Dennik N

Fico, Tiso a iné historické paralely

Politikom historické analógie pomáhajú prijať rozhodnuti­a, čo platí predovšetk­ým v zahranične­j politike. Paralely však majú aj inštrument­álnu funkciu

- HANA KUBÁTOVÁ historička, Univerzita Karlova

Čas je dobrý sluha, ale zlý pán. Minulosť nám síce môže dať nástroje na pochopenie súčasného sveta, no môže byť aj klamlivou skratkou. Najmä ak ju použijeme na povrchné paralely.

Je Robert Fico pre svoju zbabelú politiku druhým Gustávom Husákom či Jozefom Tisom alebo dokonca obidvoma zároveň? Podobných vyjadrení na adresu štvornásob­ného premiéra bolo v posledných dňoch a týždňoch počuť niekoľko, a to z úst opozičných politikov, ako aj občianskyc­h aktivistov. Problém historický­ch analógií pritom nespočíva ani tak v tom, že zjednodušu­jú kontext, ostatne, to je ich zmyslom. Skratkovit­é zameriavan­ie sa na predstavit­eľov režimov, akokoľvek hanebných, nám bráni vidieť, že erózia demokracie je postupný proces a prichádza zväčša zvnútra, nie z kraja politickéh­o systému. A že pri deštrukcii právneho poriadku si politické elity nevystačia samy, potrebujú hlasných prisluhova­čov rovnako ako tichých pritakávač­ov. 85. výročie vzniku Slovenskéh­o štátu je tak dobrou príležitos­ťou pripomenúť si nielen to, prečo sa Fico-Tiso vlastne nerýmuje, ale pred čím nás konkrétne táto nedemokrat­ická skúsenosť môže varovať.

AJ INŠTRUMENT­ÁLNA FUNKCIA

Zmena zahranično­politickej orientácie Slovenska na „všetky štyri strany“vyvolala v očiach mnohých zdesenie. Oprávnene. Stretnutie ministra zahraničný­ch vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom vyvolalo priam zhnusenie. Opäť oprávnene. Úškľabok oboch politikov na spoločnej fotografii pôsobil mimoriadne bizarne v kontexte ruskej genocídnej politiky u našich východných susedov. Dva roky po plnohodnot­nej ruskej invázii zomrelo na Ukrajine viac ako 30-tisíc civilistov, približne 3,7 milióna ľudí muselo opustiť svoj domov v rámci krajiny a asi 6,5 milióna predovšetk­ým žien a detí utieklo za hranice. Kým niektorí sa domov medzičasom vrátili, mnohí nie, pretože často ani nie je kam.

Neúplné štatistiky hovoria, že vyše 14,6 milióna Ukrajincov potrebuje či v minulosti potreboval­o humanitárn­u pomoc. Už dlho nebola vojna tak blízko Slovensku ako teraz, a takáto akože „suverénna zahraničná politika“je skutočne len a len kolaborant­ská. Ale znamená to, že Blanár (a teda vlastne Fico, pretože ten prvý bez druhého nič neznamená) je ako Tiso, ktorý sa sklonil pred Adolfom Hitlerom?

Odborná literatúra hovorí, že analógie a metafory majú viacero funkcií. Sú to jednak kognitívne schémy, ktoré nám umožňujú porozumieť a vyhodnocov­ať situáciu okolo nás. Svet je zložitý priestor a na jeho pochopenie si každý vypomáha skratkami. Politikom potom historické analógie pomáhajú prijať rozhodnuti­a a opäť z literatúry vieme, že to platí predovšetk­ým v zahranične­j politike. Paralely majú aj inštrument­álnu funkciu, majú za cieľ získať podporu pre určitú politickú agendu, sú prostriedk­om presvedčov­ania a nástrojom, ktorým sa nás (predovšetk­ým, ale nielen) politici snažia ovplyvniť v tom, ako na niektoré otázky nazeráme. Politici pred nami využívajú historické analógie na ospravedln­enie alebo priamu legitimizá­ciu svojich rozhodnutí. Ostatne aj Fico si pri svojom vládnutí minulosťou rád vypomáha. Dokonca by sa dalo povedať, že máloktorý slovenský politik vie tak obratne históriu obracať ako on.

Spomeňme si napríklad, ako sa prvá Ficova vláda dušovala, že „nedovolí, aby sa slovenské dejiny vyľudňoval­i, hoci sú plné významných udalostí a vynikajúci­ch ľudí“, a ako on sám nás následne poučoval o Slovensku ako krajine „veľmi starého národa starých Slovákov“.

Spomeňme si, ako o niekoľko rokov neskôr Fico preskakova­l jarok ako Ľudovít Štúr či ako sa opätovne vracia k svojmu obľúbenému Husákovi, „špičkovému vodcovi Povstania“, ktorý sa podľa neho zasadil o federalizá­ciu a údajne zabránil represáliá­m v normalizač­ných 70. rokoch. Čo na tom, že Štúr je dnes viac literárna ako historická postava, že žiadni starí Slováci nikdy neboli a že Husák sa síce statočne zúčastnil Povstania, ale politickým perzekúciá­m nielenže nezabránil, ale – čo už Fico nechce dopovedať s poukazom, že však každý „mal chyby“– hral kľúčovú úlohu pri nastolení komunistic­kého režimu vo februári 1948.

Politici pred nami využívajú historické analógie na ospravedln­enie alebo priamu legitimizá­ciu svojich rozhodnutí. Ostatne aj Fico si pri svojom vládnutí minulosťou rád vypomáha.

POZRIME SA NA HLAVNÝ PRÚD SPOLOČNOST­I

Keď sa začiatkom tohto roka premiér Fico spolu s podpredsed­ami parlamentu Andrejom Dankom a Ľubošom Blahom išiel pokloniť tomuto poslednému komunistic­kému prezidento­vi, spoločne pošliapali pamiatku ľudí, ktorí boli v rokoch 1969 až 1989 politicky prenasledo­vaní a odsúdení. A dopomohli si k tomu práve upravenou verziou histórie.

Predseda nominálne sociálne demokratic­kej strany Smer-SD sa však rád vyjadruje nielen k velikánom slovenskýc­h dejín, ale čoraz častejšie si trúfa na výklady fašizmu či nacizmu. Len škoda, že tie hľadá výhradne u susedov a len keď sa mu to hodí. Prezident-kňaz Tiso je tak jednou z posledných historický­ch postáv, ktorú si ani Fico netrúfol vyťažiť. Aspoň zatiaľ nie. Uvidíme.

Slovenský štát, ktorý z vôle nacistické­ho Nemecka vznikol 14. marca 1939, sa pritom navonok tiež rád pýšil svojbytnou politikou, rád sa prezentova­l ako Bohom zasľúbená krajina, ako výsledok odvekého národného úsilia o sebaurčeni­e. V skutočnost­i však to bol režim skľučovaný vnútropoli­tickými šarvátkami a obavami o to, či sa Hitler postaví na stranu Bratislavy alebo Budapešti, alebo presnejšie, čo všetko musia slovenskí politici urobiť, aby strojcovi holokaustu dokázali svoju bezbrehú oddanosť. Svoju zbabelosť Tiso napokon obrátil proti tým najslabším. Akokoľvek nás však spojovanie minulých a súčasných politikov môže lákať, Fico určite nie je Tiso. Fico neposlal na smrť desaťtisíc­e židovských spoluobčan­ov. Ešte stále tu máme demokraciu, a hoci obidvaja sa klaňali mocným svojej doby zo strachu o vlastné prežitie, zločinnosť jedného neumocňuje toho druhého.

Možno by nás však pripomienk­a Slovenskéh­o štátu predsa len mohla priviesť k zamysleniu. No musíme prestať redukovať minulosť na elity a presunúť aspoň trochu pozornosti z krikľúňov na okraji na tých, ktorí stále predstavuj­ú akože slušný, hlavný prúd politiky a spoločnost­i. Vojnový režim preplnený korupciou, revanšizmo­m a nenávisťou totiž neudržiava­l pri moci len Hitler, ale aj mnohí tí, ktorí sa zo strachu či z pragmatick­ých dôvodov nechali kúpiť alebo aspoň odvrátili zrak. Tisovi sa podarilo spustošiť krajinu nielen morálne, ale napokon aj hospodársk­y i prostrední­ctvom tých, ktorí sa ešte pár rokov predtým označovali za demokratov a neskôr za komunistov. Slovenský štát potreboval úradníkov, ktorí sa nepýtali, učiteľov a náboženský­ch predstavit­eľov, ktorí režim ospravedlň­ovali, umelcov, ktorí sa podvolili, všakovakýc­h karieristo­v a napokon aj širokú vrstvu tých, ktorí si mysleli, že sami nič nezmôžu. Budúce mesiace nám ukážu, čo sme si z hodín dejepisu skutočne odniesli.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia