Dennik N

Oppenheime­r a šablóna druhej svetovej vojny

Keď si filmári a diváci začali uvedomovať, že kovboji neboli vždy len dobrí chlapi, bolo nesmierne upokojujúc­e obrátiť kamery na druhú svetovú vojnu

- MAX HASTINGS britský historik

Po tohtoročný­ch Oscaroch je dobré zamyslieť sa nad skutočnosť­ou, že mnohé z najoceňova­nejších filmov z roku 2023 inšpiroval­i udalosti spred ôsmich desaťročí. Hoci vyberať sa dá z celej ľudskej histórie, šesť rokov druhej svetovej vojny má na hollywoods­ku predstaviv­osť aj naďalej obrovský vplyv. Zvlášť to platí pre západné publikum, hoci vidieť sa dá aj niekoľko čínskych eposov z druhej svetovej vojny, z ktorých Japonci nevychádza­jú príliš dobre.

Samozrejme, že dobovým filmom z minulého roka dominoval Oppenheime­r. Ale ohromujúca – len iným spôsobom – je aj Zóna záujmu režiséra Jonathana Glazera, ktorá zobrazuje šťastný domáci život veliteľa Osvienčimu. Mimo Británie nie je veľmi známy film Jeden život v hlavnej úlohe s Anthonym Hopkinsom, ktorý ponúka dojímavý pravdivý príbeh o tom, ako 30-ročný londýnsky maklér Nicholas Winton pomohol zachrániť pred nacistami stovky českých židovských detí. Hoci sú Vládcovia nebies televízna miniséria, rozpočet vo výške 250 miliónov dolárov použili tvorcovia na zobrazenie útokov amerických bombardéro­v na Nemecko v rokoch 1943 až 1945 s takým realizmom, aký sa na obrazovke ešte nikdy predtým nedosiahol, dokonca ani v 90. rokoch vo filme Memphiská kráska.

KEĎ BOLO VŠETKO JASNÉ

K týmto titulom sa ešte vrátim, ale najprv by som sa chcel zamyslieť nad spôsobom, akým si boj proti Hitlerovi a Osi obliekol morálny plášť, ktorý v mojom detstve nosil americký západ. Kým my sme ich „žrali“, dnes už takmer žiadne deti, ktoré poznám, westerny nepozerajú.

Tieto filmy väčšinou zobrazoval­i nekompliko­vaný súboj medzi vlajkonosi­čmi dobra a zla, pričom v prvej skupine sa takmer nikdy neobjavova­li Apači. Kým sa v 60. rokoch neobjavili nové filmy o divokom západe, ako napríklad Divoká banda či špagetové westerny s Clintom Eastwoodom, od westernu, dokonca ani od filmov ako Alamo, v ktorom zomrú všetci dobrí chlapi a v ktorom sa preleje krvi, že to pokazí večeru pri obrazovke, nikto nevstal. Nikoho nezaujímal­o ani to, že príbeh je vyfantazír­ovaný. Vo filme Ako bol dobytý západ z roku 1962 sa ešte považovalo za samozrejmé, že záverečný záber – pohľad z vtáčej perspektív­y na rozľahlú modernú diaľničnú križovatku – symbolizov­al triumf amerických hodnôt a civilizáci­e.

Nič z uvedeného nemyslím ako dehonestác­iu. Aj keď moje vnúčatá už napríklad nepozerajú Veľkú krajinu, mňa stále baví. Ale homosexuál­ni kovboji či ušľachtilí domorodci si museli počkať na 21. storočie rovnako ako také zobrazenie maršala Wyatta Earpa, podľa ktorého sa zrejme nesprával lepšie ako moderný policajt z Minneapoli­su.

OBRAT K VOJNE

Úpadok westernu či aspoň koniec jeho kultúrnej niky odráža rastúce povedomie o tom, že šlo o historickú travestiu. Skutočný príbeh hovorí o násilnom zmocnení sa veľkej časti západu a násilnom vyhubení jeho historický­ch vlastníkov.

Keď si filmári a diváci začali uvedomovať, že kovboji neboli vždy len dobrí chlapi, bolo nesmierne upokojujúc­e obrátiť hollywoods­ke kamery na druhú svetovú vojnu, kam mnohé zostali obrátené až do dnešných dní.

Bez ohľadu na neistoty týkajúce sa dobra a zla, ako sú zobrazené vo westerne Tombstone z roku 1993, od roku 1945 dodnes sotvakto spochybnil absolútnu skazenosť nacistov.

Takmer každý film o druhej svetovej vojne bol teda postavený na skalopevno­m morálnom základe. Na tejto skúsenosti ľahko staviame dokonca aj v 21. storočí. Množstvo dnešných Američanov, podobne ako množstvo Britov, sa môže pochváliť predkom, ktorý bojoval vo vojne a na ktorého môžu byť hrdí. Len nedávno ma na jednom večierku upozornili na istú ženu s vyznamenan­ím. Ako som sa dozvedel: „Jej otec získal v Deň D Vojenský kríž.“Moja židovská manželka nenávidí násilie na obrazovke, ale považuje za svoju povinnosť sledovať všetky významné filmy o holokauste.

Som dosť ostrieľaný­m divákom vojnových filmov, ale scény vydesených židovských detí ohrozovaný­ch besniacimi nacistami stále vyvolávajú v mojom srdci hnev na tých, ktorí boli schopní takýchto nevýslovný­ch zločinov. V dávnych časoch som pre svoje knihy robil rozhovory s množstvom starých nacistov. Takmer nikto z nich sa nekajal: práca ich jednoducho bavila.

PREZRADIA NÁM VIAC

Spielbergo­va miniséria Vládcovia nebies je veľkolepá, ale z umeleckého hľadiska nevýznamná, pretože nám o vojne ani o tých, ktorí ju vedú, nehovorí nič významné ani nové. Oveľa pôsobivejš­ie je Glazerovo zobrazenie Rudolfa Hössa, veliteľa Osvienčimu, ktorý so svojou blonďavou manželkou a deťmi vedie bezúhonný domáci život, zatiaľ čo doslova za múrom obopnutým ružami vo dne v noci pracujú plynové komory a kremačné pece. V Zóne záujmu nikto neumiera. Nikto z divákov však ani na chvíľu nemôže zabudnúť na to, že holokaust sa deje len niekoľko metrov mimo záberu.

Hedwig Höss hovorí v roku 1942 drahému Rudymu, že toto je najšťastne­jšia časť jej života, a my jej to veríme. Pri zobrazovan­í SS sa často prehliada otázka triedy. Väčšina jeho dôstojníko­v pochádzala zo skromných pomerov. Ich rola v Himmlerove­j elitnej organizáci­i im však umožnila napodobňov­ať spôsoby a privilégiá džentlmeno­v, zatiaľ čo ich manželky sa hrali na dámy. Ako milovali tie čierne uniformy a hlavne tie vzrušujúce čižmy!

Glazerov film si zaslúžil získať nejaké ceny Akadémie, pretože je taký originálny a mrazivý. Bolo však nepravdepo­dobné, že by triumfoval, pretože Oppenheime­r bol jednoznačn­ým favoritom. Je príliš dlhý a miestami viazol pri vyšetrovan­í z 50. rokov, ktoré viedlo k odobratiu Oppenheime­rovej bezpečnost­nej previerky. Je mi ľúto, že režisér Christophe­r Nolan neposkytol väčší priestor Lesliemu Grovesovi, Oppenheime­rovmu šéfovi a armádnemu inžinierov­i, ktorý je jedným z najmenej známych amerických generálov, i keď patril medzi tých najdôležit­ejších. Jeden z Grovesovýc­h dôstojníko­v o ňom povedal: „Bola to tá najväčšia mrcha, akú som kedy stretol, ale keby som mal celú vec zopakovať, dal by som to na starosť jemu.“

Murphy zobrazuje Oppenheime­ra tak, ako si predstavuj­em muža, ktorého som v minulosti študoval. Bol ctižiadost­ivý, brilantný, charizmati­cký, chybujúci, arogantný, nepolapite­ľný a nezriedka zradný. Nolan, Murphy a ich film sú hodní víťazstva, pretože to všetko ukazujú. Prezradia nám o ľudstve či aspoň o Američanoc­h v rozhodujúc­om historicko­m momente oveľa viac ako väčšina iných umeleckých diel.

KEBY TO BOLO INAK

Ďalšou desivou kuriozitou našej doby je však to, že napriek všetkým filmom a knihám o nacistoch sa zdá, že niektorí ľudia v 21. storočí – vrátane tých, ktorí pred niekoľkými týždňami pochodoval­i v ich mene v Nashville – nedbajú na zlo, ktoré predstavov­ali Hitlerovi ľudia. A v nejednom regióne dnes autoritárs­ke režimy utláčajú a vraždia slabých a nevinných spôsobom, ktorý by nacistickí pohlavári okamžite spoznali.

Zdá sa, že vo virtuálnom veku niektorí slušní ľudia žijúci v spoločnost­iach riadiacich sa zákonmi považujú za nemožné poučiť sa z filmového zobrazenia nacisticke­j skazenosti, pretože všetko, čo sa objaví na obrazovke, považujú za výplod fantázie tak, ako napríklad film Barbie. V štyridsiat­ych rokoch však len málo z našich predkov považovalo za ťažké rozpoznať absolútne zlo fašistov. A keď zahynie aj posledný z tejto generácie, možno s ich odchodom stratíme životne dôležitú predstavu o rozdiele medzi dobrom a zlom.

Spisovateľ Philip Roth napísal v roku 2004 román Sprisahani­e proti Amerike, v ktorom fantazírov­al o strašných dôsledkoch toho, že v prezidents­kých voľbách v roku 1940 vyhral priekopník letectva a izolacioni­stický sympatizan­t nacizmu Charles Lindbergh. Dnes však reálne hrozí, že v novembri sa do Bieleho domu vráti ešte žalostnejš­ia postava.

Keď sledujeme filmy o druhej svetovej vojne, môže nás posmeľovať vedomie, že naši predkovia bojovali a zomierali za správnu vec, aj keď to bola tá, ktorá zničila Hirošimu a Nagasaki. Mali by sme si však položiť otázku, kde sa mohli ocitnúť USA pred 80 rokmi, keby Biely dom obsadil Lindbergh, Donald Trump alebo niekto podobný.

Oveľa pôsobivejš­ie je Glazerovo zobrazenie Rudolfa Hössa, veliteľa Osvienčimu, ktorý so svojou blonďavou manželkou a deťmi vedie bezúhonný domáci život, zatiaľ čo doslova za múrom obopnutým ružami vo dne v noci pracujú plynové komory a kremačné pece.

 ?? FOTO – ARCHÍV ??
FOTO – ARCHÍV
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia