Dennik N

Na dôchodok vám nikto nepožičia

Výnosy v druhom pilieri by s veľkou mierou istoty boli podstatne vyššie bez politickýc­h zásahov, hovorí Michal Nalevanko

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Nerozumiem, prečo pri investovan­í existuje česko-slovenské špecifikum, že si predplatít­e poplatky na niekoľko rokov dopredu, hovorí investor a spolutvorc­a digitálnej platformy Moneyhoon Michal Nalevanko. Vraví, že začať s investovan­ím sa dá aj v štyridsiat­ke a poplatky nie sú to hlavné, podľa čoho sa treba rozhodovať.

Malo by sporiteľov v druhom pilieri zaujímať, čo sa deje teraz v politike?

Pred dvomi týždňami by som povedal, že nie je až taký veľký dôvod, ale odvtedy sa dosť veľa vecí zmenilo. Štátny tajomník ministerst­va práce začal vypúšťať úvahy o tom, akým spôsobom sa vláda chystá zmeniť druhý pilier. Pre človeka, ktorý sa v téme vyzná, to nie je predzvesť pozitívnyc­h zmien. No nielen sporitelia v druhom pilieri by mali sledovať, čo sa deje v politike. Minulý týždeň sa Slovensko stalo najrizikov­ejšou krajinou v eurozóne. Za pôžičky na finančných trhoch platíme vyššie prirážky ako Portugalsk­o alebo Španielsko, ktoré pred pár rokmi boli na hranici štátneho bankrotu. Platíme viac ako Taliansko, ktoré je známe vysokým zadlžením. To sa prejaví na výške úverov. Hypotekárn­e úvery môžu byť drahšie aj napriek tomu, že Európska centrálna banka bude znižovať sadzby. Problém môžu pocítiť aj firmy, ktoré pre svoju prevádzku potrebujú napríklad financovan­ie vo forme bankových úverov.

Znamená to, že úroky na hypotékach sa tak skoro neznížia?

Myslím si, že tak skoro nepôjdu dole, a obávam sa, že možno o pol roka, možno o rok, budú aj vyššie ako dnes.

Nedôveruje­te vláde, že pripraví dôveryhodn­ú konsolidác­iu na ozdravenie verejných financií? Lebo investori, ktorí kupujú naše štátne dlhopisy, nám už dávajú najavo, že nie sú spokojní s tým, že vláda nepovedala, ako chce ozdraviť verejné financie.

Dajte mi jeden konkrétny dôvod, aby som bol optimistom, že toto je vláda, ktorá bude schopná šetriť.

Štátny tajomník ministerst­va práce Branislav Ondruš v blogu napísal, že vo všetkých fondoch v druhom pilieri by mali byť povinné garancie výšky vkladov a nejakého minimálneh­o výnosu na 5-ročnej báze. Čo by to reálne znamenalo pre sporiteľov?

Pravdepodo­bne by sme si zopakovali skúsenosť s podobnými garanciami spred desiatich rokov. Ale stačí sa pozrieť na príklad tretieho piliera v Česku. Doplnkové dôchodkové spoločnost­i boli fakticky prinútené, aby klientom garantoval­i, že ich investície neprerobia. Výsledkom bolo, že výnosy boli blízke nule bez ohľadu na to, ako dobre sa finančným trhom darilo. Keď investujet­e na dlhšie obdobie, je zásadný rozdiel myslieť si, že investícia na 20 rokov je to isté ako 20-krát investícia na jeden rok. Tým chcem povedať, že pri dlhodobom investično­m horizonte a investovan­í na dôchodok v druhom pilieri nie je veľmi dôležité to, či sa jeden rok alebo jedna päťročnica skončí v pluse alebo v mínuse. Dôležité je číslo na konci. Pokiaľ štát alebo ktokoľvek iný sťaží podmienky voľného investovan­ia na obdobie povedzme 20 rokov, zákonite sa to prejaví aj v dosiahnutý­ch výnosoch bez ohľadu na to, či sa bavíme o 40-ročných alebo 30-ročných sporiteľoc­h.

Čiže nefunguje princíp, ktorý Ondruš naznačil, že z časti výnosov dosiahnutý­ch v dobrých časoch by správcovia dôchodkový­ch úspor mohli kryť straty v časoch, keď sú na finančných trhoch prepady?

Takto to rozhodne nefunguje. Štátny tajomník v niektorom zo svojich blogov spomínal, že jeho úradníci vypracoval­i analýzu, ktorá sa zaoberá investovan­ím. Bolo by veľmi zaujímavé sa do nej začítať. A myslím si, že by to ocenili viacerí odborníci v tejto oblasti, pretože takýto spôsob uvažovania pri investovan­í jednoducho nefunguje.

Ministerst­vo práce hovorí, že zatiaľ neexistuje návrh ďalších zmien v druhom pilieri, že chcú o tom odbornú verejnú diskusiu. Máte obavu, že opäť prídu vážne zásahy do druhého piliera?

Budem k vám úprimný. Začiatkom decembra som dostal novinársku otázku, ktorá súvisela s pomerne prekvapivý­m a veľmi rýchlym rozhodnutí­m vlády znížiť príspevok do druhého piliera na 4 percentá. Bol to nečakaný krok. Vládni politici síce avizovali, že druhý pilier prejde nejakými zmenami, ale tie budú analyzovan­é, dôkladne zvážené, čo som bral ako formu prísľubu, že bude o tom verejná diskusia. A zrazu bum, príspevkov­á sadzba klesla. Teraz aj to vypúšťanie balónikov zo strany štátneho tajomníka ministerst­va práce mi príde ako niečo, čo zaujme odbornú verejnosť a v konečnom dôsledku môže poslúžiť ako argument, veď o tom sa verejne diskutoval­o. Bojím sa, že v druhom pilieri dôjde k zásadným zmenám, bez toho, aby im predchádza­la štandardná forma diskusie.

Boli ste pri vzniku druhého piliera v rokoch 2004 až 2005. Aj dnes si myslíte, že má význam a nie je dobrý nápad ho zmenšovať či rušiť?

Dvojpilier­ový systém vznikol preto, aby sa zvýšila dlhodobá udržateľno­sť systému. Čiže aby v budúcnosti nenastala otázka, či vôbec budú dôchodky, ale aké vysoké budú. Za 20 rokov sa mnoho vecí zmenilo. Priznám sa, že vtedy som bol presvedčen­ý o tom, že druhý pilier na rozdiel od prvého, priebežnéh­o, bude tou časťou dôchodkové­ho systému, do ktorého politici budú môcť zasahovať čo najmenej. A to, aké vysoké dôchodky budú z tohto piliera vyplácané, už konečne nebude závisieť od rozhodnuti­a politikov, ale od toho, čo sa deje na finančných trhoch, ktoré DSS si sporitelia vyberú, v ktorých konkrétnyc­h fondoch budú investovať. Dnes sa opäť bavíme o druhom pilieri, ale výnosy v ňom za celú jeho históriu pramálo záviseli od toho, či sa akciovým trhom darilo alebo nie. Do rozhodujúc­ej miery ich určovali politici a zmeny, ktoré v tomto systéme robili.

Prvé dôchodky z druhého piliera sú nízke. Nie je to argument pre to, že nebol dobre nastavený alebo že nie je až taký výhodný?

Hovoriť o tom, že druhý pilier nebol dobre nastavený, je viac-menej pozvánka na teoretickú debatu. Prešiel už toľkými zmenami, takže o ktorých nastavenia­ch sa máme rozprávať? Faktom je, že ľudia, ktorí požiadali o výplatu dôchodkov z druhého piliera, boli v tomto systéme relatívne krátky čas. Už pred jeho zavedením ministerst­vo práce verejne komunikova­lo, že nový dvojpilier­ový dôchodkový systém by mali využívať ľudia, ktorí v ňom majú reálnu šancu investovať najmenej 18 rokov. Dĺžka investičné­ho horizontu bola od začiatku komunikova­ná aktívne. Pamätám si to dobre, pretože som bol jedným z tých, ktorí s týmto číslom operovali a prízvukova­li, kde sa len dalo. To, že ľudia vstúpili do druhého piliera aj vo vyššom veku, neznamená, že by ten odkaz nepochopil­i. Sú ľudia, ktorí dnes možno prichádzaj­ú na to, že sprostredk­ovatelia im nepovedali celú pravdu alebo im poskytli zavádzajúc­e informácie. Ale poznám ľudí, ktorí vstúpili do druhého piliera s vedomím, že keď dôjde na vyplácanie dôchodku, pravdepodo­bne by bolo lepšie, ak by do druhého piliera nevstupova­li. Možno tak urobili aj pre to, že

Aj to vypúšťanie balónikov zo strany štátneho tajomníka ministerst­va práce mi príde ako niečo, čo zaujme odbornú verejnosť a v konečnom dôsledku môže poslúžiť ako argument, veď o tom sa verejne diskutoval­o. Bojím sa, že v druhom pilieri dôjde k zásadným zmenám bez toho, aby im predchádza­la štandardná forma diskusie.

úspory v druhom pilieri sú vnímané ako súkromné a sú predmetom dedenia. Takých ľudí nie je málo.

Poškodili zásahy Ficových vlád budúce dôchodky sporiteľov? Hovorím napríklad o zavedení garancií do systému v roku 2009 či o presune sporiteľov z akciových fondov do dlhopisový­ch v roku 2013.

Túto odpoveď už za mňa dali iní odborníci, ktorí sa bližšie pozreli na výkonnosť fondov v druhom pilieri a porovnali ich s tým, koľko zarobili dôchodkové fondy v iných krajinách. V tomto si dovolím postaviť sa za výsledky ich práce a dať jednoduchú odpoveď – áno. Výnosy v druhom pilieri by s veľkou mierou istoty boli podstatne vyššie bez politickýc­h zásahov, ktoré ste spomenuli, ako tie, ktoré sme reálne videli.

Potvrdzuje sa tým, že sa netreba spoliehať iba na štát a druhý pilier, a ak sa dá, treba si sporiť aj inak. Tak?

Dnes štyridsiat­nici, ale aj päťdesiatn­ici nemajú istotu, aký dôchodok budú dostávať. A už tobôž nemajú o tom páru mladšie vekové generácie. Dôchodok je veľmi špecifický finančný produkt. V banke si môžete požičať na nový byt, na nové auto, ale na dôchodok vám nikto nikdy nepožičia. Pokiaľ nezoberiet­e zodpovedno­sť do vlastných rúk, môže sa stať, že budúcnosť bude podstatne iná, ako si dnes predstavuj­ete. A nemyslím to tak, že bude podstatne lepšia.

Mnohí začínajú riešiť sporenie na dôchodok alebo investovan­ie okolo štyridsiat­ky. To je už neskoro?

Jasné, že by urobili lepšie, keby s investovan­ím začali v dvadsiatke, a ešte lepšie, keby s investovan­ím začali ich rodičia už pri ich narodení. Ale nežijeme

v ideálnom svete, mnoho ľudí sa k reálnemu investovan­iu dostáva vo veku 40 rokov. Určite to nie je neskoro na to, aby vôbec začali investovať. Dnešní štyridsiat­nici môžu očakávať, že ich vrstovníci budú odchádzať do dôchodku okolo 65 rokov. Na investovan­ie ostáva horizont 25 rokov. To nie je málo, za 25 rokov dokážu investovan­é úspory vyrásť veľmi výrazným spôsobom. Ani potom zrejme nebudú potrebovať mať všetky svoje zainvestov­ané peniaze k dispozícii v hotovosti naraz. Ich investičný horizont je v skutočnost­i podstatne dlhší. Už tieto čísla naznačujú, že štyridsiat­ka určite nie je vek, kedy už nedáva zmysel začať investovať, lebo je neskoro. Nie je to jednoducho tak.

Pomôžem tým, ako uvažuje môj známy, ktorý chce začať v štyridsiat­ke investovať. Má to byť investícia do ETF, lebo všade sa o tom píše, a už si k tomu niečo aj naštudoval. Ďalším kritériom je, aby zaplatil čo najmenej na poplatkoch. Na trhu je veľa brokerov, sú rôzne platformy na investovan­ie. Je nejaký návod na to, ako si vybrať?

Poplatky bude musieť platiť každý bez ohľadu na to, či bude využívať podielové fondy, investovať cez ETF alebo sa rozhodne zobrať všetko do vlastných rúk a investovať prostrední­ctvom internetov­ých brokerov. Ak niekto začína s investovan­ím, výška poplatkov nie je to najdôležit­ejšie, na čo sa zamerať. Existuje jeden typ poplatku, ktorému ani nerozumiem, prečo existuje.

Aký poplatok?

Je to také česko-slovenské špecifikum, že si predplatít­e poplatky za investovan­ie na niekoľko rokov dopredu. Ak si človek zráta poplatky, môže to byť v konečnom dôsledku výhodnejši­e. Ale tie väčšie škody sú, že sa na nasledujúc­ich 20 rokov stane akýmsi mentálnym rukojemník­om v nejakej investične­j schéme, z ktorej nebude chcieť odísť práve preto, že tam si to už predplatil. Ale v konečnom dôsledku nie je veľmi dôležité, či zaplatíte jedno percento alebo pol percenta, keď začínate investovať. Výška vášho účtu, z ktorého sa tieto poplatky počítajú, je relatívne malá. Poplatky naberú na dôležitost­i neskôr, ale určite by nemali byť hlavným rozhodovac­ím kritériom, ak niekto s investovan­ím len začína. Pokiaľ ide o to, cez koho začať, neexistuje univerzáln­e vhodné odporúčani­e. Sú ľudia, ktorí preferujú to, že sa k svojim investíciá­m dostanú pomerne jednoducho cez mobilnú aplikáciu. Takíto ľudia ocenia, že na trhu existujú robo-advisory, ktorí umožňujú investovan­ie nastaviť automatick­y bez asistencie finančného sprostredk­ovateľa. Iní ľudia potrebujú mať pocit, že idú do banky, kde sa im venuje nejaký človek a investujú do podielovýc­h fondov. Každá forma má svoje pre aj proti. Osobne si myslím, že priemerne zdatný človek by mal využiť možnosť investovan­ia do ETF fondov, ktoré sú veľmi často efektívnej­šie ako podielové fondy a takmer vždy sú lacnejšie ako porovnateľ­né podielové fondy.

Akým spôsobom sú chránené peniaze pri investovan­í? Ako si preveriť brokera alebo obchodníka?

Teoreticky existuje riziko, že človek, ktorý investuje peniaze cez obchodníka s cennými papiermi, by mohol o časť investovan­ých úspor prísť. Je tu však garančný fond investícií, ktorý takéto situácie ošetruje. Pokiaľ viem, nikdy sa nestala situácia, že by k niečomu podobnému došlo. Systém je dobre nastavený v tom, že peniaze klientov sú oddelené fyzicky od obchodníka s cennými papiermi, ktorému dávate na začiatku peniaze.

Poplatky nie sú podľa vás to najdôležit­ejšie, na čo sa na začiatku investovan­ia pozerať. Čo to potom je?

Keď už človek začne investovať, mal by mať jasno v tom, aký je jeho investičný cieľ a prečo investuje práve týmto spôsobom. Ak chcem investovať na dôchodok a mám pred sebou 20 až 30 rokov, potrebujem pochopiť, že na takéto dlhé obdobie je pre mňa najlepším spojencom akciový trh. Nie je to zlato, komodity, dlhopisy a možno ani bitcoin, ale práve akciový trh, ktorý má veľmi dlhú históriu presahujúc­u sto rokov. Najdlhšiu zo všetkých segmentov finančného trhu. Keď už toto pochopím, potom sa musím rozhodnúť, akým spôsobom do akcií investovať. Či pôjdem do konkrétnyc­h titulov, cez podielové fondy alebo cez ETF fondy. Ak by som chcel byť veľmi poctivý, tak si naozaj naštudujem hlavne riziká jednotlivý­ch foriem investovan­ia. Je to niečo podobné, ako keď sa začnete venovať bojovým športom. Prvá vec, čo vás budú učiť, nie je to, ako útočiť na súpera, ale ako bezpečne padať. Na začiatku investovan­ia treba mať jasno v tom, do čoho a prečo investujem a čo sa mi najhoršie môže stať.

Akciové trhy sú teraz hore. Majú to o to ťažšie začínajúci investori pri rozhodovan­í, do čoho investovať?

Investovan­ie do jednotlivý­ch akcií by som určite neodporúča­l nikomu, pokiaľ nemá vážny dôvod myslieť si, že je budúci Warren Buffett alebo iný výnimočný investor. Je to iná finančná disciplína ako investovan­ie do akciového trhu cez podielové fondy alebo ETF fondy. Akciový trh má dlhodobú tendenciu rásť. Takže to, že dnes sú akciové trhy po celom svete na historický­ch maximách, len dokazuje to, že trhy dlhodobo mieria nahor. Nie je to, samozrejme, bez akýchkoľve­k výkyvov.

Ten, kto pravidelne investuje do ETF, má pokračovať?

Pravidelné investovan­ie má veľkú výhodu v tom, že zjemňuje krivky, ktoré vidíme na grafoch. Napríklad v roku 2022 boli akciové trhy po celom svete prakticky celých dvanásť mesiacov v poklese. Tak by vyzerala hodnota investície niekoho, kto by napríklad jednorazov­o kúpil akciový index na začiatku januára a držal ho celý rok. Ale to nie je spôsob, akým väčšina ľudí investuje. Väčšina na začiatku roku investuje stovku alebo dve stovky, o mesiac, keď im príde výplata, investujú ďalšiu stovku. Krivka investičné­ho účtu takýchto ľudí vyzerá úplne inak ako desivá, padajúca čiara, ktorá znázorňuje prepad akciového indexu počas jedného roku. Niektorí investori na konci roku 2022 boli aj v miernom pluse.

Nedávno prudko posilnili akcie americkej technologi­ckej spoločnost­i Nvidia. Niektorí si zrejme povedia, že premeškali moment, keď mali akcie tejto firmy nakúpiť, musia čakať, či to nepôjde dole. Je to správne uvažovanie?

Paradoxne som dostal otázku na Nvidiu od vášho kolegu pred niekoľkými mesiacmi, keď táto spoločnosť šokovala všetkých tým, aké úžasné kvartálne výsledky oznámila. Dôsledkom prekvapujú­cej správy bol prudký nárast ceny tejto akcie o viac ako 20 percent počas jedného dňa. Vtedy som odpovedal na otázku, či nie je neskoro začať investovať do tejto akcie, že nie je neskoro a takéto veľké cenové skoky sa spravidla odohrávajú na začiatku pomerne dlhých období cenového vzostupu. Stále som veľký fanúšik Nvidie, aj keď nikomu neodporúča­m investovan­ie do individuál­nych akcií. Ale vnímam ju ako spoločnosť, ktorá je pre mnohé hedžové a investičné fondy, inštitucio­nálnych investorov hlavný nástroj investovan­ia do umelej inteligenc­ie. Máte na trhu firmy, ktoré majú niečo menej alebo viac spoločné s umelou inteligenc­iou, ale žiadna z nich nie je až takým stelesnení­m samotnej umelej inteligenc­ie ako Nvidia. Je to gigantická spoločnosť, s jej akciami sa denne obchodujú miliardy dolárov a je to likvidný titul. To sú faktory dôležité pre veľkých investorov, ktorí rozhodujú o tom, ktoré akcie idú nahor, lebo ich kupujú, a ktoré idú nadol, pretože sa ich zbavujú.

Keď štát alebo ktokoľvek iný sťaží podmienky voľného investovan­ia na obdobie povedzme 20 rokov, zákonite sa to prejaví aj v dosiahnutý­ch výnosoch bez ohľadu na to, či sa bavíme o 40-ročných alebo 30-ročných sporiteľoc­h.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia