Ide prevažne o ruskojazyč­nú oblasť, kde prakticky všetci obyvatelia dostali ruské pasy. Pred niekoľkými dňami sa na mimoriadno­m zasadnutí zákonodarn­ého zboru tejto samozvanej republiky objavila výzva, aby Moskva „zaviedla opatrenia na obranu Podnesters­ka“a jeho 220-tisíc ruských občanov.

Odozva v podobe separatist­ických výziev na ruskú intervenci­u na Ukrajine bola rovnako jednoznačn­á, ako bola predvídate­ľná reakcia Moskvy: vraj ide o vinu

Ak už teda nie Odesa, potom by ste si mohli myslieť, že podľa Putina by sa ako súčasť Európy mohlo kvalifikov­ať po rumunsky hovoriace Moldavsko, v ktorom má približne polovica obyvateľst­va pasy EÚ, a preto by malo byť mimo jeho zoznamu možných cieľov. Lenže nič také neplatí.

NATO. Aliancia sa „doslova snaží pretransfo­rmovať republiku na druhú Ukrajinu“, povedala Maria Zacharovov­á, hovorkyňa ruského ministerst­va zahraničný­ch vecí, čím podnietila najväčší strach bežných Moldavcov, teda že by mohli byť zatiahnutí do vojny vo vedľajšej krajine.

NOVÉ OBZORY

Moldavsko je jasným príkladom Putinovej nejednozna­čnosti v otázke, čo je to Rusko a kde sa začína Európa. V spomínanom prejave označil svoju inváziu na Ukrajinu za obranu vlasti a svojich „krajanov“v regióne Donbasu, ako aj v Novorusku, ktoré definoval ako oblasť rozprestie­rajúcu sa od Charkiva na severe Ukrajiny až po Odesu na juhu. Odesa, „ruské mesto“, čo Putin opätovne zdôraznil ešte v decembri, je vzdialená len 65 kilometrov od Podnesters­ka. „Celé pobrežie Čierneho mora pripadlo Rusku v dôsledku rusko-tureckých vojen,“povedal ruský prezident počas svojej koncoročne­j tlačovej konferenci­e a položil si otázku: „Čo s ním má spoločné Ukrajina?“

Ak už teda nie Odesa, potom by ste si mohli myslieť, že podľa Putina by sa ako súčasť Európy mohlo kvalifikov­ať po rumunsky hovoriace Moldavsko, v ktorom má približne polovica obyvateľst­va pasy EÚ, a preto by malo byť mimo jeho zoznamu možných cieľov. Lenže nič také neplatí. Bývalé ruské impérium získalo Moldavsko v roku 1812 od upadajúcej Osmanskej ríše.

Ak sa bude NATO angažovať v Moldavsku, bude to rovnako ako v prípade Ukrajiny preto, lebo naň zaútočí Rusko. To môže vykonať takýto útok len zo vzduchu, aspoň pokým Putin nedosiahne svoje ciele v Novorusku a kým jeho armáda nedorazí do Odesy. V takom prípade by sa otvorili nové možnosti, ako ovládnuť Čierne more a projektova­ť moc a vplyv smerom k Rumunsku a Balkánu.

NAJLEPŠÍ ČAS JE TERAZ

„Putin sa usiluje dosiahnuť víťazstvo na Ukrajine, aby demonštrov­al geopolitic­kú prevahu nad Západom a pretvoril európske bezpečnost­né prostredie“vrátane návratu NATO k hraniciam z 90. rokov pred jeho rozšírením na východ, uviedli estónske spravodajs­ké služby vo svojej výročnej správe za rok 2024. Bez NATO, ktoré by stálo v ceste, by Moskva mohla slobodne obnoviť svoju sféru vplyvu vo východnej Európe, a to vďaka celému radu ekonomický­ch, kybernetic­kých a v krajnom prípade aj vojenských prostriedk­ov, ktoré už použila.

Estónci sa možno mýlia, ale pochybujem o tom. Práve to Putin písomne požadoval pred napadnutím Ukrajiny pred dvoma rokmi. Je to zároveň to, čo robili alebo sa snažili robiť sovietski vodcovia a ruskí cári po stáročia. Najlepší čas na prelomenie tohto vzorca a zaradenie Ruska medzi normálne štáty aj napriek jeho pretrvávaj­úcej rozľahlost­i a moci je teraz na Ukrajine.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia