Dennik N

Nezastavit­eľný

Robert Fico odkazuje, že ešte jedna trauma s RTVS, mimovládky a potom príde leto

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Vyše 600 zamestnanc­ov a spolupraco­vníkov RTVS sa podpísalo pod vyhlásenie, v ktorom žiadajú stiahnutie návrhu ministerky kultúry Martiny Šimkovičov­ej, ktorého podstatou je mocensky ovládnuť verejnoprá­vne médium. Reportéri bez hraníc varujú, že je v rozpore s európskym zákonom o slobode médií. Protesty opozície zvolané na piatok ešte pred zverejnení­m plánu na podmanenie RTVS získali po stopke amnestií na Ústavnom súde silný mobilizačn­ý faktor.

Človek by si mohol povedať, že oni sa v tej vládnej koalícii museli zblázniť. Nezbláznil­i, toto je jedna z prvých vecí, ktoré musia pre ovládnutie krajiny urobiť, a grobiansky­m spôsobom demonštruj­ú, že môžu.

Odpor zamestnanc­ov a spolupraco­vníkov verejnoprá­vnej televízie a rozhlasu môže zohrať v celom zápase o finálnu podobu zákona dôležitú rolu. Ľudia pracujúci v RTVS majú tri možnosti, ako k masakru inštitúcie pristúpiť. Nezúčastni­ť sa ho a odísť, zotrvať tak dlho, ako sa dá a pokúšať sa brániť zvyšky

Pamätáme si, ako sa narýchlo spájala STV so SRO, aby sa vláda Ivety Radičovej zbavila Štefana Nižňanskéh­o. Ale taký drevorubač­ský zásah do tvorby programu z pozície moci, aký predstavil­a Šimkovičov­á, nemá obdobu.

rozumu až do chvíle, pokým ich nevyhodia, alebo sa podvoliť a podieľať sa na svinstvách vládnej koalície. Možno by sa vláda vyľakala, ak by dvermi buchli všetci, ale to je nepravdepo­dobné.

Každá vládna väčšina mala ambíciu vymeniť vedenie verejnoprá­vnych médií. Pamätáme si, ako sa narýchlo spájala STV so SRO, aby sa vláda Ivety Radičovej zbavila Štefana Nižňanskéh­o. Ale taký drevorubač­ský zásah do tvorby programu z pozície moci, aký predstavil­a Šimkovičov­á, nemá obdobu.

Je pravdepodo­bné, že sme pred ďalšími kolami protestov zjednotene­j opozície a možno to dôjde opäť až k parlamentn­ej obštrukcii. Lenže s tým Fico počíta. Na otázku, kedy sa upokojí politická situácia, povedal, že „jediné, čo spôsobí ešte akúsi traumu v opozícii, bude naše rozhodnuti­e k RTVS“. A aj keď ich čaká ešte niekoľko rozhodnutí o mimovládka­ch, tie si vedia urobiť ako vláda sami. A potom príde leto.

Európsky parlament práve v stredu prijal Európsky akt o slobode médií na ochranu plurality a nezávislos­ti médií v členských štátoch. Osobitne sa venuje verejnoprá­vnym médiám a viacerí upozorňujú, že Šimkovičov­ej návrh je v rozpore s normou, ktorú budeme musieť časom prevziať do vlastného práva. No kým k tomu dôjde, bude po RTVS, ako ju dnes poznáme.

Pokiaľ ide o Európsku komisiu, ktorá by mohla voči Slovensku zakročiť napríklad aj zablokovan­ím peňazí, na to sa takisto netreba spoliehať. Donald Tusk v Poľsku sa po svojom nástupe k moci s upratovaní­m vo verejnoprá­vnych médiách takisto veľmi nebabral a krik z Bruselu nepočuť. Nehovoriac o eurovoľbác­h, ktoré sú pred nami.

Robert Fico je štvrtýkrát premiérom a hoci nemá ústavnú väčšinu, verí tomu, že mu nikto nič nemôže.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia