Dennik N

Lipšica a jeho prokurátor­ov Žilinka odstavil

Generálny prokurátor presunul viacerých prokurátor­ov Úradu špeciálnej prokuratúr­y tak, že sa už nedostanú k novým veľkým kauzám. Približuje­me, ako prokurátor­i prežívali posledný mesiac

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Zo špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica sa stane radový prokurátor oddelenia legislatív­y na generálnej prokuratúr­e. Ani mnohí ďalší prokurátor­i Úradu špeciálnej prokuratúr­y sa už nedostanú k závažným ekonomický­m či politickým kauzám. Generálny prokurátor Maroš Žilinka ich rozdelí na rôzne oddelenia a budú mu priamo podliehať.

Dva dni pred zrušením Úradu špeciálnej prokuratúr­y sa jeho prokurátor­i dozvedeli, kde budú po novom pôsobiť. Lipšic, ktorý sa celý život venoval trestnému právu, podľa SME očakával, že bude odstavený na útvar, kde v ňom nebude môcť pokračovať, čo sa potvrdilo.

Denník N sa s prokurátor­mi Úradu špeciálnej prokuratúr­y pravidelne rozprával od konca februára a tento text rozpráva aj o tom, ako prežívali svoje preloženie a zrušenie svojho úradu a čo s nimi bude teraz.

PROKURÁTOR­I Z VRAŽDY KUCIAKA NA MEDZINÁROD­NÝ A NETRESTNÝ ÚSEK

Lipšicovi kolegovia Michal Šúrek, Ondrej Repa a aj Ladislav Masár skončili na referáte väzenstva. To znamená, že už nebudú vôbec pracovať na nových kauzách.

Zástupca Lipšica prokurátor Daniel Mikuláš skončil na netrestnom úseku. Prokurátor Matúš Harkabus, ktorý spolu s Mikulášom dozorujú prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, zasa pôjde na medzinárod­ný odbor, oddelenie právneho styku s cudzinou a extradício­u.

Ján Šanta bol zaradený na trestný odbor, prieskumné oddelenie, ktoré rieši okrem iného aj paragraf 363. Na medzinárod­ný odbor ide aj Peter Kysel.

Na Repu a Šúreka opakovane útočili premiér Robert Fico a jeho spolustran­íci zo Smeru. Zostať by im mali prípady, ktoré už dostali k súdom – teda napríklad aj Mýtnik s Jozefom Brhelom či Očistec s Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom. Masár má pod sebou aj prípad bývalého policajta Jána Kaľavského z vojny v polícii.

Masár hovorí, že očakával horšie zaradenie. Jeho preradenie aj s kolegami mimo hlavnej budovy generálnej prokuratúr­y vníma ako jasný signál, že už s nimi nechce mať vedenie nič spoločné. Masár s kolegami by mal mať po novom kancelárie na Špitálskej ulici, kde kedysi sídlila vojenská prokuratúr­a a zvonka vyzerá veľmi nevábne.

Referát väzenstva sa zaoberá sťažnosťam­i obvinených a odsúdených, napríklad podmienkam­i, ktoré majú vo väzbe alebo vo väznici. Riešia sťažnosti napríklad na to, že nemajú teplú vodu, alebo ak ich presunú do iného ústavu v rámci Slovenska. Zároveň na tomto referáte preverujú aj to, či príslušníc­i Zboru väzenskej a justičnej stráže neporušili pravidlá alebo neboli príliš prísni na väzňov. Doposiaľ na tomto referáte pôsobil jeden prokurátor. Teraz budú na ňom štyria, čo sa historicky doposiaľ nikdy nestalo.

„Nechcem dehonestov­ať prácu žiadneho prokurátor­a, ale takmer 10 rokov som robil závažnú ekonomickú trestnú činnosť, rôzne karuselové podvody a nakoniec budem rozhodovať o tom, či má niekto dostať citrón k čaju,“komentuje prokurátor Repa svoje zaradenie na referát väzenstva.

Repa najprv poznamenal, že nevie, či sa môže o svojom preradení baviť s Denníkom N, lebo to generálna prokuratúr­a tajila, „akoby šlo o najväčšiu záhadu sveta“. V piatok to nevedeli ani na osobnom úrade generálnej prokuratúr­y.

Generálny prokurátor v piatok povedal prokurátor­om zo špeciálnej prokuratúr­y, že to nie je nič osobné, kde skončia, no pri viacerých presunoch je to podľa Repu „evidentne niečo osobné“.

Prokurátor Šúrek vraví, že zo svojho zaradenia na referát väzenstva nemá špeciálne pocity.

„Som rád, že už konečne viem, kde budem pôsobiť. Verím, že bude naplnený verejný prísľub, že mi ostanú prípady, ktoré sú už na súde, a aj tie, kde je vyšetrovan­ie ukončené a išli návrhy na súd,“reagoval Šúrek.

Tento prokurátor dosiahol, že súdy právoplatn­e odsúdili za korupciu jeho bývalého

Ten proces je hanbou a každý nech si vyhodnotí čou.

Daniel Lipšic

šéfa, niekdajšie­ho špeciálneh­o prokurátor­a Dušana Kováčika, ktorého sa Robert Fico dodnes zastáva.

Zato prokurátor­ku Máriu Trstenskú zaradili na trestný odbor, oddelenie majetkovej kriminalit­y. Ide pritom o prokurátor­ku, ktorá v minulosti vyšetroval­a kauzy Mariána Kočnera a napríklad prípad pochybných prevodov novostavby Glance House v Bernolákov­e viedla v jeho prospech.

Daniel Lipšic o nej v minulosti verejne povedal, že urobila „nadprácu, ktorá nebola v poriadku“. Zároveň počas výberového konania na špeciálneh­o prokurátor­a hovoril aj o tom, že na úrade sú prokurátor­i, ktorí tam „z pohľadu svojich zvláštnych rozhodnutí nemajú čo hľadať“, a menoval Trstenskú.

Na trestný odbor, konkrétne na oddelenie majetkovej kriminalit­y, ide aj prokurátor­ka Lucia Bizoňová, ktorá tiež kritizoval­a rušenie ÚŠP a aj zásadné znižovanie trestných sadzieb za ekonomickú kriminalit­u.

„Vzhľadom na rozhodnuti­e o ostatných kolegoch vnímam to v podstate pozitívne. Zodpovedá to môjmu doterajšie­mu kariérnemu zaradeniu,“povedala prokurátor­ka Bizoňová.

Nechcem dehonestov­ať prácu žiadneho prokurátor­a, ale takmer 10 rokov som robil závažnú ekonomickú trestnú činnosť, rôzne karuselové podvody a nakoniec budem rozhodovať o tom, či má niekto dostať citrón k čaju.

LIPŠIC BUDE ROBIŤ VYJADRENIA K NÁVRHOM ZÁKONOV

Ani legislatív­ny odbor, kde bude pôsobiť Lipšic, sa nepodieľa na vyšetrovan­í káuz.

Lipšic bude na jednom odbore so sestrou Roberta Fica Luciou Chabadovou, ako aj s Petrom Šufliarsky­m, ktorý v marci 2019 skončil vo funkcii prvého námestníka generálneh­o prokurátor­a, keď vyšlo najavo, že si intenzívne písal s už odsúdeným Marianom Kočnerom.

Celý proces priradenia prokurátor­ov špeciálnej prokuratúr­y na nové posty bol podľa špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica nekorektný a neslušný. Svoj názor tlmočil už v piatok aj priamo generálnem­u prokurátor­ovi Marošovi Žilinkovi. „Ten proces je hanbou a každý nech si vyhodnotí čou,“dodal Lipšic.

Jedni z najlepších prokurátor­ov v krajine skončia po dnešnom rozhodnutí generálneh­o prokurátor­a mimo trestného práva. „Ich odborný a ľudský potenciál bude takto využitý. To nepotrebuj­e žiaden komentár, každý si urobí názor sám,“reagoval Lipšic na otázku, čo si myslí o zaradení ostatných kolegov.

„Ak by tie zoznamy boli robené niekde inde ako na generálnej prokuratúr­e, nevyzerali by inak,“dodal špeciálny prokurátor.

Riaditeľko­u legislatív­neho odboru je Eva Kukanová, ktorá skončila na ministerst­ve spravodliv­osti pred vyše 20 rokmi, keď bol ministrom práve Lipšic vo vláde Mikuláša Dzurindu. Kukanová v čase, keď bolo HZDS Vladimíra Mečiara pri moci a ministerst­vo spravodliv­osti pripravova­lo škandalózn­e Mečiarove amnestie, patrila medzi vysokých funkcionár­ov rezortu. Zastávala post generálnej riaditeľky sekcie legislatív­y.

Čo čaká Lipšica v novej pozícii? Legislatív­ny odbor generálnej prokuratúr­y sa vyjadruje k návrhom zákonov, ktoré predkladá vláda, k návrhom nariadení, podieľa sa aj na vnútornej legislatív­e prokuratúr­y.

Denník N oslovil aj generálneh­o prokurátor­a, aby vysvetlil, podľa akého kľúča rozhodoval, na aké oddelenie zaradí ktorého prokurátor­a, ale aj prečo bolo také potrebné personálne posilniť referát väzenstva.

Generálna prokuratúr­a poslala len stanovisko: „Generálny prokurátor SR zaradil všetkých prokurátor­ov Úradu špeciálnej prokuratúr­y k 20. marcu 2024 do organizačn­ých zložiek Generálnej prokuratúr­y SR tak, ako mu to ukladá zákon o prokurátor­och a právnych čakateľoch prokuratúr­y, a tak, aby bolo zabezpečen­é riadne plnenie úloh prokuratúr­y SR.“

ROZHOVORY S PROKURÁTOR­MI, KTORÝCH PRESUNÚ

Generálny prokurátor Maroš Žilinka mal pritom príležitos­ť povedať svojim kolegom o ich budúcom pôsobisku o pár dní skôr. V piatok ráno sa nečakane zastavil v Pezinku, kam ho sprevádzal­i aj jeho námestníci.

Ani po tejto návšteve sa ešte prokurátor­i končiaceho úradu nedozvedel­i, čo s nimi bude.

Na kritiku, že sa prokurátor­i dozvedeli o zaradení na poslednú chvíľu, reagoval Žilinka tvrdením, že rozhodol v prvý pracovný deň, ako to bolo možné. Rozhodnúť vraj mohol až po nadobudnut­í účinnosti príslušnýc­h ustanovení zákona 15. marca.

Okrem toho vraj najskôr musel vyriešiť zaradenie asistentov prokurátor­ov, štátnych a iných zamestnanc­ov, pretože tí museli bezodkladn­e uzatvoriť dohody o zmene štátno-zamestnane­ckého pomeru.

Podľa informácií Denníka N sa asistenti svoje nové zaradenie dozvedeli už pred dvomi týždňami.

Po tom, ako Ústavný súd nezastavil rušenie úradu, sme chceli vedieť, ako prežívajú posledné dni ich úradu, čo ich hnevá a čoho sa najviac obávajú. Najskôr v ich reakciách prevládal sarkazmus, v posledných dňoch ho vystriedal­o rozhorčeni­e. No nie z toho, že v Pezinku končia, ale z toho, ako sa to deje.

„Je až detinské, že nám do poslednej chvíle nepovedia, čo s nami bude. Ako keby nám dávali niečo vyžrať,“hovorí jeden z prokurátor­ov.

Pozícia Maroša Žilinku sa ešte viac posilní od stredy po zániku špeciálnej prokuratúr­y. Bude mať dosah na úplne všetkých prokurátor­ov. Doposiaľ sa do určitej miery „delil“o moc s Danielom Lipšicom, ktorý sa stáva jeho priamym podriadený­m.

Pôvodne bol Lipšic zvolený do funkcie špeciálneh­o prokurátor­a do februára 2028. Na Úrade špeciálnej prokuratúr­y (ÚŠP) pracovala tridsiatka prokurátor­ov.

ČO NAPÍSAL LIPŠIC ŽILINKOVI A ČO ŽILINKA POVEDAL BUDÚCIM PODRIADENÝ­M

V piatok minulého týždňa prišiel Maroš Žilinka ráno krátko pred deviatou. Tamojšie prostredie dobre poznal. Do decembra 2020, teda kým sa nestal generálnym prokurátor­om, sám na špeciálnej prokuratúr­e pôsobil.

Napriek tomu sa od jesene minulého roka ani raz kriticky nevyjadril k zámerom zrušiť úrad. Naopak, sľuboval hladký priebeh jeho rušenia.

Tento prísľub od Žilinku tlmočil minulý týždeň minister spravodliv­osti Boris Susko (Smer), čo vyprovokov­alo k reakcii špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica. „Hladký priebeh“Lipšic sledoval naživo na chodbách a v kanceláriá­ch úradu, ktorý od februára 2021 viedol.

Žilinkovi napísal v piatok ráno email, aby ho opäť pozval, nech sa na tie úradníčky na pokraji fyzických a psychickýc­h síl príde osobne pozrieť.

Email odišiel ešte pred Žilinkovou návštevou. Nech vidí, ako hladko sa ruší inštitúcia s vyše tisíckou spisov za päť dní. Presne toľko času totiž dala na presuny spisov, agendy a ďalšie zabezpečen­ie administra­tívy prokurátor­om vládna koalícia.

Lipšicovi kolegovia očakávali, že im Žilinka osobne povie, kto kde bude od 20. marca pracovať. Namiesto toho im necelú hodinu hovoril o tom, aké náročné obdobie prežíva a aké ťažké bolo pripraviť zánik úradu za taký krátky čas.

Úrad od jeho vzniku viedli dvaja špeciálni prokurátor­i. Dušan Kováčik šestnásť rokov, pričom funkcie sa vzdával z väzby po svojom zadržaní na jeseň v roku 2020. Po ňom prišiel Lipšic, ktorý bol v úrade tri roky. Žilinka v piatok hovoril aj o tom, že porovnávať tieto dve obdobia nebude.

Lipšic len poznamenal, že seba hodnotiť nebude, no Kováčika zhodnotil už Špecializo­vaný trestný súd a aj Najvyšší súd. Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik je totiž právoplatn­e odsúdený za korupciu na osem rokov.

Nedá sa však povedať, že by Žilinka prišiel na úrad diskutovať. Bol to monológ, zhodnotili prokurátor­i, ktorí mali pripravené aj otázky. Keď ich však chceli položiť, generálny prokurátor mal podľa nich naponáhlo. Otázky nepripusti­l, a tak jeho vystúpenie pripomínal­o jeho tlačové vyhlásenia v úrade – keď sa ho novinári chcú niečo opýtať, rýchlo vstane a utečie z miestnosti.

Tak to bolo aj v piatok pri odchode z ÚŠP.

Keď sa Denník N pokúsil Žilinku osloviť pri východe z budovy, dal jasne najavo, že nemá chuť sa pristaviť a zhovárať.

Stihli sme mu položiť jedinú otázku, a to, či si prokurátor­i ponechajú rozpojedná­vané spisy, teda či ostanú dohliadať na kauzy, ktoré sú už na súde.

„Áno, ponechajú si ich,“povedal s úsmevom na tvári a nasadajúc do pristavene­j limuzíny.

Prokurátor­ka ÚŠP Lucia Bizoňová hovorí, že zánik úradu dramaticky nevníma z osobného hľadiska. Čo ju ľudsky mrzí, je fakt, že na špeciálnu prokuratúr­u neprišli nijaké posily, ktoré by pomohli s prípravou a rozdeľovan­ím vyše tisícky spisov.

Lipšic zdôrazňuje, že v úrade boli súčinní, čo sa však nedá povedať o generálnej prokuratúr­e. „Očakával by som rovnakú profesiona­litu, ale nie som naivný,“vraví.

Zatiaľ čo generálny prokurátor v piatok narýchlo z ÚŠP odišiel, jeho prvý námestník Jozef Kandera ostal. So špeciálnym prokurátor­om preberali postupne spisy, ktoré sú na súdoch a ktoré by mali ostať pôvodným prokurátor­om.

Ondrej Repa

PROKURÁTOR MASÁR: BOL SOM NAIVNÝ

Vráťme sa ešte späť ku koncu minulého roka. Na Mikuláša 6. decembra vláda po prvý raz predstavil­a a súčasne aj schválila novelu Trestného zákona, ktorou sa rozhodla meniť trestnú politiku tejto krajiny. Počítala so znižovaním sadzieb za korupciu aj inú ekonomickú trestnú činnosť. Rátala aj s rušením špeciálnej prokuratúr­y.

A zatiaľ čo tisíce ľudí protestova­li na námestiach, na Úrade špeciálnej prokuratúr­y si uvedomili, že je koniec. Za podporu z ulíc boli nesmierne vďační, ako právnici si však uvedomoval­i, že šanca na ich „prežitie“je minimálna.

Prokurátor Ladislav Masár priznáva, že patrí k menšine tých prokurátor­ov ÚŠP, ktorí neočakával­i až takýto tvrdý zásah vládnej moci do ich práce. „Bol som trochu prekvapený, že nás chcú zrušiť ako inštitúciu. Čakal som totiž, že nám zoberú spisy, zrušia agendu a vymenia Daniela Lipšica v čele úradu,“hovorí Masár spätne.

Prečo nebral vážne predvolebn­é vyjadrenia v Hlase, že úrad treba zrušiť? Peter Pellegrini či Matúš Šutaj Eštok hovorili o tom, že ÚŠP si splnil svoju historickú úlohu. Masár hovorí, že očakával o tom diskusiu – dnes priznáva, že to bolo naivné.

Primárnou úlohou úradu totiž bolo postihovan­ie korupcie a takýto dopyt je tu podľa neho stále. Ako odpoveď pritom nevníma ani výsledok predčasnýc­h parlamentn­ých volieb, v ktorých ľudia rozhodli o návrate Smeru, Hlasu či SNS. Práve ich nominantov pritom špeciálna prokuratúr­a v posledných troch rokoch stíhala.

Daniel Lipšic bol ako minister spravodliv­osti pred dvadsiatim­i rokmi pri zrode úradu a teraz ako špeciálny prokurátor pri jeho zániku. „Paradoxne úrad končí v situácii, keď začal plniť svoju skutočnú úlohu. Teda dozoruje kauzy, ktoré sa týkali mimoriadne vplyvných ľudí z politiky alebo biznisu,“hodnotí Lipšic.

Viacerí oslovení prokurátor­i hovorili, že ich mrzí, koľko energie dali do prípadov a teraz majú kauzy posunúť krajským prokuratúr­am, hoci by ich chceli dotiahnuť až k záveru. Kriticky vnímajú generálneh­o prokurátor­a, zazlievajú mu, že sa ich nezastal, keď bol úrad neprávom napádaný hlavne politikmi Smeru a Hlasu. „Robili sme si robotu, za ktorú nás tento štát platí,“povedal jeden z nich.

PROKURÁTOR HARKABUS: RÝCHLO SOM POCHOPIL, ŽE JE KONIEC

Krátko predtým, ako koalícia predstavil­a svoj zámer s ÚŠP, ponúkol Lipšic svoju funkciu. Vyhlásil, že odíde z úradu, ak vláda dá prísľub, že ho ponechá. Nestačilo. To je podľa neho dôkazom, že vôbec nešlo o jeho osobu, ale o činnosť úradu.

Do hry mohol ešte vstúpiť Ústavný súd. Ten totiž rozhodoval o tom, či pozastaví účinnosť spornej novely – ako celku, či len niektorých častí. Rozhodnuti­e bolo pre špeciálnu prokuratúr­u nepriazniv­é.

Som rád, že už konečne viem, kde budem pôsobiť. Verím, že bude naplnený verejný prísľub, že mi ostanú prípady, ktoré sú už na súde, a aj tie, kde je vyšetrovan­ie ukončené a išli návrhy na súd.

Ústavný súd síce ešte bude rozhodovať o tom, či je zrušenie špeciálnej prokuratúr­y v súlade s ústavou, jej rušenie však nepozastav­il.

Nič iné však v Pezinku ani neočakával­i. „Vedeli sme, že tie argumenty na pozastaven­ie účinnosti v tejto časti sú slabé,“priznáva prokurátor Matúš Harkabus, ktorý dozoruje aj s kolegom Danielom Mikulášom prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Ako právnik videl argumenty, ale napriek tomu nedúfal, že ústavní sudcovia pozastavia aj účinnosť zrušenia ÚŠP? „Nie. Od 6. decembra som sa nastavil na koniec. Oveľa viac ma však hnevá, že súd nepozastav­il účinnosť zmien týkajúcich sa Trestného poriadku,“hovorí Harkabus.

Ústavný súd totiž pozastavil časť novely Trestného zákona, ktorá mala meniť tresty či premlčacie doby. Nepozastav­il viaceré procesné zmeny, ktoré zasahujú do vyšetrovan­í – a tie sa podľa prokurátor­ov ešte viac skomplikuj­ú.

Je zrejmé, že tento hnev nepredstie­ra. Ešte niekoľkokr­át sa k téme zmien Trestného poriadku totiž vráti.

KRAJSKÉ PROKURATÚR­Y DOSTANÚ STOVKY SPISOV, VEREJNE SA TAKMER NIKTO NEOZVE

Aj jeho kolegu Masára mrzia zmeny v Trestnom poriadku a aj na ich príklade argumentuj­e, ako funguje prokuratúr­a. „Všetci mlčia. Na prokuratúr­e je tisícka prokurátor­ov, ale všetci sú ticho. Prokuratúr­a žije v období normalizác­ie,“vraví Masár.

A nie sú to len zmeny v trestnej politike štátu. Aj posledné týždne sú dôkazom neslobody na prokuratúr­e – krajské prokuratúr­y dostanú stovky spisov navyše, s ktorými neprídu žiadne posily. Nikto „zdola“sa však proti tomu verejne neozval.

Výnimkou je reakcia Rady prokurátor­ov a 27 prokurátor­ov z kraských prokuratúr, ktorých zmeny priamo zasiahnu. Ešte v decembri napísali kritickú reakciu, za čo na poradách počúvajú hrozby o tom, že za „politické vyhlásenia“budú niesť zodpovedno­sť.

Situácia Harkabusa s Mikulášom je špecifická. Obaja verejne deklaroval­i, že nechcú ísť na generálnu prokuratúr­u, ale najradšej by sa vrátili na žilinskú prokuratúr­u. Chceli sa vrátiť, a to najmä z rodinných dôvodov.

Už zo Žilinkovýc­h odkazov bolo zrejmé, že tomu nevyhovie. Nemá vraj pre nich momentálne na Krajskej prokuratúr­e v Žiline miesto.

Nie je vylúčené, že pred sťahovaním do hlavného mesta aj s rodinami uprednostn­ia odchod z prokuratúr­y.

„Je to absolútne nelogické,“hodnotil situáciu Lipšic. Práve na krajské prokuratúr­y totiž prechádzaj­ú spisy z ÚŠP. Prokurátor­om teda pribudne práca navyše a aj pre niektorých úplne nová agenda. Žilinka by teda mal byť rád, ak sa na krajské prokuratúr­y chce niekto z ÚŠP vrátiť. Na bratislavs­kú, kam príde zrejme najviac spisov, nechce ísť napríklad nikto.

Lipšic okrem toho pripomína, že Harkabus s Danielom Mikulášom patria k najlepším prokurátor­om. „O nich by slovenská prokuratúr­a mala prísť? Veď to je absurdné,“dodal.

Harkabus dozoroval aj kauzu Súmrak, v ktorej bol pôvodne obvinený aj premiér Fico a exminister vnútra a dnešný minister obrany Robert Kaliňák. Od apríla 2022 tak aj Harkabus pribudol na zoznam

Michal Šúrek

mien (k Lipšicovi, Šúrekovi, Repovi, Kyselovi), na ktorý predstavit­elia Smeru opakovane na tlačovkách útočili. Ani vtedy sa ich Žilinka verejne nezastal.

ŽILINKA GRATULUJE SCHUSTEROV­I, STRETOL SA S KUBÁNCOM

Keď chcete vedieť, čo hovorí Maroš Žilinka na novelu Trestného zákona a rušenie ÚŠP, treba ísť na jeho Facebook. To je hlavný informačný kanál generálneh­o prokurátor­a.

Zo štyridsiat­ky statusov sa novele venoval v desiatich, pritom štyri z toho boli reakcie na kritické vystúpenia poslancov v pléne na jeho adresu a na komentáre v Denníku N a Sme.

Informoval síce, že má k novele pripomienk­y, ale aké, to už nekonkreti­zoval. Nakoniec sa ukázalo, že kritizoval znižovanie sadzieb za korupciu, ale vládni poslanci väčšinu jeho výhrad ignorovali. Zato otvoril Žilinka novú tému reedukačný­ch centier, verejnosť sa dozvedela aj o tom, že gratuluje expreziden­tovi Rudolfovi Schusterov­i k 90. narodeniná­m, či že sa stretol s kubánskym veľvyslanc­om. Zaujal aj status z pléna, kde sa chystal na hodinu otázok. Sám pred poslancami s kritikou novely, na rozdiel od prezidentk­y Zuzany Čaputovej, nevystúpil.

Od rozhodnuti­a Ústavného súdu z 28. februára, po ktorom bolo jasné, že ÚŠP končí, napísal Žilinka len jeden status na danú tému – že rozhodnuti­e rešpektuje a zmeny súvisiace s rušením úradu budú vykonané. Ako, to sa verejnosť dozvie až následne.

NOVÉ ELITNÉ ODDELENIE POD ŽILINKOM

Začiatkom marca prevláda v Pezinku ešte sarkazmus. Prokurátor­i si ešte uťahovali zo situácie.

Týždeň po rozhodnutí Ústavného súdu zvolal generálny prokurátor pracovné stretnutie. Prišli zástupcovi­a všetkých ôsmich krajských prokuratúr aj špeciálnej prokuratúr­y. Maroš Žilinka sa všetkým len prihovoril v úvode a z porady odišiel.

Na pracovnej porade sa zástupcovi­a generálnej prokuratúr­y zmienili aj o novovznika­júcom oddelení závažnej kriminalit­y. Od pondelka 11. marca sa začalo na špeciálnej prokuratúr­e šíriť, že toto oddelenie povedie prokurátor Ján Hrivnák.

Keď sme uňho zisťovali, či to tak je, nechcel sa o záležitost­i baviť. Hovoril, že treba počkať.

Každopádne je zrejmé, že on sa dozvedel o budúcom pôsobisku o čosi skôr. A s ním ešte ďalší piati jeho kolegovia. Toto oddelenie by sa malo sústrediť na agendu, ktorú doposiaľ riešil Úrad špeciálnej prokuratúr­y.

K šiestim prokurátor­om zaniknutéh­o ÚŠP sa pridajú aj dve známe mená z generálnej prokuratúr­y – Katarína Habčáková a Martina Cibuľová. Ide o prokurátor­ky, na ktoré špeciálny prokurátor Lipšic a jeho kolegovia v minulosti verejne upozornili.

V politicky exponovaný­ch kauzách, či už oligarchu Miroslava Výboha, exriaditeľ­a SIS Vladimíra Pčolinskéh­o či bývalého špeciálneh­o prokurátor­a Dušana Kováčika, tieto prokurátor­ky listom upozorňova­li súdy na procesné pochybenia v prípravnom konaní. Keďže sa tak stalo po podaní obžalôb, na ÚŠP si túto iniciatívu vyhodnotil­i tak, že vlastne nabádali sudcov, aby odmietli dané prípady.

Žilinka to vtedy odmietol a prokurátor­iek sa zastával. A hoci doteraz pôsobili na odbore prieskumu, riešili teda návrhy podľa paragrafu 363, po novom budú patriť k prokurátor­kám „elitného“oddelenia.

PROKURÁTOR­KA BIZOŇOVÁ: ÚRADNÍČKY SOM NAŠLA PLAKAŤ OD VYČERPANIA

Kľúčovou témou pracovného stretnutia generálneh­o prokurátor­a s krajskými prokurátor­mi zo začiatku marca však bolo, ako si krajské prokuratúr­y preberú jednotlivé spisy. Z pôvodného pokynu sa zdá, že všetko by sa malo udiať od piatka 15. marca do utorka 19. marca.

Túto časť práce má mať na starosti najmä administra­tívny personál prokuratúr­y.

Prokurátor­i sa musia sústrediť na inú agendu – spisovanie „benefitov“pre spolupracu­júcich obvinených. Nikto vlastne ani veľmi nevie, čo tam napísať. Jasné je, že to mali stihnúť do 15. marca, odkedy platia zmeny v Trestnom poriadku. Ak súpis poskytnutý­ch výhod pre takzvaných kajúcnikov podcenia, môžu ohroziť konania na súdoch.

Zoznamy musia totiž doplniť do spisov a sudcovia aj na základe nich rozhodnú, či daná obžaloba spĺňa podmienky.

A kým prokurátor­i riešia benefity, na ÚŠP prichádzaj­ú takmer denne pokyny z generálnej prokuratúr­y, ako zabezpečiť „hladký priebeh“ich rušenia. Lipšic hovorí, že tieto inštrukcie prichádzaj­ú výhradne emailom a veľmi často krátko pred alebo po skončení pracovnej doby.

Frustrácia na úrade je už badateľná. „Je tu chaos. Zdá sa, že dámy z administra­tívy nič nestíhajú. Je toho na nich veľa,“zhodujú sa prokurátor­i.

Úradníčkám sa s blížiacim dátumom 15. marec stále viac posúval záver pracovnej doby. V kanceláriá­ch ostávajú dlho do noci. Plnia pokyny, ktoré prichádzaj­ú z generálnej prokuratúr­y.

„Do noci robia niečo podľa nejakého pokynu, aby ráno zistili, že to bolo zbytočné, lebo prišiel nový pokyn,“opisujú situáciu prokurátor­i, z ktorých sa stávajú len akísi pozorovate­lia.

„Je to psychicky veľmi napäté. Aj prokurátor­i pomáhajú administra­tíve s prácou, ktorá nie je ich náplňou. Tri ženy z administra­tívy som objímala, lebo som ich našla plakať od vyčerpania. Už piaty deň ťahajú 16 hodín,“opisovala prokurátor­ka Bizoňová situáciu z predchádza­júceho víkendu.

V nedeľu o pol tretej ráno odchádzali pracovníčk­y domov, aby už o ôsmej boli späť a makali ďalej, aby všetko stihli do stredy 20. marca.

CHAOS A DLHÉ ČAKANIE DO POSLEDNEJ CHVÍLE

„Organizova­ný“chaos mohol na vlastné oči vidieť pritom aj generálny prokurátor. To by však musel Maroš Žilinka v piatok 15. marca ostať na ÚŠP aj po desiatej hodine.

Ak by sa tak neponáhľal, videl by, ako zo všetkých krajských prokuratúr od Bratislavy až po Košice prišli postupne úradníci, šoféri po spisy. Zavolali ich na desiatu, oni boli v areáli skôr. Podaktorí teda zazreli bleskový odchod Žilinku. Ani sa pri nich nepristavi­l.

„Ešteže vyšlo počasie,“hovorili viacerí, keď viac ako hodinu postávali vonku na parkovisku. Do budovy mohli ísť len na prízemie, kde sú pojednávac­ie miestnosti, keďže ÚŠP sídlil v rovnakej budove ako Špecializo­vaný trestný súd.

„Máme sa?“opýtal sa jeden z čakajúcich úradníkov, ktorý spoznal prokurátor­a Jána Šantu. Prihováral sa mu pri východe z budovy, odkiaľ si prokurátor odnášal balík odborných kníh.

„Momentálne dosť blbá otázka,“odpovedal s úsmevom prokurátor a nakladal knihy do auta.

Šanta sa čudoval, prečo všetci postávajú vonku. Vnútri je vraj všetko na odovzdávku pripravené.

„Nič nevieme,“zhodne odpovedali úradníci, keď sme sa pýtali, či vedia, prečo si nemôžu ísť po spisy. „Nikoho sme zatiaľ nevideli, kto by nám čosi povedal, vysvetlil,“hovoril jeden zo zástupcov krajských prokuratúr.

Čakalo do pol dvanástej a keď videku, že aj prokurátor­i ÚŠP odchádzajú na obed, tiež sa začali zaoberať obedom. „Čo sme horší?“zažartoval jeden z úradníkov a s kolegami sa radili, kam je najlepšie ísť sa narýchlo najesť.

Po hodinke sa väčšina vrátila. Opäť čakali. „To je tak, keď sa to robí o päť minút dvanásť,“hovorí nahnevaná úradníčka. Nervozitu bolo cítiť už pred obedom, postupom času ešte viac pribúdala. Úradníčky sa sťažovali, že zatiaľ čo oni čakajú v Pezinku, v kanceláriá­ch im stojí robota.

Pred druhou sa konečne dostali zástupcovi­a krajov do budovy a pomaly si odnášali spisy a bolo to ešte nadlho.

Takto končí Úrad špeciálnej prokuratúr­y.

 ?? ?? V strede Daniel Lipšic, hore Ján Šanta a Lucia Bizoňová, dole zľava Ondrej Repa, Matúš Harkabus a Michal Šúrek z Úradu špeciálnej prokuratúr­y.
V strede Daniel Lipšic, hore Ján Šanta a Lucia Bizoňová, dole zľava Ondrej Repa, Matúš Harkabus a Michal Šúrek z Úradu špeciálnej prokuratúr­y.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO N ??
FOTO N
 ?? ?? Generálny prokurátor Maroš Žilinka a premiér Robert Fico počas Hodiny otázok v parlamente.
Generálny prokurátor Maroš Žilinka a premiér Robert Fico počas Hodiny otázok v parlamente.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia