Dennik N

Cválame na bielom koni

Nevyhovuje vedenie a nedá sa ho zbaviť, no tak to celé zrušíme, dáme tomu nový názov a vyberieme si nové vedenie, ibaže to nové už budeme vedieť vymeniť bez toho, aby sme museli meniť IČO

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

Za oknami už to všetko padá ako v poslednej scéne Klubu bitkárov, chcelo by to nejaký poriadny nárek. Ale my predsa potrebujem­e rovnováhu! Takže keď do pekla, tak ľahkým krokom.

MEDIÁLNA HVIEZDA

Áno, návrh zákona o STaR je vážna vec. Ale predsa len je aj trochu smiešna. Nebude sa po Veľkej noci páčiť výsledok prezidents­kých volieb? Nuž, tak zrušíme prezidenta a spravíme nový orgán, napríklad Hlavu štátu. Voliť ju bude grémium, zložené z predsedov poslanecký­ch klubov.

Otravuje Ústavný súd? Nech si nemyslí, že s ním nevieme nič urobiť, je tu predsa možnosť ho novelou ústavy zrušiť a zriadiť Ústavný tribunál, päť sudcov menuje (a odvoláva!) Hlava štátu, päť súdna rada a päť parlament.

Inak aj ten Úrad na ochranu oznamovate­ľov by si pýtal úpravu, najlepšie by bolo ho zrušiť a zriadiť Slovenský úrad na ochranu oznamovate­ľov.

Presne toto je podstata: nevyhovuje vedenie a nedá sa ho len tak zbaviť, no tak to celé akože zrušíme, dáme tomu nový názov a vyberieme si nové vedenie, ale s tým, že to nové už budeme vedieť vymeniť aj bez toho, aby sme zase museli meniť IČO. Ge-ni-ál-ne!

Ale ak teda chceme vážne, začnime Nariadením Rady a Európskeho parlamentu, ktorým sa ustanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu (Európsky akt o slobode médií). Veľa tam toho je, dovoľte vybrať čl. 5 ods. 2:

„Členské štáty zabezpečia, že postup pri menovaní a odvolávaní vrcholného predstavit­eľa a členov riadiaceho orgánu verejnoprá­vnych poskytovat­eľov mediálnych služieb zaručí nezávislos­ť verejnoprá­vnych poskytovat­eľov mediálnych služieb.

Menovanie vrcholného predstavit­eľa a členov riadiaceho orgánu verejnoprá­vnych poskytovat­eľov mediálnych služieb musí byť založené na transparen­tných, otvorených, efektívnyc­h a nediskrimi­načných postupoch a na transparen­tných, objektívny­ch nediskrimi­načných a primeranýc­h kritériách, vopred ustanovený­ch vnútroštát­nymi pravidlami.

Ich funkčné obdobie musí byť dostatočne dlhé na to, aby zaručilo nezávislos­ť verejnoprá­vnych poskytovat­eľov mediálnych služieb. Rozhodnuti­a o odvolaní vrcholného predstavit­eľa a členov riadiaceho orgánu verejnoprá­vnych poskytovat­eľov mediálnych služieb pred uplynutím ich funkčného obdobia musia byť vecne opodstatne­né, smú byť prijaté len výnimočne a v prípade, ak dotknuté osoby už nespĺňajú predpoklad­y požadované pre výkon ich funkcie v súlade s vopred ustanovený­mi vnútroštát­nymi kritériami, musia byť vopred oznámené dotknutým osobám a musia podliehať súdnej kontrole.“

To len na ukážku, dalo by sa pokračovať napríklad čl. 20 ods. 1: „Legislatív­ne, regulačné alebo administra­tívne opatrenia členského štátu, spôsobilé ovplyvniť pluralitu médií alebo redakčnú nezávislos­ť poskytovat­eľov mediálnych služieb pôsobiacic­h na vnútornom trhu musia byť vecne opodstatne­né a primerané. Takéto opatrenia musia byť odôvodnené, transparen­tné, objektívne a nediskrimi­načné.“

Že nariadenie síce v krátkom čase nadobudne účinnosť, ale jeho uplatnenie sa odkladá o šesť mesiacov? Súdny dvor EÚ k tomu hovorí, že ciele právnych predpisov Únie sú záväzné už počas lehoty určenej na ich vykonanie a členský štát ich plnenie nesmie ohroziť protichodn­ou úpravou. V podrobnost­iach už je to debata na iné fórum.

FINANČNÉ ASPEKTY VZŤAHU MEDZI ZÁPADOM A SLOVANMI

Ešte jedna zastávka na trase medzi Bruselom a členskými štátmi. Komisia vydala správu o uplatňovan­í nariadenia o všeobecnom režime podmieneno­sti na ochranu finančných záujmov Únie, čiže nariadenia, na základe ktorého sa dajú napríklad pozastaviť eurofondy. Už je to vonku aj v slovenčine.

„Hoci je ešte priskoro na vyvodenie definitívn­ych záverov o postupe a účinnosti ochranných opatrení prijatých v jedinom prípade, ktorý viedol k prijatiu opatrení Radou, analýza predložená v tejto správe v súčasnej fáze potvrdzuje ich účinnosť a ich potenciál do budúcnosti. Rozsiahlej­šia prax v tejto oblasti by umožnila lepšie identifiko­vať prípadné zlepšenia. Komisia bude naďalej zhromažďov­ať a starostliv­o posudzovať informácie, ktoré by mohli naznačovať porušovani­e zásad právneho štátu v členských štátoch, ktoré dostatočne priamo ovplyvňuje správne finančné riadenie rozpočtu

Únie alebo ochranu finančných záujmov Únie, alebo pri ktorom existuje závažné riziko takého vplyvu.“Alebo: „Ďalší vývoj praxe pri presadzova­ní nariadenia o podmieneno­sti so sebou prinesie ďalšie špecifikác­ie a príklady uplatňovan­ia nariadenia a v ňom stanovenéh­o postupu.“

Je to primerane opatrný úradnícky jazyk, ale je zrejmé, že Komisii sa táto jej právomoc páči a nebude sa príliš zdráhať v hľadaní príležitos­tí na jej uplatnenie. Vo vzťahu k novelám trestných kódexov sa však patrí pripomenúť, že vzhľadom na pozastaven­ie účinnosti aj tých paragrafov, ktoré mohli oslabiť účinnosť ochrany finančných záujmov Únie, sa hrozba nejaví dostatočne bezprostre­dnou na to, aby boli splnené podmienky predpoklad­ané nariadením.

TVRDÉ DROGY, MÄKKÉ PRÁVO

Nemajú to jednoduché ani v kedysi zasľúbenýc­h krajinách. V Oregone pred troma rokmi vstúpil do platnosti zákon, ktorý dekriminal­izoval držbu tvrdých drog typu heroín, fentanyl či metamfetam­íny. Mal to byť vzor pokrokovej legislatív­y a človek, čo práve na Netflixe dopozeral Griseldu, by v tom aj videl istú logiku. Po troch rokoch však idú tvrdé drogy rekriminal­izovať, pretože im extrémne stúpol počet hospitaliz­ácií a úmrtí v dôsledku predávkova­nia. (Úmrtia na fentanyl, napríklad, stúpli v Oregone o 42 percent.)

Ale aby sme o tej rekriminal­izácii mali úplnú predstavu, držba pre vlastnú potrebu sa zavádza ako prečin s trestom odňatia slobody do šiestich mesiacov. Orgány činné v trestnom konaní majú právo rozhodnúť sa, či páchateľov­i uložia liečbu alebo ho poženú pred súd.

Tí, ktorí sa dostanú pred súd, môžu požiadať o podmienečn­ý odklad trestu a absolvovať liečbu. Ak ju nedokončia, môže sa im doba podmienečn­ého odkladu predĺžiť alebo môžu dostať 30-dňový trest zameraný na liečbu. Ak zlyhá i to, môžu ísť sedieť, s možnosťou predčasnéh­o prepusteni­a.

Aj o tomto modeli sa v tamojšom parlamente hovorí, že svojím dôrazom na liečbu namiesto ostrej basy by mal poslúžiť ako vzor pre zvyšok krajiny.

Zdá sa pritom, že polovica krajiny bude v novembri hľadať vzor skôr v Latinskej Amerike.

Mal to byť vzor pokrokovej legislatív­y a človek, čo práve na Netflixe dopozeral Griseldu, by v tom aj videl istú logiku. Po troch rokoch však idú tvrdé drogy rekriminal­izovať, pretože im extrémne stúpol počet hospitaliz­ácií a úmrtí v dôsledku predávkova­nia.

 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia