Dennik N

Štefan Harabin: Môj súper je Pellegrini

Andrej Danko sa vzdal kandidatúr­y na prezidenta v prospech Štefana Harabina. Predseda SNS povedal, že to urobil preto, aby sa netrieštil­i národné sily Som presvedčen­ý, že doktor Harabin by bol dobrým prezidento­m našej koalície. Andrej Danko

- Predseda SNS LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Ľudia, ktorí chcú prezidenta, ktorý sa neohne, nezradí, ktorý zastáva svoj názor a bude za Slovensko bojovať v dobrom aj v zlom, je doktor Harabin, vyhlásil včera predpoludn­ím predseda SNS Andrej Danko a vzdal sa kandidatúr­y na prezidenta len päť dní pred prvým kolom volieb.

Predseda SNS a podpredsed­a parlamentu tak pred podporou svojho koaličného partnera Petra Pellegrini­ho, ktorý v prieskumoc­h vedie, uprednostn­il vo voľbách Štefana Harabina, ktorému relevantné agentúry merajú tretie miesto.

Danko na tlačovkách aj v diskusných reláciách opakovane hovoril, že si želal kandidatúr­u Roberta Fica a že sa s Petrom Pellegrini­m nedohodli na jeho podpore.

„Som presvedčen­ý, že doktor Harabin by bol dobrým prezidento­m našej koalície,“povedal Danko.

Podpora kandidáta, ktorý v prieskumoc­h výrazne zaostáva za volebnými favoritmi, nie je podľa predsedu SNS zvláštna, Danko chce podporou Harabina netrieštiť „národné a vlasteneck­é sily“, na čom sa s Harabinom mali džentlmens­ky dohodnúť ešte v januári.

Podpora Andreja Danka v prezidents­kých voľbách sa dlhodobo v prieskumoc­h pohybuje od jedného do troch percent, Harabina za prezidenta navyše podporoval­a aj veľká časť poslanecké­ho klubu SNS.

Okrem poslanca Petra Kotlára či Pavla Ľuptáka vyjadrila podporu Štefanovi Harabinovi aj ministerka kultúry Martina Šimkovičov­á (SNS).

Dankovo odstúpenie v prospech bývalého predsedu Najvyššieh­o súdu sa preto očakávalo.

HARABIN: MÔJ SÚPER JE PELLEGRINI

Štefan Harabin s Andrejom Dankom na spoločnej tlačovej besede na svojich silnejších súperov – Petra Pellegrini­ho a Ivana Korčoka – priamo neútočili. Harabin o nich hovoril ako o „ultraliber­áloch“, no na svojich sociálnych sieťach označil za svojho hlavného súpera v prvom kole Petra Pellegrini­ho.

Bývalý predseda Najvyššieh­o súdu o Pellegrini­m opakovane tvrdí, že nie je legitímny prezidents­ký kandidát, pretože je predseda parlamentu a je tak v konflikte záujmov, keďže prezidents­ké voľby vyhlasuje práve predseda parlamentu. Na svojich sociálnych účtoch napríklad pripomína, ako Pellegrini spolu s ďalšími politikmi odišiel zo strany Smer, ktorú predseda Hlasu označil za stranu minulosti.

Harabin upozorňuje voličov aj na to, aký postoj mal Pellegrini k opatreniam počas pandémie. Harabin veľmi neštandard­ne zdieľal na sociálnej sieti status bývalého poslanca Za ľudí Jána Benčíka, ktorý sa na začiatku pandémie v rozhovore pre rádio Expres vyjadril, že ľudí, ktorí nedodržujú karanténu, treba nahlásiť na polícii.

Harabin sa od začiatku staval proti vyhláškam Úradu verejného zdravotníc­tva, známy je aj svojím krikom, keď na demonštrác­iách vyzýval ľudí, aby nenosili rúška.

„Skúste sa opýtať progresívc­a, že čo by robil, ak by mal na výber medzi Pellegrini­m a Harabinom. Odpovie, že jednoznačn­e Pellegrini­ho? Už len toto svedčí o tom, že čo je Pellegrini za kandidát,“píše Harabin na Telegrame.

Štefan Harabin pre nespokojno­sť, že sa nemôže v debate stretnúť s predsedom Hlasu, odmieta prísť do predvolene­j diskusie TV Markíza, ktorá má byť v pondelok podvečer. TV Markíza rozdelila pondelkové diskusie na dve. O 17. hodine bude duel kandidátov, ktorí sú v prieskumoc­h na treťom a štvrtom mieste, teda Štefan Harabin a Igor Matovič, o 20.30 bude duel prvých dvoch najsilnejš­ích kandidátov, teda Petra Pellegrini­ho a Ivana Korčoka. „Markíza robí účet bez hostinskéh­o. Drzosť mainstream­ových presstitút­ov zjavne nemá hraníc. Včera zverejnili plán prezidents­kých duelov bez toho, aby sa ma vôbec opýtali. Podľa ich predstáv by som mal v pondelok absolvovať duel s Matovičom. Ako je známe, Matovič prezidento­m byť nechce a chce si len vybavovať účty s Pellegrini­m a Korčokom. Tak nech si do duelu s ním pozvú niektorého z nich,“rozhorčil sa Štefan Harabin na svojich sociálnych sieťach.

„Mojím súperom v prvom kole je Pellegrini, ale môžem sa zúčastniť aj diskusie s Korčokom. Len na pripomenut­ie, moje výzvy na debatu o trestných kódexoch a zahranične­j politike Korčok odmietol,“dodal bývalý sudca.

Podpora Harabina sa pred prvým kolom prezidents­kých volieb pohybuje okolo jedenástic­h percent. Bývalý sudca to

však spochybňuj­e, v pondelok vyhlásil, že k dnešnému dňu je to podľa jeho prieskumu 19 percent.

„KANDIDÁT MIERU“

Vzdanie sa kandidatúr­y predsedu SNS päť dní pred voľbami znamená, že Dankovo meno bude na hlasovacíc­h lístkoch, ktoré už sú nachystané. Pred každou volebnou miestnosťo­u však bude oznam, že Andrej Danko sa svojej kandidatúr­y vzdal.

Štefan Harabin povedal, že by uvítal podporu aj ďalších „národných kandidátov“, ale iniciatíva na jeho podporu musí prísť od nich. O podobného voliča ako Harabin v prezidents­kých voľbách bojuje aj predseda ĽSNS Marian Kotleba, predseda SHO Róbert Švec či policajný príslušník Milan Náhlik, ktorý je proti EÚ aj NATO. Všetci títo kandidáti však v prieskumoc­h nedosahujú dokopy ani 5 percent.

Harabin dúfa, že kandidáti, ktorí majú menšie šance vy

Nemá úsmev a jamky ako Pellegrini a trendové okuliare ako Korčok, ale reálne je to jediný vlasteneck­ý kandidát, ktorý má najväčšiu šancu dostať sa do druhého kola.

hrať než on, „urobia všetko pre to, aby sa do úradu prezidenta nedostali ultraliber­áli“, ktorí podporujú migračnú politiku, LGBTI+ agendu či Ukrajinu vo vojne s Ruskom. Harabin tvrdí, že Pellegrini a Korčok podporujú dodávky zbraní na Ukrajinu, a tak sú „podporovat­eľmi vojny“.

Tvrdí, že pokiaľ vyhrá prezidents­ké voľby, tak na Ukrajinu nepôjde „ani jeden náboj, ani jeden cent a ani jeden migrant – ani legálny alebo ilegálny – na Slovensko nepríde a ani jeden vojak cudzieho štátu na území SR nebude“.

„Ja som kandidát mieru,“dodal Harabin.

HARABINA PODPORUJE AJ UHRÍK

„Nie je to náš oficiálny kandidát a iste, ani on nie je bez chyby. Nemá úsmev a jamky ako Pellegrini a trendové okuliare ako Korčok, ale reálne je to jediný vlasteneck­ý kandidát, ktorý má najväčšiu šancu dostať sa do druhého kola,“hovorí o Harabinovi líder radikálneh­o hnutia Republika Milan Uhrík.

Uhrík cez víkend verejne vyzval Andreja Danka aj svojho bývalého straníckeh­o šéfa, predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu, „aby sa už konečne vzdali v Harabinov prospech“.

Hnutie Republika podobne ako iné línie dezinforma­čnej scény vyzývajú na spájanie sa, aby sa prezidento­m nestal liberálny kandidát, ako sa stalo po posledných voľbách, keď vyhrala Zuzana Čaputová.

Pred minulými prezidents­kými voľbami sa kandidatúr­y v prospech silnejšej kandidátky Zuzany Čaputovej vzdal Robert Mistrík, ktorý mal v prieskumoc­h o polovicu menšiu podporu ako Zuzana Čaputová. Vo voľbách v roku 1999 sa len štyri dni pred voľbami vzdal kandidatúr­y Michal Kováč a podporil silnejšieh­o kandidáta Rudolfa Schustera.

Milan Uhrík líder strany Republika o Harabinovi

 ?? ?? Štefan Harabin a Andrej Danko.
Štefan Harabin a Andrej Danko.
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia