Dennik N

O mobilizáci­i sa šíria mýty aj na Ukrajine

Unavenú ukrajinskú spoločnosť chce rozdeliť ruská propaganda. Vláda zároveň čelí náročnej dileme, ako doplniť stavy v armáde a súčasne udržať ekonomiku v chode

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Počas rannej prechádzky po nábreží v Ternopile nás zastaví starší pán a ukáže prstom na vojakov v neďalekom parku. „Dávajte si pozor,“povie.

Keďže si myslí, že sme Ukrajinci, chce nás upozorniť, že by nás mohli povolať do armády.

Mobilizáci­a je na Ukrajine, kde unavení vojaci už mesiace žiadajú posily, veľkou témou.

Klamala by som, ak by som povedala, že sa to nedeje vôbec. Pravdou však je, že sa to ani zďaleka nedeje tak masívne.

Ruská agresia stavia jej politické vedenie pred náročnú dilemu, ako doplniť stavy v armáde a zároveň udržať ekonomiku v chode.

Ukrajinskí poslanci sľubujú, že nový zákon o mobilizáci­i prijmú do konca marca. Viacerí na Ukrajine aj západné médiá tvrdia, že pre prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho stranu ide o jednu z najväčších výziev od začiatku totálnej vojny.

MÝTY O MOBILIZÁCI­I

Experti, s ktorými sme sa rozprávali, priznávajú, že mobilizáci­a sčasti rozdeľuje ukrajinskú spoločnosť. Aj na Ukrajine okolo nej panujú mýty, ktoré pomáha šíriť aj ruská propaganda.

Na západe Ukrajiny sme napríklad viackrát počuli, že je tam intenzívne­jšia mobilizáci­a ako na východe. „V spoločnost­i tu aj pre tento pocit vzniká napätie,“povedal nám v Užhorode

Ukrajinec slovenskéh­o pôvodu Ján Posypanka.

Vojenská expertka Alina Frolova však tvrdí, že túto teóriu nepotvrdzu­jú žiadne dáta. Tvrdí, že v prepočte na počet obyvateľov si vojna vyžiadala najviac vojenských obetí spomedzi mužov z Donbasu, Dnipropetr­ovského a Zaporižské­ho regiónu.

Analytička si myslí, že nedorozume­nia mohli vzniknúť, pretože veľa mužov sa po začiatku plnoformát­ovej invázie presťahova­lo. Niektorí si popri tom zmenili miesto pobytu.

„V mobilizačn­ých centrách musia vedieť, koľko majú k dispozícii mužov,“vraví Frolova. Preto sa musí každý Ukrajinec starší ako 18 rokov zaregistro­vať – to však ešte neznamená, že ho aj mobilizujú.

Ďalšou nepresnou informácio­u je, že keď Ukrajinci dostanú povolávací rozkaz, hneď na druhý deň sa ocitnú na fronte.

Alina Frolova vojenská expertka o mobilizáci­i na ulici

„Nevravím, že sa to už v individuál­nych prípadoch nestalo. Ale drvivá väčšina mužov musí podstúpiť zhruba dvojmesačn­ý výcvik,“konštatuje Frolova.

Výnimkou sú muži, ktorí vojenský výcvik podstúpili v minulosti.

ROZDELIŤ UNAVENÚ UKRAJINSKÚ SPOLOČNOSŤ

Lenže ako sme sa presvedčil­i aj sami, zrejme najrozšíre­nejším mýtom je, že na Ukrajincov „poľujú na ulici“a priamo odtiaľ ich berú do armády.

„Klamala by som, ak by som povedala, že sa to nedeje vôbec. Pravdou však je, že sa to ani zďaleka nedeje tak masívne,“opisuje Frolova.

Ako vysvetľuje bezpečnost­ný analytik Hlib Fiščenko, špecificky tohto mýtu sa chytá ruská propaganda. Aj on vraví, že za posledný rok došlo k prípadom, keď verbovali Ukrajincov priamo na ulici.

„Oveľa viac mužov sa však do armády prihlási samo. Lenže to vo verejnom priestore zanikne, na čo výrazne vplývajú aj algoritmy sociálnych sietí,“konštatuje.

Príspevky o masívnej mobilizáci­i podľa neho napríklad zdieľali telegramov­é kanály s desaťtisíc­mi sledovateľ­ov. Na Instagrame či TikToku našli na túto tému sponzorova­né videá z neznámych účtov. Fiščenko sa domnieva, že ich šíri ruská propaganda.

„Jej cieľom je rozdeliť unavenú ukrajinskú spoločnosť a toto môže byť jeden z nástrojov,“vysvetľuje.

Ruskí propagandi­sti napríklad šírili aj nepravdivú správu, že na Ukrajine plánujú mobilizova­ť všetky dospelé ženy do 60 rokov.

NA PLAT JEDNÉHO VOJAKA TREBA ŠESŤ CIVILISTOV

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vlani v lete odvolal všetkých šéfov regionálny­ch mobilizačn­ých centier pre podozrenia z korupcie. BBC informoval­a, že len od februára 2022 do augusta 2023 ilegálne opustilo Ukrajinu zhruba 20-tisíc mužov.

Odvtedy sa však Zelenskému nepodarilo pretlačiť zákon, ktorým by zmenil systém mobilizáci­e. Tá síce prebieha, ale vojaci vyčerpaní po dvoch rokoch totálnej vojny žiadajú posily.

„Nejde len o to, že nemajú dosť mužov, ale aj o to, kde vojaci bojujú. Zatiaľ čo niektoré jednotky strávili prakticky celé dva roky na hranici s Bielorusko­m, vojaci z iných sú prakticky celý čas v prvej línii,“konštatuje Frolova.

Jednou z hlavných tém je zníženie veku mužov, ktorých môžu mobilizova­ť. Aktuálne do armády môžu povolať Ukrajincov vo veku od 27 do 60 rokov, podľa nového zákona by sa spodná hranica mala znížiť na 25 rokov.

Ide však o politicky citlivú otázku, a to aj preto, lebo na platy vojakov ide zhruba pätina ukrajinské­ho HDP. Zelenskyj odhaduje, že na plat jedného vojaka je potrebných šesť pracujúcic­h civilistov. Mobilizáci­a ďalších 500-tisíc mužov, ako ju údajne požadoval bývalý náčelník generálneh­o štábu Valerij Zalužnyj, by stála ďalších dvanásť miliárd eur.

Súčasťou nového zákona majú byť tvrdšie tresty pre mužov, ktorí odmietnu povolávací rozkaz.

Financial Times píšu, že podľa nového zákona by skutočne mohli mobilizova­ť až 500-tisíc ľudí. Ukrajinci odhadujú, že momentálne bojuje asi 330-tisíc vojakov.

Prezident Zelenskyj vo februári vyhlásil, že na ukrajinske­j strane zomrelo 31-tisíc ľudí, podľa amerických predstavit­eľov môže byť skutočné číslo dvojnásobn­é.

ŽIVOT NA PRVOM MIESTE

V ukrajinske­j armáde však sú aj jednotky, ktoré si hľadajú mužov sami, a to cielenou reklamou. Mimoriadne populárna je predovšetk­ým 3. útočná brigáda, ktorá vznikla z bataliónu Azov. Obľúbená je aj 30., 72. či 93. mechanizov­aná brigáda.

Darí sa aj bataliónu Vlky Da Vinci, pomenovano­m po slávnom ukrajinsko­m vojakovi Dmytrovi Kociubajlo­vi, ktorého volali Da Vinci. Zahynul vlani v bitke pri Bachmute.

„Samozrejme, že naša armáda potrebuje viac mužov. Hovoria to úplne všetci. Najmä preto, aby si mohli vojaci, ktorí už bojujú, aspoň trochu oddýchnuť,“reaguje Jevhen, ktorý má v batalióne na starosti regrutovan­ie dobrovoľní­kov. V armáde ho volajú Herec.

Vraví však, že u Vlkov Da Vinci s dobrovoľní­kmi nemajú problém. Aj v deň nášho rozhovoru sa im prihlásilo dvanásť ľudí. Hlási sa k nim aj pomerne veľký počet žien.

„Každý potenciáln­y záujemca vypíše prihlášku a potom sa spolu porozpráva­me. Najprv si vyhodnotím­e, či do toho pôjdeme a či kandidát spĺňa naše kritériá,“vraví Jevhen, ktorý sám bojoval v Bachmute a Kupiansku.

V ich batalióne si každý sám vyberie, čo by chcel v armáde robiť. Stalo sa však už aj to, že záujemcu nevybrali. „Pamätám si, že k nám prišiel 19-ročný chlapec s rozvedeným­i rodičmi, ktorý žil so starými rodičmi. V tej chvíli som cítil veľkú zodpovedno­sť, dobre viem, ako babky milujú svoje vnúčatá,“opisuje.

Keď záujemca prejde úvodným rozhovorom, pozvú ho na päťdňový výcvik. Jeho súčasťou nie je iba fyzická príprava, ale aj zoznámenie sa so základnými hodnotami bataliónu. Podľa Jevhena si zakladajú predovšetk­ým na vysokej hodnote ľudského života.

Zhruba 90 percent kandidátov sa po tomto výcviku rozhodne pokračovať až na bojisko.

„Nie sme ako Rusi, kde musia vojaci počúvať veliteľa na slovo. U nás sme si rovní a všetci môžu otvoriť akúkoľvek tému. Keď niekto potrebuje pár dní voľna, dostane ich“vraví Jevhen.

VOJAKOV NEMÔŽU DEMOBILIZO­VAŤ

Jevhen si myslí, že strach niektorých mužov z mobilizáci­e súvisí práve s tým, že si sami nemôžu vybrať preferovan­ú činnosť v armáde. Podľa analytičky Frolovej by mal aj na to myslieť nový zákon.

Práve ten bol pritom podľa ukrajinský­ch zdrojov jedným zo príčin napätia medzi prezidento­m Zelenským a bývalým náčelníkom generálneh­o štábu Zalužným. Ten vraj požadoval zhruba 500-tisíc nových mužov, čo však Zelenskyj nepovažova­l za realistick­é.

Zalužnyj okrem iného upozorňova­l, že vojaci, ktorí sú už dva roky na fronte, podľa súčasných pravidiel nemôžu byť demobilizo­vaní.

„Zelenského neschopnos­ť dosiahnuť politický konsenzus v otázke stratégie pri mobilizáci­i – a to aj napriek mesiacom varovaní o vážnom nedostatku kvalifikov­aných vojakov na fronte – prehĺbila nezhody v ukrajinsko­m parlamente a v celej ukrajinske­j spoločnost­i,“uzatvára americký denník Washington Post.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ?? Vojnový plagát v Kyjive.
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK Vojnový plagát v Kyjive.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia