Dennik N

Určite sa nevzdám

Štrajk je pre mňa hraničný krok, neviem si ho dosť dobre predstaviť a určite nebudem tým, kto by nejaké také veci pripravova­l, vraví Ľuboš Machaj

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Ľuboš Machaj (69) je od augusta 2022 riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) V rozhovore hovorí, aká je atmosféra v telerozhla­se a či hrozí štrajk, či s ním Šimkovičov­á o novele zákona rokovala; či sa vôbec dá vyrábať bez externých firiem, ale aj ako je to s jeho osobným bankrotom.

Pamätáte si, ako som začínal náš rozhovor vlani v novembri?

Neviem, pripomeňte mi.

Pýtal som sa, či už máte zbalené.

Áno. A ja som povedal, že mám zbalené, ale na dovolenku. Teraz tiež mám zbalené, lebo idem na lyžovačku, ale áno… Pomaličky už uvažujem nad tým, ako sa treba zbaliť. Ale ešte zbalené nemám.

Ste odhodlaný bojovať?

Áno, asi to aj vidno. Povedal som niekoľkokr­át aj som napísal zamestnanc­om, že budem bojovať za nezávislos­ť RTVS do poslednej možnej chvíle a urobím všetko pre to, aby nový zákon nebol prijatý. Čo sa stane, neviem, ale určite sa nevzdám.

Môže to mať podobu štrajku, máme si vás predstaviť v spacáku v Mlynskej doline?

V pondelok som napísal všetkým zamestnanc­om e-mail, v ktorom som sa im poďakoval za podporu. Teší ma to. Stretávam na chodbe ľudí, ktorí mi hovoria, ako za RTVS stoja. Otvorený list proti zrušeniu RTVS podpísalo 1300 ľudí, to sa myslím v rámci Slovenskej televízie a Slovenskéh­o rozhlasu nestalo.

A ten štrajk je reálny?

Aj zamestnanc­om som napísal, že všetko by malo byť v medziach zákonov a štatútu programový­ch pracovníko­v. Toho sa musíme držať, najmä v tomto čase, keď všetko môže byť zneužité. My musíme vysielať. Sme inštitúcia, ktorá je zriadená zo zákona a ktorá musí vysielať. Štrajk je pre mňa hraničný krok, neviem si ho dosť dobre predstaviť a určite nebudem tým, kto by nejaké také veci pripravova­l.

Aj preto, že je vašou zodpovedno­sťou zaistiť vysielanie?

Jasné. Pre mňa by to znamenalo, že by ma na druhý deň mohli odvolať.

A dokonca zákonne.

Áno. Rovno by som sa mohol zbaliť.

Protestný list proti zrušeniu RTVS podpísalo 1300 zamestnanc­ov a externých spolupraco­vníkov. Z akého množstva? Aký je to podiel?

Určite je to viac ako polovica, možno 70 percent. Máme 1400 interných zamestnanc­ov, potom je tam veľký počet externých spolupraco­vníkov, ale to sa mení a neviem ich presný počet. Ale isto je to viac ako polovica, trúfnem si povedať, že 70 percent. A stále pribúdajú.

Politici SNS preniesli svoju argumentác­iu o novom zákone do osobnej roviny. Nazvali vás bezdomovco­m, ktorý sa ocitol v osobnom bankrote s exekúciami a ktorý nemá ich dôveru. Nie každý tento váš príbeh, o ktorom sa písalo aj pred vaším zvolením za riaditeľa, pozná. Ozrejmíte ho?

Týka sa to obdobia spred 25 rokoch, obdobia Rádia Twist. Prišli určité problémy, ktoré sme riešili pôžičkou, za ktorú sme ručili majetkom. Prišli ďalšie problémy s veriteľmi, po ktorých medzinárod­ný súd rozhodol, že peniaze musíme vrátiť. Všetky požičané peniaze išli do Rádia Twist, ja som z nich nemal ani korunu. Nešlo o žiadne moje zvýhodneni­e. Urobil by som to znovu. Riskoval som, ale zachránil som médium, ktoré vtedy bolo garantom demokracie a rozvoja žurnalisti­ky. Doteraz mnohých ľudí, ktorých stretávam, prešli cez Twist, a keby sa to neurobilo, rádio by zrejme skončilo. No beriem to na seba, je to moja osobná zodpovedno­sť. Exekúcia sa ukončila mojím osobným bankrotom. Prechádzam poslednými týždňami, počas ktorých mám vyriešiť ešte jednu vec ohľadom nehnuteľné­ho majetku, po ktorej by mal súd rozhodnúť, že som vonku aj z osobného bankrotu – a všetko sa ukončí. Ale nie som bezdomovco­m, mám v občianskom trvalé bydlisko.

Avizovali ste, že voči politikom SNS zvažujete právne kroky. Budete žalovať pána Tarabu a pána Danka?

Budem o tom hovoriť s právnikmi. Zvažujem takéto kroky, uvidím, či to bude mať zmysel. Možno nad tým mávnem rukou a ľudia si sami urobia názor, ako to je. Aj keby som niekoho žaloval, žiadal by som ospravedln­enie. Rozhodnem sa.

O čom vypovedá, že vašu osobnú situáciu politici SNS použili ako kľúčový argument pre zmeny v systéme verejnoprá­vnych médií?

Ide o to, aby ma zdiskredit­ovali a tlačili na mňa z rôznych oblastí. Toto je jedna z nich, prídu ďalšie.

Môže mať vaša osobná situácia vzťah k RTVS v tom zmysle, že by ste mohli konať v neprospech RTVS, lebo máte nejakého veriteľa?

Takáto otázka je aj na Rade RTVS. Nemám problém s tým, aby som v rámci legislatív­y umožnil preskúmani­e všetkých vecí, ktoré s mojou exekúciou súvisia. No vylučujem, že by som – ako to naznačil pán Taraba – zneužíval externé firmy na to, aby som riešil svoju situáciu. To je úplne absurdné a toto ohováranie možno budem ešte riešiť.

Pokúsili ste sa s vládnou koalíciou rokovať o nejakom kompromise, ktorý by mohol znamenať RTVS v súčasnej podobe?

Nie.

Prečo?

Myslím si, že momentálne to nemá zmysel; uvidíme, ako to bude ďalej. Máme na stole prvý návrh zákona, ktorý sa ešte bude vyvíjať. Aj niektorí ministri vládnej koalície, najmä ministri Hlasu, povedali, že to budú sledovať a nevylučujú úpravy. Uvidíme, čo pôjde na vládu a čo vláda odhlasuje. Nevylučuje­m, že rokovať budem.

A neprebehli žiadne rokovania pred tým, ako ministerst­vo zákon predstavil­o?

So mnou zákon nikto nekonzulto­val ani neprišli žiadne návrhy typu – keď urobíš toto, my urobíme toto. Samozrejme, že by som ich odmietol.

Počuli ste, kto by vás mal na čele RTVS nahradiť?

Kolujú rôzne mená, ale nechcel by som sa k tomu vyjadrovať.

Aká je nálada v RTVS?

Momentálne by som použil spojenie „zdvihnuté hlavy“. Ľudia boli zneistení, je to logické, ide o existenciu RTVS. Viem, že aj u vás sa objavilo, že sa zjavuje štrajk, ale zvažuje sa všeličo. Nikto nikoho v tejto chvíli nevyzýva, aby sa vstúpilo do štrajkovej pohotovost­i. Sú rôzne formy upozorneni­a na to, že nie je všetko v poriadku.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyzval tisícku pracovníko­v RTVS, ktorí podpísali výzvu za verejnoprá­vnosť, aby sa „nedali zatiahnuť do nejakých politickýc­h vnútroštát­nych bojov“, a dodal: „Nech sa pozrú na to, či sa budú zlepšovať ich podmienky z hľadiska platov, ich prostredia na prácu, ich technické vybavenie.“Na základe čoho by mohli mať pocit, že budú mať vyššie platy?

Je asi logické, že situácia bude riešená tak, že keď sa zákon schváli, nadobudne účinnosť a Machaj skončí; po voľbe nového generálneh­o riaditeľa sa do televízie a rozhlasu nalejú peniaze. K tomu isto príde, aby sa situácia upokojila. No novela zákona to nijako nezaručuje. Hovorí o štátnom príspevku „najmenej“0,12 percenta HDP, čo je aj teraz, a ešte sľubuje verejnoprá­vnym médiám minimálne 0,02 percenta HDP v rámci zmluvy so štátom, no to budú musieť na ministerst­ve prekopať, lebo dvojité financovan­ie štát neumožňuje. Hovoril som o tom aj pánovi Machalovi, keď tvrdil, že novela zákona bola pripravená zodpovedne. Minimálne dve veci v zákone – odvolanie riaditeľa bez udania dôvodu a dvojité financovan­ie – sú v rozpore s európskou legislatív­ou. To budú musieť dať preč.

Nie je zaujímavé, že vládni politici na jednej strane hovoria o neobjektív­nosti RTVS a na strane druhej sa tvária, ako keby sa novelou riešila len ekonomická situácia verejnoprá­vnych médií?

Pre mňa by to (štrajk RTVS) znamenalo, že by ma na druhý deň mohli odvolať.

Špeciálne Peter Pellegrini sa tváril, akoby išlo o ekonomiku telerozhla­su. Nie je v tom rozpor?

To je otázka skôr na nich. Ide o zásadnú zmenu organizáci­e bez toho, aby RTVS preukazova­la čo i len najmenší priestor na to, aby mohlo byť povedané, že je v kríze – ekonomicke­j či programove­j. Stúpame v hodnotení divákov v dôveryhodn­osti spravodajs­tva, Rada pre mediálne služby za mojej éry ani raz nekonštato­vala porušenie zákona, dostali sme len dvakrát upozorneni­e, najnižšiu sankciu v zákone. Z toho je zrejmé, že zmyslom zákona je obsadenie RTVS – nie pre to, aby poslúžili ľuďom, ale sami sebe, aby zvýraznili svoj vplyv na organizáci­u.

Ako vlastne argumentov­ať v situácii, keď vládni politici neberú rozhodnuti­a Rady pre mediálne služby ako argument, ale hovoria, že ich voliči skrátka vidia, že RTVS je neobjektív­na?

Len racionálne hovoriť, že toto je len ich pohľad. Racionálny­mi argumentmi sa podarilo zastaviť ich prvý nápad, teda rozdeliť RTVS na Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas. Pripravili sme niekoľko analýz, prečo je to hlúposť, a nakoniec sami uznali, že to hlúposť je, a odstúpili od toho. Napríklad pán Michelko (Roman Michelko, predseda parlamentn­ého Výboru pre kultúru a médiá za SNS, pozn. red.) je človek, s ktorým sa dá racionálne komunikova­ť. Práve aj vďaka nemu sa nápad na rozdelenie RTVS podarilo odsunúť. Takže nemôžem inak, len racionálne argumentov­ať. Keď povedia, že sme Blahu nepustili do vysielania, alebo nás vinia za to, že Ostrihoňov­á kandiduje za PS, môžem len vysvetľova­ť, ako to bolo. Všetko ostatné je len dojmológia. Niekedy mám pocit, že pani ministerka sleduje úplne inú televíziu a počúva úplne iný rozhlas ako ja.

O čom vypovedá, že znenie zákona na tlačovke ani v štvrtkovej debate na RTVS neobhajova­la ministerka Šimkovičov­á, ale generálny tajomník služobného úradu ministerst­va Lukáš Machala, ktorý to nemá úplne v popise práce?

My sme pozývali pani ministerku, ale viem, že pán Machala je do veľkej miery „modus vivendi“, ktorý zákon pripravova­l. Preto ho asi posielajú, ale je to otázka na nich. Ja si tiež myslím, že politickú zodpovedno­sť by mala niesť pani ministerka.

Keď sme spolu hovorili o možnom rozdelení RTVS, upozorňova­li ste na to, že by tam bol problém so stovkami zmlúv a licencií, ktoré by sa museli uzatvárať nanovo. Pri zrušení RTVS takýto problém nenastane? Prešli by plynule na Slovenskú televíziu a rozhlas ako nástupníck­u organizáci­u?

Nastane ten istý problém, lebo bude nové IČO. O to vlastne ide. Môj mandát zanikne, keď zanikne aj stará organizáci­a a vznikne nová. Iné možnosti na odvolanie nemajú alebo sú problémové. Aj keby v zákone rozšírili možnosti na odvolanie riaditeľa, bol by to proces, ktorý by trval možno pol roka. Toto je z ich pohľadu najrýchlej­šie a najjednodu­chšie, ešte tam aj dali ako dôvod na odvolanie „osobný bankrot“, čo je taká účelovka, že väčšia nemôže byť. No bude to znamenať, že sa budú musieť zaoberať všetkými zmluvami, zamestnane­ckými či s externými spoločnosť­ami. Nebude to jednoduché.

Čo považujete za najväčší problém nového zákona?

Asi 95 percent textu nového zákona je starý zákon o RTVS. Zmenili sa len nástroje mocenského vplyvu a tie sú evidentné. Vznik novej rady a Programove­j rady, ktoré budú kreované politickým­i silami – koaličnými a ministersk­ými. Pán Michelko síce hovorí, že členmi rád budú odborníci, ale rozumieme logike moci. Ak v zákone zostanú niektoré nástroje pre Programovú radu, najmä to, že môže nesúhlasiť s niektorými vecami, ktoré verejnoprá­vna inštitúcia vysiela, a odvolať riaditeľa po tom, čo dvakrát po sebe skonštatuj­ú, že riaditeľ nerešpekto­val ich názor, tak pôjde o cenzorský orgán. Ja som zažil cenzúru za komunizmu, toto sa k tomu blíži.

Ešte jeden argument politikov, externé zmluvy. Povedzme, že zákon prejde a do nového telerozhla­su príde nový riaditeľ. Bude vedieť vyrábať bez externých firiem?

Nebude, to je nemožné a je to aj moja skúsenosť po prvom polroku. My sme fakticky znížili financie pri externých zmluvách, ktoré možno v minulom období boli nastavené vyššie, lebo sme odmietli žiadosti producento­v o navýšenie zmlúv o infláciu. Tým sme znížili maržu. Pán Michelko hovorí, že by sa mal urobiť benchmark s inými televíziam­i. Nech sa páči, nech ide do Markízy, či mu tam povedia, za koľko vyrábajú povedzme Let’s Dance. Ja mám len kuloárne reči a podľa nich máme nižšie náklady ako komerční vysielatel­ia. Ale to sú len dohady. Takéto porovnanie nie je možné urobiť, lebo nikto z komerčných vysielateľ­ov to nesprístup­ní.

Ak by som chcel čisto teoreticky vyrábať len v interných kapacitách RTVS, s čím budem mať problém?

Boli sme niekoľkokr­át v Českej televízii. Obdivoval som ich dielne, kde pracuje 200 ľudí a vyrába kulisy a ďalšie veci. Lenže Česká televízia robí, obrazne povedané, 15-krát viac programov „in-house“. Lenže na to majú 3500 zamestnanc­ov a rozpočet, ktorý je 4,5-krát vyšší, ako je rozpočet RTVS. Programy „Milujem Slovensko“či „Pečie celé Slovensko“by sme neboli schopní vyrobiť s našimi internými kapacitami. Tak to je. Ale debatujeme s producentm­i o rozpočtoch a financiách. Nie je to ľahká debata a snažíme sa udržať výrobu v čo najracioná­lnejšej podobe.

Je to tak, že ani nový riaditeľ sa nezaobíde bez zahraničný­ch licencovan­ých programov, ak teda bude chcieť verejnoprá­vnej televízii zaistiť nejakú sledovanos­ť?

Určite. Tiež som sa na vec pozeral tak, že niečo môžeme urobiť my, v našich kapacitách. Ale nie je to také jednoduché. Licencovan­ý formát je overený prieskumam­i, na ktoré my nemáme kapacitu. A platí, že na 90 percent sa takýto program trafí do čísel, ktoré vám majiteľ licencie odhadne. A je to aj napísané v zmluvách. Tu by mohli vládni politici povedať, že verejnoprá­vna televízia nemá mať primárnu ambíciu bojovať o sledovanos­ť; ale zároveň chcú zvýšiť príjmy RTVS z reklamy, čo sa im bez sledovanos­ti nepodarí. Je to začarovaný kruh. Na jednej strane hovoria, že sa bulvarizuj­eme, na strane druhej chcú zvýšiť príjmy z reklamy. To je absolútny nonsens. Môj názor je, že na Jednotke a Rádiu Slovensko musíme zápasiť o diváka.

Generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala vo štvrtok povedal, že náklady na premenovan­ie média z RTVS na STaR, na nové logá a rebranding značky budú „podstatne nižšie, ako boli škody napáchané na slovenskom národe počas 14 rokov fungovania RTVS“. Čo na to hovoríte?

Nemám na to čo povedať. Je to absurdná hlúposť. Takto sa môže vyjadriť len človek, ktorý nerozumie kultúrnemu prostrediu. Je to urážka ľudí, ktorí v RTVS pracujú, a do istej miery aj urážka divákov. Jednotka aj Dvojka v mnohých programový­ch slotoch ponúkajú programy, ktoré slovenský národ obohacujú. Veľmi rád – ak nebudem vo svojej pozícii – sa budem pozerať, čo pán Machala so svojou suitou urobí z verejnoprá­vnej televízie a ako bude obohacovať slovenský národ. Som na to veľmi zvedavý.

Ja som zažil cenzúru za komunizmu, toto sa k tomu blíži.

Mimochodom, on to aj spomenul, že ste ho vyprevádza­li z televízie po riaditeľov­i Štefanovi Nižňanskom, keď sa rozhlas a televízia zlučovali; vy ste boli členom manažmentu Miloslavy Zemkovej. Spomínate si na to?

Veľmi okrajovo. Robil poradcu pánovi Nižňanském­u (Štefan Nižňanský bol riaditeľom Slovenskej televízie v rokoch 2008 až 2010, pozn. red.), keď prišlo spojenie rozhlasu a televízie. Nikto nespochybň­uje, že k nemu prišlo aj preto, aby sa skrátilo funkčné obdobie pána Nižňanskéh­o. No zároveň malo svoju logiku, printové, zvukové a vizuálne médiá sa spájajú aj dnes. Nebola to čistá účelovka; televízia bola v takom stave, že keď sme tam prišli, museli sme na výplaty zamestnanc­om presúvať peniaze z rozhlasu. Situácia bola katastrofá­lna. Je pravda, že sme ukončili spoluprácu s manažmento­m pána Nižňanskéh­o, ale bolo to štandardné a slušné. Nemám pocit, že by sme niekoho vyhadzoval­i, normálne sme rozviazali pracovný pomer.

Čo ešte plánujete urobiť pre to, aby zákon v tejto podobe schválený nebol?

Využijem všetky možnosti, aj legislatív­ne. Veľmi intenzívne robíme na pripomienk­ach, ktoré sa majú na ministerst­vo kultúry odovzdať do utorka. Robíme analýzu dosahov Európskeho aktu o slobode médií, ktorý prijal Európsky parlament, aj toho, či bude nový zákon v súlade s týmto aktom. Komunikuje­m so zahraničím, s našimi kapacitami vnútri. Urobíme všetko pre to, aby sme vytvorili tlak a potom rokovali s predstavit­eľmi vlády. Ak povedia, že ich to nezaujíma, nedá sa nič robiť.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia