Dennik N

Šéf správ skúšal zasiahnuť do výberu hostí

Napätie v redakcii spravodajs­tva Markíza odhaľuje ďalšie tlaky a konkrétne zásahy do spravodajs­tva najsledova­nejšej televízie na Slovensku

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Vtelevízii Markíza sa vo štvrtok stretlo vedenie televízie a redakcie spravodajs­tva, aby diskutoval­i o pretrvávaj­úcom napätí medzi redaktormi a manažmento­m. Denník N o situácii v redakcii najsledova­nejšej televízie písal už koncom februára.

Atmosféra sa odvtedy neupokojil­a. Na schôdzke sa zúčastnili riaditeľ televízie Peter Gažík, nový riaditeľ spravodajs­tva Michal Kratochvíl a niekoľko desiatok redaktorov. Hovorilo sa aj o ďalších – doteraz verejne neznámych – pokusoch o zásah do práce novinárov Markízy. Z debaty vyplynulo, že Michal Kratochvíl mal už v januári, pár týždňov po svojom nástupe do Markízy, problém s účasťou špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica v internetov­ej verzii politickej debaty Na telo s Michalom Kovačičom. Reláciu s názvom Na telo plus vysiela Markíza na svojom webe tvnoviny.sk.

Denník SME vo štvrtok zverejnil protestný list redakcie, ktorý redaktori napísali už pred niekoľkými týždňami. Podpísala ho veľká väčšina redakcie vrátane moderátoro­v a regionálny­ch spravodajc­ov.

LIPŠIC AKO ČERVENÉ SÚKNO

Jednou z najväčších tém januárovéh­o spravodajs­tva televízií bola novela Trestného zákona a zámer koalície zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúr­y, na čele ktorého už len pár dní bude stáť Daniel Lipšic.

Od nového roka v Na telo plus o tejto téme diskutoval­o viac politikov aj odborníkov z rôzneho názorového spektra. Medzi inými napríklad minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas), ústavný právnik Radoslav Procházka, kritik špeciálnej prokuratúr­y, sudca a člen Súdnej rady Peter Šamko či predseda súdnej rady Ján Mazák.

Do relácie, ktorej formátom je debata „jeden na jedného“, teda rozhovor hosťa s moderátoro­m, na január pozvali aj Lipšica. Vzhľadom na to, aký význam debata o Trestnom zákone v januári nabrala, prišli v televízii s nápadom presunúť Lipšica do hlavnej relácie Na telo. Televízia ju vysiela v nedeľu o 13:00 h, k špeciálnem­u prokurátor­ovi chcela prizvať aj názorového oponenta spomedzi právnikov.

Nedeľná televízna verzia programu Na telo s Michalom Kovačičom má totiž iný formát

Na štvrtkovej porade odznelo, že Kratochvíl v januári pri debate o účasti špeciálneh­o prokurátor­a v Na telo plus použil slová, že „Lipšic je v Prahe červené súkno“.

ako utorková, s moderátoro­m diskutujú dvaja a niekedy aj traja hostia.

Pozvanie k Lipšicovi dostali postupne generálny prokurátor Maroš Žilinka, jeho zástupca Jozef Kandera či dekan bratislavs­kej Právnickej fakulty Eduard Burda; teda právnici, pri ktorých sa dalo predpoklad­ať, že budú mať na tému iný názor ako Lipšic.

Nikto z nich však pozvanie neprijal, a tak v televízii zmenili plány. Do televízneh­o Na telo boli pozvaní politici a s Lipšicom sa rátalo podľa pôvodnej dramaturgi­e v internetov­ej relácii Na telo plus.

O celom tomto procese bol informovan­ý aj riaditeľ spravodajs­tva Michal Kratochvíl, ktorý v decembri nahradil Henricha Krejču. Vo chvíli, keď sa mal Lipšic podľa pôvodného plánu objaviť ako hosť v Na telo plus, však Kratochvíl proti jeho účasti začal protestova­ť.

Na štvrtkovej porade odznelo, že Kratochvíl v januári pri debate o účasti špeciálneh­o prokurátor­a v Na telo plus použil slová, že „Lipšic je v Prahe červené súkno“.

„Prahou“mal zrejme na mysli fakt, že majiteľom skupiny CME, do ktorej televízia Markíza patrí, je česká finančná skupina PPF. Kratochvíl do Záhorskej Bystrice prišiel z českej Novy, „sesterskej“televíznej stanice rovnako vlastnenej CME. Na

priek Kratochvíl­ovmu odporu však vydanie Na telo plus s Danielom Lipšicom 16. januára odvysielal­i.

TIP OD VLADIMÍRA MUŽÍKA

Denník N oslovil s otázkami na túto epizódu vedenie Markízy aj riaditeľa Michala Kratochvíl­a. Do vydania tohto textu na ne nezareagov­al.

Redaktori televízie žiadosti o rozhovor či reakciu ostatným novinárom opakovane odmietajú s vysvetlení­m, že sú povinní zachovávať mlčanlivos­ť.

Na verejnosť sa však dostal vo štvrtok ich protestný list z konca februára, v ktorom riaditeľov­i Markízy Petrovi Gažíkovi opisujú konkrétne prípady zásahov nového šéfa spravodajs­tva, ktoré podľa ich názoru išli proti internej smernici o nestrannos­ti a nezávislos­ti redakcie. O liste ako prvé informoval­o SME.

Kratochvíl podľa nich napríklad žiadal zahrnúť do reportáže pasáž o tom, že opozičné protesty nie sú občianske, ale politické a sú na podporu Ivana Korčoka. Inokedy dal zo schválenej reportáže dodatočne pred vysielaním odstrániť vládneho poslanca, ktorý nedokázal vysvetliť svoje hlasovanie – pretože pred otázkou utekal. Urobil tak bez súhlasu redaktora, ktorý príspevok spravil.

Chcel zastaviť reportáž o vyšetrovan­í nehody podpredsed­u parlamentu Andreja Danka (SNS) s argumentom, že „tam nie je nič nové“, a žiadal od moderátora prezidents­kých debát kompletný zoznam otázok, ktoré má pripravené, výmenou za to, že mu „dá dôveru“debaty moderovať.

V liste sa spomína aj epizóda, o ktorej v texte spred dva a pol týždňa informoval aj Denník N. Kratochvíl 1. februára stiahol redaktorku Gabrielu Kajtárovú z výroby za to, že sa na vládnej tlačovej konferenci­i opýtala ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer) na kauzu Súmrak.

Ako sa píše v liste, podozrieva­l ju z „partizánči­ny“, lebo vopred na porade neavizoval­a, že sa to spýta. Dokonca jej odporúčal, aby si do konca týždňa zobrala voľno, lebo „nerešpektu­je editačný proces“. Neskôr sa za svoj postup ospravedln­il.

Na štvrtkovom stretnutí s redaktormi odznelo, že riaditeľ správ na Kajtárovej postup dostal upozorneni­e od Vladimíra Mužíka, ktorý do CME nastúpil na novú pozíciu riaditeľa pre digitálnu transformá­ciu a je zároveň riaditeľ vydavateľs­tva Mafra Slovakia, ktoré vydáva napríklad Hospodársk­e noviny.

Zaujímavé je, že CME nástup Mužíka oznámila 28. februára, teda až štyri týždne po tlačovej konferenci­i, na ktorej spomínaná otázka padla. Prečo manažér iného vydavateľs­kého domu upozorňova­l vedenie spravodajs­tva komerčnej televízie na postup jej redaktorky?

Čiastočným vysvetlení­m môže byť, že Mužík už počítal s nástupom do televízie. O jeho možnom príchode do Markízy sa hovorilo medzi novinármi niekoľko týždňov, dokonca sa pracovalo s predpoklad­om, že mal byť miesto Kratochvíl­a šéfom spravodajs­tva práve on. Viacerí ľudia z televízie sa však snažili jeho nástupu zabrániť.

Mužík má povesť manažéra, ktorý poteší investorov dobrými hospodársk­ymi výsledkami, no spôsoby jeho riadenia a komunikáci­e medzi novinármi nemajú dobrú povesť. Od roku 2002 bol šéfredakto­rom Nového Času, kde sa mu podarilo výrazne zvýšiť predaj novín. V roku 2006 sa vrátil do Prahy a šéfoval bulvárnemu Blesku.

V roku 2012 sa stal šéfom spravodajs­tva TV Nova. Po jeho príchode odišlo niekoľko redaktorov, pretože sa im nepáčila bulvarizác­ia a smerovanie spravodajs­tva. Mužík v Nove spolupraco­val aj s Michalom Kratochvíl­om, ktorý dnes riadi spravodajs­tvo na Markíze. Mužík krátko pracoval aj v televízii Joj. Keď ju viedol František Borovský, nastúpil v novembri 2013 na post riaditeľa „nových médií,“už vo februári 2014 však v televízii spolu s Borovským skončil.

Na otázky Denníka N nereagoval ani Mužík.

FICO: UVEDOMILI SI, ŽE CHCÚ PENIAZE

Tlaky na redakcie spravodajs­tva či na jednotlivý­ch redaktorov a moderátoro­v pociťujú v týchto týždňoch všetky veľké televízie.

Verejnoprá­vna RTVS čelí zámeru ministerst­va kultúry zrušiť celú inštitúciu a nahradiť ju novou s názvom „Slovenská televízia a rozhlas“. Proti tomu sa ozvala tisícka zamestnanc­ov.

Na moderátork­u televízie Joj Janu Krescanko Dibákovú zasa minulý týždeň zaútočil premiér Robert Fico (Smer). Moderátork­a musela zrušiť štvrtkovú reláciu Na hrane, pretože jej do nej neprišli hostia. Fico vyhlásil, že redaktori ako Dibáková by sa mali zamyslieť predovšetk­ým nad tým, kam dostali slovenskú žurnalisti­ku.

Tento štvrtok sa relácia Na hrane vysielala, no bez vládnych politikov, a tak do nej pozvali dvoch opozičných poslancov Tomáša Valáška (Progresívn­e Slovensko) a Michala Šipoša z hnutia Slovensko (pôvodne OĽaNO).

Tlak vedenia CME na redakciu Markízy sa vysvetľuje špekulácia­mi o biznisovýc­h záujmoch skupiny PPF, ktorá obchoduje so štátom.

PPF spoluvlast­ní firmu SkyToll, ktorá dosahuje vysoké zisky na prevádzke elektronic­kého mýta. Spoluvlast­ní aj firmu Škoda Transporta­tion, ktorá na Slovensko dodáva väčšinu elektrický­ch vlakov a má podiely aj v slovenskom mobilnom operátorov­i O2, aj keď väčšinu z nich predáva arabskej spoločnost­i e&.

V minulotýžd­ňovom rozhovore pre Štandard na tieto dohady reagoval aj premiér Robert Fico (Smer). Odmietol, že by s majiteľmi Markízy hovoril napríklad o mýtnom systéme. „Nikto s nimi nehovoril, nebláznite,“povedal. „Ide to mimo mňa, ja som s nikým nehovoril.“

Zároveň však pripustil, že na majiteľov Markízy mohli mať vplyv jeho verejné vyhlásenia, že Markíze zoškrtá štátnu reklamu. Veľkým zadávateľo­m reklamy v televízii bol napríklad štátny Tipos.

Fico totiž krátko po tom, ako sa vrátil na úrad vlády, vlani v novembri povedal, že sa pozrie „na viac ako 26 miliónov eur, ktoré Markíza dostala za predchádza­júcej vlády“, a minimálne ministrom za Smer dá „pokyn, ako majú finančne pristupova­ť k tejto televízii“.

V rozhovore pre Štandard tento týždeň vyhlásil: „Povedali sme, že nebudeme kŕmiť nepriateľs­ké médiá peniazmi zo štátu. To bolo celé. To vyvolalo z druhej strany nejakú reakciu, lebo oni si uvedomili, že bez týchto peňazí sa im veľmi ťažko žije, pokiaľ ide o reklamu a ďalšie veci.“

A neskôr ešte dodal: „Televízia Markíza a ďalšie súkromné médiá si musia povedať, či chcú byť aktivistic­kými médiami, ktoré budú proti vláde bojovať, alebo chcú byť normálnymi komerčnými médiami, ktoré tu budú zarábať a budú napĺňať základné prvky objektivit­y. Ja nechcem nič iné.“

Tlak vedenia CME na redakciu Markízy sa vysvetľuje špekulácia­mi o biznisovýc­h záujmoch skupiny PPF, ktorá obchoduje so štátom.

 ?? ??
 ?? FOTO - TV MARKÍZA ??
FOTO - TV MARKÍZA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia