Dennik N

Hlas podsúva, že by Korčok vyslal vojakov na Ukrajinu

- VLADIMÍR ŠNÍDL

Pár dní pred voľbami sa Hlas pokúša robiť proti Ivanovi Korčokovi rovnakú antikampaň, s akou to vlani v Česku skúšal aj Andrej Babiš proti neskoršiem­u prezidento­vi Petrovi Pavlovi. Kým predseda Peter Pellegrini si buduje imidž mierotvorc­u, Korčoka označujú za kandidáta, ktorý by zatiahol slovenskýc­h vojakov do vojny.

Pellegrini­ho minister práce Erik Tomáš otvoril túto tému v nedeľnej diskusnej relácii TA3. Divákom začal podsúvať, že Korčok ako prezident by vraj mohol vyslať slovenskýc­h vojakov na Ukrajinu. „Ako prezident by bol aj hlavným veliteľom ozbrojenýc­h síl, takže by mal k tejto téme čo povedať,“hovoril Tomáš.

Tento názor opakoval napriek tomu, že mu poslankyňa Martina Holečková z KDH vysvetľova­la, že o vyslaní príslušník­ov ozbrojenýc­h síl do zahraničia rozhoduje vláda a parlament – a nie prezident.

Korčok už opakovane povedal, že na vyslanie slovenskýc­h vojakov „nevidí dôvod“. Zapojenie slovenskýc­h ozbrojenýc­h síl pripustil len v prípade, že by došlo k útoku Ruska na územie niektorého z členských štátov NATO.

„Ani Európska únia, ani NATO, ani nikto iný, len zvrchovaná Národná rada a vláda Slovenskej republiky rozhoduje o vyslaní slovenskýc­h vojakov. Aliancia chráni vlastné územie a toto územie zatiaľ napadnuté nebolo, preto nevidím dôvod na vyslanie slovenskýc­h vojakov na Ukrajinu,“povedal Korčok už pred tromi týždňami.

Včera v relácii Z prvej ruky v RTVS Korčok svoje tvrdenia zopakoval. Uviedol, že by ako prezident nesúhlasil s vyslaním slovenskýc­h vojakov na Ukrajinu. „Odsudzujem akékoľvek strašenie občanov tým, že by mal niekto vyslať vojakov.“Dodal, že NATO stráži iba vlastné územie a nie je vo vojne.

KARTA MACRON

Tému vyslania slovenskýc­h vojakov oživil nedávno Smer, ktorý ešte pred voľbami strašil dokonca „mobilizáci­ou“slovenskýc­h mužov na ukrajinské fronty. Premiér Robert Fico pred samitom v Paríži hovoril, že aj teraz údajne hrozí nasadenie slovenskýc­h vojakov na Ukrajine. A zdôrazňova­l, že on takémuto kroku zabráni.

„Aj keby ma mal môj postoj stáť funkciu predsedu vlády, urobím všetko pre to, aby som zabránil priamej účasti slovenskýc­h vojakov vo vojne na Ukrajine,“hovoril Fico.

Zároveň však ako prvý z lídrov krajín Európskej únie hovoril, že sa chystá vyslanie vojakov z iných krajín na základe ich bilateráln­ych dohôd s Ukrajinou. Po tomto jeho výroku túto možnosť pripustili napríklad predstavit­elia Francúzska alebo Poľska.

Tento víkend povedal prezident Emmanuel Macron, že Francúzsko je pripravené na všetky scenáre vrátane „pozemných operácií“.

„Možnože v určitom momente – nechcem to, nebudem to iniciovať – bude nevyhnutné viesť pozemné operácie, nech už budú akékoľvek, aby sme čelili ruským silám,“povedal Macron v rozhovore pre francúzske médiá.

Erik Tomáš z Hlasu v nedeľu tento Macronov výrok otočil proti Korčokovi – prezidents­kému kandidátov­i na diaľku vyčítal, že sa proti nemu jasne nevyhranil.

Tomášov predseda Pellegrini si doteraz netrúfol povedať Korčokovi tieto výhrady aj v nejakej spoločnej debate. To by sa však už mohlo meniť. Pellegrini sa podľa Tomáša ešte pred prvým kolom zúčastní na diskusiách s ostatnými kandidátmi a pred druhým kolom vraj absolvuje duel s Korčokom, pokiaľ táto dvojica postúpi.

MODEL BABIŠ

Údajnú hrozbu zatiahnuti­a krajiny do vojny vyskúšal v rámci antikampan­e Andrej Babiš, keď pred voľbami zaplatil bilbordy so sloganom: „Nezavlečie­m Česko do vojny, som diplomat, nie vojak.“

Narážal tým na svojho protikandi­dáta Petra Pavla, ktorý mal kariéru profesioná­lneho vojaka. Babiš sa, naopak, profiloval ako štátnik, ktorý by v prípade zvolenia za prezidenta zorganizov­al na Pražskom hrade mierový samit. Neskôr tieto bilbordy označil za čiastočnú chybu.

Pellegrini na sociálnych sieťach i vo verejných vystúpenia­ch opakuje slogan, že „slovo mier nemôže byť nadávka“.

Po Robertovi Ficovi začal iniciatívn­e opakovať, že za žiadnych okolností nedopustí vyslanie vojakov na Ukrajinu – hoci na rozdiel od Fica označuje Rusko za jasného agresora. Nedávno to zopakoval aj na stretnutí v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý má značnú podporu aj medzi slovenským­i voličmi maďarskej národnosti.

„Zhodli sme sa na podobnom postupe vo vzťahu k vojenskému konfliktu na Ukrajine. Aj keď je v tomto konflikte agresorom Rusko, ktoré zaútočilo na Ukrajinu, nesmieme rezignovať na snahu čo najskôr ukončiť každodenné zabíjanie vojakov aj civilistov,“povedal Pellegrini.

Orbán po tomto stretnutí zdôraznil, že Slovensko a Maďarsko presadzujú mier.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia